open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 404/1525/14-к

Номер провадження 1-кп/404/132/14

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2014 року Кіровський районний суд м. Кіровограда у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Кіровограді клопотання прокурора у кримінальному провадженні №12014120020000474 про звільнення від кримінальної відповідальності

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Донецьк, українця, громадянина України, з вищою освітою, працюючого приватним підприємцем, одруженого, проживаючого і зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 ,

- підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.296 КК України,

за участю учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5

ВСТАНОВИВ:

17 лютого 2014 року до суду надійшло клопотання прокурора прокуратури м. Кіровограда ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №12014120020000474, в якому на підставі ст.ст.1, 5, 6, 8 Закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" від 29.01.2014 року просить суд звільнити від кримінальної відповідальності ОСОБА_3 підозрюваного за ч.2 ст.296 КК України.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначає, що в провадженні слідчого відділу Кіровоградського МВ УМВС України в Кіровоградській області 26.01.2014 року перебуває згадане вище кримінальне провадження, в рамках якого ОСОБА_3 повідомлено про підозру за ч.2 ст.296 КК України у вчиненні хуліганства, тобто грубого порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю та винятковим цинізмом, вчиненого групою осіб. Згідно з вказаним повідомленням про підозру ОСОБА_3 26.01.2014 року з 12 до 18 год. 26.01.2014 року перебував біля Кіровоградської обласної державної адміністрації під час «Народного Віче», в якому приймали участь представники політичної партії "Удар" та політичної партії всеукраїнської організації "Свобода" з приводу штурму обласної адміністрації. Окрім того, на площі перед обласною адміністрацією перебували особи, які є фанатами футбольної команди " ІНФОРМАЦІЯ_2 ". У фаната футбольної команди " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", яким є ОСОБА_3 виник умисел, спрямований на грубе порушення громадського порядку з метою схилення оточуючого натовпу до штурму обласної адміністрації. Реалізовуючи свій злочинний намір, ОСОБА_3 безпідставно, діючи з хуліганських мотивів, грубо порушуючи громадський порядок, висловлюючись нецензурною лайкою, з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю, нехтуючи загальнолюдськими правилами співіснування і нормами моралі, умисно, за попередньою змовою з групою осіб порушив встановлені правила поведінки у громадських місцях, що виражалося в пропаганді та провокуванні натовпу до неправомірних дій, схилянні до штурму обласної адміністрації.

Враховуючи положення Закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" від 29.01.2014 року та наявність визначених цим Законом підстав, прокурор просить звільнити від кримінальної відповідальності у вказаному кримінальному провадженні підозрюваного ОСОБА_3 .

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, посилаючись на наведені в ньому доводи.

Підозрюваний ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, подав заяву про відкладення розгляду клопотання, посилаючись на стан здоров`я. При цьому висловив своє повне непогодження з клопотанням та просив відмовити в його задоволенні.

Захисник заперечила проти клопотання прокурора, вказуючи на невинність ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, зазначеного в повідомленні про підозру.

Заслухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали клопотання та матеріали кримінального провадження, суд приходить до наступного.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених ч.2 ст.284 цього Кодексу.

Вимогами п.1 ч.2 ст.284 КПК України передбачено, що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Статтею 1 Закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» визначається необхідність звільнення від кримінальної відповідальності в порядку та на умовах, визначених цим Законом, осіб, які є підозрюваними у вчиненні в період з 27 грудня 2013 року по день набрання чинності цим Законом включно злочинів, передбачених статтями, окрім інших, ст. 296 Кримінального кодексу України, за умови, що ці злочини пов`язані з масовими акціями протесту, які розпочалися 21 листопада 2013 року та закрити відповідні кримінальні провадження.

Судом встановлено, що 28.01.2014 року ОСОБА_3 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.296 КК України. Вчинення кримінально карних діянь, які інкримінуються ОСОБА_3 , мали місце 26.01.2014 року під час масових акцій протесту, які розпочалися 21 листопада 2013 року. Таким чином, встановлена наявність умов, передбачених в ст.1 Закону. Виконання даного Закону, відповідно до ст. 5 покладається на суди.

Положеннями п.1 ст.6 Закону визначено, що застосування цього Закону здійснюється щодо підозрюваних, кримінальні провадження стосовно яких знаходяться в провадженні органів досудового розслідування, - судом, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, зокрема, за клопотанням прокурора, який здійснює керівництво відповідним досудовим розслідуванням, а відповідне клопотання подається без проведення досудового розслідування у повному обсязі.

При цьому, відповідно до ст.8 Закону, положення Закону України «Про застосування амністії в Україні», Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України можуть застосуватися під час виконання Закону в частині, що йому не суперечать.

Судом встановлено, що клопотання про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності подано прокурором прокуратури м. Кіровограда ОСОБА_4 , який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні №12014120020000474, тобто при внесенні клопотання до суду дотримано раніше зазначений визначений Законом порядок.

Відтак, зважаючи на дотримання прокурором усіх положень Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» від 29.01.2014 року при внесенні до суду клопотання, наявність передбачених підстав та умов, воно підлягає задоволенню.

Захисник ОСОБА_5 в запереченнях посилається на відсутність згоди ОСОБА_3 на звільнення від кримінальної відповідальності та просить закрити провадження за відсутності складу кримінального правопорушення.

Дані заперечення є помилковими з наступних підстав.

Згідно із ст.1 КПК України порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України, яке, окрім іншого, складається із положень КПК України та інших Законів. До інших законів, в тому числі, відноситься Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» від 29.01.2014 року, який передбачає спеціальні підстави звільнення від кримінальної відповідальності за спеціальною процедурою, визначеною ним та має на меті, як зазначено, звільнити від переслідування та покарання осіб у зв`язку із масовими акціями протесту.

Відповідно до ч.1 ст.17 КПК України, особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку передбаченому КПК України, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили. Аналогічні положення містяться в ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Доведення вини особи може мати місце лише після постановлення обвинувального вироку судом, який вступив в законну силу.

Таким чином, звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження ухвалою суду у даному випадку не може розцінюватися як доведення вини ОСОБА_3 в скоєнні кримінально карних діянь.

Питання доведеності чи недоведеності вини ОСОБА_3 в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України, в рамках розгляду клопотання, не вирішується і не досліджується судом.

Окрім того, як вже зазначалося, відповідно до ст. 8 Закону, не можуть застосовуватися положення КПК України, які суперечать вимогам Закону. Так, ст. 285-288 КПК України врегульовано загальний порядок звільнення особи від кримінальної відповідальності. Серед іншого, ст. 287 КПК України ставить вимогу про необхідність додання до клопотання прокурора згоди особи на звільнення від кримінальної відповідальності. Закон України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» не містить такої вимоги і є спеціальною нормою, яка і повинна бути застосована при розгляді наданого клопотання ,а не положення КПК України.

Таким чином, судом не встановлено перешкод в задоволенні внесеного прокурором клопотання.

Керуючись ст. 314 КПК України, ст. 1, 5, п. 1 ст. 6, 8 Закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», суд,

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання прокурора - задовольнити.

ОСОБА_3 підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.296 КК України, у кримінальному провадженні №12014120020000474, - звільнити від кримінальної відповідальності на підставі ст.1 Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» від 29.01.2014 року.

Кримінальне провадження №12014120020000474 за підозрою ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.296 КК України, - закрити.

Скасувати, застосований до ОСОБА_3 запобіжний захід, - особисте зобов`язання.

Речові докази два DVD диска з відеозаписами із сайту "Гречка" та який проводився під час "Народного Віче" залишити при матеріалах кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Кіровоградської області через Кіровський районний суд м. Кіровограда протягом 7 днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а у разі подання апеляційної скарги, якщо її не скасовано, після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя Кіровського районного суду м.Кіровограда ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 37207181
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку