open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 1304/2-2780/11 Головуючий у 1 інстанції: Городецька Л.М.

Провадження № 22-ц/783/472/14 Доповідач в 2-й інстанції: Савуляк Р. В.

Категорія 6

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2014 року колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Львівської області в складі:

головуючого судді Савуляка Р.В.,

суддів: Бермеса І.В., Копняк С.М.,

за участі секретаря: Проворної Н.І.

з участю: представника Галицької районної адміністрації Львівської міської ради Білецької Т.В., представника ОСОБА_3 - ОСОБА_4, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові цивільну справу за апеляційною скаргою Галицької районної адміністрації Львівської міської ради на рішення Галицького районного суду м. Львова від 16 жовтня 2013 року у справі за позовом Галицької районної адміністрації Львівської міської ради до ОСОБА_3 про демонтаж тимчасової огорожі,-

ВСТАНОВИЛА:

У вересні 2011 року Галицька районна адміністрація Львівської міської ради звернулася до суду із зазначеним позовом у якому просила зобов»язати ОСОБА_3 демонтувати металеву тимчасову огорожу будівельного майданчика на АДРЕСА_1 (а.с.1-3).

Оскаржуваним рішенням Галицького районного суду м. Львова від 16 жовтня 2013 року у задоволенні позову Галицької районної адміністрації Львівської міської ради до ОСОБА_3 про демонтаж тимчасової огорожі - відмовлено.

Скасовано заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою суду від 15 лютого 2012 року.

Рішення суду оскаржила Галицька РА ЛМР.

В апеляційній скарзі посилається на те, що у серпні 2011 інспекцією Державної екологічної інспекції в Львівській області проведено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства на території парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького» і виявлено, що ОСОБА_3 за межами орендованої земельної ділянки 0,1022 га на АДРЕСА_1, в межах об'єкту природно-заповідного фонду встановлено по периметру металеві стовпці (забетоновані) в кількості 54 шт. на площі більш, як 0,2 га., що є порушенням ст.ст. 125,126 Земельного кодексу України, ст.ст. 51-54 ЗУ «Про природно-заповідний фонд України».

Суд першої інстанції на вказані обставини уваги не звернув, дав неповну оцінку доказам у справі, що призвело до невідповідності висновків суду обставинами справи.

Просить рішення Галицького районного суду м. Львова від 16 жовтня 2013 року скасувати, ухвалити нове рішення, яким позовні вимоги Галицької РА ЛМР задовольнити.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника Галицької районної адміністрації Львівської міської ради - Білецької Т.В. на підтримання апеляційної скарги, пояснення представника ОСОБА_3 - ОСОБА_4, на її заперечення, перевіривши матеріали справи, законність та обґрунтованість оскаржуваного рішення в межах доводів апеляційної скарги та вимог заявлених в суді першої інстанції, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 308 ЦПК України апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення суду з одних лише формальних міркувань.

Як вірно встановлено судом першої інстанції, ОСОБА_3 на праві власності належить нежитлові приміщення загальною площею 735,1 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1, що підтверджується договором купівлі-продажу від 17 вересня 2008 року та витягом про реєстрацію права власності від 18 вересня 2008 року (а.с.6).

Ухвалою 15 сесії 5-го скликання Львівської міської ради від 03 грудня 2009 року вилучено за згодою з користування Львівського центрального парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького земельну ділянку площею 0,1022 га. на АДРЕСА_1 зараховано до земель міста, та надано в оренду ОСОБА_3 терміном на 10 років, для обслуговування адміністративного будинку за рахунок земель житлової та громадської забудови за функцією використання - землі комерції (а.с.7).

31 грудня 2009 року між Львівською міською радою в особі департаменту містобудування та ОСОБА_3 укладено договір оренди зазначеної земельної ділянки (а.с.8-13).

Наказом департаменту містобудування Львівської міської ради №А-355 від 18 жовтня 2010 року ОСОБА_3 затверджено вимоги до архітектурно-планувальної частини проекту реконструкції офісних приміщень на АДРЕСА_1 з розширенням за рахунок надбудови (а.с.14).

На замовлення відповідача ТзОВ «Архікон» розроблено робочий проект «Реконструкція офісних приміщень на АДРЕСА_1, у м. Львові з розширенням за рахунок надбудови».

За результатами розгляду вказаного проекту Філією ДП «Укрдержбудекспертиза» у Львівській області дано позитивний експертний звіт від 01 листопада 2011 року №14-02727-11.

Для здійснення реконструкції указаних нежитлових приміщень загальною площею 735,1 кв.м., робочим проектом передбачалося зайняття земельної ділянки в об»ємах робіт 2660,0 кв.м., в тому числі: 1022,0 - площа земельної ділянки згідно договору,405,5 кв.м. - площа замощення, що підлягає відновленню, 74,7 кв.м. - влаштування покриття із заїздом автомобіля для під»їзду до будівлі, 1157,8 кв.м. площа озеленення, що підлягає відновленню.

Робочий проект також містить Будівельний генеральний план у масштабі 1:500 із нанесенням меж тимчасової інвентарної огорожі та викопіювання з плану м. Львова на якому, окрім меж орендованої земельної ділянки нанесено границі об»ємів робіт.

02 червня 2011 року Інспекцією державно архітектурно - будівельного контролю у Львівській області ОСОБА_3 видано декларацію про початок виконання підготовчих робіт щодо реконструкції офісних приміщень на АДРЕСА_1 з розширенням за рахунок надбудови (а.с.15-18).

30 серпня 2011 року Галицькою адміністрацією Львівської міської ради ОСОБА_3 було видано дозвіл №70 на влаштування будівельного майданчику (а.с.20), який був відкликаний тією ж Галицькою районною адміністрацією Львівської міської ради 13 вересня 2011 року, у зв»язку з відсутністю техніко-економічних показників тимчасового огородження та площі технічної забудови (а.с.22).

18 січня 2012 року приписом інспекції Державно-архітектурного контролю у Львівській області №02-г було зупинено виконання будівельних робіт за адресою: АДРЕСА_1.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду України від 10 квітня 2012 року залишеною без змін Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду України від 17 грудня 2013 року визнано дії Інспекції державно архітектурно-будівельного контролю у Львівській області з приводу зупинення виконання будівельних робіт за адресою: АДРЕСА_1, протиправними та скасовано припис №02-г від 18 січня 2012 року.

Рішенням Галицького районного суду м. Львова від 16 квітня 2013 року залишеному без змін Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України від 15 січня 2014 року відмовлено у задоволенні позову першого заступника прокурора м. Львова в інтересах держави в особі Центрального парку культури і відпочинку ім.. Б. Хмельницького управління культури Львівської міської ради, Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області до ОСОБА_3, Львіської міської ради про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки площею 0,1022 га. укладеного між Львівською міською радою та ОСОБА_3 31 грудня 2009 року.

Відтак, відмовляючи у задоволенні позову Галицької адміністрації Львівської міської ради, суд першої інстанції, проаналізувавши з достатньою повнотою чинне законодавство як-от: положення ч.ч.2,4 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності, ст.ст.16,34 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», п.1 Порядку виконання підготовчих робіт, затверджених Постановою КМУ від 13.04.2011 року №466, дійшов вірного висновку про те, що ОСОБА_3 мала право здійснювати підготовчі роботи з реконструкції офісних приміщень на АДРЕСА_1, у м. Львові, в тому числі й роботи по влаштуванню огородження будівельного майданчика у відповідності до проектної документації на підставі зареєстрованої декларації про початок виконання підготовчих робіт, а повноваженнями відкликати раніше надані дозволи з мотивів порушення благоустрою території парку позивач не наділений, і нею не порушені приписи ст.125,126 Земельного кодексу України та ст.ст.51-54 Закону України «Про природно-заповідний фонд України..

Як передбачено проектом, зайнята земельна ділянка після завершення будівельних робіт з реконструкції офісних приміщень підлягає відновленню та звільненню, а тимчасове огородження демонтажу.

Тому відсутні правові підстави для демонтажу металевої тимчасової огорожі будівельного майданчика на АДРЕСА_1 у м. Львові.

Доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують.

Судом правильно встановлено фактичні обставини справи, вірно застосовано матеріальний закон та дотримано процедуру розгляду справи, встановлену ЦПК України, ухвалено справедливе рішення, тому підстав для його зміни чи скасування колегія суддів не убачає.

Керуючись ст.303, п.1 ч.1 ст.307, ст.308, ст.313, п.1 ч.1 ст.314, ст.ст.315,317,319 ЦПК України, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Галицької районної адміністрації Львівської міської ради - відхилити.

Рішення Галицького районного суду м. Львова від 16 жовтня 2013 року - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили шляхом подачі касаційної скарги.

Головуючий : Савуляк Р.В.

Судді: Бермес І.В.

Копняк С.М.

Джерело: ЄДРСР 37833121
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку