open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №705/314/14-а

2-а/705/33/14

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 лютого 2014 року суддя Уманського міськрайонного суду, Черкаської області Прокулевич В.С. розглянувши справу за адміністративним позовом ОСОБА_2 до управління праці та соціального захисту населення Уманської райдержадміністрації про визнання дій неправомірними та виплату державної допомоги, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА _2 звернулася до суду з позовом до управління праці та соціального захисту населення Уманської райдержадміністрації про визнання дій неправомірними та виплату державної допомоги, посилаючись на те, що вона навчається в аспірантурі на V курсі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

02.09.2013 року їй, лікувально-профілактичним закладом, де вона спостерігалася, було видано довідку форми № 147/о про те, що вона перебуває на 30 тижні вагітності. Відповідно до ст.8 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 після.

За отриманням даної відпустки вона звернулася до деканату Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, де їй на підставі довідки лікувально-профілактичного закладу № 378 (форми № 147/о) від 02.09.2013 року була надана академічна відпустка.

Відповідно до ч. 9 Постанови КМУ №1751 від 27 грудня 2001 року (Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми) жінкам, звільненим з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи та організації, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні, аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам вищих навчальних закладів I-IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладів і непрацюючим жінкам державна допомога у зв'язку з вагітністю та пологами призначається і виплачується органами праці та соціального захисту населення за місцем проживання. Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органах праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації. На підставі вищевикладеної норми вона звернулася за отриманням допомоги до Управління праці та соціального захисту населення Уманської РДА, де їй була нарахована допомога з 01.09.2013 року - 30.09.2013 року в розмірі 1204,30 грн.

Згідно ч. 7 Постанови КМУ №1751 від 27 грудня 2001 року (Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми) розмір допомоги у випадках, передбачених підпунктами 1-4 цього пункту, встановлюється шляхом множення середньоденного доходу на кількість календарних днів тривалості відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, але не менш як 25 відсотків розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць.

Її дохід за останні 6 місяців (184 дні) складає 13 656,00 грн. (Тринадцять тисяч шістсот п'ятдесят шість гривень). Середньо денний дохід складає 13656,00:184= 74,22 грн. згідно довідки виданої бухгалтерією Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Тобто допомога у зв'язку з вагітністю та пологами повинна була бути нарахована в розмірі 9351,72 грн. (74,22 грн. х 126 днів) згідно ч. 7 Постанови КМУ №1751 від 27 грудня 2001 року (Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми) та довідки лікувально-профілактичного закладу № 378 (форми № 147/о) від 02.09.2013 року.

Фактично їй була нарахована допомога зв'язку з вагітністю та пологами за період з 01.09.2013 року по 30.09.2013 року за 30 календарних днів, в розмірі 1204,30 грн., згідно повідомлення про надання державної допомоги сім'ям з дітьми виданого Управлінням праці та соціального захисту населення Уманської РДА.

Таким чином були порушені її права на одержання державної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, що виразилося в не донарахуванні коштів в розмірі 8147,42 грн. (вісім тисяч сто сорок сім гривень 42 коп.)

Виплата стипендії припинена 01.09.2013 року згідно наказу № 733 о/д від 02.09.2013 року виданого ректором Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Відповідач до суду не надав письмових пояснень чи заперечень.

Судом встановлено, що були порушені права позивачки на одержання державної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, що виразилося в не донарахуванні коштів в розмірі 8147,42 грн.

Згідно ст. 7. Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" право на державну допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами мають за цим Законом всі жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно Наказу МОЗ № 455 від 13.11.2001 п. 6.6. жінкам, які не підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, видається довідка форми № 147/о "Довідка для призначення і виплати державної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами жінкам, які незастраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування".

Відповідно до ч. 9 Постанови КМУ №1751 від 27 грудня 2001 року (Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми) жінкам, звільненим з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи та організації, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні, аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам вищих навчальних закладів I-IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладів і непрацюючим жінкам державна допомога у зв'язку з вагітністю та пологами призначається і виплачується органами праці та соціального захисту населення за місцем проживання. Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органах праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації. На підставі вищевикладеної норми позивачка звернулася за отриманням допомоги до Управління праці та соціального захисту населення Уманської РДА, де їй була нарахована допомога з 01.09.2013р.- 30.09.2013р. в розмірі 1204,30 грн.

Згідно ч. 7 Постанови КМУ №1751 від 27 грудня 2001 р. (Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми) розмір допомоги у випадках, передбачених підпунктами 1-4 цього пункту, встановлюється шляхом множення середньоденного доходу на кількість календарних днів тривалості відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, але не менш як 25 відсотків розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць.

Її дохід за останні 6 місяців (184 дні) складає 13 656,00 грн. (Тринадцять тисяч шістсот п'ятдесят шість гривень). Середньо денний дохід складає 13656,00:184= 74,22 грн. згідно довідки виданої бухгалтерією Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Таким чином були порушені права позивачки на одержання державної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, що виразилося в не донарахуванні коштів в розмірі 8147,42 грн.

Відповідно до ч. 7 Постанови КМУ №1751 від 27 грудня 2001 р. (Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми) допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається:

4) аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам вищих навчальних закладів I-IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладів - у розмірі місячної стипендії. Жінка, яка продовжує навчання, має право на виплату стипендії або допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами за її вибором. При цьому допомога призначається з дня припинення виплати стипендії по день закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Розмір допомоги у випадках, передбачених підпунктами 1-4 цього пункту, встановлюється шляхом множення середньоденного доходу на кількість календарних днів тривалості відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, але не менш як 25 відсотків розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць. Тобто дана норма відноситься до жінок: військовослужбовців, безробітних, звільнених у зв'язку з ліквідацією підприємства, аспірантів, студентів. Розмір допомоги залежить від попередньо одержаних доходів.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

Керуючись постановою КМУ №1751 від 27 грудня 2001 р. (Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми), ст.17,18,19,59,104,105,106,107 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Визнати дії Управління праці та соціального захисту населення Уманської РДА неправомірними, щодо не нарахування ОСОБА_2 допомоги по вагітності і пологах.

Зобовязати Управління праці та соціального захисту населення Уманської РДА нарахувати та виплатити ОСОБА_2 допомогу по вагітності і пологах в розмірі 8147,42 гривень (вісім тисяч сто сорок сім гривень 42 копійки.)

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Уманський міськрайонний суд Черкаської області протягом десяти днів з дня проголошення постанови.

Головуючий В.С. Прокулевич

Джерело: ЄДРСР 36982853
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку