open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 343/3333/13-ц
Моніторити
emblem
Справа № 343/3333/13-ц
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Ухвала суду /11.02.2014/ Апеляційний суд Івано-Франківської областіАпеляційний суд Івано-Франківської області Ухвала суду /17.01.2014/ Апеляційний суд Івано-Франківської областіАпеляційний суд Івано-Франківської області Ухвала суду /16.01.2014/ Апеляційний суд Івано-Франківської областіАпеляційний суд Івано-Франківської області Рішення /02.01.2014/ Долинський районний суд Івано-Франківської областіДолинський районний суд Івано-Франківської області Рішення /30.12.2013/ Долинський районний суд Івано-Франківської областіДолинський районний суд Івано-Франківської області Ухвала суду /22.11.2013/ Долинський районний суд Івано-Франківської областіДолинський районний суд Івано-Франківської області Ухвала суду /13.11.2013/ Долинський районний суд Івано-Франківської областіДолинський районний суд Івано-Франківської області
Справа № 343/3333/13-ц

Провадження № 22-ц/779/429/2014

Категорія 51

Головуючий у 1 інстанції Монташевич С.М.

Суддя-доповідач Фединяк В.Д.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 лютого 2014 року м. Івано-Франківськ

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Івано-Франківської області в складі:

головуючого- судді Фединяка В.Д.

суддів: Васильковського В.М., Меленко О.Є.

секретаря Мельник О.В.

з участю ОСОБА_2 його представника ОСОБА_3

представника Вигодської міської лікарні

Студента М.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_2 до Вигодської міської лікарні Долинського району,третя особа, що не заявляє самостійних вимог, головний лікар Вигодської міської лікарні Студент Мар’ян Девкадійович, про внесення запису в трудову книжку за апеляційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Долинського районного суду від 30 грудня 2013 року, -

в с т а н о в и л а :

У листопада 2013 року ОСОБА_2 звернувся в суд з указаним позовом, з урахуванням уточнених позовних вимог, зазначав, що з 11 квітня 2012 року згідно наказу №32, виданого головним лікарем Долинської ЦРЛ І.Романюком його було призначено виконувачем обов'язків головного лікаря Вигодської міської лікарні. 20 червня 2013 року наказом №53 звільнено з займаної посади. Проте в трудовій книжці зроблено запис про звільнення його не із посади головного лікаря, а з виконуючого обов'язки головного лікаря. Посилаючись на те, після більше двох місяців він став постійно займати посаду головного лікаря, просив зобов'язати відповідача внести в трудову книжку запис про звільнення його із посади головного лікаря з 20 червня 2013 року.

Рішенням Долинського районного суду від 30 грудня 2013 року ОСОБА_2 відмовлено у задоволенні позову.

Не погоджуючись з рішенням суду, ОСОБА_2 подав апеляційну скаргу, в якій ставиться питання про скасування оскаржуваного рішення з ухваленням нового про задоволення позову, вказуючи на те, що суд неповно з'ясував обставини справи, дав неправильну оцінку поданим доказам, допустив порушення норм матеріального і процесуального права й ухвалив помилкове рішення. На думку апелянта, суд не врахував того, що через два місяці після призначення його 11 квітня 2012 року на посаду виконуючого обов'язки головного лікаря Вигодської міської лікарні, відповідно ч.2 ст.23 КЗпП України він став головним лікарем цієї ж лікарні, тому після звільнення 20 червня 2013 року із зайнятої ним посади необхідно провести запис у трудовій книжці як звільнений з посади головного лікаря лікарні.

У судовому засіданні ОСОБА_2 підтримав доводи апеляційної скарги, просить задовольнити цю скаргу.

Представник Вигодської міської лікарні Студент М.Д. апеляційну скаргу не визнав, вважає рішення суду законним та обґрунтованим.

Заслухавши доповідь судді, пояснення осіб, які беруть участь у справі, дослідивши матеріали справи та перевіривши відповідно до ст. 303 ЦПК України наведені у скарзі доводи, колегія суддів дійшла висновку про відхилення апеляційної скарги.

Ухвалюючи рішення про відмову у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що позивач у встановленому законом порядку не призначався на посаду головного лікаря Вигодської міської лікарні, тому відсутні підстави для внесення запису про його звільнення з займаної посади як головного лікаря.

Висновок суду відповідає вимогам закону і матеріалам справи.

Згідно з частиною 1 статті 21 КЗпП України трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Відповідно до статті 23 КЗпП України трудовий договір може бути безстроковим, що укладається на невизначений строк; на визначений строк, встановлений за погодженням сторін; таким, що укладається на час виконання певної роботи.

Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Як вбачається з матеріалів справи і встановлено судом, 11 квітня 2012 року головним лікарем Долинської центральної лікарні позивача призначено на посаду виконуючого обов'язки головного лікаря Вигодської міської лікарні. 20 червня 2013 року головним лікарем Вигодської міської лікарні позивача звільнено із зайнятої ним посади без проведення запису у трудовій книжці як звільненого з посади головного лікаря лікарні. Зазначені обставини визнані сторонами і відповідно ч.1ст.61 ЦПК України доказуванню не підлягають.

Згідно пункту 20 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що виключно на пленарних засіданнях районної, обласної ради вирішуються питання щодо управління об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, що перебувають в управлінні районних і обласних рад; призначення і звільнення їх керівників.

Відповідно пункту 1.2 розділу 1 Статуту, Вигодська міська лікарня заснована Долинською районною радою (далі - Засновник) на базі майна, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селища, міста Долинського району Івано-Франківської області та належить до сфери управління Долинської районної ради.

Згідно із пунктами 9.1 та 9.2.2 Статуту, управління лікарнею здійснює Долинська района рада (Засновник), яка за поданням Долинської ЦРЛ та за погодженням з Долинською РДА й управлінням охорони здоров'я ОДА призначає на умовах контракту та звільняє із займаної посади керівника (головного лікаря) лікарні.

У зв'язку з тим, що посада головного лікаря Вигодської міської лікарні була вакантною, поза встановленим порядком пунктами 9.1 та 9.2.2 Статуту лікарні, 11.04.2012 року позивача було призначено виконуючим обов'язки головного лікаря цієї лікарні.

Враховуючи наведене, з позивачем було укладено строковий трудовий договір коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру роботи, умов її виконання та в інших випадках, передбачених законодавчими актами. Тобто, позивача тимчасово переведено на посаду головного лікаря лікарні і запис в трудову книжку про таку роботу, відповідно п.п.2.2.,2.3,2.4,2.26, Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників затвердженої Наказ|Інструкція, Мінюст|Міністерство праці України|Мінсоцзахист, від 29.07.1993, № 58( назва із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства юстиції України від 08.06.2001 р. N 259/34/5) не проводиться.

Суд обґрунтовано відхилив посилання позивача на те, що у зв'язку з виконанням ним обов'язків головного лікаря більше двох місяців він вважається переведеним на постійне місце праці із записом у трудову книжку про таку роботу, оскільки суперечать пункту 20 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Доводи апеляційної скарги не спростовують правильності висновків суду викладених в оскаржуваному рішенні, тому не можуть бути підставою для скасування справедливого і по суті правильного рішення суду лише з одних формальних міркувань.

Колегія суддів вважає оскаржуване рішення по суті правильним і таким, що ухвалене з дотриманням норм матеріального і процесуального права. Підстав для скасування цього рішення, за доводами апеляційної скарги не встановлено.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 307, 308, 313-315, 317 ЦПК України, колегія суддів, -

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 відхилити. Рішення Долинського районного суду від 30 грудня 2013 року в даній справі залишити без змін.

Ухвала набирає чинності з моменту проголошення, однак може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з часу набрання законної сили.

Головуючий-суддя В.Д.Фединяк

Судді: В.М.Васильковський

О.Є.Меленко

Джерело: ЄДРСР 37200632
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку