open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
9/447-06-11333

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ


"04" грудня 2006 р.

Справа № 9/447-06-11333


За позовом: Відкритого акціонерного товариства „Чорноморгідробуд”

До відповідача: Комунального підприємства „Районне бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості” м.Кілія

Про визнання права власності та зобов’язання його зареєструвати


Суддя Бакланова Н.В.


Представники:


Від позивача: Хіневич І.О. дов. №0707 від 10.01.2006р.

Від відповідача: не з’явився

СУТЬ СПОРУ: Позивач - Відкрите акціонерне товариство „Чорноморгідробуд” звернулося до відповідача комунального підприємства „Районне бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості” м.Кілія з позовом про визнання права власності за позивачем на об’єкти бази відпочинку „Акація”, розташованої в рекреаційній зоні в с. Приморське Кілійського району Одеської області, та зобов'язання відповідача провести реєстрацію об’єкту нерухомості.

Відповідач комунальне підприємство „Районне бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості” м.Кілія був належним чином повідомлений про час та місце судового засідання, його представник у судове засідання не з’явився, але надіслав клопотання про розгляд справи без його участі.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:


ВАТ “Чорноморгідробуд” створено у 1994р. у відповідності з Указом Президента України “Про приватизацію підприємств” №210/93 від 15.06.1993 р., шляхом перетворення Державного підприємства тресту “Чорноморгідробуд”” у Відкрите акціонерне товариство згідно з рішенням засновника –Української державної корпорації по транспортному будівництву “Укртрансбуд” (наказ від 14 червня 1994 р. №20).

Фондом Державного майна України було видано наказ №91-ДПК “Про прийняття рішення щодо приватизації корпоратизованих об’єктів”, згідно якого видано дозвіл на приватизацію майна ВАТ “Чорноморгідробуд”.

Згідно з п.1 ст. 28 Закону України “Про приватизацію державного майна” ВАТ “Чорноморгідробуд” є правонаступником майнових прав та обов’язків державного підприємства треста “Чорноморгідробуд” в зв’язку з переходом до нього права власності на цілісний майновий комплекс всього підприємства в процесі приватизації, про що Фондом держмайна України видано свідоцтво про право власності, реєстраційний №П-518 від 20.03.1997 р. Цим свідоцтвом засвідчується, що майно зазначеного товариства є колективною власністю акціонерів, які придбали акції ВАТ “Чорноморгідробуд”, та що державного пакету акцій у статутному фонді не залишилось.

Згідно Указу Президента України “Про корпоратизацію підприємств” засновниками відкритих акціонерних товариств, що створюються відповідно до цього Указу на базі загальнодержавної власності з боку держави є органи, уповноважені управляти цим майном: центральні органи державної виконавчої влади, інші підвідомчі Кабінету Міністрів України органи та обласні державні адміністрації.

Засновнику ВАТ “Чорноморгідробуд” Української державної корпорації по транспортному будівництву “Укртрансбуд” Декретом Кабінету Міністрів України №19-93 від 19.02.1993 р. були делеговані функції по управлінню майном підприємств, заснованих на загальнодержавній власності та входять до її складу.

Згідно ст. 12 Закону України “Про господарські товариства”, товариство є власником майна, переданого йому засновником у власність.

Корпорація “Укртрансбуд” наказом №15 від 23.04.2002 р. затвердила Перелік нерухомого майна, що передається у власність ВАТ “Чорноморгідробуд”. Згідно цього Переліку у складі цілісного майнового комплексу перейшло право власності на майновий комплекс бази відпочинку у с. Приморське Кілійського району Одеської області (п. 131 Переліку).

Наказом №14 від 20.07.2006 р. корпорація “Укртрансбуд” внесла уточнення до Переліку майна від 23.04.2002 р., додав перелік споруд, з яких складається майновий комплекс бази відпочинку.

КП “Кілійське РБТІ” 29.05.2006р. виготовило технічний паспорт бази відпочинку “Акація”, розташовану в рекреаційної зоні Чорного моря.

ВАТ “Чорноморгідробуд” користується земельною ділянкою під базою відпочинку на підставі договору оренди, який укладається кожного разу з Приморською сільською Радою.

Держава, в особі уповноважених органів, оцінюючи державне майно випускає на вартість цього майна цінні папери –акції визначеного номіналу. Здійснюючи продаж акцій, держава, по суті, передає майно, у тому числі і об’єкти нерухомого майна. Створене акціонерне товариство згідно статуту виступає від імені всіх акціонерів і за ним реєструються куплені у держави об’єкти нерухомого майна тому що товариство приймає від підприємства активи і пасиви і є правонаступником прав і обов’язків державного підприємства і приймає це майно по акту передачі

Все вищезазначене є, на думку позивача, підставою для визнання права власності на об’єкт нерухомого майна, а саме: “А”- корпус для відпочинку; “Б”- їдальня; “В”- душ; “Г”- будиночок для відпочинку; “Д”- вбиральня; “Е”- корпус для відпочинку; “Ж”- вбиральня; “З”- будиночок для відпочинку; “І”- будиночок для відпочинку; №1-10- надвірні споруди, розташовані в рекреаційній зоні у селі Приморське Кілійського району Одеської області за ВАТ “Чорноморгідробуд”.

Розглянувши матеріали справи, суд вважає, що вимоги позивача обґрунтовані та підлягають задоволенню з наступних підстав.

У зв’язку зі змінами, що сталися в чинному законодавстві, Вищий господарський суд України вніс зміни до Інформаційного листа ВГСУ від 31.01.2001 № 01-8/98 “Про деякі приписи законодавства, яке регулює питання, пов’язані із здійсненням права власності та його захистом”, в яких зазначено, що оскільки відповідно до п.5 розділу У “Прикінцеві положення” Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” до створення єдиної системи органів реєстрації прав, а також формування Державного реєстру прав у складі державного земельного кадастру реєстрація об’єктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами бюро технічної інвентаризації, останні можуть бути відповідачами за позовами про визнання власності на об’єкт нерухомого майна, пред’явленими згідно зі ст.392 Цивільного кодексу України.

Позов про визнання права власності –це позадоговірна вимога власника майна про констатацію перед третіми особами факту приналежності позивачу права власності на майно.

Підставою позову є обставини, що підтверджують наявність у позивача права власності. Необхідною умовою захисту права власності шляхом його визнання служить підтвердження позивачем своїх прав на майно. Це може випливати із представлених їм правовстановлюючих документів.

Ст.392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред’явити позов про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Ст. 49 Закону України “Про власність” встановлено принцип презумпції добросовісного (правомірного) володіння майном –володіння майном вважається правомірним, якщо інше не буде встановлено судом.

Вирішуючи спори, пов’язані з правом власності, суд виходить з того, що підтвердженням наявності такого права можуть бути документи, що фіксують, підтверджують і оформлюють безпосередньо самі юридичні факти, на підставі яких у власника виникає (до нього переходить) право власності.

Позивач надав всі необхідні документи, що підтверджують правомірність набуття ним права власності на базу відпочинку “Акація”.

У відповідності зі ст. 182 Цивільного кодексу України: право власності на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід та припинення підлягають державній реєстрації.

Питання державної реєстрації права власності на нерухоме майно регулюється Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 28.01.2003р. №6/5 .

Відповідно до п.1.3.Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 28.01.2003р. № 6/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції 28.01.2003р. за реєстраційним №66/7387, з послідуючими змінами та доповненнями /далі по тексту Положення/, реєстрацію прав власності на нерухоме майно здійснюють комунальні підприємства бюро технічної інвентаризації. Згідно з пунктом 1.1. це Положення визначає порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно в Україні і спрямоване на забезпечення визнання та захисту цих прав, створення умов для функціонування ринку нерухомого майна, активізації інвестиційної діяльності.

У відповідності з додатком 1 до цього Положення, яким визначені правовстановлюючі документи на нерухоме майно на підставі яких здійснюється реєстрація прав власності за суб’єктами, до останніх відносяться у тому числі рішення судів, третейських судів про визнання права власності на об’єкти нерухомого майна, про встановлення факту права власності на об’єкти нерухомого майна за конкретним суб’єктом /п.10 додатку/.

У відповідності до п.1.4 Положення, поняття державної реєстрації прав власності на нерухоме майно передбачає собою внесення запису до Реєстру прав власності на нерухоме майно у зв’язку із виникненням, існуванням або припиненням права власності на нерухоме майно, що здійснюється БТІ за місцезнаходженням об’єктів нерухомого майна на підставі правовстановлюючих документів, коштом особи, що звернулася до БТІ.

Закон України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” від 1 липня 2004 р. № 1952-1У регулює відносини, пов’язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно всіх форм власності, їх обмежень та правочинів щодо нерухомості.

Ст.2 цього Закону визначено що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обмежень –офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.

Відповідно до вимог ст. 19 цього Закону, якою встановлений перелік документів для державної реєстрації прав на нерухоме майно, рішення суду стосовно речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав, що набрали законної сили також визначено як підстава для державної реєстрації прав, що посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав.

Цим Законом встановлено обов’язок місцевого органу державної реєстрації прав провести реєстрацію у встановленому порядку.

Як слідує з вище наведеного, позивач, на думку суду набув у встановленому законом порядку права власності на об’єкти бази відпочинку „Акація”, розташованої в рекреаційній зоні в с. Приморське Кілійського району Одеської області, і згідно чинного законодавства за ним повинно бути визнано право власності на це майно.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати по сплаті держмита та інформаційно-технічного забезпечення судового процесу віднести за рахунок відповідача,


Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -


ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати право власності Відкритого акціонерного товариства „Чорноморгідробуд” (65026, м. Одеса, пл.. Катерининська, 7а,код 01385539, р/р 26006121638 в ВАТ „Морський транспортний банк” МФО 328168) на об’єкти бази відпочинку „Акація”, розташованої в рекреаційній зоні в с. Приморське Кілійського району Одеської області.

3. Зобов’язати комунальне підприємство „Районне бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості” м.Кілія (68303 Одеська область м. Кілія вул. Перекопської дивізії, 6, код 22452850, р/р 26009300000481 в Кілійському відділенні ВАТ „Державний ощадний банк України” в м. Кілія, МФО 388249) зареєструвати право власності Відкритого акціонерного товариства „Чорноморгідробуд” (65026, м. Одеса, пл. Катерининська, 7а,код 01385539, р/р 26006121638 в ВАТ „Морський транспортний банк” МФО 328168) на об’єкти бази відпочинку „Акація”, розташованої в рекреаційній зоні в с. Приморське Кілійського району Одеської області.

4. Стягнути з комунального підприємства „Районне бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості” м.Кілія (68303 Одеська область м. Кілія вул. Перекопської дивізії, 6, код 22452850, р/р 26009300000481 в Кілійському відділенні ВАТ „Державний ощадний банк України” в м. Кілія, МФО 388249) на користь Відкритого акціонерного товариства „Чорноморгідробуд” (65026, м. Одеса, пл. Катерининська, 7а,код 01385539, р/р 26006121638 в ВАТ „Морський транспортний банк” МФО 328168) витрати на держмито в сумі 85 /вісімдесят п’ять/ грн. 00 коп., витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 /сто вісімнадцять/ грн. 00 коп.


Рішення підписано 14 грудня 2006 р.

Рішення суду набирає чинності згідно ст.85 ГПК України.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.


Суддя Бакланова Н.В.




Джерело: ЄДРСР 336052
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку