open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Брусилівський районний суд Житомирської області

Справа № 275/576/13-к

УХВАЛА

14 листопада 2013 року

Брусилівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Грищенко М. В. ,

при секретарі - Довгаленко О.І.,

з участю: прокурора - Слівінського В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт засудженому ОСОБА_1,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1, який був засуджений 02 серпня 2013 року вироком Брусилівського районного суду Житомирської області за ч.1 ст.185 КК України з призначенням покарання у виді штрафу в розмірі 850 гривень, не сплатив штраф у місячний строк після набрання вироком суду законної сили відповідно до ч.1 ст.26 КВК України.

24 жовтня 2013 року старший секретар Брусилівського районного суду звернувся з поданням про вирішення питання про заміну несплаченої засудженим ОСОБА_1 суми штрафу, оскільки у місячний строк після набрання вироком законної сили засудженим штраф не сплачено, документ про сплату штрафу до суду не надано.

Засуджений ОСОБА_1, який двічі викликався на розгляд подання судовими повістками, в судове засідання жодного разу не з'явився і не повідомляв суд про причини неявки.

Згідно матеріалів, наданих до суду Брусилівським РВ УМВС України в Житомирській області на виконання приводу засудженого, ОСОБА_1 за відомим його місцем проживання в АДРЕСА_1 відсутній і на даний час його місце перебування невідоме.

Прокурор в судовому засіданні вважав, що несплата засудженим ОСОБА_1 штрафу у встановлений законом строк, неповідомлення ним про причини несплати штрафу, ухилення від явки в судові засідання, зміна ним місця свого проживання свідчать про те, що засуджений ОСОБА_1 умисно ухиляється від сплати штрафу як покарання, призначеного вироком суду, що надає підстави для відкриття кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.389 КК України.

Заслухавши думку прокурора, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що подання старшого секретаря Брусилівського районного суду про заміну засудженому 02 серпня 2013 року вироком Брусилівського районного суду Житомирської області ОСОБА_1 несплаченої суми штрафу покаранням у вигляді громадських робіт або виправних робіт задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 26 Кримінально-виконавчого кодексу України засуджений зобов'язаний сплатити штраф у місячний строк після набрання вироком суду законної сили і повідомити про це відповідний суд шляхом представлення документа про сплату штрафу.

Відповідно до ч. 3 ст. 26 КВК України, у разі несплати засудженим штрафу у строк, передбачений ч. 1 ст.26 КВК України, суд розглядає питання про розстрочку несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських або виправних робіт відповідно до закону.

Згідно з ч.5 ст.53 КК України у разі несплати штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та відсутності підстав для розстрочки його виплати суд замінює несплачену суму штрафу покаранням у виді громадських робіт із розрахунку одна година громадських робіт за один установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян або виправними роботами із розрахунку один місяць виправних робіт за двадцять установлених законодавством неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, але на строк не більше двох років.

Засуджений ОСОБА_1 не звертався до суду з клопотанням про надання йому розстрочки виплати штрафу та не навів поважних об'єктивних причин несплати ним штрафу у встановлений законом строк, тому суд вважає, що відсутні підстави для розстрочки виплати штрафу та заміни штрафу покаранням у вигляді громадських робіт або виправних робіт.

Суд погоджується з думкою прокурора про те, що умисні дії засудженого ОСОБА_1 щодо несплати штрафу в установлений законом місячний строк, неповідомлення ним суду про причини несплати штрафу, ухилення від явки в судові засідання, зміна засудженим свого місця проживання є такими обставинами, що можуть свідчити про вчинення ОСОБА_1 кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.389 КК України.

Статтею 27 КВК України передбачено, що якщо засуджений ухиляється від сплати штрафу, він притягується до кримінальної відповідальності відповідно до статті 389 Кримінального кодексу України.

На підставі викладеного, керуючись статтею 53 Кримінального кодексу України, статтями 26, 27 Кримінально-виконавчого кодексу України, статтями 214, 372, 537, 539 Кримінального процесуального кодексу України, суд,

У Х В А Л И В :

В задоволенні подання старшого секретаря Брусилівського районного суду про заміну несплаченої засудженим ОСОБА_1 суми штрафу іншим покаранням відмовити.

Копію ухвали направити ОСОБА_1 для відома.

Копію даної ухвали після набрання нею законної сили направити до Брусилівського РВ УМВС України в Житомирській області для внесення відповідних відомостей про наявність обставин, що можуть свідчити про вчинення ОСОБА_1 кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.389 КК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань та проведення досудового розслідування.

На ухвалу може бути подана апеляція до апеляційного суду Житомирської області через Брусилівський районний суд Житомирської області протягом семи днів з моменту її проголошення.

Суддя Грищенко М. В.

Джерело: ЄДРСР 36438695
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку