open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Головуючий у 1 інстанції - Букреєва І.А.

Суддя-доповідач - Яковенко М.М.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2014 року справа №230/13588/13-а приміщення суду за адресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26

Донецький апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя: Яковенко М.М.

судді: Ханова Р.Ф., Гайдар А.В.

при секретарі судового засідання Єгоровій К.М.

за участю представника відповідача Скуба О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу Управління Пенсійного фонду України в м. Єнакієве Донецької області на постанову Єнакіївського міського суду Донецької області від 09 січня 2014 року по адміністративній справі 230/13588/13-а за позовом ОСОБА_3 до Управління Пенсійного фонду України в м Єнакієве Донецької області про визнання дій протиправними та зобов'язання здійснити дії по призначенню пенсії,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до УПФ України в м. Єнакієве Донецької області, в обґрунтування позову зазначила, що має дитину ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1. 13.10.1994 висновком ЛКК № 262 ОСОБА_4 встановлена інвалідність з дитинства. Позивач 12.09.2013 звернулась до відповідача із заявою для призначення пенсії, оскільки на день звернення їй виповнився 51 рік та загальний трудовий стаж становив 16 років 5 місяців 17 днів. Рішенням відповідача № 5865 від 20.09.2013 відмовлено ОСОБА_3 у призначені пенсії через ненадання документів, що підтверджують настання інвалідності у ОСОБА_4 у віці до шести років. Вважає, що посилання відповідача на п. 25 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 року № 22-1 є незаконними. Просить суд визнати дії відповідача неправомірними та скасувати рішення Управління Пенсійного фонду України в м. Єнакієве Донецької області № 5865 від 20.09.2013, зобов'язати відповідача призначити їй пенсію у відповідності до п.3 розділу XV Заключних положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» з 01.09.2013.

Постановою Єнакіївського міського суду Донецької області від 09 січня 2014 року по адміністративній справі 230/13588/13-а позов задоволений (а.с.43-45).

Визнане протиправним і скасоване рішення Управління Пенсійного фонду України в м. Єнакієве Донецької області № 5865 від 20 вересня 2013 року про відмову в призначенні пенсії ОСОБА_3.

Зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в м. Єнакієве Донецької області призначити ОСОБА_3 достроково пенсію за віком згідно з п.3 розділу XV Заключних положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» з 01 вересня 2013 року.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції відповідач звернувся з апеляційною скаргою, пославшись на порушенням норм матеріального та процесуального права, просив постанову суду першої інстанції скасувати і прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову. (а.с.47-49).

Позивач в судове засідання не з'явилась.

Представник відповідача наполягала на задоволенні апеляційної скарги.

Колегія суддів заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представника відповідача, дослідивши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, вважає за необхідне апеляційну скаргу залишити без задоволення з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2. Загальний трудовий стаж ОСОБА_3 станом на 12.09.2013 становить 16 років 5 місяців 17 днів, що підтверджується записами у трудовій книжці серії НОМЕР_1.

ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2, матірю якого є ОСОБА_3

Висновком ЛКК № 262, виданого 03.09.2013 КЛПУ «Дитяча міська лікарня м. Єнакієве», встановлено, що ОСОБА_4 є інвалідом з дитинства.

Рішенням № 5865 від 20.09.2013 Управління Пенсійного фонду України в м. Єнакієве Донецької області відмовлено ОСОБА_3 у призначенні дострокової пенсії за віком згідно з п.3 розділу XV Заключних положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Відповідно до ст.17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п'ятеро, або більше дітей і виховували їх до шестирічного віку, матері інвалідів з дитинства, які виховували їх до цього віку, мають право на пенсію за віком, після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти "є" і "ж" статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до п. 24 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого Постановою Пенсійного фонду України № 22-1 від 25.11.2005р. при призначенні пенсій жінкам, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку (чотирнадцятирічного), з 01.01.2006р. - шестирічного (чотирнадцятирічного) віку, матерям інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, а також, у разі відсутності матері або за її згодою, чоловікам, які здійснювали виховання п'ятьох або більше дітей чи дитини-інваліда, факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження, а її виховання до зазначеного віку - на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини. У разі смерті дитини подається свідоцтво про смерть.

Визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом засвідчується випискою з акта огляду в МСЕК, медичним висновком установи охорони здоров'я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги. У разі якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку, або інвалідом з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку надається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку.

Згідно виписки з протоколу ВКК № 262 від 03.09.2013р., яка була додана позивачем до зави про призначення пенсії, ОСОБА_4 визнаний інвалідом дитинства у віці 9 років 10 місяців.

Сторонами не заперечується, що позивач має сина інваліда дитинства, має стаж, необхідний для призначенні пенсії, згідно абз. 3 п. 3 Розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003р. № 1058-ІУ яким передбачено, що жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку. Передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу.

Колегія суддів приходить до висновку, що відповідач трактує цей пункт за своїм розсудом, та своєї Постановою N 23-1 від 15 жовтня 2009 року вносить зміни до п. 25 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого Постановою Пенсійного фонду України N 22-1 від 25 листопада 2005 року про те, що «У разі якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку, або інвалідом з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку надається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною інвалідом до досягнення шестирічного віку.»

Таким чином, медичними довідками підтверджується визнання сина позивача інвалідом з дитинства, з огляду на що - на час звернення за призначенням пенсії до управління Пенсійного фонду України позивач набула права на призначення пенсії як матері інваліда дитинства відповідно до статті 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а тому відмова відповідача в призначенні їй такого виду пенсії була протиправною та призвела до порушення прав позивача, наданих їй Конституцією та законами України.

На підставі викладеного, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про необхідність здійснити захист порушеного права позивача та задоволення позовних вимог.

Відповідно до ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права. Не може бути скасовано правильне по суті рішення суду з одних лише формальних міркувань.

Таким чином, судова колегія вважає, що рішення суду першої інстанції є обґрунтованим, прийняте на підставі з'ясованих та встановлених обставинах справи, які підтверджуються доказами, та ухвалив постанову з додержанням норм матеріального і процесуального права, а тому залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін.

Доводи апеляційної скарги не спростовують правильність прийнятого судом першої інстанції рішення.

Керуючись статтями 2, 11, 159, 160, 167, 184, 195, 197, 198, 200, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ :

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в м Єнакієве Донецької області - залишити без задоволення.

Постанову Єнакіївського міського суду Донецької області від 09 січня 2014 року по адміністративній справі 230/13588/13-а - залишити без змін.

Вступна та резолютивна частина ухвали прийнята у нарадчій кімнаті та проголошена у судовому засіданні 05 лютого 2014 року. У повному обсязі виготовлена 06 лютого 2014 року.

Ухвала суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів, - з дня складення в повному обсязі.

Головуючий суддя М.М. Яковенко

Судді Р.Ф. Ханова

А.В. Гайдар

Джерело: ЄДРСР 37010348
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку