open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2009 року №22-а-11668/08/9104

Колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду в складі :

судді-доповідача - Заверухи О.Б.,

суддів - Олендера І.Я., Каралюса В.М.,

при секретарі судового засідання - Ільницькій Т.В.,

за участю осіб:

позивача - ОСОБА_1

представника відповідача - ОСОБА_2., довіреність № 15/02-15/05 від 09.01.2009 року

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Львові справу

за апеляційною скаргою міського голови м. Болехова

на постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 23 червня 2008 року у справі №2а-2090/08

за адміністративним позовом ОСОБА_1 до міського голови м. Болехова

про визнання незаконними розпоряджень та відшкодування моральної шкоди, -

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до міського голови м. Болехова про визнання незаконними розпоряджень про оголошення доган та відшкодування моральної шкоди.

В обґрунтування позовних вимог зазначала, що розпорядженням міського голови №79-р від 14.03.2008 року їй оголошено догану за порушення правил внутрішнього трудового розпорядку міськвиконкому, а саме порушення режиму роботи, що полягає у відлученні в робочий час 21.02.2008 року з місця роботи без згоди керівництва. Дане розпорядження вважає незаконним, оскільки вона, як депутат Івано-Франківської обласної ради 21 лютого 2008 року згідно листа за підписом заступника голови обласної ради ОСОБА_3та на запрошення голови постійної депутатської комісії з питань екології та рекреації ОСОБА_4 брала участь у роботі вищевказаної комісії, а копію виклику на засідання обласної ради було надано міському голові. Крім того, розпорядженням №382-р від 23.11.2007 року їй оголошено догану за несвоєчасне виконання посадового обов'язку, що виразилось у порушенні передбаченого Законом України «Про звернення громадян» терміну розгляду звернення. Дане розпорядження на думку ОСОБА_5. є протиправним, оскільки вона не допускала порушення строку розгляду звернень громадян, так як з 20 серпня 2007 року по 29 жовтня 2007 року перебувала у відпустці, тому міський голова не мав права вимагати від неї виконання вказаних завдань. Позивач просила суд скасувати розпорядження міського голови м. Болехова №79-р від 14.03.2008 року та №382-р від 23.11.2007 року, поновити термін на оскарження розпорядження №382-р від 23.11.2007 року, здійснити перерахунок втраченої заробітної плати, відшкодувати завдану моральну шкоду в розмірі 25000 грн.

Постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 23 червня 2008 року позов задоволено частково. Визнано протиправним та скасовано розпорядження № 79-р від 14.03.2008 року про оголошення догани ОСОБА_5. Зобов'язано міського голову м. Болехова здійснити перерахунок втраченої ОСОБА_5. заробітної плати за березень 2008 року, стягнено з відповідача в користь ОСОБА_5. 3000 гривень моральної шкоди, в решті позовних вимог відмовлено.

Зазначена постанова мотивована тим, що відповідно до п.1 ст. 32 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» на час сесії чи засідання постійної комісії місцевої ради, а також для здійснення депутатських повноважень в інших передбачених законом випадках депутат місцевої ради звільняється від виконання виробничих або службових обов'язків. Листом №16-164/306-р/176 від 20.02.2008 року за підписом заступника голови Івано-Франківської обласної ради, ОСОБА_5. запрошена для участі в роботі постійної комісії обласної ради з питань екології та рекреації. На думку суду першої інстанції, оголошуючи позивачу догану, міський голова діяв всупереч чинному законодавству, а тому оскаржуване розпорядження №79-р від 14.03.2008 року підлягало до скасування. В задоволенні позову ОСОБА_5. в частині визнання незаконним та скасування розпорядження міського голови м. Болехова №382-р від 23.11.2007 року відмовлено, оскільки позивачем пропущений строк звернення до адміністративного суду передбачений ст. 99 КАС України, поважних причин для його поновлення судом не встановлено. Встановлюючи розмір моральної шкоди завданої позивачу, суд першої інстанції виходив з того, що неправомірним розпорядженнями міського голови про оголошення їй догани, позивачу завдано душевних і психічних страждань, знижено її престиж та ділову репутацію як громадського діяча та жителя м. Болехова, оголошенням догани порушено нормальні життєві зв'язки позивача, вимагало від неї додаткових зусиль для відновлення попереднього стану, а тому нанесену моральну шкоду суд оцінив в розмірі 3000 грн.

Не погоджуючись з прийнятою постановою, міський голова м. Болехова подав апеляційну скаргу, просить постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 23 червня 2008 року скасувати та прийняти нову постанову, якою відмовити ОСОБА_5. в задоволенні позову.

Апеляційну скаргу мотивує тим, що висновки суду першої інстанції не відповідають обставинам справи, було порушено норми матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Позивач в судовому засіданні апеляційну скаргу заперечила, просила у її задоволенні відмовити, вважає постанову суду першої інстанції законною та обґрунтованою.

Представник відповідача в судовому засіданні доводи апеляційної скарги підтримала, в обґрунтування її мотивів, покликалась на обставини, які в ній викладені, просила її задовольнити, оскаржувану постанову скасувати та прийняти нову про відмову у задоволенні адміністративного позову.

Заслухавши доповідь судді Львівського апеляційного адміністративного суду, пояснення сторін, дослідивши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а оскаржувану постанову без змін з наступних підстав.

Судом першої інстанції вірно встановлено, що позивач працювала на посаді спеціаліста І категорії з оперативного реагування відділу НС ЦЗН, екологічної безпеки та транспорту виконавчого комітету Болехівської міської ради, являється депутатом Івано-Франківської обласної ради, членом постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, розвитку місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою.

Листом №16-164/306-р/176 від 20.02.2008 року за підписом заступника голови Івано-Франківської обласної ради, ОСОБА_5 запрошена для участі в роботі постійної комісії обласної ради з питань екології та рекреації (а.с. 6).

Колегія суддів вважає, що підстав вважати, що вказаний лист не відповідає дійсності не має. Крім того, факт запрошення депутата обласної ради ОСОБА_5. на засідання постійної комісії обласної ради з питань екології та рекреації, підтверджується супровідним листом Івано-Франківської обласної ради від 17.04.2008 року № 14-211/651/270, яким Болехівському міському голові надано копію запрошення позивача на участь у засіданні комісії обласної ради з питань екології та рекреації (а.с. 92). Її участь в засіданні цієї комісії підтверджується протоколом № 36 від 21.12.2008 року, підписаним головою та секретарем комісії (а.с. 77-78). Слід також зауважити, що з письмових пояснень начальника відділу НС, ЦЗН, екологічної безпеки та мобілізаційної роботи ОСОБА_6 вбачається, що позивач 21.02.2008 року о 12.35 год. Повідомила його по мобільному телефону, що терміново виїхала в м. Івано-Франківськ по виклику в обласну раду (а.с. 49-50).

Згідно п.7.1 «Правил внутрішнього трудового розпорядку міськвиконкому та сільвиконкому», затверджених міським головою, порушення трудової дисципліни, тобто невиконання чи неналежне виконання по вині працівника покладених на нього обов'язків, або порушення режиму роботи тягне за собою застосування дисциплінарного стягнення.

В той же час, відповідно до п.1 ст. 32 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» на час сесії чи засідання постійної комісії місцевої ради, а також для здійснення депутатських повноважень в інших передбачених законом випадках депутат місцевої ради звільняється від виконання виробничих або службових обов'язків.

Пунктом 6 ст. 30 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» також встановлено, що місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, керівники підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, зобов'язані сприяти депутатам місцевої ради у здійсненні їх депутатських повноважень.

Із врахування вищенаведених норм та обставин справи, колегія суддів приходить до висновку, що правових підстав вважати, що позивачем порушені правила внутрішнього трудового розпорядку немає, а тому суд першої інстанції обґрунтовано та правомірно скасував розпорядження №79-р від 14.03.2008 року про оголошення догани ОСОБА_5.

Стосовно стягнення з відповідача в користь позивача моральної шкоди, то колегія суддів вважає, що суд першої інстанції прийшов до законного та обґрунтованого висновку про її спричинення діями відповідача, задовольняючи частково в цій частині позов, навів відповідні мотиви та доводи.

З огляду на викладене, колегія суддів приходить до висновку про те, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи, ухвалив законне та обґрунтоване судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду, а тому підстав для його скасування немає.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів

УХВАЛИЛА :

Апеляційну скаргу міського голови м. Болехова на постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 23 червня 2008 року у справі № 2а-2090/08 за адміністративним позовом ОСОБА_1 до міського голови м. Болехова про визнання незаконними розпоряджень та відшкодування моральної шкоди - залишити без задоволення, а постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 23 червня 2008 року - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до адміністративного суду касаційної інстанції протягом одного місяця з дня набрання ухвалою законної сили, а у разі складення ухвали в повному обсязі відповідно до ч.3 ст. 160 КАС України - з дня складення ухвали в повному обсязі.

Головуючий: О.Б. Заверуха

Судді: І.Я. Олендер

В.М. Каралюс

Джерело: ЄДРСР 3306505
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку