open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 826/17789/13-а Головуючий у 1-й інстанції: Васильченко І.П. Суддя-доповідач: Твердохліб В.А.

У Х В А Л А

Іменем України

25 березня 2014 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Твердохліб В.А.,

суддів Троян Н.М., Костюк Л.О.,

за участю секретаря Погребняк М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Києві апеляційну скаргу ОСОБА_2 на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 04 грудня 2013 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про зобов"язання вчинити дії ,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 (далі - Позивач) звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Відповідач) про зобов»язання виплатити грошовий вклад в ТОВ КБ «АРМА» та відсотки за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 04 грудня 2013 року в задоволенні адміністративного позову відмовлено повністю.

Не погоджуючись з вищезазначеним рішенням, Позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нове, яким задовольнити позовні вимоги.

В апеляційній скарзі апелянт посилається на порушення судом першої інстанції норм матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи по суті.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджується матеріалами справи, що 26.01.2009 року між Позивачем та Банком - Товариством з обмеженою відповідальністю Комерційний банк «Арма» укладено договір № ДФ/08/49454 банківського вкладу «ОСОБЛИВИЙ» зі сплатою відсотків в кінці строку, за умовами якого Позивачем передано у депозит грошові кошти у сумі 103 950,00 грн.

Постановою Правління Національного банку України від 19.02.2010 року №79 «Про відкликання банківської ліцензії та ініціювання процедури ліквідації Товариства з обмеженою відповідальністю Комерційний банк «Арма» відкликано з 22.02.2010 року банківську ліцензію, ініційовано процедуру ліквідації ТОВ КБ «АРМА» та призначено ліквідатора.

08.09.2012 року в газеті «Голос України» №168 розміщено публікацію про ініціацію процедури ліквідації ТОВ КБ «АРМА».

В 2010 році із загальної суми належних Позивачу коштів, на момент недоступності вкладів, останнім отримано 150 000,00 грн.

Рішенням Адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 21.08.2012 року № 27 «Про збільшення розміру відшкодування коштів за вкладами, включаючи відсотки, за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до 200000,00 гривень», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.08.2012 року за №1452/21764, збільшено розмір відшкодування коштів за вкладами фізичних осіб до 200 000,00 грн та поширено його дію на банки, що перебувають в стадії ліквідації на день прийняття цього рішення.

27.06.2013 року Позивач звернувся до Відповідача із заявою про виплату належних йому коштів у збільшеному розмірі.

Листом №02-036-4704/13 від 15.07.2013 року Відповідач відмовив Позивачу у виплаті відшкодування.

Така відмова мотивована тим, що в Рішенні Адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 21.08.2012 року №27, відповідно якого проводились виплати, зазначено, що вкладники банків, які перебувають в стадії ліквідації мають право звертатися до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за отриманням відшкодування коштів з вкладами, включаючи відсотки, до 31.12.2012 року.

Згідно ст.30 Закону України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб» вкладники набувають право на одержання гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду в грошовій одиниці України з дня настання недоступності вкладів.

Відповідно ч.5 ст.32 Закону України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб» строк позовної давності по зверненнях вкладників становить три роки.

Таким чином, адміністративна рада Фонду може приймати рішення на відшкодування коштів за вкладами щодо конкретного вкладника саме в період, в який вкладники мають право на їх отримання, і обов'язок Фонду припиняється з моменту відшкодування коштів в межах максимально встановленого розміру.

Згідно п.3 Перехідних положень Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» ініційована до набрання чинності цим Законом процедура ліквідації банку здійснюється відповідно до законодавства, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Відповідно п.1 Рішення Адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 21.08.2012 року №27, адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийняла рішення про збільшення розмір відшкодування коштів за вкладами, включаючи відсотки, за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до 200000,00 грн.

Із змісту п.3 вказаного Рішення вбачається, що вкладники банків, що перебувають в стадії ліквідації, відповідно до зазначеного у п.2 переліку банків мають право звертатися до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за отриманням відшкодування коштів за вкладами, включаючи відсотки, до 31.12.2012 року.

Проте, Позивач звернувся до Відповідача із заявою про отримання відшкодування коштів за вкладом, включаючи відсотки, лише 27.07.2013 року.

Отже, колегія суддів погоджується із висновком суду першої інстанції про пропущення Позивачем строку звернення до Відповідача для отримання відшкодування коштів за вкладами.

Крім того, є вірним твердження суду першої інстанції щодо відсутності у адміністративної ради Відповідача повноважень стосовно прийняття рішень про збільшення розміру відшкодування коштів за вкладом за рахунок коштів Фонду після закінчення строку позовної давності.

Положеннями Закону України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб» не передбачена можливість поновлення Фондом проведення виплат тим вкладникам, які вже отримали в повному обсязі відшкодування із Фонду в його максимальному розмірі, що був встановлений на час проведення таких виплат.

Також, в матеріалах справи міститься копія виконавчого листа, виданого Голосіївським районним судом міста Києва на виконання рішення цього ж суду від 08 липня 2010 року про стягнення з ТОВ комерційний банк «Арма» на користь ОСОБА_2 залишку суми депозитних вкладів в сумі 46 682,25 грн та відсотків в сумі 32 552, 31 грн, а всього 79 234,56 грн.

З огляду на вказане, колегія суддів вважає обгрунтованим та законним рішення суду першої інстанції про відмову в задоволенні заявлених позовних вимог.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 198, ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Доводи апеляційної скарги не дають підстав для висновку, що судом першої інстанції при розгляді справи допущені порушення норм матеріального чи процесуального права, які передбачені ст.ст. 201, 202 КАС України.

З урахуванням вищевикладеного, колегія суддів вважає, що судом першої інстанції правильно встановлено обставини справи, судове рішення постановлено з додержанням норм матеріального та процесуального права і підстав для його скасування не вбачається, а тому апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а постанову суду першої інстанції - без змін.

Керуючись ст.ст. 198, 200, 205, 206, 211, 212, 254 КАС України, суд,-

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 залишити без задоволення, а постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 04 грудня 2013 року - без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України в порядку та строки, передбачені ст. 212 КАС України.

Головуючий суддя Твердохліб В.А.

Судді Троян Н.М.

Костюк Л.О.

Ухвала складена в повному обсязі 27 березня 2014 року.

.

Головуючий суддя Твердохліб В.А.

Судді: Троян Н.М.

Костюк Л.О.

Джерело: ЄДРСР 37937920
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку