open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

кримінальне провадження № 1-кп/251/96/14

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.01.2014 року Калінінський районний суд м. Горлівки Донецької області у складі: головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участі прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Горлівка Донецької області клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі статті 45 Кримінального кодексу України:

ОСОБА_6 11 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився у місті Горлівка Донецької області, громадянин України, освіта середня спеціальна, одружений, має одну неповнолітню дитину, працює начальником дільниці СП «Шахта ім. А.І. Гайового» ДП «Артемвугілля», не знятої чи непогашеної судимості не має, зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,

за вчинення злочину передбаченого ст. 272 ч.1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Органами досудового слідства ОСОБА_7 обвинувачується за ст. 272 ч.1 КК України у порушенні правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві особою, яка зобов`язана їх дотримуватись, що створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків за наступних обставин.

ОСОБА_5 наказом директора СП «шахта ім. Гайового» ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № 120 від 31.05.2013 року призначений начальником дільниці НОМЕР_1 СП «шахта ім. Гайового» ДП «Артемвугілля», розташованого по вул. Вавілова, 39 Калінінського району м. Горлівки.

ОСОБА_5 у своїй повсякденній трудовій діяльності повинен неухильно дотримуватись та виконувати вимоги Закону України «Про охорону праці», Гірничого законодавства України, Правил безпеки на вугільних шахтах, Системи управління охороною праці у вугільній промисловості, посадовою інструкцією начальника дільниці з видобування вугілля СП «шахта ім. Гайового» ДП «Артемвугілля».

Відповідно до п. 64 Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженому Наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15, підземні роботи на шахтах та рудниках відносяться до робіт з підвищеною небезпекою.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про охорону праці» «...працівник зобов`язаний: дбати про особисту безпеку і здоров`я, а також про безпеку і здоров`я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства; знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва,... Працівник несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог...».

Відповідно до ст.ст. 19, 41, 49 Гірничого закону України «... проведення гірничих робіт здійснюється до проектів і паспортів, розроблених і затверджених згідно з правилами безпеки, правилами технічної експлуатації, єдиними правилами безпеки при підривних роботах ... проекти та паспорти доводяться до відома працівників гірничих підприємств у порядку, передбаченому правилами безпеки…»; «... працівники гірничого підприємства зобов`язані: знати і виконувати вимоги гірничого законодавства та технічної документації, плану ліквідації аварій у межах виконуваних робіт, правил поведінки в небезпечних умовах, правил експлуатації машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва; не піддавати небезпеці своїми діями чи бездіяльністю життя та здоров`я людей; негайно повідомити керівника робіт або гірничого диспетчера (чергового по підприємству) про ознаки виявлення аварії або нещасного випадку, а в разі виникнення загрози життю та здоров`ю людей попередити їх і вивести з небезпечної зони; надати першу медичну допомогу постраждалим внаслідок нещасного випадку або гострого захворювання; вести контроль за станом атмосферного повітря на гірничих підприємствах; під час аварій діяти за планом ліквідації аварій підприємства …»; «... особи, винні в порушенні гірничого законодавства, притягаються до дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової, кримінальної відповідальності відповідно до законів України. Правопорушеннями у сфері проведення гірничих робіт є: невиконання правил безпеки та правил технічної експлуатації, єдиних правил безпеки при підривних роботах та інших нормативно-правових актів, що регулюють безпеку проведення гірничих робіт, прийнятих у встановленому законодавством порядку; прийняття технічних рішень, що не відповідають вимогам гірничого законодавства; проведення гірничих робіт без затвердженої в установленому порядку технічної документації (проектів, паспортів тощо) або з порушенням їх вимог; спотворення розрахунків і показників безпеки гірничих робіт; невиконання законних вимог спеціально уповноважених державних органів у сфері проведення гірничих робіт; пошкодження вентиляційних приладів, засобів протипожежного захисту та порушення режиму вентиляції; порушення встановлених правил вибухозахисту електроустаткування; невиконання заходів щодо запобігання газодинамічних явищ куріння та користування відкритим вогнем на гірничих підприємствах без виконання протиаварійних заходів; виведення з ладу апаратури газового, струмового та протиаварійного захисту, сигналізації та зв`язку, а також самовільне проникнення у підземні гірничі виробки; інші передбачені законами України правопорушення...».

Відповідно до п.п. 1.3 V, 16.4 V, 17.4 V, 27.4 V, VI, 3.1 IX Правил безпеки у вугільних шахтах НПАОП 10.0-1.01-10 «…проведені гірничі виробки повинні бути закріплені та утримуватися весь термін експлуатації відповідно до вимог ТПД… …не дозволяється ведення гірничих робіт без затвердженого проекту, а також з відступами від нього...»; «…кріплення та керування покрівлею в очисних вибоях мають здійснюватися відповідно до ТПД та вимог чинного законодавства…»; «…в очисних виробках повинно застосовуватися однотипне механізоване або індивідуальне кріплення з характеристиками, що відповідають гірничо-геологічним умовам залягання пластів. Постійне індивідуальне кріплення повинне складатися з однотипних стояків з однаковими характеристиками щодо несучої здатності. Тип, конструкція і параметри кріплення очисного вибою визначаються ТПД виїмкової дільниці…»; «…кріплення, вибите під час підривних робіт, зарубки й відбою вугілля, перенесення обладнання, а також таке, що вийшло з ладу через деформацію, витоки робочої рідини або втрати деталей, що забезпечують безпеку його обслуговування, має бути відновлене або замінене…».

Відповідно до п.п. 9.27 Системи управління виробництвом та охороною праці у вугільній промисловості України СОУ-П 10.100174088.018:2009 «... Забезпечує: виконання ст. 26 , 41 , 42 Гірничого закону України і ст. 14 Закону України «Про охорону праці» щодо забезпечення безпечних умов і охорони праці на дільниці; утримання та експлуатацію гірничих виробок, рейкових шляхів, конвеєрних ліній, водостічних пристроїв, вагонеток, дільничного ГШО та електротехнічного обладнання, систем та приладів контролю ОВПФ, протиаварійного, колективного та індивідуального захисту відповідно до ПБ, ПТЕ і іншими діючими документами; виконання всіма працівниками дільниці робіт технологічного циклу з видобутку вугілля, проведення та ремонту (перекріпленню) гірничих виробок з дотриманням вимог нормативних та інших документів з охорони праці та СУВОП; здійснення заходів щодо поліпшення стану та умов праці, провітрювання вибоїв, попередження обвалень порід (вугілля), затоплень, загазування та запилення виробок , ГДЯ , ендогенних та екзогенних пожеж, проявів ОВПФ; введення в експлуатацію нових об`єктів на ділянці згідно з проектами та нормативними документами; функціонування СУВОП на ділянці; достовірну інформацію від заступників і помічників начальника (механіка) ділянки, змінних керівників робіт (гірських майстрів) про стан виробничих процесів і охорони праці на дільниці, положенні і справності машин і механізмів, показників приладів (апаратури) контролю параметрів безпеки на початку і в кінці зміни; прийом і здачу зміни робітниками і посадовими особами з повною інформацією працівників наступної зміни про стан (положення) виробництва та охорони праці; виконання робіт у відповідності з виданими змінними завданнями (нарядами); пересування працівників на робочі місця і назад по виробках шахти (маршрутами), зазначеним у розпорядженні начальника дільниці; всі види робіт на дільниці технічною документацією (проектами, технологічними схемами, інструкціями тощо); виконання робіт відповідно до технічної документації (проектами, технологічними схемами тощо); всіх гірників дільниці відповідними інструкціями з охорони праці; всіх працівників засобами індивідуального захисту та контрольно-вимірювальними приладами відповідно до вимог ПБ; кріпильними і іншими матеріалами, обладнанням, засобами доставки та інструментами відповідно до нормативно-технічних документів; виконання затверджених спеціальних заходів з безпеки робіт і охорони праці... ...9.27.9 Контролює: умови праці, ведення робіт на дільниці в відповідності з технічною документацією, правилами і нормами безпеки при відвідуванні гірських виробок згідно з нормативом; виконання вимог нормативних та інших документів з охорони праці по маршруту пересування на об`єктах поверхні і в підземних виробках... 9.27.10 Припиняє роботи, які ведуться з порушенням вимог нормативних документів з охорони праці, проектів, технологічних схем (інструкцій) ...»;

Відповідно до п.п. 2.2, 2.9, 2.46, 4.6, 4.4 посадової інструкції начальника дільниці з видобутку вугілля СП «шахта ім. Гайового» ДП «Артемвугілля», останній «...забезпечує дотримання технології виробництва...»; «...забезпечує безпечне ведення робіт, дотримання норм охорони праці та промислової санітарії на дільниці. Створює безпечні умови праці для працюючих, контролює дотримання ними правил безпеки і правил ведення гірничих робіт ...»; «...контролює виконання робіт з видобутку вугілля, проведення гірничих виробок ...»; несе відповідальність за « ...забезпечення безпеки працюючих і створення нормальних умов праці, дотримання правил безпеки та правил ведення гірничих робіт ...»; несе відповідальність за « ...належне утримання і правильну експлуатацію гірничих виробок ...».

Так, 08.08.2013 року під час проведення позапланової перевірки дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, а так само ведення робіт, пов`язаних з геологічним вивченням надр, їх використанням та охороною, використанням і переробкою мінеральної сировини, здійснюваної на підставі Наказу Центральної Державної регіональної гірничотехнічної інспекції по Горлівському регіону (далі ЦДРГТІ) від 08.08.2013 року № 023-415, яка проводилась в.о. начальником ЦДРГТІ ОСОБА_8 , інспектором ЦДРГТІ ОСОБА_9 , стажером ЦДРГТІ ОСОБА_10 на дільниці №42 гор. 860/975 м. СП «шахта ім. А.І. Гайового» ДП «Артемвугілля», в період часу з 8.00 годин до 14.00 годин, виявлено порушення Правил безпеки у вугільних шахтах. Так, відповідно до акту № 023-1-09/33 від 08.08.13, складеного за результатами проведення вищезазначеної перевірки, встановлено, що в порушення п. 17 гл. 4 р. V «Правил безпеки у вугільних шахтах» НПАОП 10.0-1.01-10 вентиляційний гезенок дільниці №42 гор. 860 м. пройдено одинарним ходом, так як по ПВД повинно проходити подвійним ходом; верхні 4 метра уступу №8 і вентиляційний гезенок - відсутня суцільна затяжка по ґрунту та покрівлі, як того вимагає ПВД дільниці №42; підпірні костри викладені круглою стійкою, проте відповідно до паспорту видобувної дільниці № НОМЕР_1 повинно викладатись шпальним брусом; в порушення п. 27 гл. 4 р. V «Правил безпеки у вугільних шахтах» НПАОП 10.0-1.01-10 На сполученні уступів №5 з №4 по першій та другій крепі піддавлено забійницьке кріплення, на сполученні уступів №3 з №2 по першій крепі не замінені поломи забійницького кріплення в лаві дільниці №42 гор. 860/975; не замінено поломи пром. стійок під нависаючим масивом уступу №6, 3 в лаві дільниці №42 гор. 860/975.

В даній виробничій ситуації дії начальника виїмкової дільниці № 42 гор. 860/975 м СП «Шахта ім. А.І. Гайового» ДП «Артемвугілля» ОСОБА_5 не відповідали вимогам статті 14 Закону України «Про охорону праці», статей 19, 41, 49 Гірничого закону України, пунктів 1.3.V, 16.4.V, 17.4.V, 27.4.V Правил безпеки у вугільних шахтах, пункту 9.27 Системи управління охороною праці у вугільній промисловості України, пунктів 2.2, 2.9, 2.46, 4.3, 4.4 Посадової інструкції начальника дільниці з видобутку вугілля, в частині того, що він допустив експлуатацію гірничих виробок виїмкової дільниці № 42 гор. 860/975 м з відступами від технологічно-проектної документації (вентиляційний гезенок дільниці № НОМЕР_1 гор. 860 м пройдено одинарним ходом; верхні 4 метра уступу № 8 і вентиляційний гезенок - відсутня суцільна затяжка по почві та покрівлі; підпірні костри викладені круглою стійкою; на сполученні уступів № 5 з № 4 по першій та другій крепі піддавлено забійницьке кріплення, на сполученні уступів № 3 з № 2 по першій крепі поломи забійницького кріплення в лаві дільниці № 42 гор. 860/975 м; не замінено поломи пром.стійок під нависаючим масивом уступів № 6, 3 в лаві дільниці № НОМЕР_1 гор. 860/975 м), і з технічної точки зору знаходилися в прямому причинному зв`язку з можливим настанням реальної надзвичайної події та таким чином створили загрозу загибелі людей або настання інших тяжких наслідків. При цьому, в розглянутій виробничій ситуації начальник виїмкової дільниці № 42 гор. 860/975 м СП «шахта ім. А.І. Гайового» ДП «Артемвугілля» ОСОБА_5 мав технічну можливість запобігти настанню можливої реальної надзвичайної події, проте нею не скористався.

У своєму письмовому клопотанні до суду прокурор просив звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину передбаченого ст. 272 ч.1 КК України на підставі ст. 45 КК України у зв`язку із дійовим каяттям, оскільки ОСОБА_5 скоїв злочин невеликої тяжкості, щиро розкаявся, повністю визнав себе винним у скоєнні зазначеного кримінального правопорушення, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення шляхом надання допомоги в установленні обставин, які входять до предмету доказування, усунув допущені недоліки, які створювали загрозу загибелі працівників чи настання інших тяжких наслідків, чим унеможливив вірогідність настання суспільно-небезпечних наслідків.

ОСОБА_5 у судовому засіданні надав згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності за вчинення злочину передбаченого ст. 272 ч.1 КК України на підставі ст. 45 КК України у зв`язку із дійовим каяттям. При цьому пояснив, що повністю визнає свою провину у вчиненні інкримінованого злочину передбаченого ст. 272 ч.1 КК України, оскільки дійсно, як начальник дільниці допустив викладені у клопотанні прокурора порушення правил безпеки при проведення гірничих робіт. Однак всі допущені порушення були усунені протягом декількох днів після їх виявлення, а він надав слідчому всі необхідні для досудового розслідування документи та пояснення. Внаслідок допущених порушень ніхто із працівників шахти не постраждав.

ОСОБА_5 судом роз`яснена суть обвинувачення, право заперечувати проти звільнення від кримінальної відповідальності, а також порядок і наслідки звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із дійовим каяттям, в тому числі і те, що таке звільнення не є реабілітуючою підставою звільнення від кримінальної відповідальності.

У підготовчому судовому засіданні прокурор підтримав своє клопотання та просив звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину передбаченого ст. 272 ч.1 КК України на підставі ст. 45 КК України у зв`язку із дійовим каяттям. Додатково пояснив, що від вчиненого ОСОБА_5 злочину потерпілі відсутні та шкоди нікому не було завдано.

Захисник підтримав клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності у зв`язку із дійовим каяттям.

Відповідно до ст. 45 КК України особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Відповідно до ст. 12 КК України злочин передбачений ст. 272 ч.1 КК України належить до категорії злочинів невеликої тяжкості.

З матеріалів досудового розслідування доданих до клопотання прокурора вбачається, що ОСОБА_5 на час вчинення злочину передбаченого ст.272 ч.1 КК України не мав непогашеної чи не знятої судимості, щиро розкаявся у вчиненому злочині та активно сприяв розкриттю злочину, що виявилося у наданні слідству документів необхідних для встановлення істини по справі. Вчиненим злочином шкода чи збитки нікому завдані не були. Крім того згідно Акту обстеження дільниці №42 10.08.2013 року комісія СП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » встановила, що порушення виявлені під час перевірки 08.08.2013 року усунені. Факт усунення на дільниці №42 порушень правил ведення гірничих робіт виявлених під час перевірки 08.08.2013 року також підтверджується і Актом №023-1-12/6 від 23.08.2013 року Центральної регіональної гірничотехнічної інспекції по Горлівському регіону. За місцем роботи ОСОБА_5 характеризується позитивно.

Таким чином наявні всі правові підстави для задоволення клопотання прокурора та звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину передбаченого ст. 272ч.1 КК України на підставі ст. 45 КК України у зв`язку із дійовим каяттям.

Згідно п.1 ч.2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч.3 ст. 288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

За змістом п.2 ч.3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти у тому числі рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, для звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Цивільний позов по справі не заявлено. Процесуальні витрати та речові докази по справі відсутні.

На підстав викладеного, керуючись ст. ст. 12, 44, 45 КК України, п.1 ч.2 ст.284, ст.288, ст. 314, ст. ст. 369, 370, 372 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності задовольнити.

ОСОБА_5 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення злочину передбаченого ст. 272 ч. 1 Кримінального кодексу України у зв`язку із дійовим каяттям на підставі статті 45 Кримінального кодексу України та кримінальне провадження відносно нього закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Донецької області через Калінінський районний суд м. Горлівки, шляхом подачі апеляційної скарги протягом семи днів з дня оголошення ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 36882267
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку