open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 639/3773/13-ц

2/639/1549/2013

РІШЕННЯ

(Заочне)

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 серпня 2013 року Жовтневий районний суд м. Харкова

в складі: головуючого - судді Труханович В.В.

за участю секретаря - Черненко К.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за позовною заявою Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про відшкодування в порядку регресу витрат, пов'язаних з виплатою страхового відшкодування,

ВСТАНОВИВ:

До Жовтневого районного суду м. Харкова звернувся представник Моторного (транспортного) страхового бюро України з позовом до ОСОБА_1, в якому просив суд стягнути з відповідача на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України грошові кошти в розмірі понесених витрат в сумі 12 606,79 грн. та судові витрати в розмірі 229,40 грн.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що 20.03.2010 року з вини відповідача, який керував автомобілем НОМЕР_1 була скоєна ДТП.

Позивач вказує, що вина відповідача у скоєнні ДТП підтверджується постановою Київського районного суду м. Харкова від 09.04.2010 року.

Розмір завданих збитків за пошкоджений транспортний засіб складає 84 089,63 грн.

На дату скоєння ДТП ОСОБА_1 не мав чинного договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

В результаті ДТП був пошкоджений автомобіль НОМЕР_2, що належить ОСОБА_2.

Власник пошкодженого автомобіля звернувся до МТСБ з заявою про отримання грошового відшкодування за матеріальну шкоду завдану відповідачем.

Відповідач відшкодування за завдану матеріальну шкоду добровільно не сплатив.

У зв'язку з настанням ДТП МТСБУ здійснило виплату відшкодування потерпілій особі в розмірі 12 606,79 грн.

Як зазначає позивач, МТСБУ звернулось до відповідача з листом про компенсацію витрат в добровільному порядку, однак витрати компенсовані не були.

Таким чином, заборгованість відповідача перед позивачем станом на 11.04.2013 року складає 12 606,79 грн., у зв'язку з чим позивач і звернувся до суду з даним позовом.

Щодо витрат на правову допомогу, позивач вказав, що 08.01.2013 року між МТСБУ та ТОВ «ЮК «АНКОНА» було укладено контракт про надання правової допомоги №81, відповідно до умов якого ТОВ «ЮК «АНКОНА» зобов'язалося надавати правову допомогу МТСБУ у питаннях стягнення заборгованості з третіх осіб по справам, пов'язаним з проведенням регламентних виплат. Розмір базової винагороди становить 2 000 грн.

Представник позивача Татарінцев О.В., який діє на підставі довіреності від 05.03.2013 року, в судове засідання не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав, просив суд їх задовольнити в повному обсязі, проти винесення заочного рішення не заперечував.

Відповідач ОСОБА_1, в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив. Клопотання про відкладення справи до суду не надходили. У зв'язку з цим, суд, згідно вимогам ч. 4 ст. 169 та ст.ст. 224-225 ЦПК України, вважає необхідним провести заочний розгляд справи, проти чого не заперечував і позивач по справі.

В судовому засіданні було встановлено, що 20.03.2010 р., приблизно о 20.40 год., ОСОБА_1 керуючи автомобілем «Chevrolet Tacuma» д.н.з. НОМЕР_1, в м. Харкові по пл. Конституції в районі перехрестя з вул. Пушкінською при зміні напрямку руху, не впевнився, що це буде безпечно, та допустив зіткнення з автомобілем НОМЕР_2, який в результаті зіткнення зіткнувся з автомобілем НОМЕР_4. Автомобілі отримали механічні пошкодження. (а.с. 11)

Згідно постанови Київського районного суду м. Харкова від 09.04.2010 року, ОСОБА_1 було визнано винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 340 грн. (а.с. 11)

Згідно з ч.4 ст. 61 ЦПК України, вирок у кримінальній справі, що набрав законної сили, або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення обов'язкові для суду, що розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, стосовно якої ухвалено вирок або постанову суду, з питань, чи мали місце ці дії та чи вчинені вони цією особою.

Цивільна відповідальність водія ОСОБА_2, який керував автомобілем «Daewoo Lanos», державний номер НОМЕР_2, на час скоєння дорожньо-транспортної пригоди була застрахована у ВАТ «Харківська муніципальна страхова компанія», що підтверджується копією поліса № ВВ/0871705 обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. (а.с. 8)

Відповідно до ст.39 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» Моторне (транспортне) страхове бюро України є єдиним об'єднанням страховикiв, які здiйснюють обов'язкове страхування цивiльно-правової вiдповiдальностi власникiв наземних транспортних засобiв за шкоду, заподiяну третiм особам. Участь страховикiв у МТСБУ є умовою здійснення діяльності щодо обов'язкового страхування цивільно-правової вiдповiдальностi власників наземних транспортних засобiв.

МТСБУ є непiдприємницькою (неприбутковою) органiзацiєю i здiйснює свою дiяльнiсть вiдповiдно до Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно -правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», законодавства України та свого Статуту.

Як вбачається із довідки відділу ДАІ ГУМВСУ в Харківській області про ДТП, транспортний засіб «Chevrolet Tacuma» д.н.з. НОМЕР_1, що перебував під керуванням ОСОБА_1, не застраховано відповідно до вимог Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». (а.с. 9)

Згідно ч. 2 ст. 39 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», основними завданнями МТСБУ є здійснення виплат iз централізованих страхових резервних фондiв компенсацiй та вiдшкодувань на умовах, передбачених Законом України «Про обов'язкове страхування цивільно -правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Відповідно до п.п. «а» п.41.1 ст.41 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», Моторне (транспортне) страхове бюро України за рахунок коштів фонду захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим законом, у разі її заподіяння транспортним засобом, власник якого не застрахував свою цивільно-правову відповідальність.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про страхування», здійснення страхових виплат і виплата страхового відшкодування проводиться страховиком згідно з договором страхування або законодавством на підставі заяви страхувальника (його правонаступника або третіх осіб, визначених умовами страхування) і страхового акта (аварійного сертифіката), який складається страховиком або уповноваженою ним особою (аварійним комісаром) у формі, що визначається страховиком.

24 березня 2010 року оцінювачем ОСОБА_5 за участю ОСОБА_2, ОСОБА_1 та представника МТСБУ було проведено огляд пошкодженого застрахованого транспортного засобу «Daewoo Lanos» з д.н.з. НОМЕР_2, 2008 року випуску, про що складено акт огляду транспортного засобу (а.с.17).

Матеріальний збиток, завданий власникові «Daewoo Lanos» з д.н.з. НОМЕР_2, 2008 року випуску, в результаті його пошкодження при ДТП складає 15 128,15 грн., згідно зі звітом № 105/03 2010 спеціаліста-автотоварознавця від 21.04.2010 року.

Відтак, 12.05.2010 року, ОСОБА_2 звернувся до позивача з заявою про відшкодування шкоди, заподіяної в результаті пошкодження транспортного засобу «Daewoo Lanos» з д.н.з. НОМЕР_2 внаслідок ДТП, яке сталося 20.03.2010 року.

Відповідно до наказу МТСБУ від 09.06.2010 року, фінансове управління МТСБУ було зобов'язано сплатити на рахунок ОСОБА_2 12 606,79 грн. за шкоду заподіяну в результаті ДТП. (а.с. 33)

Страхове відшкодування в сумі 12 606,79 грн. було перераховано Моторним (транспортним) страховим бюро України ОСОБА_2, що підтверджується копією платіжного доручення № 2478 від 10.06.2010 року. (а.с. 34)

Згідно ст. 38.2 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» МТСБУ після сплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до власника, водія транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду, який не застрахував свою цивільно-правову відповідальність.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 на час дорожньо-транспортної пригоди не мав чинного договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів.

Згідно вимог ст. 27 Закону України «Про страхування» та ст. 993 ЦК України, до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

Відповідно до ст.1187 ЦК України, шкода, спричинена джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій основі володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання чи утримування якого створює підвищену небезпеку; особа, яка здійснює діяльність, що є джерелом підвищеної небезпеки, відповідає за завдану шкоду, якщо вона не доведе, що шкоди було завдано внаслідок непереборної сили або умислу потерпілого.

Відповідно до ст. 1191 ЦК України, особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу), до винної особи у розмірі визначеного відшкодування.

Згідно з вимогами ст. 3 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності здійснюється з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров'ю та/або майну потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди та захисту майнових інтересів страхувальників.

Зі статті 5 зазначеного Закону вбачається, що об'єктом обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності є майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов'язані з відшкодуванням особою, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, шкоди, заподіяної життю, здоров'ю, майну потерпілих внаслідок експлуатації забезпеченого транспортного засобу.

Відповідно до ч. 22.1 ст. 22 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», при настанні страхового випадку страховик, відповідно до лімітів відповідальності страховика, відшкодовує, у встановленому законом порядку, оцінену шкоду, яка була заподіяна в результаті дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи.

На підставі викладеного, суд вважає, що позовні вимоги Моторного (транспортного) страхового бюро України обґрунтовані відповідно до вимог чинного законодавства, а тому підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 79 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи. До витрат, пов'язаних з розглядом судової справи, належать й витрати на правову допомогу.

З матеріалів справи вбачається, що 08.01.2013 року між Моторним (транспортним) страховим бюро України та ТОВ «Юридична фірма «АНКОНА» був укладений контракт про надання правової допомоги, та 23.03.2013 року до цього контракту була укладена додаткова угода №4, яка зокрема передбачає, що вартість послуг виконавця за ведення від імені замовника справи за позовом до ОСОБА_1 становить 2 000 грн. (а.с. 36-44)

Відповідно до платіжного доручення №1338 від 25.03.2013 року вказана сума була перерахована на користь ТОВ «ЮФ «АНКОНА». (а.с. 45)

Згідно ч. 1 ст. 88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 5, 8, 10, 11, 15, 57-60, 61, 79, 88, 208, 209, 212-215, 224-226 ЦПК України, ст.ст. 993, 1187, 1191 ЦК України, ст. 27 Закону України «Про страхування», ст.ст. 3, 5, 22, 25, 38, 39, 41 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про відшкодування витрат в порядку регресу витрат, пов'язаних з виплатою страхового відшкодування - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України грошові кошти у розмірі 12 606,79 грн. (дванадцять тисяч шістсот шість гривень 79 копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України судовий збір у розмірі 229,40 грн. (двісті двадцять дев'ять гривень 40 копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України витрати на правову допомогу розмірі 2000 грн. (дві тисячі гривень).

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, яку він може подати протягом 10-ти днів з дня його отримання.

Позивач має право оскаржити рішення в загальному порядку.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня його отримання.

Суддя В. В. Труханович

Джерело: ЄДРСР 33074296
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку