open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 755/11031/13-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" червня 2013 р.

Дніпровський районний суд м. Києва

в складі: головуючого судді Вернидубова Я.І.,

при секретарі Кравченко Н.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Відділу реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві про анулювання актового запису про розірвання шлюбу,

в с т а н о в и в :

ОСОБА _1 звернулась до суду з позовом про анулювання актового запису від 14.10.2005 року № 1051 про розірвання шлюбу між ОСОБА_3 та ОСОБА_1, вчинений Відділом реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві, мотивуючи свої вимоги тим, що 31.08.1984 року між ОСОБА_3 та позивачкою ОСОБА_1 укладено шлюб, зареєстрований у Відділі реєстрації актів цивільного стану м. Краснодон Луганської області, актовий запис № 339, прізвище «ОСОБА_3» було змінено на прізвище «ОСОБА_3». Рішенням Дніпровського районного суду м. Києва від 27.07.2005 року було розірвано шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_1, та на підставі даного рішення суду Відділом реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції м. Києва було зроблено актовий запис про розірвання шлюбу № 1051 від 14.10.2005 року. 23.05.2012 року ухвалою Апеляційного суду м. Києва, яку залишено без змін ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 19.09.2012 року, - скасовано рішення Дніпровського районного суду м. Києва від 27.07.2005 року. Позивачка звернулась до Відділу реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві із заявою про анулювання актового запису про розірвання шлюбу № 1051 від 14.10.2005 року на підставі ухвали Апеляційного суду м. Києва від 23.05.2012 року, що набрала законної сили. Однак, відповідачем відмовлено в анулюванні актового запису про розірвання шлюбу з посиланням на п. 1.4. Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 96/5 від 12.01.2011 року, яким передбачено анулювання первинного актового запису цивільного стану за місцем його складання на підставі рішення суду. Таким чином, ураховуючи, що ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 23.05.2012 року, якою скасовано рішення Дніпровського районного суду м. Києва про розірвання шлюбу, не вирішено питання про анулювання актового запису № 1051 від 14.10.2005 року, що, відповідно, унеможливлює фактичне анулювання актового запису відповідачем, позивачка вимушена звернутись з даним позовом в судовому порядку з метою захисту особистих прав та законних інтересів у спосіб, визначений діючим цивільним законодавством України.

Представники позивачки ОСОБА_5, ОСОБА_6 в судовому засіданні позовні вимоги підтримали в повному обсязі, просили позов задовольнити з підстав, що містить зміст позовної заяви.

Представник відповідача Відділу реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві - Діденко Н.М. в судовому засіданні проти позову заперечувала, з підстав, що містять письмові заперечення, долучені до матеріалів справи. (а.с. 18-20, 33-34)

Заслухавши пояснення представників позивачки ОСОБА_5, ОСОБА_6, представника відповідача Відділу реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві - Діденко Н.М., дослідивши матеріли справи, оцінивши наявні у справі докази, наведені сторонами доводи та заперечення, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Цивільного процесуального кодексу України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно із ч. 1 ст. 15 Цивільного процесуального кодексу України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, інших відносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 Сімейного кодексу України, державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також інтересів держави та суспільства.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу 31.08.1981 року між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 Відділом реєстрації актів цивільного стану м. Краснодон Луганської області зареєстровано шлюб, про що у книзі реєстрації зроблено відповідний актовий запис за № 339, прізвище «ОСОБА_3» змінено на прізвище «ОСОБА_3». (а.с. 11)

Згідно із свідоцтвом про розірвання шлюбу, виданого на підставі заяви ОСОБА_3, шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 розірвано, про що Відділом реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві зроблено відповідний актовий запис № 1051 від 14.10.2005 року. (а.с. 12)

23.05.2012 року ухвалою Апеляційного суду м. Києва, яку залишено без змін ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, рішення Дніпровського районного суду м. Києва від 27.07.2005 року про розірвання шлюбу між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 скасовано, провадження у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про розірвання шлюбу закрито. (а.с. 5-6, 7-8)

Листом від 20.06.2012 року № 6651/02-10 Відділом реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві уповноваженому представнику ОСОБА_1 відмовлено у задоволенні заяви про анулювання первинного актового запису про розірвання шлюбу № 1051 від 14.10.2005 року на підставі п. п.п. 4.5, 4.6. Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 96/5 від 12.01.2011 року, тобто з підстав відсутності рішення суду, що набрало законної сили, про анулювання актового запису. (а.с. 14)

20.11.2012 року ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва відмовлено у задоволенні позову ОСОБА_1 до Відділу реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві про зобов'язання вчинити певні дії. Рішенням суду встановлено правомірність відмови відповідача у задоволенні заяви про анулювання актового запису про розірвання шлюбу № 1051 від 14.10.2005 року, оскільки ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 23.05.2012 року лише скасовано рішення суду першої інстанції про розірвання шлюбу та не вирішувалось питання щодо анулювання актового запису про розірвання шлюбу, що відповідно, свідчить про відсутність підстав у відповідача для задоволення заяви ОСОБА_1 (а.с. 41-44)

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану.

Згідно із Розділом VІІ «Прикінцеві положення» Сімейного кодексу України, Розділ V «Акти громадянського стану» Кодексу про шлюб та сім'ю України зберігає свою чинність у частині, що не суперечить цьому Кодексу, до прийняття спеціального закону.

Відповідно до статті 1611 розділу V Кодексу про шлюб та сім'ю України, що зберігає свою чинність у частині, яка не суперечить Сімейному кодексу України, до прийняття спеціального закону, анулювання первинних актових записів цивільного стану проводиться органами реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду.

Згідно із ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», актовий запис цивільного стану анулюється на підставі: рішення суду; висновку відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану у випадках, передбачених законом. Анулювання актового запису цивільного стану проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем його зберігання. Заява про анулювання актового запису цивільного стану подається заінтересованою особою до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника або за місцем зберігання актового запису цивільного стану, який підлягає анулюванню.

Одночасно із прийняттям рішення щодо анулювання актового запису цивільного стану відповідний орган, на підставі рішення або висновку якого проводиться анулювання актового запису цивільного стану, приймає рішення щодо вилучення і повернення анульованого свідоцтва відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану. У разі неповернення анульованого свідоцтва інформація про його анулювання оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

Як убачається з матеріалів справи, предметом спору є анулювання актового запису № 1051 від 14.10.2005 року про розірвання шлюбу між ОСОБА_3 та ОСОБА_1, вчинений Відділом реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві, з підстав постановлення ухвали Апеляційного суду м. Києва від 23.05.2012 року про скасування рішення Дніпровського районного суду м. Києва від 27.07.2005 року, за наслідками якого вчинено оспорюваний актовий запис.

Відповідно до вимог ст. 60 Цивільного процесуального кодексу України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Як визначено в статті 57 Цивільного процесуального кодексу України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із п. 1.4. Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 96/5 від 12.01.2011 року, анулювання первинного актового запису цивільного стану проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем його складання на підставі рішення суду.

Первинний актовий запис цивільного стану анулюється на підставі рішення суду. Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України анулює первинні актові записи цивільного стану на підставі рішення суду про: анулювання актового запису цивільного стану. (п.п. 4.5, 4.6. Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання)

Аналізуючи наявні в матеріалах справи докази, приймаючи до уваги пояснення уповноважених представників позивачки, заперечення представника відповідача, керуючись нормами законодавства, діючого на час виникнення спірних правовідносин, суд дійшов висновку щодо правомірності вимог позивачки про анулювання первинного актового запису № 1051 від 14.10.2005 року про розірвання шлюбу між ОСОБА_3 та ОСОБА_1, вчинений Відділом реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві, - оскільки рішення Дніпровського районного суду м. Києва від 27.07.2005 року, яким розірвано шлюб між ОСОБА_3 та позивачкою ОСОБА_1, скасовано ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 23.05.2012 року, що залишена без змін ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 19.09.2012 року, провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_8 до ОСОБА_1 про розірвання шлюбу закрито, з підстав законодавчої заборони правонаступництва щодо розгляду даної категорії справ, тому, ураховуючи факт чинності зареєстрованого 31.08.1984 року шлюбу між ОСОБА_3 та ОСОБА_1, наявні законодавчо визначені підставі для анулювання первинного актового запису № 1051 від 14.10.2005 року про розірвання цього шлюбу, за відсутності факту його припинення на підставі рішення суду.

Відповідно до частини третьої ст. 212 Цивільного процесуального кодексу України, суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 до Відділу реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві про анулювання актового запису про розірвання шлюбу підлягає до задоволення, актовий запис від 14.10.2005 року № 1051 про розірвання шлюбу між ОСОБА_3 та ОСОБА_1, вчинений Відділом реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві, підлягає до анулювання.

Враховуючи наведене та керуючись ст. ст. 27, 105, 114, ст. 2 Розділу VІІ «Прикінцеві положення» Сімейного кодексу України, ст. 1611 розділу V Кодексу про шлюб та сім'ю України, ст. 9, 24 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», п.п. 1.4, 4.5, 4.6 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 96/5 від 12.01.2011 року, ст.ст. 10, 11, 57, 58, 60, 208, 212-215, 218, 223, 294 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Відділу реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві про анулювання актового запису про розірвання шлюбу - задовольнити.

Анулювати актовий запис від 14.10.2005 року № 1051 про розірвання шлюбу між ОСОБА_3 та ОСОБА_1, вчинений Відділом реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

С у д д я :

Джерело: ЄДРСР 33281552
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку