open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 2-2920/14

760/6435/14-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 квітня 2014 року Солом'янський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді Кізюн Л.І.,

при секретарі: Слепусі О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока», Приватного акціонерного товариства «Фінансова компанія «Сантанна», треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Білбудінвест», Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг, про зобов'язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив замінити Управителя Фонду Фінансування Будівництва (Білогородка) - ФФБ-А об'єкта будівництва: Перша черга, яка складається з двох секцій «В» та «Г» на 72 квартири дев'ятиповерхового житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 з Приватного акціонерного товариства «Фінансова компанія «Сантанна» (01135, м. Київ, вул. Андрющенка, буд. 4-Д, код ЄДРПОУ 32921709) на Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» (03058, м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, буд. 5, код ЄДРПОУ 32955460, свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серія ФК №32, ліцензія серія АВ №614873 на діяльність із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю).

Передати Фонд Фінансування Будівництва (Білогородка) - ФФБ-А об'єкта будівництва: Перша черга, яка складається з двох секцій «В» та «Г» на 72 квартири дев'ятиповерхового житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 його документацію в повному обсязі та кошти оперативного резерву цього фонду від Приватного акціонерного товариства «Фінансова компанія «Сантанна» (01135, м. Київ, вул. Андрющенка, буд. 4-Д, код ЄДРПОУ 32921709) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» (03058, м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, буд. 5, код ЄДРПОУ 32955460, свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серія ФК №32, ліцензія серія АВ №614873 на діяльність із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю).

Замінити Управителя Фонду Фінансування Будівництва (Білогородка) - ФФБ-А об'єкта будівництва : Друга черга, яка складається з двох секцій «А» та «Б» на 69 квартир дев'ятиповерхового житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 з Приватного акціонерного товариства «Фінансова компанія «Сантанна» (01135, м. Київ, вул. Андрющенка, буд. 4-Д, код ЄДРПОУ 32921709) на Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» (03058, м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, буд. 5, код ЄДРПОУ 32955460, свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серія ФК №32, ліцензія серія АВ №614873 на діяльність із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю).

Передати Фонд Фінансування Будівництва (Білогородка) - ФФБ-А об'єкта будівництва: Друга черга, яка складається з двох секцій «А» та «Б» на 69 квартир дев'ятиповерхового житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 його документацію в повному обсязі та кошти оперативного резерву цього фонду від Приватного акціонерного товариства «Фінансова компанія «Сантанна» (01135, м. Київ, вул. Андрющенка, буд. 4-Д, код ЄДРПОУ 32921709) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» (03058, м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, буд. 5, код ЄДРПОУ 32955460, свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серія ФК №32, ліцензія серія АВ №614873 на діяльність із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю).

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач зазначив, що він є довірителем Фонду Фінансування Будівництва виду А об'єкту будівництва - житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1, управителем якого є Приватне акціонерне товариство «Фінансова компанія «Сантанна», строк ліцензії на діяльність із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю якої закінчився, а отже відповідно до вимог ст. 4 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» Приватне акціонерне товариство «Фінансова компанія «Сантанна» не може бути управителем фонду фінансування будівництва та здійснювати довірче управління фінансовими активами фізичних та юридичних осіб.

Фінансування будівництва будинку припинено, що позбавляє позивача можливості передати кошти в довірче управління відповідачу з метою отримання у власність об'єкту інвестування, а відповідач не може прийняти такі гроші в довірче управління на рахунок ФФБ через те, що строк ліцензії закінчився, а її оформлення на новий строк не було здійснено.

В зв'язку з чим, позивач звернувся до суду та просить замінити управителя Фонду фінансування будівництва виду А та зобов'язати відповідача передати документацію та кошти оперативного резерву цього фонду до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока».

Ухвалою суду від 10.04.2014 року залучено в якості співвідповідача ПАТ «ФК «Сантанна» та у якості третіх осіб ТОВ «Білбудінвест», Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Позивач просив справу слухати за його відсутності, заявлені позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити з підстав викладених в позовній заяві.

Представник відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» просив справу розглядати за його відсутності, позовні вимоги визнав в повному обсязі.

Представник відповідача Приватне акціонерне товариство «Фінансова компанія «Сантанна» у судове засідання не з'явився, хоча належним чином повідомлявся про день, час і місце розгляду справи, клопотань від нього про відкладення розгляду справи до суду не надійшло.

Представник третьої особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Білбудінвест»у судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час і місце розгляду справи, від нього надійшла заява в якій просив розглядати справу за відсутності його представника.

Представник третьої особи Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг в судовому засіданні підтримала надані письмові пояснення, відповідно до яких строком дії ліцензії на провадження діяльності із залученням коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операції з нерухомістю фінансовій компанії ЗАТ «Фінансова компанія «Сантанна» є період дії з 01.09.2007 року по 01.09.2012 року. Інформація щодо продовження дії ліцензії в Нацкомфінпослуг відсутня.

Суд, заслухавши представника третьої особи Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг, вивчивши матеріали справи в їх сукупності, та на підставі наявних у справі доказів, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_1 є довірителем Фонду фінансування будівництва виду А об'єкта будівництва: житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, що підтверджується Свідоцтвом до договору про участь у Фонді фінансування будівництва виду А №04/06-2009 від « 22» червня 2012 року та Свідоцтвом до договору про участь у Фонді фінансування будівництва виду А №03/06-2010 від « 17» червня 2010 року.

Управління фінансування будівництва цього будинку здійснювало Приватне акціонерне товариство «Фінансова компанія «Сантанна», про що свідчить Договір№03/06-2010 про участь у Фонді фінансування будівництва від « 17» червня 2010 року та Договір про участь у Фонді фінансування будівництва №04/06-2009 від « 22» червня 2009 року.

Строк дії ліцензії Держфінпослуг на діяльність із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю Приватного акціонерного товариства «Фінансова компанія «Сантанна» закінчився « 01» вересня 2012 року, переоформлення на новий строк не було здійснено.

Відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», за рішенням суду, що набрало законної сили, прийнятим за зверненням довірителів ФФБ або відповідного органу, що здійснює нагляд та регулювання діяльності управителя, у зв'язку з порушенням управителем законодавства про фінансові послуги ФФБ може передаватися в управління іншій фінансовій установі, що відповідає вимогам цього Закону, у порядку визначеному Кабінетом Міністрів України. До нового управителя переходять усі права та обов'язки щодо довірителів цього ФФБ та відповідного забудовника.

Механізм передачі фонду фінансування будівництва в управління іншій фінансовій установі врегульовано Порядком передачі фонду фінансування будівництва або фонду операцій з нерухомістю в управління іншій фінансовій установі за рішенням суду, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 року №490.

Пункт 1 даного Порядку визначає механізм передачі фонду фінансування будівництва або фонду операцій з нерухомістю в управління іншій фінансовій установі, що відповідає Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», за відповідним рішенням суду, що прийняте за зверненням довірителів фонду фінансування будівництва, власників сертифікатів фонду операцій з нерухомістю або відповідного органу, що здійснює нагляд та регулювання діяльності управителя, у зв'язку з порушенням управителем законодавства про фінансові послуги і набрало законної сили.

Виходячи зі змісту вищевказаних положень, чинним законодавством України передбачений єдиний можливий спосіб передачі фонду фінансування будівництва інший фінансовій установі, а саме, за рішенням суду, яке набрало законної сили.

Частиною 1 ст. 16 Цивільного кодексу України, передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України, способами захисту цивільних прав та інтересів в тому числі є зміна правовідношення та припинення правовідношення.

Приватне акціонерне товариство «Фінансова компанія «Сантанна» порушує законодавство України про фінансові послуги, що полягає у тому, що останній не може здійснювати функції Управителя ФФБ через відсутність ліцензії із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва, оскільки відповідно до ст. 4 закону України № 978-ІУ «Про фінансово-кредитні механізми управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» Управителем може бути фінансова установа, що отримала в установленому законодавством порядку дозвіл - ліцензію на здійснення визначеної цим Законом діяльності.

Судом встановлено, що Приватне акціонерне товариство «Фінансова компанія «Сантанна» є управителем Фонду фінансування будівництва виду А об'єкту будівництва: дев'ятиповерхового житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1

Також, судом встановлено, що відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» є фінансовою компанією (свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серія ФК №32), яка має ліцензію (серія АВ №614873) на діяльність із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю строком по 08.01.2018 року та не заперечує проти отримання в управління фонд фінансування будівництва у порядку, передбаченому ст. 23 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» і Постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 року №490, що підтверджується листами від 23 жовтня 2013 року за вих.№23/10-13/2 та 23/10-13/1.

Відповідно до ч. 1 ст. 61 ЦПК України передбачено, що обставини, визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, а тому необхідно замінити Управителя Фонду фінансування будівництва виду А першої та другої черги житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 з Приватного акціонерного товариства «Фінансова компанія «Сантанна» на Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока».

На підставі викладеного та керуючись Законом України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», ст.ст. 15, 16 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 27, 30, 31, 60, 61, 209, 212 - 215 суд, -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока», Приватного акціонерного товариства «Фінансова компанія «Сантанна», треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Білбудінвест», Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг, про зобов'язання вчинити дії - задовольнити.

Замінити Управителя Фонду Фінансування Будівництва (Білогородка) - ФФБ-А об'єкта будівництва : Перша черга, яка складається з двох секцій «В» та «Г» на 72 квартири дев'ятиповерхового житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 з Приватного акціонерного товариства «Фінансова компанія «Сантанна» (01135, м. Київ, вул. Андрющенка, буд. 4-Д, код ЄДРПОУ 32921709) на Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» (03058, м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, буд. 5, код ЄДРПОУ 32955460, свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серія ФК №32, ліцензія серія АВ №614873 на діяльність із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю).

Передати Фонд Фінансування Будівництва (Білогородка) - ФФБ-А об'єкта будівництва: Перша черга, яка складається з двох секцій «В» та «Г» на 72 квартири дев'ятиповерхового житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 його документацію в повному обсязі та кошти оперативного резерву цього фонду від Приватного акціонерного товариства «Фінансова компанія «Сантанна» (01135, м. Київ, вул. Андрющенка, буд. 4-Д, код ЄДРПОУ 32921709) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» (03058, м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, буд. 5, код ЄДРПОУ 32955460, свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серія ФК №32, ліцензія серія АВ №614873 на діяльність із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю).

Замінити Управителя Фонду Фінансування Будівництва (Білогородка) - ФФБ-А об'єкта будівництва : Друга черга, яка складається з двох секцій «А» та «Б» на 69 квартир дев'ятиповерхового житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 з Приватного акціонерного товариства «Фінансова компанія «Сантанна» (01135, м. Київ, вул. Андрющенка, буд. 4-Д, код ЄДРПОУ 32921709) на Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» (03058, м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, буд. 5, код ЄДРПОУ 32955460, свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серія ФК №32, ліцензія серія АВ №614873 на діяльність із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю).

Передати Фонд Фінансування Будівництва (Білогородка) - ФФБ-А об'єкта будівництва: Друга черга, яка складається з двох секцій «А» та «Б» на 69 квартир дев'ятиповерхового житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 його документацію в повному обсязі та кошти оперативного резерву цього фонду від Приватного акціонерного товариства «Фінансова компанія «Сантанна» (01135, м. Київ, вул. Андрющенка, буд. 4-Д, код ЄДРПОУ 32921709) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Толока» (03058, м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, буд. 5, код ЄДРПОУ 32955460, свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серія ФК №32, ліцензія серія АВ №614873 на діяльність із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду м. Києва через районний суд. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Л.І. Кізюн

Джерело: ЄДРСР 38614935
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку