open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

243/11755/13-ц

2/243/233/2014

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2014 р. Слов'янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого - судді Гусинського М.О.,

при секретарі Карпенко О.Д.,

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства „ДТЕК Донецькобленерго" до ОСОБА_1 про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією, -

В С Т А Н О В И В:

11 грудня 2013 року ПАТ „ДТЕК Донецькобленерго" звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту електроенергію, посилаючись на те, що ПАТ „ДТЕК Донецькобленерго" є юридичною особою. На підприємство покладені завдання здійснювати постачання електроенергії населенню та контролювати оплату за її використання. Між ПАТ „ДТЕК Донецькобленерго" та ОСОБА_1 виникли цивільні правовідносини, а саме: з боку позивача - це постачання на об'єкт відповідача, який розташований за адресою: АДРЕСА_1, електроенергії, контроль її споживання шляхом зняття показів приладу обліку, а з боку відповідача - це, зокрема споживання електроенергії, оплата спожитої електроенергії. З метою належного обліку вказаних правовідносин позивачем на ім'я відповідача відкрито особистий рахунок НОМЕР_3. Правовідносини між постачальником та відповідачем регулюються ЗУ „Про електроенергетіку" та правилами користування електричної енергії для населення затверджених Постановою КМУ від 26.07.1999 року № 1357 зі змінами й доповненнями, Правилами улаштування електроустановок та іншими нормативно-правовими актами і технічними документами. Згідно п. 53 Правил користування електричної енергії для населення - у разі виявлення представниками енергопостачальника порушення споживачем Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт. Один екземпляр отримує споживач, другий залишається у постачальника. 22.05.2012 року при перевірці представниками постачальника електроенергії, виконання вимог ЗУ «Про електроенергетику» від 16.10.97р., ПКЕЕН за місцем проживання відповідача було виявлено порушення ним ст.ст. 26, 27 ЗУ «Про енергетику» та п.п. 42, 48 ПКЕЕН, що виразилося у самовільному підключення електроустановок до електричної мережі енергопостачальника без порушення схеми обліку, після припинення електропостачання у зв'язку з порушенням ПКЕЕН. Підключення фазного проводу, поза приладом обліку, виявити яке представники енергопостачальника при проведені контрольних оглядів не мали можливості. Електрична енергія споживається приладом обліку не враховується. На підставі п. 53 ПКЕЕН виявлене порушення було зафіксовано в Акті про порушення ПКЕЕН № 172030 від 22.05.2012 року. На підставі зазначеного акту про порушення ПКЕЕН споживачам було визначено обсяг та вартість спожитої, але неврахованої електричної енергії, внаслідок порушення, на суму 53,34 грн.

Просили стягнути з відповідача вартість електроенергії, не облікованої внаслідок порушення правил користування електроенергію у розмірі 53,34 грн., а також судовий збір у сумі 229,40 грн.

Представника позивача Удовиченко О.В. у судове засідання не з'явився, але надав заяву про розгляд справи за його відсутністю, просив суд позов задовольнити у повному обсягу, у разі неявки відповідача винести заочне рішення.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з'явився, заяв про відкладення або розгляд справи за його відсутністю до суду не надходило, у зв'язку з чим суд за згодою представника позивача розглядає справу у заочному порядку.

Вивчивши письмові докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню за наступних підстав:

Відповідно до п.п. 7.6, 7.30- 7.33 Правил користування електричною енергією, затверджених Постановою Національної Комісії з питань регулювання електроенергетики України № 28 від 31.07.1996 року, з наступними змінами, у разі самовільного підключення споживачем струмоприймачів або збільшення величини приєднаної потужності понад величину, визначену умовами договору та/або проектними рішеннями, приєднання струмоприймачів поза розрахунковими засобами обліку або порушення розрахункового обліку електричної енергії, зриву чи пошкодження пломб, зниження показників якості електричної енергії з вини споживача до величин, які порушують нормальне функціонування електроустановок електропередавальної організації та інших споживачів, невиконання припису уповноваженого представника відповідного органу виконавчої влади, який стосується вищенаведених порушень, постачальник електричної енергії (електропередавальна організація) має право без попередження повністю припинити споживачу електропостачання (технічне забезпечення електропостачання споживача) після оформлення у встановленому цими Правилами порядку акта про порушення. Перерахунок здійснюється відповідно до методичних рекомендацій, затверджених НКРЕ у відповідності до наданих законодавством України повноважень, за тарифами, що діяли протягом споживання електричної енергії з порушенням. У разі виявлення порушень цих Правил або умов договору на місці оформляється двосторонній акт порушень за встановленою формою. Акт складається у присутності представника споживача в двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Споживач має право внести до акта свої зауваження. У разі відмови споживача підписати акт робиться запис про відмову. На підставі акта порушень визначаються обсяг недорахованої електроенергії та/або сума завданих споживачем збитків та виписуються споживачу додаткові розрахункові документи для сплати відповідно до законодавства України. Кошти за недораховану електричну енергію перераховуються споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом. Сума збитків перераховується споживачем на поточний рахунок постачальника електричної енергії або електропередавальної організації. У разі несплати нарахованих сум у визначений строк постачальник електричної енергії або електропередавальна організація має право подати позов до суду.

22.05.2012 року працівниками ПАТ „Донецькобленерго" було складено акт про порушення правил користування електричною енергією, відповідач ОСОБА_1 був присутнім при його складанні, копію акту отримав, заперечень не заявив (а.с. 4-5).

04.06.2012 року комісією позивача було складено розрахунок збитків до акту від 22.05.2012 року, згідно якого заборгованість ОСОБА_1 складає 53,34 грн. (а.с. 7).

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення позову ПАТ „ДТЕК Донецькобленерго" та стягнення з відповідача на користь ПАТ „ДТЕК Донецькобленерго" 53 грн. 34 коп. заборгованості за спожиту електроенергію та 229 грн. 40 коп. за сплату судового збору.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 61, 130, 209, 212, 214-215, 218 ЦПК України, п. 7.30-7.33 Правил користування електричною енергією, затверджених Постановою Національної Комісії з питань регулювання електроенергетики України № 28 від 31.07.1996 року суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства „ДТЕК Донецькобленерго" до ОСОБА_1 про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Слов’янська Донецької області, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, мешкає за адресою: АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1,

на користь ПАТ „ДТЕК Донецькобленерго":

·на рахунок зі спеціальним режимом використання № 3081001573 в ОПЕРВ філії Донецького обласного управління АТ „Ощадбанк", МФО 335106, код ЕДРПОУ 00131268 вартість електроенергії, не облікованої внаслідок порушення правил користування електроенергію у сумі 53 грн. 34 коп. (П'ятдесят три гривні 34 копійки)

·на поточний рахунок № 26000962507828 у ПАТ ПУМБ у Донецькій області, МФО 334851, ЕДРПОУ 00131268, витрати по сплаті судового збору у сумі 229 грн. 40 коп. (Двісті двадцять дев'ять гривен 40 копійок).

Заочне рішення може бути переглянуто Слов'янським міськрайонним судом у разі подання заяви про його перегляд у 10-ти денний термін з часу отримання копії рішення.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Донецької області через Слов'янський міськрайонний суд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення.

Суддя Слов'янського міськрайонного суду М.О.Гусинський

Джерело: ЄДРСР 37026095
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку