open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Головуючий у 1 інстанції - Скріпнік А.І.

Суддя-доповідач - Карпушова О.В.

УКРАЇНА

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2013 року справа №805/12392/13-а

Донецький апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів: судді-доповідача Карпушової О.В., суддів: Василенко О.А., Гімона М.М., розглянувши у порядку письмового провадження апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2013 року в адміністративній справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» до Управління Пенсійного фонду України в м. Торезі Донецької області, Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі Донецької області про скасування повідомлень та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

23.08.2013р. Публічне акціонерне товариство «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» (надалі ПАТ «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка») звернулося до суду з позовом до Управління пенсійного фонду України в м. Торезі Донецької області, Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі Донецької області в якому просить: скасувати повідомлення Управління Пенсійного фонду України в м. Торезі Донецької області № 3387/06 від 18.07.2013 року про зміну позивачу класу професійного ризику виробництва з 41-го на 67-й; скасувати повідомлення Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі Донецької області № 1077 від 17.07.2013 року про зміну позивачу класу професійного ризику виробництва з 41-го на 67-й; зобов'язати Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі Донецької області віднести ПАТ «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» до 41 класу професійного ризику виробництва.

Позов обґрунтовано тим, що відповідачі безпідставно змінили позивачу клас професійного ризику з 41 на 67, оскільки зміна цього класу відбувається у разі зміни основного виду економічної діяльності та за результатами роботи страхувальника за минулий календарний рік, і підприємство не здійснює роботи по добуванню кам'яного вугілля під землею, а веде роботи по збагаченню кам'яного вугілля.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 02.10.2013 р. відмовлено у задоволені позовних вимог.

Позивач не погодився з рішенням суду, подав апеляційну скаргу, в якій просить постанову суду першої інстанції через порушення норм матеріального та процесуального права скасувати та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Апеляційна скарга обґрунтована тим, що відповідач наділений компетенцією підвищувати клас професійного ризику виробництва лише за умов зміни підприємством виду економічної діяльності. Позивач не змінював вид економічної діяльності, здійснює роботи по збагаченню вугілля.

Сторони, які належним чином були повідомлені про час, дату і місце апеляційного розгляду справи, до суду не прибули, що, відповідно до ч.4 ст.196 КАС України, не є перешкодою для судового розгляду. Відповідно до п.2 ч.1 ст.197 КАС України справу розглянуто у порядку письмового провадження.

Колегія суддів заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, рішення суду скасуванню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що ПАТ «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» є юридичною особою, що підтверджено довідкою з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (т. 1 а.с. 33-34) та статутом підприємства (т.1 а.с. 28 -31). Згідно довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України позивачу визначені види діяльності за КВЕД - 2010, одним з яких зазначено 05.10 - Добування кам'яного вугілля.

17.07.2013р. Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі Донецької області винесло та направило управлінню Пенсійного фонду України в м. Торезі Донецької області повідомлення про зміну ПАТ «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» класу професійного ризику виробництва № 1077, яким позивача віднесено до 67 класу професійного ризику виробництва відповідно до основного виду економічної діяльності - Добування кам'яного вугілля по КВЕД. Згідно повідомлення розмір єдиного внеску з 01.01.2013 року становить 49,7% (т.1 а.с. 73).

18.07.2013 р. Управління Пенсійного фонду України в м. Торезі Донецької області на підставі вищевказаного повідомлення Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі Донецької області надіслало ПАТ «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» повідомлення про зміну позивачу класу професійного ризику виробництва № 3387/06 (т.1 а.с. 11).

Вказані обставини не є спірними.

Згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади й органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України.

Правовідносини, що виникли між сторонами, регулюються Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.1999 року № 1105-ХІУ (далі за текстом - Закон № 1105), Порядком "Про затвердження Порядку віднесення страхувальників до класу професійного ризику виробництва з урахуванням виду їх економічної діяльності та проведення перевірок достовірності поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності (у тому числі основний)", затвердженим Постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 30.11.2010 року № 30 (далі - Порядок № 30) та Порядком визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності №237, затвердженого Постановою КМУ від 08.02.2012р. (далі - порядок №237).

Закон № 1105 відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування визначає правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві (далі - страхування від нещасного випадку).

Відповідно до вимог ст. 47 Закону № 1105 визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Розмір страхового внеску підприємства залежить від класу професійного ризику виробництва, до якого належить підприємство за видом економічної діяльності. У разі, якщо страхувальник провадить свою діяльність за декількома видами економічної діяльності, віднесення підприємства до класу професійного ризику виробництва здійснюється за основним видом його економічної діяльності.

У разі зміни виду економічної діяльності підприємства Фонд соціального страхування від нещасних випадків відповідно змінює належність цього підприємства до класу професійного ризику виробництва. Зміна класу професійного ризику здійснюється один раз на рік за результатами роботи страхувальника за минулий календарний рік. Новий клас професійного ризику встановлюється з початку поточного року.

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.2012р. затверджено Порядок визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності №237.

Відповідно до п. 2 Порядку №237 клас професійного ризику виробництва - рівень виробничого травматизму і професійних захворювань за видами економічної діяльності, що визначає ступінь вірогідності втрати професійної працездатності або смерті працівника під час виконання трудових обов'язків, з урахуванням результатів аналізу показників виробничого травматизму і професійних захворювань, а також обсягів видатків Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі - Фонд), пов'язаних із забезпеченням загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (далі - страхування).

Так, згідно із Порядком №237, до 41 класу ризику відноситься в тому числі за ДК 009:2010, п. 05.10 - Добування кам'яного вугілля (в частині відкритого видобування кам'яного вугілля).

До 67 класу ризику відноситься, також за ДК 009:2010, п. 05.10 - Добування кам'яного вугілля (крім відкритого видобування кам'яного вугілля).

Суд першої інстанції відмовляючи у задоволенні позовних вимог виходив з того, що відповідачі діяли в межах повноважень, наданих їм чинним законодавством.

Колегія суддів з вказаним висновком суду першої інстанції не погоджується з наступних підстав.

Постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 30.11.2010 № 30, затверджено Порядок віднесення страхувальників до класу професійного ризику виробництва з урахуванням виду їх економічної діяльності та проведення перевірок достовірності поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності (у тому числі основний) (Порядок №30).

Згідно п.3.4. Порядку № 30 віднесення страхувальника до класу професійного ризику виробництва здійснюється за основним видом економічної діяльності згідно з Розподілом видів економічної діяльності за класами професійного ризику виробництва (додаток до Порядку визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 2012 року N 237).

Відповідно до п. 3.10 Порядку № 30 страхувальники один раз на рік до 25 січня року, наступного за звітним, подають до робочих органів виконавчої дирекції Фонду за місцезнаходженням (місцем проживання) відомість розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності (далі - відомість розподілу) за формою згідно з додатком 5 до цього Порядку.

Робочими органами виконавчої дирекції Фонду щорічно, на підставі відомості розподілу, здійснюється перегляд з початку поточного року належності страхувальника до класу професійного ризику виробництва за основним видом економічної діяльності.

У разі зміни основного виду економічної діяльності за даними відомості розподілу, що тягне за собою зниження класу професійного ризику виробництва, робочим органом виконавчої дирекції Фонду здійснюється перевірка страхувальника щодо достовірності поданих ним відомостей про види економічної діяльності (у тому числі основний).

У разі прийняття рішення щодо зміни класу професійного ризику виробництва на підставі даних відомості розподілу або за результатами перевірки робочий орган виконавчої дирекції Фонду надсилає відповідному органу Пенсійного фонду повідомлення про зміну класу професійного ризику виробництва із зазначенням розміру єдиного внеску, встановленого статтею 8 Закону про єдиний внесок(Закон № 2464), і дати зміни класу професійного ризику виробництва за формою згідно з додатком 4 до цього Порядку.

Вид економічної діяльності, заявлений страхувальником як основний, перевіряється на підставі даних первинних бухгалтерських документів, відомості розподілу і звіряється з даними форми державного статистичного спостереження N 1-підприємництво (річна) "Звіт про основні показники діяльності підприємства", затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 30.08.2010 N 365, за відповідний минулий рік або іншими звітами в разі, якщо страхувальник дану статистичну форму не складає.

Згідно п.1 Наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 07.02.2013р. № 113 «Про відновлення чинності національного класифікатору України ДК 009:2005 «Класифікація видів економічної діяльності» чинність вказаного класифікатору відновлено до 31.12.2013р.

Отже, клас професійного ризику виробництва залежить безпосередньо від ступеня ризику провадження господарської діяльності та визначається відповідно до Порядку № 237.

З матеріалів справи вбачається, що позивач не здійснює підземне видобування кам'яного вугілля, а лише здійснює збагачення вже добутого вугілля. Вказане підтверджено наданими позивачем документами: результатами атестації робочих місць на підприємстві - накази підприємства № 47 від 30.03.2010р., № 121 від 13.11.2012р. (т. 1 а с.21, 27), перелік робочий професій та посадових робітників (т. 1 а.с.22), виданий Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки України Дозвіл на виконання позивачем робіт підвищеної небезпеки №1507.12.14 (переоформлений № 0111.12.14 від 31.01.2012 року, терміном дії з 07.07.2012 року по 31.01.2017 р.) відповідно до якого позивач здійснює роботи підвищеної небезпеки в процесі діяльності в сфері збагачення (агломерації) кам'яного вугілля (т.1 а.с. 19, 20).

Діяльність позивача за КВЕД 2005 віднесено до коду 10.10.1 «Добування та збагачення кам'яного вугілля».

Отже, позивач здійснює діяльність пов'язану із збагаченням кам'яного вугілля, і згідно наданих документів у штатному розкладі підприємства відсутні працівники, які зайняті на підземних роботах.

Докази, що засвідчують зміну видів діяльності позивача відповідачем не надані. Будь-яких доказів на підтвердження тих обставин, що позивачем здійснюється будь-яка інша діяльність, пов'язана з підземним видобуванням вугілля, відповідачами також не надано.

Частиною 1 ст.71 КАС України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Згідно ч.2 ст. 71 КАС України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

З урахуванням зазначено, колегія суддів дійшла висновку, що відповідачами не доведена наявність правових підстав для зміни позивачеві класу професійного ризику з 41-го на 67-й, дії відповідачів щодо зміни позивачу класу професійного ризику виробництва з 41-го на 67-й є протиправними. На підставі вказаного колегія суддів вважає помилковим висновок суду першої інстанції про правомірність прийнятих відповідачами повідомлень.

За таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції при вирішенні справи дійшов висновків, які не відповідають обставинам справи, та припустив порушення норм матеріального права, що призвели до неправильного вирішення справи, що є підставою для скасування постанови суду першої інстанції.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 24, 195, 197, 198, 202, 205, 207, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2013 року, задовольнити .

Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2013 року в адміністративній справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» до Управління Пенсійного фонду України в м. Торезі Донецької області, Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі Донецької області про скасування повідомлень та зобов'язання вчинити певні дії, скасувати.

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» до Управління Пенсійного фонду України в м. Торезі Донецької області, Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі Донецької області про скасування повідомлень та зобов'язання вчинити певні дії, задовольнити.

Скасувати повідомлення Управління Пенсійного фонду України в м. Торезі Донецької області № 3387/06 від 18.07.2013 року про зміну Публічному акціонерному товариству «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» класу професійного ризику виробництва з 41-го на 67-й.

Скасувати повідомлення Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі Донецької області № 1077 від 17.07.2013 року про зміну Публічному акціонерному товариству «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» класу професійного ризику виробництва з 41-го на 67-й.

Зобов'язати Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі Донецької області віднести ПАТ «Групова збагачувальна фабрика «Червона зірка» до 41 класу професійного ризику виробництва.

Постанова суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь в справі, та може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції.

Колегія суддів О.В. Карпушова

Л.А. Василенко

М.М. Гімон

Джерело: ЄДРСР 35269166
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку