open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 22-а-10622/08 Головуючий у І інстанції - Попова О.Г.

Суддя-доповідач: Коротких А.Ю.

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 лютого 2009 року м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі: головуючого - судді Коротких А.Ю.,

суддів: Бараненка І.І.,

Глущенко Я.Б.,

при секретарі Дакал В.О.,

розглянувши в судовому засіданні адміністративну справу за апеляційною скаргою Овруцької міжрайонної державної податкової інспекції на постанову Житомирського окружного адміністративного суду від 23 листопада 2007 року у справі за позовом Овруцької МДПІ до ОСОБА_1 про стягнення податкової заборгованості, -

В С Т А Н О В И Л А:

Постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 23 листопада 2007 року у задоволені позову Овруцької МДПІ відмовлено.

Позивач в апеляційній скарзі просить скасувати постанову суду першої інстанції, оскільки постанова є незаконною та такою, що прийнята з порушенням норм матеріального та процесуального права, внаслідок неповного, необ'єктивного та однобічного розгляду справи.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а постанова суду - без змін з таких підстав.

Згідно зі ст. ст. 198 ч. 1 п. 1, 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Колегією суддів встановлено наступне. Згідно з копією свідоцтва про право на спадщину за законом НОМЕР_1 від ІНФОРМАЦІЯ_1 року, ОСОБА_1 отримала спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_2, а саме право на земельну частку (пай) землі КСП ім. Фрунзе, що знаходиться в селі Закусили Народицького району Житомирської області розміром 3,83 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що належало померлому на підставі сертифіката НОМЕР_2, виданого ІНФОРМАЦІЯ_2 року Народицькою районною державною адміністрацією на підстав рішення № 87 від 25.04.1997 року та майновий пай ПП ім. Смика села Жерев Народицького району Житомирської області, що належало ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про право власності на майновий пай НОМЕР_3, виданого Закусилівською сільською Радою Народицького району Житомирської області ІНФОРМАЦІЯ_3. ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_4, її спадкоємцем був ОСОБА_2 згідно заповіту, посвідченого 11.09.1999 року Закусилівською сільською Радою Народицького району Житомирської області, зареєстрованого в реєстрі за №8, який прийняв спадщину, але не оформив своїх прав.

Позивачем земельна частка (пай) та майновий пай визнані об'єктом комерційної власності і відповідачу нараховано 13% податку в сумі 1820,39 грн. та направлено податкове повідомлення від 29.05.2006 року про його сплату.

Відповідно до п.п. 13.1, 13.2.1 ст.13 Закону України „ Про податок з доходів фізичних осіб" в редакції на час прийняття спадщини, оподаткуванню за ставкою 13% підлягали об'єкти комерційної власності, а саме цінні папери (крім депозитного (ощадного), іпотечного сертифіката), корпоративне право, власність на об'єкти бізнесу як такий, тобто власність на цілісний майновий комплекс, інтелектуальну власність або на право отримання доходу за нею. При прийнятті спадщини членами сім"ї першого ступеня спорідненості оподаткування рухомого та нерухомого майна проводилось за нульовою ставкою до вартості власності.

Статтею 1 Закону України „ Про оподаткування прибутку підприємств" передбачено, що корпоративне право - право власності на статутний фонд (капітал) юридичної особи або прибутку такої юридичної особи, а також активів у разі її ліквідації відповідно до чинного законодавства, незалежно від того створена така юридична особа у формі господарського товариства, підприємства, заснованого на власності однієї юридичної або фізичної особи, або в інших організаційно-правових формах.

Згідно ст. 167 ГК України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Зміст корпоративних прав складає комплекс правомочностей управлінського та майнового характеру, а зокрема: право приймати участь в управлінні справами товариства, право учасника товариства на одержання інформації про діяльність товариства, право вийти у встановленому порядку з товариства, право приймати участь у формуванні статутного фонду товариства, право розпоряджатись своїми корпоративними правами та інше.

В статті 7 Закону України „ Про колективне сільськогосподарське підприємство" зазначено, що об'єктами права колективної власності КСП є земля, інші основні та оборотні засоби виробництва, грошові та майнові внески його членів, вироблена продукція, одержані доходи, майно, придбане на законних підставах. Майно підприємства належить на праві спільної часткової власності його членам.

Таким чином, право на майновий пай та земельну частку (пай) належало членам КСП як юридичної особи, що мають виключне право на управління цією юридичною особою, утворюючи разом його вищий орган управління - загальні збори членів КСП.

Відповідно до Указу Президента України від 3 грудня 1999 р. №1529 „Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки" всі КСП були реорганізовані в юридичні особи ринкового типу - приватні підприємства, TOB та інші, засновниками яких стали лише окремі особи.

Апелянтом не надано доказів, що відповідач є засновником КСП ім. Фрунзе с. Закусили Народицького району або ПП ім. Смика с. Жерев Народицького району.

Відповідно до довідки виконкому Закусилівської сільської ради Народицького району ІНФОРМАЦІЯ_5 за № НОМЕР_4, одержаний ОСОБА_1 земельний пай в користування не зданий, доходів не нараховується.

Отже, сертифікат на право на земельну ділянку частку (пай), свідоцтво про право власності на майновий пай члена підприємства та свідоцтво про право на спадщину посвідчують саме право на земельну частку та майновий пай члена підприємства, а не право власності на статутний фонд господарської організації, включаючи правомочність на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, що становить зміст корпоративних прав.

Колегія суддів, на підставі вищевикладеного, приходить до висновку, що оподаткування доходу, отриманого платником податків внаслідок прийняття ним в спадщину права на земельну частку (пай) та права власності на майновий пай члена КСП ім. Фрунзе та майновий пай ПП ім. Смик має проводитися як оподаткування нерухомого та рухомого майна, майнових прав відповідно до ст. 4 ЗУ «Про податок з доходів фізичних осіб » з урахуванням положень пункту 13.1, 13.2 ст. 13 цього Закону, а тому податкове повідомлення Овруцької МДПІ від 29.05.2006 року № 0000241930/0 про стягнення з відповідача податку в сумі 1820,39 грн. є незаконним, та підлягає скасуванню.

З урахуванням викладених обставин справи та того, що судом першої інстанції прийняте обґрунтоване, законне рішення про відмову в задоволенні позову, у судової колегії відсутні підстави для його скасування чи зміни.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Овруцької міжрайонної державної податкової інспекції залишити без задоволення, а постанову Житомирського окружного адміністративного суду від 23 листопада 2007 року - без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України в порядку і строки, передбачені ст. 212 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя

судді:

Джерело: ЄДРСР 3339688
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку