open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 521/10102/13-ц

№пр.2/521/5192/13

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 серпня 2013 року Малиновський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого судді - Буран О.М.

при секретарі Коровіній Л.О. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Малиновському районі Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, ОСОБА_1 В*ячеслава Анатолійовича про визнання розірвання шлюбу фіктивним, суд

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом та просить визнати розірвання шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_1 В*ячеславом Анатолійовичем від 19.06.2012 року, актовий запис №164 - фіктивним, анулювати актовий запис про розірвання шлюбу №164 від 19.06.2012року, зроблений Відділом державної РАЦС у Малиновському районі Одеського міського управління юстиції. Анулювати Свідоцтво про розірвання шлюбу від 19.06.2012 року, ОСОБА_2 1-ЖД №112352. Зобов*язати відділ реєстрації актів цивільного стану у Малиновському районі Одеського міського управління юстиції видати Свідоцтво про шлюб, в якому зазначити дату реєстрації шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_1 В*ячеславом Анатолійовичем – 08 серпня 2008 року, тобто дату першої реєстрації шлюбу.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що 08.08.2008 року Першим відділом РАЦС Малиновського районного управління юстиції м.Одеси було зареєстровано шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_1 В*ячеславом Анатолійовичем, про що в Книзі реєстрації шлюбів було зроблено актовий запис №399. З метою туризму та виїзду за кордон на постійне місце проживання до Домініканської республіки, позивач звернулася до громадської організації «Правова корпорація». У відповіді було зазначено, що однією з обов*язкових умов виїзду є укладання шлюбу з громадянином Домініканської республіки. 19.06.2012 року за заявою сторін, Відділом державної РАЦС у Малиновському районі Одеського міського управління юстиції було зареєстровано розірвання шлюбу, актовий запис №164. Тобто процедура реєстрації розірвання шлюбу була необхідна для оформлення документів для здійснення поїздки до Домініканської республіки. На теперішній час зникла необхідність здобуття громадянства. Розірвання шлюбу було фіктивним, виключно для поліпшення матеріального становища родини. Сторони разом продовжували і продовжують проживати як сім*я, шлюбних відносин не припинили та не мають наміру їх припиняти, ведуть спільне господарство, з січня 2013 року позивачка вагітна від ОСОБА_3 Окрім іншого, за час фіктивного розлучення ні позивач, ні відповідач в іншому шлюбі не знаходились. Після розірвання шлюбу прізвище не змінювали. З метою захисту прав та інтересів родини, позивач змушена звернутися з вказаним позовом до суду.

Позивач, сповіщена належним чином, у судове засідання не з*явилася, надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, у якій позовні вимоги підтримала у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_3 у судовому засіданні позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Відповідач, Відділ державної РАЦС у Малиновському районі Реєстраційної служби ОМУЮ у судове засідання не з*явився, надіслав до суду лист, відповідно до якого, просив розглянути справу за їх відсутності згідно чинного законодавства.

Суд, вивчивши матеріали справи, оцінивши наявні докази у їх сукупності, дослідивши представлені документи, вважає вимоги законними, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до ЦПК, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Судом встановлено, що 08.08.2008 року Першим відділом державної РАЦС Малиновського районного управління юстиції м.Одеси було зареєстровано шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_1 В*ячеславом Анатолійовичем, про що в Книзі реєстрації шлюбів було зроблено актовий запис №399.

19.06.2012 року Відділом державної РАЦС у Малиновському районі Одеського міського управління юстиції було зареєстровано розірвання шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_1 В*ячеславом Анатолійовичем, актовий запис №164.

Судом встановлено, що шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_1 В*ячеславом Анатолійовичем був розірваний фіктивно з метою отримання позивачкою пропозиції, щодо виїзду за кордон на постійне місце проживання до Домініканської республіки. Однією з вимог виїзду була умова укладання шлюбу з громадянином Домініканської республіки, тобто позивачка повинна була бути незаміжньою. Тому, 19.06.2012 року позивач фіктивно розірвав шлюб з відповідачем.

Тобто, розірвання шлюбу було фіктивним, виключно для поліпшення матеріального становища родини.

Сторони до теперішнього часу продовжують мешкати разом за адресою: АДРЕСА_1, ведуть спільне господарство, підтримують шлюбні відносини. Даний факт підтверджено заявами сусідів ОСОБА_4, ОСОБА_5, завіреними керівником дільниці №9 КП ЖКС «Північний», ОСОБА_2 від 10.06.2013 року.

Відповідно довідці жіночої консультації №14 Одеського управління охорони здоров*я, протокол ВВК №244, станом на 14.07.2013 року, ОСОБА_1 перебуває у стані вагітності, тривалістю двадцять вісім тижнів.

Відповідно до ч. 1 ст. 106 Сімейного кодексу України подружжя, яке не має дітей, має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу.

Відповідно до ч. 1 ст. 108 Сімейного кодексу України за заявою заінтересованої особи розірвання шлюбу, здійснене відповідно до положень ст.. 106 СК України, може бути визнане судом фіктивним, якщо буде встановлено, що жінка та чоловік продовжували проживати однією сім*єю і не мали наміру припинити шлюбні відносини. На підставі рішення суду актовий запис про розірвання шлюбу та свідоцтво про розірвання шлюбу анулюються органом державної реєстрації актів цивільного стану.

За таких обставин, суд вважає розірвання шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_1 В*ячеславом Анатолійовичем, про що в Книзі реєстрації розірвань шлюбів зроблено актовий запис № 164 від 19.06.2012 року повинно бути фіктивним. При цьому суд приймає до уваги, що розірвання шлюбу між (Сердюк) ОСОБА_6 та ОСОБА_1 В*ячеславом Анатолійовичем відбулося відповідно до ст. 106 Сімейного кодексу України, про що свідчить копія актового запису про розірвання шлюбу № 164 від 19.06.2012 року, надана Відділом державної РАЦС у Малиновському районі Одеського міського управління юстиції.

У зв*язку з тим, що суд прийшов до висновку про фіктивність розірвання шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_1 В*ячеславом Анатолійовичем 26 19.06.2012 року, суд вважає за можливим анулювати актовий запис № 164 від 19.06.2012 року в Книзі реєстрації розірвань шлюбів Відділу державної РАЦС у Малиновському районі Одеського міського управління юстиції.

На стягнення судових витрати з відповідача позивач не наполягав.

Відповідно до ст. 217 ЦПК України, суд, який ухвалив рішення, може визначити порядок його виконання, надати відстрочку або розстрочити виконання, вжити заходів для забезпечення його виконання, про що зазначає в рішенні.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 8, 55, 92, 124 Конституції України, ст. ст. 3, 4, 5, 7, 13, 15, 79, 80, 107, 197, 208, 209, 213-215, 217 ЦПК України, ст. ст. 106, 108 Сімейного Кодексу України, ст.. 24 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Малиновському районі Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, ОСОБА_1 В*ячеслава Анатолійовича про визнання розірвання шлюбу фіктивним - задовольнити.

Визнати фіктивним розірвання шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_1 В*ячеславом Анатолійовичем, зареєстрованого Відділом державної РАЦС у Малиновському районі Одеського міського управління юстиції, актовий запис № 164 від 19.06.2012 року.

Актовий запис № 164 від 19.06.2012 року, зроблений в Книзі реєстрації розірвань шлюбів Відділом державної РАЦС у Малиновському районі Одеського міського управління юстиції - анулювати.

Свідоцтво про розірвання шлюбу ОСОБА_2 1-ЖД №112352 від 19 червня 2012 року, яке видано Відділом державної РАЦС у Малиновському районі Одеського міського управління юстиції - анулювати.

Зобов*язати Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Малиновському районі Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції видати ОСОБА_1 та ОСОБА_1 В*ячеславу Анатолійовичу Свідоцтво про шлюб, в якому зазначити дату реєстрації шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_1 В*ячеславом Анатолійовичем – 08 серпня 2008 року, тобто дату першої реєстрації шлюбу.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Одеської області через суд першої інстанції, шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя: О.М. Буран

Джерело: ЄДРСР 34254265
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку