open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа№592/8624/13-ц

Провадження №2/592/2425/13

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 вересня 2013 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми в складі:

головуючого судді Корольової Г.Ю.

при секретарі Кириченко В.О.,

розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Сумської міської ради в особі управління обліку, розподілу та приватизації житла про зобов'язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

15.08.2013 року позивачі звернулися до суду з позовом до Сумської міської ради в особі управління обліку, розподілу та приватизації житла про зобов'язання вчинити дії, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що на підставі протоколу спільного засідання профкому та адміністрації фінансового відділу Сумського райвиконкому від 21.06.1991 року був виданий ордер на вселення до квартири АДРЕСА_1, який після вселення до квартири був зданий в ПМК-1 м. Суми, де він зберігався. З 1993 року ОСОБА_1, ОСОБА_2, а ОСОБА_3 з 2001 року зареєстровані в наданій їм квартирі. На даний час в квартирі АДРЕСА_1 проживають та зареєстровані позивачі. Реалізуючи право на приватизацію займаної кімнати позивачі звернулися до органу приватизації, але працівники відмовили в приватизації, оскільки в порушення п. 18 Положення про порядок передачі квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках у власність громадян, нею не була надана копія ордеру на квартиру. Так як позивачі були вселені на підставі ордеру,який був зданий на зберігання, зареєстровані та мешкають в квартирі вже більше 20 років, спроби знайти ордер, на підставі якого були вселені результатів не дали, а тому просять зобов»язати відповідача здійснити приватизацію квартири без ордеру.

Позивачі в судовому засіданні підтримали позовні вимоги в повному обсязі і пояснили, що отримати ордер не мають можливості.

Представник Управління обліку, розподілу та приватизації житла Сумської міської ради Коров’яковська О.О. в судовому засіданні проти задоволення позову заперечувала, оскільки відповідно до ст. 58 Житлового Кодексу ордер є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення і за відсутності копії ордеру неможливо приватизувати житло.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав

Судом встановлено, що ОСОБА_1 працювала в фінансовому відділі Сумського райвиконкому і згідно укладеного договору з ПМК -1 м. Суми на підставі протоколу спільного засідання профкому та адміністрації фінансового відділу Сумського райвиконкому від 21.06.1991 позивачам було надано ордер на вселення до квартири АДРЕСА_1, який був зданий на зберігання в ПМК-1 м. Суми (а.с.9 ). З 1993 року ОСОБА_1, ОСОБА_2, а з 2001 року ОСОБА_3 були зареєстровані і мешкають в наданій їй квартирі,. що підтверджується відмітками в паспортах. (а.с. 4,5). На даний час, відповідно до листа КК «Коменерго - Суми» № 1574 від 18.07.2013 року за адресою: АДРЕСА_1 зареєстрована сім'я із 3-ох чоловік: ОСОБА_1, ОСОБА_2,ОСОБА_3/а.с.6,7/ Будинок АДРЕСА_1 на підставі рішення Сумської міської ради від 05.10.2011 року знаходиться у комунальній власності територіальної громади м. Суми, перебуває в обслуговуванні КК «Коменерго - Суми», а ПМК -1 м. Суми ліквідовано. (а.с.8,13-14,15 )

Будинок знаходиться в комунальній власності територіальної громади міста Суми, та належить до об'єктів приватизації, відповідно до статті 2 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», згідно якої до об'єктів приватизації належать квартири багатоквартирних будинків, одноквартирні будинки, житлові приміщення у гуртожитках (житлові кімнати, житлові блоки (секції), кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів (далі - квартири (будинки), які використовуються громадянами на умовах найму.

Відповідно до абзацу другого пункту 9 статті 8 Закону, статті 2 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» у разі банкрутства підприємств, зміни форми власності, злиття, приєднання, поділу, перетворення, виділу або ліквідації підприємств, установ, організацій, у повному господарському віданні яких перебуває державний житловий фонд, останній ( у тому числі гуртожитки) одночасно передається у комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських рад.

Пунктом 5 ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»від 21 травня 1997 року із змінами та доповненнями встановлено, що від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкту комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до ч. 3 ст. 8 статті 2 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» вищевказаного Закону передача квартир (будинків) у власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина.

Відповідно до п. 18 Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затвердженого Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 року № 396, громадянином до органу приватизації подаються: оформлена заява на приватизацію квартири; довідка про склад сім'ї та займані приміщення; копія ордеру про надання жилої площі, документ, що підтверджує невикористання ним житлових чеків для приватизації державного житлового фонду; копія документу, що підтверджує право на пільгові умови приватизації; заява згода тимчасово відсутніх чченів сім'ї наймача приватизацію квартири.

З метою приватизації вищевказаної квартири позивач ОСОБА_1 звернулася до органу приватизації із заявою про оформлення передачі в приватну власність квартири за вищевказаною адресою. Судом з'ясовано, що було відмовлено у прийнятті рішення про передачу у власність вищезазначеної квартири, оскільки нею в порушення пункту 18 Положення про порядок передачі, квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках у власність громадян, не була надана копія ордеру на квартиру. Крім того відповідно до ст. 58 Житлового Кодексу на підставі рішення про надання жилого приміщення в будинку державного або громадського житлового фонду виконавчий комітет районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів видає громадянинові ордер, який є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення. При вселенні в житлове приміщення громадянин здає ордер у житлово-експлуатаційну організацію, а за її відсутності - відповідному підприємству, установі, організації. Ордер зберігається як документ суворої звітності.

Для отримання копії документів, які є підставою для вселення та реєстрації за даною адресою позивачі зверталися до відповідних організацій, але документи не збереглися, тому підтвердити факт надання квартири АДРЕСА_1 немає можливості.

Таким чином, отримати копію ордеру неможливо, так як в організації, яка обслуговує гуртожиток відсутні документи і з наведених обставин слідує, що на законних підставах з 1993 року зареєстровані та фактично проживають у вказаній квартирі , не мають іншого власного житла.

Згідно ч. 10 ст. 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» органи приватизації не мають права відмовити мешканцям квартир (будинків) у приватизації займаного ними житла, за винятком випадків, передбачених п. 2 ст. 2 цього Закону, а саме не підлягають приватизації: квартири - музеї; квартири (будинки), розташовані на території закритих військових поселень, підприємств, установ і організацій, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків-пам'ятників садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників, музеїв-заповідників; кімнати в гуртожитках; квартири (будинки), які перебувають у аварійному стані; квартири, віднесені у встановленому порядку до числа службових, а також квартири, розташовані в зоні безумовне (обов'язкового) відселення, забрудненій внаслідок аварії на ЧАЕС.

Даний перелік підстав для відмови в приватизації квартири є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає, і вбачається, що на спірну квартиру позивача не розповсюджується.

Дії Сумської міської ради в особі управління обліку, розподілу та приватизації житла, що позивачі не мають права на приватизацію кімнати згідно з Положення про порядок передачі квартир, затвердженого Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 396 від 16.12.2009 року , оскільки не надали копії ордеру є безпідставним, оскільки вбачається, що позивачі намагалися витребувати документи, які потрібні для приватизації квартири.

Відповідно до п. 11 ст. 8 вищевказаного Закону, спори, що виникають при приватизації квартир державного житлового фонду, вирішуються судом.

З 1991 року до теперішнього часу жодним власником гуртожитку або балансоутримувачами не предявлялося до позивача претензій щодо незаконності його мешкання у квартирі.

З огляду на вказані обставини відповідно до приписів Законів №500-VI та №2842-12 позивачі мають право на приватизацію жилого приміщення квартири, у якій вони мешкають.

Відповідно до ч.1 ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Згідно ч.1 ст.345 ЦК України фізична особа або юридична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна, що є в комунальній власності.

Дії відповідача Сумської міської ради в особі Управління обліку, розподілу та приватизації житла порушують конституційне право позивачів на приватизацію житла у гуртожитку.

Таким чином, враховуючи, що позивачі вселені до квартири на законних підставах, незаконність проживання ніхто не оспорює, неможливо знайти документи на підставі яких були вселені, їх відсутність позбавляє позивачів реалізувати своє право на приватизацію квартири та враховуючи, що у позивачів є всі необхідні документи для проведення приватизації вищезазначеної квартири, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 15, 16, 328, 345 ЦК України, ст..58 ЖК України, ст.ст. 2, 8, Закону України «Про статті 2 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»», п.5 ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року, постановою Кабінету Міністрів України від 06.11.1995р. №891 « Про затвердження Положення про порядок передачі в комунальну власність загальнодержавного фонду, що перебував у повному господарському віданні або в оперативному управлінні підприємств, установ та організацій», п.14,18 Положенням про порядок передачі квартир (будинків) , жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затвердженим Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 року №396, ст. ст. 4, 10, 11, 57-60, 88, 212, 214-215, 218 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Сумської міської ради в особі управління обліку, розподілу та приватизації житла про зобов'язання вчинити дії - задовольнити.

Зобов'язати Сумську міську раду в особі управління обліку, розподілу та приватизації житла вчинити дії по передачі ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 у власність (приватизації) квартири АДРЕСА_1 без ордеру на квартиру та видати свідоцтво про право власності на квартиру.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 10 днів з дня його проголошення до апеляційного суду Сумської області через Ковпаківський районний суд. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Г.Ю. Корольова

Джерело: ЄДРСР 33710040
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку