open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 вересня 2013 р.

Справа № 22-а-12663/08

Категорія: 10.2.4

Головуючий в 1 інстанції: Чернявська(Совсімова) Лариса Миколаївна

Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді Бойка А.В.,

суддів: Танасогло Т.М.,

Яковлєва О.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Одесі апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області на рішення Приморського районного суду міста Одеси від 08 липня 2005 року по справі за позовом ОСОБА_2 до Одеського обласного військового комісаріату про зобов'язання провести перерахунок раніше призначеної пенсії, -

В С Т А Н О В И В:

27.05.2005 року ОСОБА_2 звернувся до суду першої інстанції з адміністративним позовом до Одеського обласного військового комісаріату про зобов'язання провести перерахунок раніше призначеної пенсії з урахуванням підвищення для інвалідів ІІ групи на 350 відсотків, виходячи з розміру мінімальної пенсії в розмірі 332 грн., починаючи з 01.01.2005 року, зобов'язання провести доплату до пенсії за кожний місяць, починаючи з 01.01.2005 року в розмірі 1092,31 грн.

Рішенням Приморського районного суду м. Одеси від 08.07.2005 року позов ОСОБА_2 задоволено в повному обсязі.

Не погоджуючись з прийнятим по справі рішенням Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області подало апеляційну скаргу на рішення Приморського районного суду м. Одеси від 08.07.2005 року.

В своїй апеляційній скарзі апелянт посилається на те, що розмір мінімальної пенсії за віком, встановлений абзацом першим частини першої статті 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсій не страхування» не застосовується для визначення розміру підвищення до пенсії, передбаченого ст. 12 та ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Крім того, апелянт зазначив, що після внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» інвалідам війни ІІ групи, до яких належить і позивач, підвищення до пенсії виплачується в розмірі 40 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а тому, на думку ГУ ПФУ в Одеській області, позивач не має права на перерахунок пенсії з урахуванням її підвищення на 350 % розміру мінімальної пенсії.

На підставі викладеного в апеляційній скарзі ставиться питання про скасування рішення Приморського районного суду м. Одеси від 08.07.2005 року та ухвалення нового, яким відмовити у задоволенні позовних вимог ОСОБА_2.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 1 ст. 197 КАС України суд апеляційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, у разі неприбуття жодної з осіб, які беруть учать у справі, у судове засідання, хоча вони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши законність та обґрунтованість судового рішення в межах апеляційної скарги, вивчивши матеріали справи колегія суддів вважає, що апеляційна скарга Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області підлягає частковому задоволенню, з наступних підстав:

Судом першої інстанції встановлено, що ОСОБА_2 проходив службу в Збройних Силах України та був звільнений на підставі наказу Міністра оборони України № 589 від 18.10.2001 року.

ОСОБА_2 була призначена пенсія з грошового розрахунку та додаткових видів грошового забезпечення військовослужбовців.

Крім того, згідно посвідчення серії НОМЕР_1, виданого 27.01.2005 року, ОСОБА_2 є інвалідом ІІ групи та має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни-інвалідів війни.

Звертаючись з позовом до суду першої інстанції, позивач посилався на те, що він як інвалід війни ІІ групи має право на підвищення пенсії на 350 відсотків мінімальної пенсії за віком відповідно до ст. 15 Закону України «Про Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб».

Колегія суддів суду апеляційної інстанції не погоджується з висновком суду першої інстанції стосовно задоволення позовних вимог ОСОБА_2 у повному обсязі, зважаючи на наступне:

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_2 була призначена пенсія по інвалідності (а.с. 4-9).

Відповідно до вимог частини четвертої статті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та статті 25 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб» (в редакції, що була чинною на час виникнення спірних правовідносин) пенсії інвалідам війни ІІ групи підвищуються на 350 процентів мінімальної пенсії за віком.

Вихідним критерієм розрахунку підвищення до пенсії за вислугу років є мінімальна пенсія за віком.

В свою чергу, розмір мінімальної пенсії за віком визначений частиною першою статті 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Згідно ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (в редакції станом на 01.01.2005 року) мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 25, а у жінок - 20 років страхового стажу встановлюється в розмірі 20 відсотків середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за попередній рік, яка визначається спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі статистики.

23.12.2004 року Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» були внесені зміни до ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», яким визначено, що мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 25, а у жінок - 20 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.

Зазначені зміни набрали чинності 12.01.2005 року. Таким чином, саме з 12.01.2005 року розмір мінімальної пенсії за віком визначається у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.

Розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність визначається щорічно в Законі України «Про Державний бюджет України» на відповідний рік.

Відповідно до ст. 63 Прикінцевих положень Закону України «Про держаний бюджет на 2005 рік» у 2005 році прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність становить 332 гривні.

Чинним законодавством не встановлено іншого мінімального розміру пенсії за віком ніж передбачено частиною першою статті 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

При цьому положення частини третьої статті 28 даного Закону не є перешкодою для застосування зазначеної величини для розрахунку інших, пов'язаних з нею, пенсій чи доплат, оскільки іншими нормативними актами розмір мінімальної пенсії за віком не встановлений.

Слід також зазначити, що при визначенні розміру спірної надбавки не підлягає застосуванню постанова Кабінету Міністрів України від 03.01.2002 року «Про підвищення розмірів пенсій та інших соціальних виплат окремим категоріям пенсіонерів, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів державного бюджету», адже виходячи з загальних засад пріоритетності законів над підзаконними актами, вона істотно звужує обсяг встановлених законом прав та суперечить положенням Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб».

Виходячи з загальних засад пріоритетності законів над підзаконними актами, при розрахунку підвищення пенсії інваліду ІІ групи застосуванню підлягав розмір мінімальної пенсії за віком, визначений відповідно до положень частини першої статті 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Враховуючи все вище викладене, колегія суддів суду апеляційної інстанції вважає, що судом першої інстанції було помилкового задоволено позовні вимоги ОСОБА_2 про перерахунок призначеної пенсії з урахуванням підвищення на 350 відсотків до пенсії як інваліду ІІ групи, виходячи з розміру мінімальної пенсії за віком 332 грн. з 01.01.2005 року, тоді як зазначений розмір пенсії за віком для перерахунку пенсії підлягає застосуванню саме з 12.01.2005 року, тобто з часу набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Крім того, колегія суддів апеляційної інстанції звертає увагу на те, що на момент звернення позивача з позовом до суду першої інстанції повноваження щодо нарахування, перерахунку та виплати пенсії особам, звільненим з військової служби належали військовим комісаріатам, а тому позовні вимоги в частині зобов'язання Одеського обласного військового комісаріату провести доплату до пенсії ОСОБА_2 за кожний місяць у конкретній сумі, а саме: в сумі 1092,31 грн. є необґрунтованими.

Таким чином, колегія суддів приходить до висновку, що судом першої інстанції правильно по суті вирішено справу, але із помилковим застосуванням норм процесуального права, тому постановлене судове рішення на підставі ст. 201 КАС України підлягає зміні.

Враховуючи вищенаведене і керуючись ст. ст. 184, 185, 197, 198, 201, 205, 207, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області задовольнити частково.

Постанову Приморського районного суду міста Одеси від 08 липня 2005 року змінити, виклавши її резолютивну частину у наступній редакції:

«Адміністративний позов ОСОБА_2 задовольнити частково.

Зобов'язати Одеський обласний військовий комісаріат провести перерахунок раніше призначеної пенсії ОСОБА_2 з урахуванням підвищення до пенсії як інваліду другої групи на 350 відсотків, виходячи з розміру мінімальної пенсії, встановленої ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом України «Про державний бюджет на 2005 рік» - 332 гривні, починаючи з 12.01.2005 року.

Зобов'язати Одеський обласний військовий комісаріат провести доплату до пенсії ОСОБА_2 із врахуванням її підвищення на 350 відсотків розміру мінімальної пенсії за віком, встановленої ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», починаючи з 12.01.2005 року.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити».

Постанова апеляційного суду набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції.

Головуючий суддя: Бойко А.В.

Судді : Танасогло Т.М.

Яковлєв О.В.

Джерело: ЄДРСР 35445615
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку