open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2014 р.

Справа № 820/9183/13-а

Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Любчич Л.В.

Суддів: Сіренко О.І. , Спаскіна О.А.

за участю секретаря судового засідання Бутенко Ю.О.

представника позивача - ОСОБА_1

представника відділу Держземагенства у Зміївському р-ні - Рибалко О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Відділу Держземагенства в Зміїівському районі Харківської області на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 29.11.2013р. по справі № 820/9183/13-а

за позовом ОСОБА_3

до Відділу Держземагенства у Зміївському районі Харківської області , Державного кадастрового реєстратора відділу Держземагенства у Зміївському районі Харківської області Кудіна А.А. треті особи ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13

про скасування рішення, зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА _3 ( далі - позивач) звернулася до суду з адміністративним позовом до Відділу Держземагенства у Зміїівському районі Харківської області (далі - Відділ Держземагеснтва в Зміївському р-ні, відповідач), Державному кадастровому реєстратору відділу Держземагенства у Зміївському районі Кудіній А.А.( далі - Кадастровий реєстратор, відповідач 2) в якому просила:

- скасувати рішення Кадастрового реєстратора Кудіної А.А. та Відділу Держземагенства в Зміївському р-ні від 21.05.2013 р., яким відмовлено позивачці у внесенні відомостей до Державного земельного кадастру (далі - ДЗК), державній реєстрації земельної ділянки та в подальшому оформленні земельної ділянки з кадастровим номером 6321782500:01:000:0732, що розташована за межами населеного пункту на території Задонецької сільської ради Зміївського р-ну з мотивів наявності водоохоронної зони, прибережної захисної смуги та віднесення земельної ділянки до земель водного фонду;

-скасувати наказ Відділу Дерземагеснтва в Зміївському р-ні від 02.07.2013 р. №46 «Про скасування висновку погодження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок від 19.02.2013 р. №22";

-зобов'язати Відділ Держземагенства у Зміївському р-ні та Кадастрового реєстратора вирішити питання відповідно до законодавства щодо внесення відомостей до Державного земельного кадастру про земельну ділянку з кадастровим номером 6321782500:01:000:0732, що розташована за межами населеного пункту на території Задонецької сільської ради Зміївського р-ну, та щодо державної реєстрації вказаної земельної ділянки.

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 29.11.2013 р. адміністративний позов ОСОБА_3 задоволено частково.

Скасовано рішення Кадастрового реєстратора від 21.05.2013 року, яким відмовлено позивачу у внесенні відомостей до ДЗК, державній реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 6321782500:01:000:0732, що розташована за межами населеного пункту на території Задонецької сільської ради Зміївського району.

Зобов'язано Відділ Держземагентства у Зміївському р-ні та державного реєстратора вирішити питання відповідно до законодавства стосовно внесення відомостей до ДЗК, державній реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 6321782500:01:000:0732, що розташована за межами населеного пункту на території Задонецької сільської ради Зміївського району та щодо державної реєстрації вказаної земельної ділянки.

Скасовано наказ Відділу Держземагентства у Зміївському р-ні від 02.07.2013 року № 46 "Про скасування висновку погодження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок від 19.02.2013 року № 22" в частині скасування висновку про погодження ОСОБА_3 проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства із земель запасу сільськогосподарського призначення, розташованих за межами населеного пункту та території Задонецької сільської ради Зміївського району, виданого 19.02.2013 року № 22 розробнику проекту ТОВ "Юридична компанія Грішкова, Волошина та партнери»

Не погодившись з даною постановою суду Відділ Держземагенства у Зміївському р-ні подав апеляційну скаргу в якій, просив скасувати постанову Харківського окружного адміністративного суду від 29.11.2013 р. та закрити провадження по справі.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги зазначив у Відділу Дерземагенства в Зміївському р-ні відсутні правові підстави надати висновок про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Державний кадастровий реєстратор відділу Держземагенства в Зміївському р-ні Кудіна А.А. в судове засідання не з'явилася, про дату, час та місце розгляду повідомлена належним чином.

Відповідно до положень ч.4 ст. 196 Кодексу адміністративного судочинства України ( далі - КАС України) розгляд справи проведено без участі відповідача 2.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, перевіривши доводи апеляційної скарги, правильність застосування судом першої інстанції норм чинного законодавства, дослідивши письмові докази по справі, дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з правомірності заявлених позовних вимог.

Колегія суддів з даним висновком суду не погоджується виходячи з наступного.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 195 КАС України, суд апеляційної інстанції переглядає судове рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.

Під час судового розгляду встановлено, що розпорядженням голови Зміївської РДА від 01.10.2012 року № 483-позивачці надано дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки, що розташована за межами населеного пункту на території Задонецької сільської ради, площею 2 га. для ведення особистого селянського господарства та присвоєно земельній ділянці кадастровий номер 6321782500:01:000:0732 ( а.с.10).

ТОВ «Юридична компанія Грішкова, Волошина та партнерів», згідно договору №82 від 03.10.2012 р., розробила проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність ОСОБА_3, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13 для ведення особистого селянського господарства із земель запасу сільськогосподарського призначення розташованих за межами населеного пункту на території Задонецької сільської ради Зміївського р-ну (а.с.13-22).

19.02.2013 р. Відділ Держземагенства у Зміївському р-ні висновком №22 погодив проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність ОСОБА_3, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_14, ОСОБА_12, ОСОБА_13 (а.с.49-50).

Позивачка звернулася до відповідача з заявою про внесення відомостей про вказану земельну ділянку до ДЗК (а.с.54).

За результатами розгляду вказаного звернення відповідачем прийнято рішення від 21.05.2013 року № РВ-6300057222013, яким у здійсненні реєстрації відмовлено.

Фактичною підставою для відмови у внесенні відомостей до Державного кадастру стало те, що проект розроблено з порушенням чинного законодавства, відповідно до ст.. 89 Водного кодексу України ( далі - ВК України), ст. 59 Земельного кодексу України ( далі - ЗК України), ст..9, ст.. 20 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст.5, ст.. 17 Закону України «Про охорону земель». Земельна ділянка розташована у водоохоронній та прибрежно-захисній смузі річки Сіверський Донець (землі водного фонду).

02.07.2013 р. наказом відділу Дерземагенства у Зміївському р-ні №46 скасовано Висновок про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок від 19.02.2013 р. №22 ( а.с.59).

Перевіряючи правомірність відмови у внесенні відомостей до ДЗК, державній реєстрації земельної ділянки колегія суддів виходить з наступного.

Відповідно до ч.2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов*язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 3 ст. 24 Закону №3613 державна реєстрація земельних ділянок здійснюється за заявою:

особи, якій за рішенням органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування надано дозвіл на розроблення документації із землеустрою, що є підставою для формування земельної ділянки при передачі її у власність чи користування із земель державної чи комунальної власності, або уповноваженої нею особи;

власника земельної ділянки, користувача земельної ділянки державної чи комунальної власності (у разі поділу чи об'єднання раніше сформованих земельних ділянок) або уповноваженої ними особи.

Згідно із ч. 4 ст. 24 Закону №3613 для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстратору, який здійснює таку реєстрацію, подаються: заява за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин; оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки; документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа; документ, що підтверджує оплату послуг з державної реєстрації земельної ділянки.

Частиною 1 статті 186-1 ЗКу України передбачено, що проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності підлягає обов'язковому погодженню з територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що здійснює реалізацію державної політики у сфері земельних відносин.

Згідно довідки управління Держкомзему у Зміївському р-ні про кількісні характеристики земельної ділянки, розподілення земель між власниками і землекористувачами ( за даними форми 6-ЗЕМ станом на 01.01.2012) земельна ділянка віднесена до земель запасу сільськогосподарського призначення, сіножатті. Частина земельної ділянки має обмеження:01.05.01 - водоохоронна зона, 01.05.02 - прибережна захисна смуга (р. С.Донець) (а.с.23).

Враховуючи вище зазначені характеристики земельної ділянки, проект землеустрою на дану ділянку підлягає узгодженню в порядку ч.3 ст.186-1 ЗК України.

Відповідно до типового положення про комісію з розгляду питань, пов'язаних з погодженням документації із землеустрою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2009 р. N 1420 (чинного на час виникнення спірних правовідносин) комісія з розгляду питань, пов'язаних з погодженням документації із землеустрою (далі - комісія), є постійно діючим органом, утвореним районною та міською держадміністрацією - у районах і мм. Києві та Севастополі, міською радою - у містах обласного значення.

Пунктом 3 вище зазначеного положення до повноважень комісії належить надання висновків про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або місця розташування об'єкта.

Як встановлено під час судового розгляду, 06.11.2012 р. за №113 висновком комісія з розгляду питань, пов'язаних з погодженням документації із землеустрою в Зміївському р-ні, до складу якої входили начальник управління Держземагенства у Зміївському р-ні, представник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації, начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області, Головний державний санітарний лікар Зміївського р-ну, начальник відділу туризму Зміївської райдержадміністрації, начальник відділу туризму Зміївської райдержадміністрації, не погодила ОСОБА_3 проект землеустрою та повернула для доопрацювання в зв*язку з наступним.

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській обл. зазначило про необхідність надання додаткових документів, в тому числі і чіткий картографічний матеріал з визначенням земельної ділянки, що відводиться, лист довідку про відношення земельної ділянки що відводиться до земель природно-заповідного фонду.

Відділ культури і туризму Зміївської райдержадміністрації не погодив ОСОБА_3 проект землеустрою, оскільки земельна ділянка, що відводиться частково знаходиться в охоронній зоні пам*ятника археології національного значення - городище Гайдари. Для погодження проекту запропоновано провести повне археологічне дослідження пам*ятки археології національного значення - гордище Гайдари та пам*ятки археології місцевого значення - поселення За донецьке в запроектованих межах земельних ділянок. Вилучити площу, на якій розташовані пам'ятки археології національного значення та пам*ятки археології археології місцевого значення, з запроектованих меж земельних ділянок.

Відділ містобудування, архітектури Зміївської райдержадміністрації зазначив про можливість погодження проекту за умови використання земельної ділянки з урахуванням вимог Земельного та Водного кодексів України. Дотримання охоронної зони ЛЕМ-04 кВ, охоронна зона якої згідно ДБН 360-92** становить 2м. по обидві сторони від мережі.

Згідно висновку Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області №05-44-2201 від 19.11.2012 р., наданого після комісійного висновку від 06.11.2012 р. за №113 про відмову в погодженні проекту землеустрою, держуправління погодило проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки без знесення зелених насаджень та виключно за межами прибрежно-захисної смуги гр.. ОСОБА_3, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13 для ведення особистого селянського господарства (для сінокосіння) із земель запасу сільськогосподарського призначення розташованих за межами населеного пункту на території Задонецької сільської ради. В даному висновку зазначені вимоги, при невиконанні яких, даний висновок вважається недійсним.

Відповідно до ч.6 ст. 24 Закону №3613 підставою для відмови у здійсненні державної реєстрації земельної ділянки є: розташування земельної ділянки на території дії повноважень іншого Державного кадастрового реєстратора; подання заявником документів, передбачених частиною четвертою цієї статті, не в повному обсязі; невідповідність поданих документів вимогам законодавства; знаходження в межах земельної ділянки, яку передбачається зареєструвати, іншої земельної ділянки або її частини.

Зважаючи на вище зазначене, колегія суддів прийшла до висновку щодо правомірності дій Кадастрового реєстратора щодо відмови у внесенні відомостей до Державного земельного кадастру, оскільки позивачем проект землеустрою був розроблений з порушенням вимог чинного законодавства. На час проведення реєстрації земельної ділянки ОСОБА_3 кадастровому реєстратору не було надано позитивних висновків від зазначених органів у проекті землеустрою.

Як наслідок, суд першої інстанції помилково дійшов висновку щодо правомірності позовних вимог про скасування рішення від 24.05.2013 року, яким відмовлено у внесенні відомостей до ДЗК, державній реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 6321782500:01:000:0732, що розташована за межами населеного пункту на території Задонецької сільської ради Зміївського району та зобов'язання відділу Держземагентства у Зміївському районі та державного реєстратора вирішити питання відповідно до законодавства стосовно внесення відомостей до ДЗК, державній реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 6321782500:01:000:0732, що розташована за межами населеного пункту на території Задонецької сільської ради Зміївського району та щодо державної реєстрації вказаної земельної ділянки.

Зважаючи на правомірність рішення від 21.05.2013 року про відмову у внесенні відомостей до ДЗК, державній реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 6321782500:01:000:0732, що розташована за межами населеного пункту на території Задонецької сільської ради Зміївського району колегія суддів зазначає про відсутність підстав для задоволення позовних вимог щодо зобов'язання відділу Держземагентства у Зміївському районі та кадастрового реєстратора вирішити питання відповідно до законодавства стосовно внесення відомостей до ДЗК, державній реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 6321782500:01:000:0732, що розташована за межами населеного пункту на території Задонецької сільської ради Зміївського району та щодо державної реєстрації вказаної земельної ділянки.

Пунктом 1 Положення про Управління (Відділ) Держземагентства у районі, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.05.2012 р. №258, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.05.2012 р. за №854/21166 ( далі - Положення) управління (Відділ) Держземагентства у районі (далі - Управління (Відділ) є територіальним органом Державного агентства земельних ресурсів України. Управління (Відділ) підпорядковане Держземагентству України та відповідно Республіканському комітету по земельних ресурсах Автономної Республіки Крим, Головному управлінню Держземагентства в області.

Статтею 31 Закону України «Про землеустрій» передбачено, що зміни до документації із землеустрою вносяться за рішенням органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування або власників землі та землекористувачів, у тому числі орендарів, які затвердили проекти землеустрою.

Виходячи з вище зазначеного колегія суддів вважає помилковими висновки суду першої інстанції щодо задоволення позовних вимог в частині скасування наказу Відділу Держземагенства в Зміївському р-ні від 02.07.2013 р. №46 «Про скасування висновку погодження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок від 19.02.2013 р. №22, оскільки даний наказ є правомірним.

На підставі вище викладеного, та з урахуванням положень п.4 ч.1 ст. 202 КАС України, колегія суддів прийшла до висновку, що апеляційна скарга Відділу Держземагенства в Зміївському р-ні підлягає частковому задоволенню, а постанова суду першої інстанції скасуванню як така, що ухвалена з порушенням норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи..

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, п. 3 ст. 198, п. 4 ч.1 ст. 202, 205, 207, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Відділу Держземагенства у Зміївському районі Харківської області задовольнити частково.

Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 29.11.2013р. по справі № 820/9183/13-а скасувати.

Ухвалити нову постанову, якою ОСОБА_3 відмовити в задоволенні позовних вимог повному обсязі.

Постанова набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання постанови у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя

Любчич Л.В.

Судді

Сіренко О.І. Спаскін О.А.

Повний текст постанови виготовлений 14.04.2014 р.

Джерело: ЄДРСР 38253867
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку