open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

головуючий суддя І інстанції - Качуріна Л.С.

суддя - доповідач - Геращенко І.В.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

« 25 » лютого 2009 року справа № 2а-6470/08/1270 м. Донецьк, б. Шевченка, 26

Донецький апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Геращенка І.В.

суддів апеляційного суду Арабей Т.Г., Малашкевича С.А.

при секретарі судового засідання Літвіновій Л.О.

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1., ОСОБА_2 - довір. від 20.02.2008 року б/н

від відповідача - не з'явились

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області

на постанову Луганського окружного адміністративного суду

від 17.09.2008 року

у справі № 2а-6470/08

за позовом ОСОБА_1

до відповідача Управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області

про визнання дій незаконними та зобов'язання включити пільговий стаж

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Луганського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області про визнання дій незаконними та зобов'язання включити пільговий стаж.

Постановою Луганського окружного адміністративного суду від 17.09.2008 року у справі № 2а-6470/08 (суддя Качуріна Л.С.) позовна заява задоволена.

Відповідачем подана апеляційна скарга, в якій він просить скасувати постанову суду та прийняти нове рішення, яким в задоволені позовної заяви відмовити.

Доводи апеляційної скарги обґрунтовує невірним застосуванням норм матеріального права.

Зазначає, що підстав для обчислення пільгового стажу роботи позивачу відповідно до вимог ст. 14 Закону України “Про пенсійне забезпечення” немає, оскільки уточнюючі довідки пільгового характеру роботи не відповідають Списку робіт і професій, що дають право на пенсію незалежно від віку при безпосередній зайнятості протягом повного робочого дня на підземних і відкритих гірничих роботах (включаючи основний склад гірничорятувальних частин.

він, пропрацювавши тривалий час у вугільній галузі, набув права на

Дослідивши матеріали справи, колегія суддів встановила.

З трудової книжки позивача вбачається, що ОСОБА_1. працював у наступні періоди:

з 12.07.1976 року до 08.08.1976 року - робочий на геофізичних роботах на Ленінабадському гірничо-хімічному комбінаті;

з 10.04.1978 року до 11.10.1978 року доставщик матеріалів на Ленінабадському гірничо - хімічному комбінаті;

з 11.10.1978 року до 30.10.1978 року замірщик на маркшейдерських та геологічних роботах у підземних умовах на Ленінабадському гірничо-хімічному комбінаті;

з 10.03.1981 року до 07.12.1981 року замірщик на маркшейдерських та геологічних роботах у підземних умовах на Ленінабадському гірничо-хімічному комбінаті;

з 07.12.1981 року до 31.07.1987 року радіометролог на підземних роботах рудника;

з 31.07.1987 року до 01.10.1987 року слюсар-електрик у геологорозвідувальній партії № 7;

з 01.10.1987 року до 09.03.1988 року слюсар-електрик з повним робочим днем під землею на ділянці підземного вищелачування;

з 10.03.1998 року до 31.05.1990 року апаратчик по розділу благородних та рідкоземельних елементів на дільниці підземного вищелачування з повним робочим днем під землею;

з 01.06.1990 року до 31.10.91року майстер дільниці підземного вищела чування ГРП - 7 з повним робочим днем під землею;

з 16.11.1992 року до 30.12.1992 року - учень підземного-гірноробочого з робочим днем під землею на Шахті “Харківська” ВО “Свердловантрацит”;

з 31.12.1992 року до 28.01.1993 року - учень проходчика;

з 28.01.1992 року до 30.06.1996 року - проходчик;

з 15.07.1996 року до 31.12.2003 року - проходчик на Шахті ім. Ф.Е.Дзержинського.

Як вбачається з повідомлення Луганського обласного управління Пенсійного України від 09.05.2004 року УПФУ зараховує пільговий стаж ОСОБА_1. 23 роки 10 місяців 22 дня.

УПФУ для здійснення правильності заліку період роботи ОСОБА_1. з 11.08.1978р. по 30.10.78 р., з 10.03.1981р. по 06.12.1981р. не зарахований до пільгового стажу, оскільки характер виконуваної роботи замірщика не вимагає її виконання в підземних умовах.

Між сторонами немає розбіжностей щодо обставин справи, встановлених судом першої інстанції, в апеляційній скарзі вказується на порушення судом першої інстанції норм матеріального права, оскільки, як вважає заявник скарги, підстав для включення в пільговий стаж у УПФУ немає.

Колегія суддів вважає зазначений висновок помилковим, а апеляційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до ст.2 КАСУ завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку у тому числі органів державної влади. У справах щодо оскарження рішень суди перевіряють чи прийняті вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За Преамбулою Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” цей Закон, розроблений відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом.

Статтею 58 зазначеного Закону на Пенсійний фонд покладене керівництво та управління солідарною системою, збір, акумуляція та облік страхових внесків, призначення пенсії та підготовка документів для її виплати, забезпечення своєчасного і в повному обсязі фінансування та виплати пенсій, допомоги на поховання, здійснення контролю за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду, вирішення питань, пов'язаних з веденням обліку пенсійних активів застрахованих осіб на накопичувальних пенсійних рахунках, здійснення адміністративного управління Накопичувальним фондом та інші функції, передбачені Законом і статутом Пенсійного фонду.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України “Про пенсійне забезпечення” працівники, безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних і відкритих гірничих роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) по видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників та в металургії, - за списком робіт і професій, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, мають право на пенсію незалежно від віку, якщо вони були зайняті на цих роботах не менше 25 років, а працівники провідних професій на цих роботах: робітники очисного вибою, прохідники, вибійники на відбійних молотках, машиністи гірничих виймальних машин, сталевари, горнові, агломератники, вальцювальники гарячого прокату, оброблювачі поверхневих дефектів металу (вогневим засобом вручну) на гарячих дільницях, машиністи кранів металургійного виробництва (відділень нагрівальних колодязів та стриперних відділень), - за умови, якщо вони були зайняті на цих роботах не менше 20 років.

Постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 1994 року № 202 затверджений список робіт і професій, що дають право на пенсію незалежно від віку при безпосередній зайнятості протягом повного робочого дня на підземних і відкритих гірничих роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин), пов'язаних з видобутком вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників та в металургії терміном не менше 25 років (надалі Список).

Таке право, відповідно Списку (розділ І «Підземні гірничі роботи в шахтах і на будівництві вугільних (сланцевих) шахт») мають усі робітники, зайняті протягом повного робочого дня на підземних роботах, керівники і спеціалісти підземних дільниць діючих і споруджуваних шахт для видобутку вугілля (сланцю).

Згідно ст. 62 Закону України “Про пенсійне забезпечення” основним документом, який підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Пунктом 20 Порядку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року № 637 передбачено, що право на пільгове пенсійне забезпечення підтверджується довідками, які уточнюють особливий характер роботи, які видані підприємствами на підставі документів про характер виконуваної роботи та умов праці, а також зайнятість і повного робочого часу на роботах, які дають право на пільгове пенсійне забезпечення.

Записами у трудовій книжці та уточнюючими довідками підтверджено, що станом на 14.07.2005 року пільговий стаж ОСОБА_1. складає понад 25 років, тобто позивач має право на пільгову пенсію.

Таким чином, суд першої інстанції дійшов правомірного висновку про задоволення позовної заяви, постанова суду прийнята при повному і всебічному досліджені усіх матеріалів справи, вірному застосуванні норм матеріального права, тому підстав для її скасування не вбачається.

На підставі викладеного керуючись ст. 19 Конституції України, Законом України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, ст. 51 Виправно - трудового кодексу України, ст. 2, ст.160, ст. 167, ст. 195, ст. 196, п.1 ст. 198, ст. 200, п. 1 ч. 1 ст. 205, ст. 206, ст. 211, ст. 212, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області на постанову Луганського окружного адміністративного суду від 17.09.2008 року у справі № 2а-6470/08 - залишити без задоволення.

Постанову Луганського окружного адміністративного суду від 17.09.2008 року у справі № 2а-6470/08 за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області про визнання дій незаконними та зобов'язання включити пільговий стаж - залишити без змін.

Ухвала Донецького апеляційного адміністративного суду вступає в законну силу з моменту проголошення та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, а в разі складення в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі.

У судовому засіданні 25.02.2009 року проголошений повний текст ухвали.

Головуючий І.В.Геращенко

Судді Т.Г.Арабей

С.А.Малашкевич

З оригіналом згідно:

Головуючий суддя: І.В.Геращенко

Джерело: ЄДРСР 3285572
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку