open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 372/4176/13-ц

Провадження 6-236/13

ухвала

іменем України

25 вересня 2013 року Обухівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді: Мори О.М.,

при секретарі: Орел І.О.,

за участю представників ОСОБА_1, ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Обухові заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Градосфера» про роз'яснення рішення Обухівського районного суду Київської області від 23.04.2013 року по справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Градосфера» до Козинської селищної ради Обухівського району Київської області, Виконавчого комітету Козинської селищної ради Обухівського району Київської області, ОСОБА_3 про визнання недійсним договору оренди та зобов'язання повернути земельну ділянку,-

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Градосфера» звернулось до Обухівського районного суду Київської області із заявою про роз'яснення рішення Обухівського районного суду Київської області від 23.04.2013 р. по даній справі, в якій з урахуванням поданих до суду уточнень просить роз'яснити чи є дійсною реєстрація договору оренди земельної ділянки, що визнаний судом недійсним, чи підлягає така реєстрація додатковому скасуванню.

Заявник просить прийняти заяву до розгляду; винести ухвалу, в якій роз'яснити рішення суду.

В судовому засіданні представники заявника заяву підтримали.

Інші учасники по справі в судове засідання не з'явилися, про день, час та місце розгляду справи повідомлялися в установленому законом порядку та їх неявка не перешкоджає розгляду поданої заяви.

Суд, вислухавши представників заявника, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

В заяві зазначено, що рішенням Обухівського районного суду Київської області від 23.04.2013р. позовні вимоги ТОВ «Градосфера» задоволено частково. Визнано недійсним договір оренди земельної ділянки площею 0,30 га, що розташована в селищі Козин Обухівського районного суду Київської області, укладений 24 жовтня 2001 року між Виконавчим комітетом Козинської селищної ради та ОСОБА_3, що посвідчений 24 жовтня 2001 року державним нотаріусом Обухівської державної нотаріальної контори Клименко О.П. під №4737 в реєстрі нотаріальних дій, зареєстрований в Обухівському районному відділі земельних ресурсів 05 листопада 2001 року у книзі реєстрації договорів оренди земельних ділянок за НОМЕР_1

Ухвалою Апеляційного суду Київської області від 16.07.2013 р. відхилена апеляційна скарга ОСОБА_3 та залишено в силі рішення Обухівського районного суду Київської області від 23.04.2013р.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 09.08.2013р. відмовлено представнику ОСОБА_3 - ОСОБА_5 у відкритті касаційного провадження у вищевказаній справі. Ухвала від 09.08.2013р. оскарженню не підлягає.

Посилаючись на рішення суду, ТОВ "Градосфера" звернулось до Козинської селищної ради з проханням надання дозволу на розробку технічної документації вищезазначеної земельної ділянки. Рішенням Козинської селищної ради № 11 від 23.07.2013 року ТОВ «Градосфера» відмовлено у наданні дозволу на розроблення технічної документації щодо встановлення меж частини земельної ділянки, яка перебувала у користуванні у ОСОБА_3, для передачі її на умовах сервітуту або оренди. Однією з причин відмови стало те, що не проведено державну реєстрацію анулювання договору оренди земельної ділянки після прийняття рішення суду про визнання договору оренди недійсним.

Приймаючи до уваги те, що ТОВ «Градосфера», Козинська селищна рада Обухівського району Київської області, є сторонами у справі щодо визнання договору оренди недійсним, а рішення суду набрало законної сили, але фактично не виконується, суд вважає, що є підстави для роз'яснення судового рішення, оскільки воно є недостатньо зрозумілим для сторін по справі.

Відповідно до частини першої та другої статті 221 ЦПК України якщо рішення суду є незрозумілим для осіб, які брали участь у справі, або для державного виконавця, суд за їхньою заявою постановляє ухвалу, в якій роз'яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його змісту. Подання заяви про роз'яснення рішення суду допускається, якщо воно ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред'явлене до примусового виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 216 ЦК України, що набрав чинності з 01.01.2004р., у разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину.

Згідно зі ст.48 ЦК УРСР, що був чинним станом на день укладення визнаного судом недійсним договору оренди від 24.10.2001р. та був чинним до 01.01.2004р., по недійсній угоді кожна з сторін зобов'язана повернути другій стороні все одержане за угодою, а при неможливості повернути одержане в натурі - відшкодувати його вартість у грошах, якщо інші наслідки недійсності угоди не передбачені законом.

Відповідно до ч.6 ст.21 чинного Закону України «Про оренду землі» у разі визнання у судовому порядку договору оренди землі недійсним отримана орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди землі не повертається.

Статтею 18 Закону України «Про оренду землі» в редакції станом на день укладення визнаного судом недійсним договору оренди від 24.10.2001р. було передбачено, що укладений договір оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації. Факт державної реєстрації засвідчується печаткою реєструючого органу з підписом уповноваженої на це особи та зазначенням дати реєстрації на всіх примірниках договору. Один зареєстрований примірник договору зберігається в органі, який здійснив його реєстрацію. Порядок та органи, що здійснюють державну реєстрацію, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України №2073 від 25.12.1998р. був затверджений Порядок державної реєстрації договорів оренди землі, яким було передбачено, зокрема, що відсутність у договорі оренди однієї з істотних умов, передбачених пунктом 8, порушення вимог статей 4, 5, 6, 7, 9, 13, 15 Закону України "Про оренду землі" є підставою для відмови у державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до законів України (пункт 9 Порядку); після засвідчення факту державної реєстрації договір оренди реєструється у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі, яка ведеться державним органом земельних ресурсів за формою згідно з додатком (пункт 13 Порядку).

Законом України «Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" та інших законодавчих актів України» від 11.02.2010р. були внесені зміни до Закону України "Про оренду землі", а саме: були виключені норми про державну реєстрацію договору оренди землі (стаття 18) та доповнено статтю 6 частиною п'ятою такого змісту: "Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону".

Постанова Кабінету Міністрів України №2073 від 25.12.1998р. втратила силу згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20 липня 2011 р. № 791, якою також були внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 9 вересня 2009 р. № 1021 та установлено, що державна реєстрація договорів оренди земельних ділянок в Книзі записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі здійснюється до 1 січня 2012 року.

Відповідно до ч.4 ст.3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень.

Пунктом 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" встановлено, що державна реєстрація прав на нерухоме майно в порядку, визначеному цим Законом, здійснюється з 1 січня 2013 року.

Таким чином, з норм чинного законодавства України вбачається, що право ОСОБА_3 на оренду земельної ділянки, що є об'єктом визнаного судом недійсним договору оренди від 24.10.2001р., не підлягало реєстрації у порядку, визначеному Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», оскільки на момент виникнення права оренди (з моменту реєстрації спірного договору оренди земельної ділянки, що мало місце 05.11.2001р.) діяло законодавство, яке не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав.

Чинне на час укладення спірного договору оренди земельної ділянки законодавство (Закон України «Про оренду землі», Постанова Кабінету Міністрів України №2073 від 25.12.1998р. «Про затвердження Порядку державної реєстрації договорів оренди землі») передбачало обов'язковість реєстрації договору оренди земельної ділянки, однак станом на день прийняття рішення суду по даній справі (23.04.2013р.) чинне законодавство України не передбачає ні процедури реєстрації договору оренди земельної ділянки, ні процедури припинення (скасування) реєстрації договору оренди земельної ділянки. Ні Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень", ні Порядком ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №1141 від 26.10.2011р., не передбачено повноважень органу державної реєстрації прав (Укрдержреєстр) та державного реєстратора прав на нерухоме майно здійснювати та скасовувати реєстрацію договорів оренди земельних ділянок.

Відповідно до ст. 124 Конституції України, судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Згідно з ст. 204 Цивільного кодексу України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Відповідно до статті 236 ЦК України («Момент недійсності правочину») нікчемний правочин або правочин, визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення. Якщо за недійсним правочином права та обов'язки передбачалися лише на майбутнє, можливість настання їх у майбутньому припиняється.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що з дня набрання законної сили рішенням суду про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки площею 0,30 га, що розташована в селищі Козин Обухівського районного суду Київської області, укладений 24 жовтня 2001 року між Виконавчим комітетом Козинської селищної ради та ОСОБА_3, що посвідчений 24 жовтня 2001 року державним нотаріусом Обухівської державної нотаріальної контори Клименко О.П. під №4737 в реєстрі нотаріальних дій, зареєстрований в Обухівському районному відділі земельних ресурсів 05 листопада 2001 року у книзі реєстрації договорів оренди земельних ділянок за №69, державна реєстрація цього договору втратила чинність та не підлягає додатковому скасуванню, і земельна ділянка вважається вільною від прав ОСОБА_3, передбачених цим договором.

Керуючись ст.221 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Роз 'яснити рішення Обухівського районного суду Київської області від 23.04.2013 року, яким позовні вимоги ТОВ «Градосфера» задоволено частково та визнано недійсним договір оренди земельної ділянки площею 0,30 га, що розташована в селищі Козин Обухівського районного суду Київської області, укладений 24 жовтня 2001 року між Виконавчим комітетом Козинської селищної ради та ОСОБА_3, що посвідчений 24 жовтня 2001 року державним нотаріусом Обухівської державної нотаріальної контори Клименко О.П. під №4737 в реєстрі нотаріальних дій, зареєстрований в Обухівському районному відділі земельних ресурсів 05 листопада 2001 року у книзі реєстрації договорів оренди земельних ділянок за №69, а саме:

з дня набрання законної сили рішенням суду (16.07.2013рроку ) вважається такою, що втратила чинність реєстрація договору оренди земельної ділянки площею 0,30 га, що розташована в селищі Козин Обухівського районного суду Київської області, укладеного 24 жовтня 2001 року між Виконавчим комітетом Козинської селищної ради та ОСОБА_3, що посвідчений 24 жовтня 2001 року державним нотаріусом Обухівської державної нотаріальної контори Клименко О.П. під №4737 в реєстрі нотаріальних дій, зареєстрований в Обухівському районному відділі земельних ресурсів 05 листопада 2001 року у книзі реєстрації договорів оренди земельних ділянок за НОМЕР_1 У зв'язку з визнанням судом цього договору оренди земельної ділянки недійсним, враховуючи втрату сили Постанови Кабінету Міністрів України №2073 від 25.12.1998р. «Про затвердження Порядку державної реєстрації договорів оренди землі» та відсутність у чинному законодавстві України процедури реєстрації договору оренди земельної ділянки та процедури припинення (скасування) реєстрації договору оренди земельної ділянки, нечинна державна реєстрація цього договору оренди земельної ділянки не потребує додаткового скасування.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Київської області через Обухівський районний суд Київської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали, а особами, які були відсутні при проголошенні ухвали, - протягом даного строку з дня отримання ухвали.

Суддя Мора О.М.

Джерело: ЄДРСР 33696653
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку