open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 березня 2014 рокум. КиївК/9991/32784/12

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі

суддів: Мороз Л.Л.,

Горбатюка С.А.,

Чалого С.Я.,

за участю секретаря судового засідання Загородньої М.О.,

за участю представника позивача ( ОСОБА_1 ) Малюги А.В.,

розглянула у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Деснянського районного суду м. Києва від 14.06.2011 року та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 19.04.2012 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України у м. Києві, Київського міського військового комісаріату про перерахунок пенсії,

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом (з урахуванням уточнення позовних вимог) до Головного управління Пенсійного фонду України та ІНФОРМАЦІЯ_1 про визнання протиправними дій Київського міського військового комісаріату та Головного УПФУ в м. Києві щодо встановлення обмежень у перерахунку та не виплаті пенсійного забезпечення в повному обсязі. Просив зобов`язати Головне УПФУ в м. Києві провести перерахунок та виплату пенсії, починаючи з 01.02.2008 року, за посадою начальника штабу Генеральної військової інспекції при Президенті України з урахуванням розміру посадового окладу - 5312 грн., окладу за військове звання, процентної надбавки за вислугу років - 40%, надбавки за особливо важливі завдання - 100%, надбавки за роботу з таємними виробами, носіями, документами - 20%, надбавки за особливий характер служби - 90% від окладу грошового забезпечення, та премії - 10% від посадового окладу, з урахуванням уже виплаченої суми та індексу інфляції.

Постановою Деснянського районного суду м. Києва від 14.06.2011 року відмовлено у задоволенні адміністративного позову повністю.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 19.04.2012 року Постанову Деснянського районного суду м. Києва від 14.06.2011 року у частині відмови в задоволенні вимог адміністративного позову про визнання дій Головного Управління пенсійного фонду України в м. Києві щодо неврахування при перерахунку пенсії ОСОБА_1 премії в розмірі 10% від посадового окладу та щодо зобов`язання Головного Управління пенсійного фонду України в м. Києві провести перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_1 з урахуванням премії в розмірі 10% від посадового окладу скасовано. Прийнято у цій частині нову постанову. Визнано дії Головного Управління пенсійного фонду України в м. Києві щодо неврахування при перерахунку пенсії ОСОБА_1 премії в розмірі 10% від посадового окладу протиправними. Зобов`язано Головне Управління пенсійного фонду України в м. Києві провести перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_1 з урахуванням премії в розмірі 10% від посадового окладу, за період з 25.11.2010 року по 14.06.2011 року, з урахування фактично виплачених сум за вказаний період. В іншій частині постанову Деснянського районного суду м. Києва від 14.06.2011 року залишено без змін.

Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій у частині відмови у позові, ОСОБА_1 подав до Вищого адміністративного суду України касаційну скаргу у якій, посилаючись на порушення судами норм процесуального та матеріального права, просить скасувати рішення суду першої та змінити рішення апеляційної інстанцій та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позов.

Перевіривши і обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає відхиленню з наступних підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що ОСОБА_1 , згідно Наказу Міністра оборони України, 21.12.2001 року звільнений із Збройних Сил України в запас з посади начальника штабу Генеральної військової інспекції при Президенті України у зв`язку із скороченням штатів, у званні генерал-майор та виключений із списків особового складу із вислугою військової служби 33 років Наказом Міністерства оборони України від 24.12.2001 року.

З 01.01.2002 року ОСОБА_1 було призначено пенсію за вислугу років на підставі Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб».

Розмір пенсії позивача був розрахований, виходячи із таких сум грошового забезпечення: посадовий оклад, оклад за військове звання, процентна надбавка за вислугу років, надбавка за особливий характер служби, надбавка за роботу з таємними виробами, носіями, документами, премія та надбавка за службу у Збройних силах України.

Відповідно до вимог п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30.06.2005 року № 510 «Про оплату праці керівних працівників державних органів», посадовий оклад заступника Глави Адміністрації Президента України (начальника штабу Генеральної військової інспекції при Президентові України) становить 80 % посадового окладу Прем`єр-міністра України.

Згідно з Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08 січня 1992 року № 22 посадовий оклад Прем`єр-міністра України складає 20 мінімальних заробітних плат, який встановлюється виходячи з розміру мінімальної заробітної плати 332 грн. і в подальшому при підвищенні мінімальної заробітної плати перерахунок не провадиться.

Виходячи з цього, посадовий оклад Начальника штабу Генеральної військової інспекції при Президентові України повинен складати 5312 грн.

05.01.2011 року звернувся із скаргою до Київського міського військового комісаріату та начальника Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві про перерахування та виплату пенсії без обмежень з урахуванням зміни посадового окладу.

26.01.2011 року Київський міський військовий комісаріат листом повідомив ОСОБА_1 , що згідно вказівки Департаменту фінансів Міністерства оборони України від 08.11.2010 року ОСОБА_1 перерахований розмір грошового забезпечення з урахуванням зміненого посадового окладу.

Довідку про змінений розмір грошового забезпечення для перерахунку ОСОБА_1 пенсії з 01.02.2008 року надіслано до Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві.

Станом на 10.03.2011 року позивачу перераховано пенсію з урахуванням зміненого розміру посадового окладу, із врахуванням надбавки за виконання особливо важливих завдань в розмірі 50 %, та без врахування премії.

Вважаючи дії ІНФОРМАЦІЯ_1 при наданні довідки для перерахунку його пенсії із зменшеним розміром надбавки за виконання особливо важливих завдань із 100% на 50%, а Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві, при перерахунку нового розміру пенсії без врахування премії протиправними, позивач звернувся із вказаним позов до суду.

Колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, які виходили з того, що у відповідачами застосовано розмір надбавки за виконання особливо важливих завдань 50 %.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу» від 07.11.2007 року № 1294 внесені зміни до структури та умов грошового забезпечення. Згідно з пунктом 13 вказаної постанови, вона набрала чинності з дня втрати чинності указами Президента України, що визначають умови грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу державних органів, але не раніше ніж 01.01.2008 року.

Зазначеною постановою встановлено, що грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу складається з посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним) званням, щомісячних (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії) та одноразових додаткових видів грошового забезпечення.

При цьому, перерахунок пенсій проводиться відповідно до довідок про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії, наданих до відповідного головного управління Пенсійного фонду України в порядку визначеному в пп. 2, 3 Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 року № 45.

Відповідно до вказаного Порядку для перерахунку пенсій враховується посадовий оклад, оклад за військовим званням та відсоткова надбавка за вислугу років у розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України або керівником державного органу у межах його повноважень на момент виникнення права на перерахунок за відповідною посадою та військовим званням; щомісячні надбавки, доплати та підвищення, конкретні розміри яких за відповідними посадами установлені Кабінетом міністрів України.

Згідно з пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2007 року № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу» керівникам державних органів у межах асигнувань, що виділяються на їх утримання було надано право установлювати надбавку за виконання особливо важливих завдань під час проходження служби військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу - у розмірі до 50 % посадового окладу з урахуванням окладу за військовим (спеціальним) званням та надбавки за вислугу років.

Таким чином, керівникові державного органу було надано права, а не обов`язок, встановлювати розмір вищевказаних щомісячних надбавок. Зазначені надбавки носять персоніфікований характер, їх встановлення здійснюється у межах асигнувань, що виділяються на їх утримання та розмір цих надбавок залежить від якості, складності, обсягу та важливості виконуваних завдань. Крім того, вказаною постановою визначено не конкретні розміри надбавок, а лише їх граничний розмір.

З метою забезпечення виконання вказаної постанови та ч. 3 ст. 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», Головним управлінням Пенсійного фонду України в м. Києві, на підставі довідки про грошове забезпечення для перерахунку пенсії, наданої ІНФОРМАЦІЯ_2 , проведено перерахунок пенсії позивачу з урахуванням надбавки за виконання особливо важливих завдань в розмірі 50 %.

Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з висновками судів щодо відсутності порушень прав позивача у цій частині з боку Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві та Київського міського військового комісаріату.

Стосовно перерахунку пенсії позивача без урахування премії в розмірі 10%, колегія суддів вважає, що суд апеляційної інстанції обґрунтовано виходив із такого.

Відповідно до ч. 3 ст. 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» перерахунок пенсій здійснюється на момент виникнення права на перерахунок пенсій і провадиться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, у строки, передбачені частиною другою статті 51 цього Закону.

Обов`язок щодо перерахунку пенсій покладено на органи Пенсійного фонду України на підставі ст. 99 Закону України від 19.12.2006 року № 489-У «Про Державний бюджет України на 2007 рік».

Порядок подання та оформлення документів для перерахунку пенсій визначений постановою Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 року № 45 «Про затвердження Порядку проведення перерахунків пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.1992 року № 393», постановою Пенсійного фонду України від 30.01.2007 року № 3-1 «Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та п.3.17 Положення про організацію в Міністерстві оборони України роботи з обчислення вислуги років для призначення пенсій військовослужбовцям і соціального забезпечення осіб, звільнених з військової служби та членів їх сімей, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 19.08.2008 року № 407.

Як було встановлено судами попередніх інстанцій, Київський міський військовий комісаріат, на підставі вказівки Департаменту фінансів Міністерства оборони України від 08.11.2010 року № 248/6/С/15978, повідомив Головний Пенсійний Фонд України м. Києві про необхідність проведення перерахунку пенсії позивачу та надіслав відповідну довідку про розмір грошового забезпечення.

З довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії, виданої на підставі наказу Мінпраці України від 19.07.2010 року № 195, видно з яких сум грошового забезпечення повинна обчислюватись пенсія позивачу, зокрема, і з премії в розмірі 10 %.

Таким чином, відповідно до вищевказаного Порядку, Міністерство оборони України, в особі Київського міського військового комісаріату, повідомило Головне УПФУ в м. Києві про зміну розміру грошового забезпечення позивача із включенням, зокрема, премії в розмірі 10%.

Зазначену довідку Головне УПФУ в м. Києві отримало 25.11.2010 року, проте при перерахунку пенсії зазначена премія врахована не була.

Виходячи з викладеного, Головне УПФУ в м. Києві порушило права позивача, неправомірно виключивши вказану премію.

При цьому, захист порушених прав судом здійснено за період з 25.11.2010 року по 14.06.2011 року, тобто по дату винесення рішенням судом першої інстанції, що є неправомірним.

Пенсія має не визначений у часі граничний термін виплати.

Судам необхідно було прийняти рішення щодо зобов`язання Головного Управління пенсійного фонду України в м. Києві провести перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_1 з урахуванням премії в розмірі 10% від посадового окладу, за період з 25.11.2010 року, з урахування фактично виплачених сум за вказаний період.

Тобто, вирішуючи питання про зобов`язання нарахувати та виплатити відповідні пенсійні платежі, суди попередніх інстанцій не мали підстав обмежувати відповідача певним часовим проміжком.

За таких обставин, рішення суду апеляційної інстанції є неправомірним у частині визначення кінцевої дати перерахунку пенсії та підлягає скасування у цій частині. В решті рішення суду апеляційної інстанції належить залишити без змін.

Керуючись статтями Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Касаційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити частково, постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 19.04.2012 року у цій справі скасувати в частині визначення кінцевої дати.

В решті рішення суду апеляційної інстанції залишити без змін.

Судді:

Джерело: ЄДРСР 37995451
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку