open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 259/2476/14-а

Провадження № 2-а/259/112/2014

ДОДАТКОВА ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.04.2014 року місто Донецьк

Куйбишевський районний суд м. Донецька у складі головуючого - судді Ларіної О.В., розглянувши у місті Донецьку у порядку письмового провадження адміністративну справу ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі м. Донецька про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою Куйбишевського районного суду міста Донецька від 25 квітня 2014 року позовні вимоги ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі м. Донецька про визнання неправомірною відмови в перерахунку пенсії та зобов'язання здійснити перерахунок та виплату пенсії - задоволено в повному обсязі.

Визнано неправомірними дії Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі м. Донецька щодо відмови в перерахунку пенсії ОСОБА_1 з урахуванням матеріальної допомоги на оздоровлення та вирішення соціально-побутових потреб, індексації заробітної плати, з яких сплачено страхові внески.

Скасовано рішення Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі м. Донецька від 19.03.2014 року № 39 про відмову ОСОБА_1 в перерахунку пенсії по заробітку з урахуванням матеріальної допомоги на оздоровлення та на вирішення соціально-побутових питань, а також індексації заробітної плати.

Зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі м. Донецька провести перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_1, як державному службовцю з урахуванням при розрахунку розміру пенсії фактично отриманих сум матеріальної допомоги на оздоровлення та вирішення соціально-побутових потреб, індексації заробітної плати, з яких сплачено страхові внески, з 01.09.2013 року.

В судове засідання сторони не з'явилися, були належним чином повідомлені про час та місце судового розгляду, причини неявки не повідомили. Відповідно до вимог ст.168 ч.3 ЦПК України, відсутність осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду питання.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає за необхідне з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення.

З матеріалів справи вбачається, що на день звільнення позивач отримував за робітню плату з урахуванням винагороди за вислугу років у розмірі 25%, яка виплачувалась згідно постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок виплати винагороди за вислугу років посадовим особам органів державної податкової служби, які мають спеціальні звання» від 12.09.1997 року за №1013 та з якої сплачувались страхові внески на державне пенсійне страхування.

04.02.2003 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» від 16.01.2003 року за №432-ІV, яким внесено зміни до зазначеного Закону та доповнено його статтею 37-1, якою визначено порядок і умови перерахунку пенсії державним службовцям. Зокрема, у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям, а також у зв'язку із набуттям особою права на пенсійне забезпечення державного службовця за цим Законом відповідно здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій.

Перерахунок пенсії здійснюється виходячи з сум заробітної плати, на які нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування працюючого державного службовця відповідної посади та рангу на момент виникнення права на перерахунок пенсії.

Відповідно до ст. 3 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» - на Кабінет Міністрів України було покладено обов'язок у тримісячний термін привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Згідно з п. 4 Постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2000 року за № 865 (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин) у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям відповідно до рішень Кабінету Міністрів України після набрання чинності Законом України від 16 січня 2003 року за №432-ІV «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» заробітна плата для перерахунку пенсії пенсіонерам, яким пенсія призначена з дня набрання чинності Законом України «Про державну службу», визначається в такому порядку:

- пенсіонерам, які на момент перерахунку пенсії продовжують працювати на посаді, з якої призначено пенсію, - на підставі поданої довідки про одержувану заробітну плату на момент перерахунку;

- іншим пенсіонерам - на підставі документів, поданих на час перерахунку, виходячи з сум заробітної плати, яку одержує працюючий державний службовець на відповідній посаді, з якої призначено або перераховано пенсію, на момент виникнення права на перерахунок.

При цьому, посадовий оклад, надбавки за ранг та вислугу років враховуються в розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України на момент виникнення права на перерахунок за відповідною посадою та рангом на момент призначення чи перерахунку пенсії, а премія до державних, професійних свят та ювілейних дат, виплачена у місяці підвищення заробітної плати, враховується в розмірі 1/12 середнього розміру цієї премії, визначеного за відповідною посадою, з якої призначено пенсію.

Додаткова заробітна плата - це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці, до складу якої входять: доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством (премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Частиною другою статті 33 Закону України №3723-ХІІ «Про державну службу», державним службовцям можуть установлюватись надбавки за високі досягнення у праці і виконання особливо важливої роботи, доплати за виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників та інші надбавки і доплати.

Статтею 2 Закону України №108/95-ВР визначено структуру заробітної плати, до якої входить: основна та додаткова заробітна плата, а також заохочувальні та компенсаційні виплати.

Аналогічні положення містяться у п.п. 2.2.2 п. 2 Інструкції по статистиці заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 року за №5, де зазначено, що у склад фонду додаткової заробітної плати входять премії та винагороди, в тому числі за вислугу років, які мають систематичний характер, а відповідно до п.п. 2.3.3 п. 2 цієї ж Інструкції матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників входить до складу фонду оплати праці.

Таким чином, з огляду на вищенаведене, суд приходить до висновку, що дії, вчинені відповідачем є неправомірними, суперечать вищезазначеним принципам, що свідчить про наявність порушень прав, свобод, та інтересів позивача з боку відповідача, а тому позов в частині визнання дій відповідача щодо перерахунку пенсії, за зобов'язання відповідача здійснити виплату різниці недоплаченої суми пенсії підлягають задоволенню.

У відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 168 КАС України суд, що ухвалив рішення, може за заявою осіб, які беруть участь у справі, чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо суд щодо однієї із позовних вимог, з приводу якої досліджувалися докази, чи одного з клопотань не ухвалено рішення.

Таким чином, суд вважає за необхідне ухвалити додаткове рішення, яким вирішити питання про здійснення перерахунку та виплати пенсії, як державному службовцю з моменту її призначення з урахуванням при розрахунку розміру пенсії фактично отриманих ОСОБА_1 сум винагороди за вислугу років у розмірі 25 %, з яких справлялися страхові внески на державне пенсійне страхування.

Керуючись ст.ст. 2, 70, 71, 160-163, 167, 183-2 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Доповнити постанову Куйбишевського районного суду м. Донецька від 25.04.2014 року по адміністративній справі ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі м. Донецька про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії.

Зобов'язати Управління Пенсійного фонду України в Куйбишевському районі м. Донецька провести перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_1, як державному службовцю з урахуванням при розрахунку розміру пенсії фактично отриманих сум матеріальної допомоги на оздоровлення та вирішення соціально-побутових потреб, індексації заробітної плати та винагороди за вислугу років у розмірі 25%, з яких сплачено страхові внески, з 01.09.2013 року.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання постанови.

Постанова суду набуває чинності після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набуває чинності після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Куйбишевського районного

суду м. Донецька О.В. Ларіна

Джерело: ЄДРСР 38753946
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку