open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 697/3272/13-а

провадження № 2-а/697/196/2013

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.12.2013 р. м. Канів

Канівського міськрайонного суду Черкаської області в складі:

головуючого судді Бурлаки О.В.,

при секретарі судового засідання Комендант Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Каневі Черкаської області адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до дільничної виборчої комісії № 710895 територіального виборчого округу №197 про уточнення списків виборців та виключення зі списку виборців, -

ВСТАНОВИВ:

12 грудня 2013 року до Канівського міськрайонного суду Черкаської області звернувся громадянин України ОСОБА_1 з адміністративним позовом до дільничної виборчої комісії № 710895 територіального виборчого округу №197 про уточнення списків виборців та виключення зі списку виборців.

Обґрунтовуючи поданий позов посилався на те, що ним не було отримано запрошення на вибори народних депутатів України 15.12.2013 року на його ім’я, а тому просить зобов’язати дільничну виборчу комісію №_710895_ по територіальному округу №_197_ уточнити списки виборців та внести його до списків виборців на виборах народних депутатів України 15.12.2013 року

Представники виборчої дільничної комісії №710895, відділу ведення Державного реєстру виборців Канівського міської ради, про дату, час та місце судового засідання повідомлялися, у судове засідання не з'явився. Згідно ч. 5 ст. 173 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

З'ясувавши думку позивача, дослідивши письмові докази по справі, судом встановлено, що позивач ОСОБА_1, зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується копією паспорта НС 299270, виданим Канівським МВ УМВС України в Черкаській області 02 липня 1997 р. (а.с.2).

Згідно наданої інформації відділу ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету Канівської міської ради від 12.12.2013р. в Державному реєстрі виборців відсутні дані про ОСОБА_1.

До списку виборців по виборчій дільничній комісії № 710895 територіального виборчого округу №197, що знаходиться в м. Канів Черкаської області позивач не включений, у зв'язку з чим не може реалізувати свого права відповідно до Закону України "Про вибори народних депутатів України".

Згідно ст. 70 ОСОБА_2 України та ст. 2 Закону України "Про вибори народних депутатів України", право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день виборів виповнилось 18 років і які не визнані судом недієздатними. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями.

Згідно ч. 1 ст. 173 КАС України право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення себе до списку виборців, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах.

Відповідно до ч. 1 ст. 99 КАС України адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Крім того, ч. 3 ст. 43 Закону України "Про вибори народних депутатів України" передбачає право громадянина ознайомитися із списком виборців та перевірити правильність відомостей, внесених до нього. Тобто дане положення Закону встановлює право, а не обов'язок громадянина вчинити вказані дії.

Таким чином, не реалізація зазначеного права не позбавляє громадянина права голосу, гарантованого Основним Законом України.

ОСОБА_1 громадянин України, на день виборів є повнолітнім, недієздатним судом не визнаний, тому має право голосу і є виборцем.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 ОСОБА_2 України права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Згідно ст. 8 Основного Закону в Україні визнається і діє принцип верховенства права. ОСОБА_2 України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно - правові акти приймаються на основі ОСОБА_2 України і повинні відповідати їй. ОСОБА_2 є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі ОСОБА_2 України гарантується.

За таких обставин справи суд вважає адміністративний позов позивача законним, обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 6 ст. 173 КАС України постанова підлягає негайному виконанню.

На підставі викладеного, та керуючись ст.ст. 55, 70 ОСОБА_2 України, ст.ст. 2, 3, 39, 40, 42, ч.9 ст.108 Закону України „Про вибори народних депутатів України", ст.ст. 2, 4, 6, 7, 17-20, 104-107, ч.11 ст.172, 173 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до дільничної виборчої комісії № 710895 територіального виборчого округу №197 про уточнення списків виборців та виключення зі списку виборців -задовольнити.

Зобов'язати відділ ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету Канівської міської ради Черкаської області та дільничну виборчу комісію №_710895_ по територіальному округу №197, що знаходиться по вул.206 Дивізії, 12 в м. Канів Черкаської області внести ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрованого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 - до списків виборців по виборам народних депутатів України 15.12.2013 року.

Постанова суду підлягає негайному виконанню згідно з ч. 6 ст. 173 КАС України.

Копію постанови видати на руку позивача для її доставки в дільничну виборчу комісію з метою негайного її виконання.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 177 КАС України.

Суддя О . В . Бурлака

Джерело: ЄДРСР 36235822
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку