open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 серпня 2013 року

Справа № 910/10255/13

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддів:

Запорощенка М.Д., Акулової Н.В. (доповідач), Владимиренко С.В.

розглянувши касаційну скаргу

публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", м. Київ

на постанову

Київського апеляційного господарського суду від 10.07.2013 року

та на рішення

господарського суду міста Києва від 27.06.2013 року

у справі

№ 910/10255/13 господарського суду міста Києва

за позовом

публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування", м. Київ

до

публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", м. Київ

про

визнання недійсним рішення №3 від 26.04.2013 року

та за зустрічним позовом

публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", м. Київ

до

публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування", м. Київ

про

зобов'язання направити суму у розмірі 30 % чистого прибутку Товариства за 2012 рік до Державного бюджету України

За участю представників сторін:

від позивача за первісним позовом: Собко О.В. (дов.№2-384д від 04.06.2013 року);

від відповідача за первісним позовом: Сидорченко В.В. (дов.№14-345 від 16.03.2013 року);

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 27.06.2013 року по справі №910/10255/13 (судді: Васильченко Т.В., Марченко О.В., Босий В.П.) в задоволенні первісного позову відмовлено. В задоволенні зустрічного позову відмовлено.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 10.07.2013 року по справі №910/10255/13 (судді: Сулім В.В., Рєпіна Л.О., Тарасенко К.В.) апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" залишено без задоволення; рішення Господарського суду міста Києва від 27.06.2013 року у справі №910/10255/13 залишено без змін.

Прийняті судові акти в частині відмови у задоволені первісного позову мотивовані тим, що позивач за первісним позовом не є акціонером, що має право на звернення до суду з вимогами про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерного товариства, оскільки рішення загальних зборів акціонерного товариства є актом самого товариства і не може бути ним оскаржене; в частині відмови у задоволенні зустрічного позову, прийняті судові акти мотивовані тим, що ПАТ "Укргазвидобування" не є господарською організацією чи товариством, у статутному капіталі якої є корпоративні права держави, тому на ПАТ "Укргазвидобування" не поширюється дія ч.5 ст.11 Закону України "Про управління об'єктами державної власності" та відповідно у нього відсутній обов'язок приймати рішення про відрахування не менше 30 відсотків чистого прибутку на виплату дивідендів та сплачувати такі дивіденди до Державного бюджету України.

Не погоджуючись з прийнятими судовими актами, Публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" звернулося з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України, в якій просить суд скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 10.07.2013 року, рішення господарського суду міста Києва від 27.06.2013 року у справі №910/10255/13 в частині відмови у задоволені зустрічного позову та прийняти в цій частині нове рішення, яким зустрічний позов задовольнити; в іншій частині постанову Київського апеляційного господарського суду від 10.07.2013 року та рішення господарського суду міста Києва від 27.06.2013 року у справі №910/10255/13 залишити без змін.

В касаційній скарзі скаржник посилається на порушення та невірне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Від публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування" до суду надійшов відзив на касаційну скаргу, в якому просять касаційну скаргу залишити без задоволення, а рішення господарського суду міста Києва від 27.06.2013 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 10.07.2013 року у справі №910/10255/13 залишити без змін.

У судовому засіданні, представник публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" підтримав вимоги та доводи викладені в касаційній скарзі, просив її задовольнити.

Представник публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування", у судовому засіданні, проти задоволення касаційної скарги заперечував, просив залишити її без задоволення.

Заслухавши представників сторін, які з'явилися в судове засідання, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши повноту встановлення обставин справи та правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального і процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що статут публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.1998 р №747 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 02.12.2009 року №1354 з подальшими державними реєстраціями змін до установчих документів).

Статут Публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування" затверджено установчими зборами Публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування" рішення від 25.12.12. Державну реєстрацію юридичної особи проведено 27.12.2012 року номер запису 10741030001044263.

Пунктом 1.5. статуту ПАТ "Укргазвидобування" встановлено, що засновником товариства є Публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України".

Згідно пункту 4.1. статуту ПАТ "Укргазвидобування" визначено, що його одноосібним акціонером є Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України".

Відповідно до п.п.5.1., 5.2. статуту ПАТ "Укргазвидобування" встановлено, що його майно становлять виробничі та невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі товариства. Товариство є власником: майна, переданого йому засновником та акціонерами у власність як вклад до статутного капіталу; продукції, виробленої і придатної товариством в результаті господарської діяльності; надходження від господарської діяльності (одержаних доходів) та іншого майна, набутого на підставах, що не заборонені чинним законодавством України.

26.04.2013 року Публічним акціонерним товариством "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", як єдиним акціонером Публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування" було прийнято рішення №3, відповідно до якого було вирішено:

1. Затвердити річний звіт і баланс Товариства за 2012 рік.

2. Затвердити такий розподіл чистого прибутку Товариства за 2012 рік:

2.1 На виплату дивідендів направити суму у розмірі 30% чистого прибутку Товариства за 2012 рік; решту чистого прибутку Товариства за 2012 рік (70%) направити на розвиток виробництва;

2.2. Виплату дивідендів провести відповідно до частини 5 статті 11 Закону України "Про управління об'єктами державної власності".

Датою складання переліку осіб, які мають право на отримання дивідендів, визначити 01.05.13.

Публічне акціонерне товариство "Укргазвидобування" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" про визнання недійсним рішення загальних зборів №3 від 26.04.2013 р.

Публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" подало зустрічну позовну заяву, в якій просила суд зобов'язати Публічне акціонерне товариство "Укргазвидобування" направити суму у розмірі 30% чистого прибутку Товариства за 2012 рік до Державного бюджету України.

Відповідно до статті 50 Закону України "Про акціонерні товариства" у разі, якщо рішення загальних зборів або порядок прийняття такого рішення порушують вимоги цього Закону, інших актів законодавства, статуту чи положення про загальні збори акціонерного товариства, акціонер, права та охоронювані законом інтереси якого порушені таким рішенням, може оскаржити це рішення до суду протягом трьох місяців з дати його прийняття.

Відповідачем у справах про визнання недійсним рішення загальних зборів є господарське товариство, а не його учасники (акціонери).

Суди попередніх інстанцій дійшли висновку, що позивач за первісним позовом не є акціонером, що має право на звернення до суду з вимогами про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерного товариства, оскільки рішення загальних зборів акціонерного товариства є актом самого товариства і не може бути ним оскаржене, тому відмовили у задоволенні первісного позову.

Відповідно до ч.5 статті 11 Закону України "Про управління об'єктами державної власності" господарська організація, у статутному капіталі якої є корпоративні права держави, за підсумками календарного року зобов'язана спрямувати частину чистого прибутку на виплату дивідендів згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, до 1 травня року, що настає за звітним, приймають рішення про відрахування не менше 30 відсотків чистого прибутку на виплату дивідендів. Господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, сплачують до Державного бюджету України дивіденди у строк не пізніше 1 липня року, що настає за звітним, нараховані пропорційно розміру державної частки (акцій, паїв) у їх статутних капіталах.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що корпоративні права відносно ПАТ "Укргазвидобування" належать саме НАК "Нафтогаз України", а не державі.

Суди попередніх інстанцій зазначили, що оскільки у статутному капіталі ПАТ "Укргазвидобування" наявні корпоративні права виключно НАК "Нафтогаз України", то ПАТ "Укргазвидобування" не є господарською організацію, у статутному капіталі якої є корпоративні права держави, та не є господарським товариством, у статутному капіталі якого є корпоративні права держави, а відтак на ПАТ "Укргазвидобування" не поширюється дія ч.5 ст.11 Закону України "Про управління об'єктами державної власності" та відповідно відсутній обов'язок приймати рішення про відрахування не менше 30 відсотків чистого прибутку на виплату дивідендів та сплачувати такі дивіденди до Державного бюджету України. Тому суди відмовили у задоволенні зустрічних позовних вимог.

Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає висновки судів попередніх інстанцій такими, що відповідають фактичним обставинам та наявним матеріалам справи, нормам матеріального і процесуального права, оскільки господарський суд першої інстанції та апеляційний господарський суд в порядку ст. ст.43, 47, 33, 34, 43, 101 Господарського процесуального кодексу України всебічно, повно і об'єктивно розглянули в судовому процесі всі обставини справи в їх сукупності; дослідили та належним чином оцінили подані сторонами в обґрунтування своїх вимог і заперечень докази; належним чином проаналізували відносини сторін. На підставі встановлених фактичних обставин господарські суди з'ясували дійсні права і обов'язки сторін, правильно застосували матеріальний закон, що регулює спірні правовідносини.

Згідно ст. 1117 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція перевіряє на підставі вже встановлених судами першої та апеляційної інстанцій фактичних обставин справи лише застосування ними норм матеріального та процесуального права. Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішення або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково їх перевіряти.

Твердження скаржника про порушення і неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм права при прийнятті оскаржуваних судових актів не знайшли свого підтвердження, в зв'язку з чим підстав для скасування прийнятих рішень суду першої інстанції та постанови апеляційного господарського суду колегією суддів Вищого господарського суду України не вбачається.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору за подання касаційної скарги покладаються на скаржника - Публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", м. Київ.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 ,11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", м. Київ залишити без задоволення.

2. Постанову Київського апеляційного господарського суду від 10.07.2013 року та рішення господарського суду міста Києва від 27.06.2013 року у справі №910/10255/13 залишити без змін.

Головуючий суддя М.Д. Запорощенко

Судді : Н.В. Акулова

С.В. Владимиренко

Джерело: ЄДРСР 33042667
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку