open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2014 року

Справа № 911/2095/13

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді: Мирошниченка С.В.,

суддів: Барицької Т.В.,

Картере В.І. (доповідач)

за участю представників:

ЗАТ "Ламітек-Укрізоліт" - Біназон-Дзіарри І.О.,

ПАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа" - Власенка В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Закритого акціонерного товариства "Ламітек-Укрізоліт"

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 23.01.2014

та на рішення господарського суду Київської області від 19.08.2013

у справі № 911/2095/13

за позовом Публічного акціонерного товариства "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа"

до Закритого акціонерного товариства "Ламітек-Укрізоліт"

про зобов'язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

У травні 2013 року ПАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа" звернулося до господарського суду м. Києва з позовом до ЗАТ "Ламітек-Укрізоліт" про зобов'язання відповідача надати позивачу засвідчені копії наступних документів:

1) статут товариства у чинній редакції;

2) протоколи загальних зборів акціонерів, що були проведені у 2006-2007 роках;

3) протоколи засідань наглядової ради за 2006-2012 роки;

4) рішення дирекції товариства за 2006-2012 роки;

5) протоколи засідань ревізійної комісії, рішення ревізора товариства, висновки ревізійної комісії (ревізора), аудитора товариства за 2006-2007 роки;

6) річну фінансову звітність за 2009-2011 роки;

7) свідоцтва про державну реєстрацію випуску акцій та інших цінних паперів товариства;

8) особливу інформацію про товариство за 2006-2012 роки, а саме щодо:

9) отримання позики та кредиту на суму, що перевищує 25 відсотків активів товариства;

10) зміну власників акцій, яким належить 10 і більше відсотків голосуючих акцій.

Рішенням господарського суду міста Києва від 19.08.2013 (суддя Бабкіна В.М.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 23.01.2014 (колегія суддів у складі: суддя Куксов В.В. - головуючий, судді Гончаров С.А., Яковлєв М.Л.), позов задоволено. Зобов'язано ЗАТ "Ламітек-Укрізоліт" надати ПАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа" засвідчені копії документів, які вказані у позові.

У касаційній скарзі ЗАТ "Ламітек-Укрізоліт" просить скасувати рішення господарського суду першої інстанції від 19.08.2013 і постанову апеляційного суду від 23.01.2014 та припинити провадження у справі. В обґрунтування касаційної скарги відповідач стверджує, що судами при прийнятті оскаржуваних рішень порушено вимоги ст.ст. 43, 80 ГПК України, ст. 78 Закону України "Про акціонерні товариства".

Перевіривши правильність застосування господарськими судами норм процесуального та матеріального права, Вищий господарський суд України вважає касаційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню виходячи з такого.

Суди попередніх інстанцій, ґрунтуючись на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності встановили наступне:

- ПАТ "Київське агентство повітряних сполучень "Кий Авіа" є учасником ЗАТ "Ламітек-Укрізоліт", який володіє акціями останнього у кількості 67485 штук;

- 13.02.2013 позивач направив на адресу відповідача цінний лист № 2-1-265 від 13.02.2013, в якому просив надати засвідчені копії наступних документів: 1) статут товариства у діючій редакції; 2) положення: про загальні збори, наглядову раду, виконавчий орган та ревізійну комісію, інші внутрішні положення товариства, що регулюють діяльність органів товариства, та зміни до них (що діяли в період 2007-2012 років); 3) положення про порядок реалізації акцій акціонерами товариства (що діяли в період 2007-2012 років); 4) положення про кожну філію та кожне представництво товариства; 5) протоколи загальних зборів акціонерів, що були проведені у 2006-2012 роках; 6) матеріали з якими акціонери мають (мали) можливість ознайомитися під час підготовки до загальних зборів, проведених у 2006-2012 роках; 7) протоколи засідань наглядової ради за 2006-2012 роки; 8) рішення дирекції товариства за 2006-2012 роки; 9) протоколи засідань ревізійної комісії, рішення ревізора товариства за 2006-2012 роки; 10) висновки ревізійної комісії (ревізора) та аудитора товариства за 2006-2012 роки; 11) річні фінансові звітності за 2009-2011 роки; 12) свідоцтва про державну реєстрацію випуску акцій та інших цінних паперів товариства; 13) особливу інформацію про товариство за 2006-2012 роки, а саме щодо: прийняття рішення про розміщення цінних паперів на суму, що перевищує 25 відсотків статутного капіталу; прийняття рішення про викуп власних акцій; отримання позики та кредиту на суму, що перевищує 25 відсотків активів товариства; зміну складу посадових осіб товариства; зміну власників акцій, яким належить 10 і більше голосуючих акцій; рішення товариства про утворення та припинення його філій, представництв; порушення справи про банкрутство товариства, винесення ухвали про його санацію; рішення вищого органу товариства або суду про припинення або банкрутство товариства;

- факт направлення позивачем та отримання відповідачем 25.02.2013 вказаного запиту підтверджується листом відповідача № 06/03 від 06.03.2013;

- згідно з листом від 06.03.2013 № 06/03 відповідач повідомив позивача про те, які документи у відповідача відсутні, оскільки вони взагалі не приймалися. Стосовно решти запитуваних позивачем документів відповідач повідомив, що йому потрібно більше часу для підготовки та грошових витрат на ксерокопіювання та пересилання запитуваних документів;

- листом від 29.04.2013 № 2-1-743 позивач просив відповідача надати рахунок на оплату понесених товариством витрат на виготовлення копій документів та повідомити про виготовлення копій запитуваних документів, щоб представник позивача міг їх отримати нарочно;

- вказаний лист був отриманий відповідачем 08.05.2013, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення;

- однак ні копій запитуваних документів, ні рахунку на оплату витрат на їх виготовлення відповідач позивачеві не надав, як і не повідомив позивача про виготовлення копій запитуваних документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 167 ГК України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Поряд з цим, ст. 1 Закону України "Про господарські товариства" передбачено, що господарськими товариствами визнаються підприємства, установи, організації, створені на засадах угоди юридичними особами і громадянами шляхом об'єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку.

Згідно з ч. 1 ст. 88 ГК України учасники господарського товариства мають право брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами; брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди); одержувати інформацію про товариство. На вимогу учасника товариство зобов'язане надати йому для ознайомлення річні баланси, звіти про фінансово-господарську діяльність товариства, протоколи ревізійної комісії, протоколи зборів органів управління товариства тощо; вийти в передбаченому установчими документами порядку зі складу товариства.

Учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом, серед іншого, одержувати інформацію про діяльність товариства (п. 5 ч. 1 ст. 116 ЦК України).

Відповідно до п. "г" ч. 1 ст. 10 Закону України "Про господарські товариства" на вимогу учасника товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти товариства про свою діяльність, протоколи зборів.

Стаття 48 Закону України "Про господарські товариства" встановлює право акціонерів на ознайомлення з протоколами засідань правління. Установчими документами господарських товариств може бути передбачено й інші відомості, які надаються господарським товариством на вимогу учасника (акціонера).

Частиною 1 ст. 78 Закону України "Про акціонерні товариства" визначено, що акціонерне товариство забезпечує кожному акціонеру доступ до документів, визначених пунктами 1-3, 5-11, 13, 14, 16 і 17 частини першої статті 77 цього Закону.

Так, зокрема, ч. 1 ст. 77 Закону України "Про акціонерні товариства" передбачено, що акціонерне товариство зобов'язане зберігати та забезпечувати кожному акціонеру доступ до відповідних документів.

Згідно з ч. 2 ст. 78 Закону України "Про акціонерні товариства" протягом 10 робочих днів з дня надходження письмової вимоги акціонера корпоративний секретар, а в разі його відсутності - виконавчий орган акціонерного товариства, зобов'язаний надати цьому акціонеру завірені підписом уповноваженої особи товариства та печаткою товариства копії відповідних документів, визначених частиною першою цієї статті. За надання копій документів товариство може встановлювати плату, розмір якої не може перевищувати вартості витрат на виготовлення копій документів та витрат, пов'язаних з пересиланням документів поштою.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Господарськими судами враховано вказану вимогу чинного процесуального законодавства і правомірно зазначено про те, що відповідно до наявних матеріалів справи, позивачем доведено направлення відповідачу відповідних запитів та отримання їх відповідачем, тоді як останнім взагалі не додано доказів про те, що ним вчинялися дії для надання позивачу запитуваних документів.

Твердження відповідача про те, що саме позивач ухилився від отримання запитуваних копій документів обґрунтовано не взяті до уваги судами попередніх інстанцій у зв'язку з відсутністю в матеріалах справи належних та допустимих доказів даної обставини.

Суди попередніх інстанцій враховуючи наведені вище вимоги закону та фактичні обставини дійшли обґрунтованого висновку про те, що у передбачений законом строк відповідач не виконав встановленого законом обов'язку та не надав позивачу копії відповідних запитуваних документів, що є порушенням відповідачем права позивача, встановленого положеннями ч. 1 ст. 78 Закону України "Про акціонерні товариства", ч. 1 ст. 10 Закону України "Про господарські товариства", ч. 1 ст. 88 ГК України, п. 5 ч. 1 ст. 116 ЦК України.

З урахуванням встановлених ст.ст. 1115, 1117 ГПК України меж перегляду справи в касаційній інстанції, колегія суддів касаційної інстанції вважає, що під час розгляду справи апеляційним та місцевим господарськими судами її фактичні обставини були встановлені на підставі всебічного, повного і об'єктивного дослідження поданих доказів в їх сукупності, висновки господарських судів попередніх інстанцій відповідають цим обставинам і їм дана належна юридична оцінка з правильним застосуванням норм матеріального і процесуального права, доводи скаржника не спростовують обґрунтованості висновків судів попередніх інстанцій, а тому відсутні підстави для зміни чи скасування оскаржуваних судових рішень.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Закритого акціонерного товариства "Ламітек-Укрізоліт" залишити без задоволення.

Постанову Київського апеляційного господарського суду від 23.01.2014

та рішення господарського суду Київської області від 19.08.2013 у справі № 911/2095/13 залишити без змін.

Головуючий суддя:

С. Мирошниченко

Судді:

Т. Барицька

В. Картере

Джерело: ЄДРСР 38718409
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку