open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" липня 2013 р. Справа№ 910/3246/13

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Тищенко А.І.

суддів: Михальської Ю.Б.

Отрюха Б.В.

За участю представників:

від позивача: Стіценко В.І. - представник

від відповідача-1: Ткаченко В.М. - представник

від відповідача-2: не з'явився

від третьої особи: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Термінал-Реєстр"

на рішення

Господарського суду м. Києва

від 18.04.2013р.

у справі № 910/3246/13 (суддя Бондарчук В.В.)

за позовом Публічного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Термінал-Реєстр", Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Глобус"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "ФСУ"

про зобов'язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду м.Києва від 18.04.2013 року у справі № 910/3246/13 позов задоволено, зобов'язано Публічне акціонерне товариство "Комерційний банк "Глобус" надати до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Термінал-Реєстр" документи, необхідні для відкриття особового рахунку в системі реєстру власників іменних цінних паперів реєстроутримувачу Відкритого акціонерного товариства "Трест Міськбуд-4" (код ЄДРПОУ 04012684); зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "Термінал - реєстр" внести зміни до системи реєстру власників іменних цінних паперів Відкритого акціонерного товариства "Трест Міськбуд-4" (код ЄДРПОУ 04012684) шляхом відкриття особового рахунку Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Глобус", як номінальному утримувачу - зберігачу та зарахуванням на цей рахунок простих іменних акцій в кількості 1 758 035 штук, списавши їх з особового рахунку номінального утримувача - зберігача Товариства з обмеженою відповідальністю "Фондова спілка "Україна" (код ЄДРПОУ 34429695).

На підставі рішення суду з Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Термінал-Реєстр" підлягає стягненню на користь Публічного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд" 1 147 грн. 00 коп. судового збору.

На підставі рішення суду з Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Глобус" підлягає стягненню на користь Публічного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд" 1 147 грн. 00 коп. судового збору.

Не погодившись з прийнятим рішенням, ТОВ "Компанія "Термінал-Реєстр" звернулось до суду з апеляційною скаргою, просить рішення скасувати та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову повністю, посилаючись на порушення судом норм матеріального права, неповне з'ясування обставин справи та на невідповідність висновків, викладених у рішенні, обставинам справи.

В обґрунтування апеляційної скарги апелянт посилається на те, що на адресу TOB «Компанія «Термінал-Реєстр» не надходила Постанова про внесення змін до постанови про приєднання речових доказів до справи від 06.02.2012 р., у зв'язку із чим у товариства відсутні правові підстави на вчинення в системі реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ «Трест Міськбуд-4» будь-яких дій, пов'язаних з внесенням змін. Крім того, зазначеною постановою скасовано заборону в частині внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до систем депозитарного обліку емітентів, зокрема, ВАТ «Трест Міськбуд-4» виключно для виконання рішень Господарського суду м. Києва від 07.12.2011 року у справі №13/256, яким було визнано за ПАТ «ХК «Київміськбуд» право власності на прості іменні акції ВАТ «Трест Міськбуд-4», в кількості 1 769 334 штук.

На думку апелянта судом першої інстанції при винесені оскаржуваного рішення було проігноровано та не взято до уваги наявні в матеріалах справи докази, зокрема рішення судів по справах № 6/520 та № 13/256, якими визнано право власності на прості іменні акції ВАТ «Трест Міськбуд-4», в кількості 1 769 334 штук номінальною вартістю 442 333,5 гривень, що набрали законної сили, та є обов'язковими для виконання, та без належних доводів та доказів винесено рішення, яким зобов'язано TOB «Компанія «Термінал-Реєстр» внести зміни до системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ «Трест Міськбуд-4» шляхом зарахування на особовий рахунок ПАТ "Комерційний банк "Глобус" простих іменних акцій в кількості меншій, ніж встановлено рішеннями судів, а саме 1 758 035 штук простих іменних акцій.

Апелянт звертає увагу суду апеляційної інстанції на те, що суд першої інстанції задовольняючи позовні вимоги щодо зобов'язання TOB «Компанія «Термінал-Реєстр» списати прості іменні акції ВАТ «Трест Міськбуд-4» в кількості 1 758 035 штук повинен був дослідити, чи визнано в порядку статті 392 Цивільного кодексу України за ПАТ «ХК «Київміськбуд» право власності на 1 758 035 штук простих іменних акцій ВАТ «Трест Міськбуд-4».

В судове засідання представник відповідача-2 не з»явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення рекомендованого поштового відправлення № 09159561, про причини неявки суд не повідомлено.

Представник третьої особи в судове засідання не з»явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, однак на адресу суду повернулась поштова кореспонденція, надіслана відповідачу з позначкою «за закінченням терміну зберігання».

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві. (роз'яснення Президії Вищого Арбітражного суду України від 18.09.1997 № 02 - 5/289 із змінами "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України").

Ухвала суду надсилалась за адресою, що зазначена в позовній заяві та є юридичною адресою згідно витягу з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України, а саме адреса ТОВ «ФСУ»: 04112, м.Київ, вул. Тимофія Шамрила, 5-Б.

Крім того, в інформаційному листі Вищого господарського суду України від 14.08.2007 № 01-8/675 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2007 року"(пункт 15) зазначено, що відповідно до пункту 2 частини другої статті 54 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, зокрема, місцезнаходження сторін (для юридичних осіб).

Згідно із статтею 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

У пункті 11 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.03.2007р. № 01-8/123 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2006 році" зазначено, що до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

Водночас законодавство України, в тому числі Господарський процесуальний кодекс України, не зобов'язує й сторону у справі, зокрема позивача, з'ясовувати фактичне місцезнаходження іншої сторони (сторін) у справі (якщо воно не співпадає з її місцезнаходженням, визначеним згідно із згаданою статтею 93 Цивільного кодексу України) та зазначати таке фактичне місцезнаходження в позовній заяві чи інших процесуальних документах.

В разі коли фактичне місцезнаходження юридичної особи - учасника судового процесу з якихось причин не відповідає її місцезнаходженню, визначеному згідно з законом, і дана особа своєчасно не довела про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, то всі процесуальні наслідки такої невідповідності покладаються на цю юридичну особу.

Слід також зазначити, що вищезгаданий інформаційний лист відправляє до пункту 4 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 02.06.2006 № 01-8/1228 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2005 році"(із змінами від 08.04.2008), в якому зазначається, що примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції, повернуті органами зв'язку з позначками "адресат вибув", "адресат відсутній " і т. п., з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними доказами виконання господарським судом обов'язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій.

Вислухавши думку позивача, відповідача-1, дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає за можливе здійснити розгляд справи у відсутності представника відповідача-2 та третьої особи за наявними матеріалами справи.

Розглянувши у судовому засіданні апеляційну скаргу, дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представників позивача та відповідач-1, колегією встановлено наступне.

Як вбачається зі Статуту Публічного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд" на виконання розпорядження представника Президента України в м. Києві №786 від 12.09.1994 року "Про створення державної комунальної акціонерної холдингової компанії "Київміськбуд" було прийнято рішення про створення з метою забезпечення обсягів будівництва житла та об'єктів соціально-культурної сфери, зміцнення виробничих зв'язків, забезпечення функціонування єдиного виробничо-технологічного комплексу, на базі державних комунальних підприємств Державної комунальної акціонерної холдингової компанії "Київміськбуд".

Рішенням Київської міської ради народних депутатів № 147 від 15.05.1995 "Про створення державної комунальної холдингової компанії "Київміськбуд" та затвердження установчих документів" на базі відкритих акціонерних товариств - дочірніх підприємств було створено Акціонерне товариство холдингова компанія "Київміськбуд" та було затверджено перелік дочірніх підприємств і розмір контрольного пакету акцій, що передавались до статутного фонду АТ ХК "Київміськбуд", затверджено відповідні плани розміщення акцій, проект статуту АТ ХК "Київміськбуд".

31.01.2007 між АТ ХК "Київміськбуд" та ТОВ "Фондова спілка "Україна" був укладений договір № 7-Ю про відкриття рахунків у цінних паперах, згідно умов якого позивачем були знерухомлені та переведені на зберігання до ТОВ "Фондова спілка "Україна" прості іменні акції 34 господарських товариств, що входять до складу холдингової компанії.

Відповідно до виписки з рахунку в цінних паперах від 07.06.2010, виданої ТОВ "Фондова спілка "Україна", станом на 31.05.2010 на рахунку в цінних паперах позивача обліковувались цінні папери 34 акціонерних товариств, загальною номінальною вартістю 35 367 775,15 гривень.

Позивач зазначає, що із листів Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України № 13/01/182 від 10.01.2011р. та № 13/01/539 від 14.01.2011р., позивач дізнався про наявність укладених 28.09.2010р. договорів доручення на продаж належних АТ ХК "Київміськбуд" цінних паперів. В подальшому, на підставі зазначених договорів доручення, ТОВ "Фондова спілка "Україна", як професійним торговцем цінних паперів, від імені АТ ХК "Київміськбуд" було укладено договори купівлі-продажу цінних паперів.

АТ ХК "Київміськбуд" не погоджуючись із зазначеними договорами звернулось до Господарського суду м.Києва з позовною заявою до ТОВ "Фондова спілка "України" про визнання права власності на прості іменні акції 34 акціонерних товариств, визнання укладених договорів доручення та купівлі-продажу акцій недійсними.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 24.01.2011 у справі № 6/520, АТ ХК "Київміськбуд" було відмовлено у задоволенні позову до ТОВ "Фондова спілка "України" про визнання недійсними договорів доручень на продаж належних АТ ХК "Київміськбуд" цінних паперів та визнання права власності на відчужені за зазначеними вище договорами належні позивачу цінні папери.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2011 в справі № 6/520, рішення Господарського суду міста Києва від 24.01.2011 в справі № 6/520 - скасовано та прийнято нове рішення, яким позов АТ ХК "Київміськбуд" задоволено частково: 1) визнано недійсними усі нікчемні договори доручення на продаж цінних паперів, укладені між АТ ХК "Київміськбуд" та ТОВ "Фондова спілка "України". 2) визнано право власності АТ ХК "Київміськбуд" на прості іменні акції, зокрема, ВАТ "Трест Міськбуд-4" (код ЄДРПОУ 04012684), в кількості 1 769 334 штук номінальною вартістю 442 333,5 гривень.

Постановою Вищого господарського суду України від 29.06.2011 у справі № 6/520 постанову Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2011 залишено без змін.

Згідно статті 35 Господарського процесуального кодексу України факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори), за винятком встановлених рішенням третейського суду, під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

З метою відновлення права власності АТ ХК "Київміськбуд" на прості іменні акції вищезазначених акціонерних товариств АТ ХК "Київміськбуд" звернулось до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Термінал-Реєстр" з вимогою внести відповідні зміни до системи реєстрів власників іменних цінних паперів в частині відновлення права власності АТ ХК "Київміськбуд" на прості іменні акції ВАТ "Трест Міськбуд-4" (лист №10982/0/2-12 від 28.12.2012 р.).

Листом №13/01/23-01 від 23.01.2013 р. ТОВ "Компанія "Термінал-Реєстр" відмовило АТ ХК "Київміськбуд" у внесенні відповідних змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів, на виконання постанови Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2011 по справі № 6/520.

Відмовляючи у внесенні відповідних змін до системи депозитарного обліку цінних паперів, ТОВ "Компанія "Термінал-Реєстр" повідомило, що зважаючи на те, що в Постанові Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2011 року по справі № 6/520 не зазначено, з яких конкретно власників іменних цінних паперів необхідно списати акції, ТОВ "Компанія "Термінал-Реєстр" до моменту визначення чіткого переліку осіб, які позбавляються права власності на цінні папери, не має правових підстав на внесення до системи реєстру записів про перехід права власності на іменні цінні папери.

07.12.2011 р. Господарським судом м. Києва було прийнято рішення по справі №13/256 за позовом Акціонерного товариства холдингової компанії "Київміськбуд" до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Термінал-Реєстр" 2) ПАТ "Комерційний банк "Глобус" 3) ТОВ "Українська юридична компанія "Принцип" третя особа 1) ТОВ "Фондова спілка "Україна" 2) Публічне акціонерне товариство "Асвіо Банк" про зобов'язання вчинити дії, яким, зокрема, зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "Термінал - реєстр" (01042, м. Київ, пров. Новопечерський, 5, код ЄДРПОУ 24738207) внести зміни до систем реєстру власників іменних цінних паперів Відкритого акціонерного товариства "Трест Міськбуд-4" (код ЄДРПОУ 04012684) шляхом відкриття особового рахунку Публічному акціонерному товариству "Комерційний банк "Глобус", як номінальному утримувачу - зберігачу та зарахуванням на цей рахунок простих іменних акцій в кількості 1 769 334 штук номінальною вартістю 442 333,5 гривень, списавши їх з особового рахунку номінального утримувача-зберігача Товариства з обмеженою відповідальністю "Фондова спілка "Україна" (ЄДРПОУ 34429695).

Крім того, слідчим відділом Прокуратури м. Києва проводиться досудове слідство у кримінальній справі №50-6224, виділеній з кримінальної справи №49-3015 щодо перевищення службових повноважень та інші службові злочини, вчинені службовими особами Київської міської державної адміністрації.

Відповідно до Постанови про внесення змін до постанови про приєднання речових доказів до справи від 06.02.2012р. внесено зміни до постанови про приєднання речових доказів до справи, винесеної 12.11.2010 р слідчим в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України Павлієм Д.В. Відповідно до п.2 зазначеної постанови скасовано заборону в частині внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до систем депозитарного обліку емітентів, зокрема ВАТ "Трест Міськбуд - 4" виключно для виконання рішень Господарського суду м. Києва від 07.12.2011 року у справі №13/256.

Рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.01.2012р. було відновлено з 26.01.2012 р. внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "Трест "Міськбуд - 4" та до системи депозитарного обліку щодо цінних паперів ВАТ "Трест "Міськбуд - 4" виключно для виконання рішення Господарського суду м. Києва від 07.12.2011 року у справі №13/256.

На стадії виконавчого провадження рішення Господарського суду міста Києва від 07.12.2011 року по справі № 13/256 стало відомо, що в системі реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "Трест Міськбуд - 4" обліковується ТОВ "Фондова спілка "Україна", яка має на рахунку 1 758 035 шт. простих іменних акцій зазначеного емітента, що унеможливлює виконати зазначене рішення в частині зобов'язань ТОВ "Компанія "Термінал - реєстр" внести зміни до систем реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "Трест Міськбуд - 4" шляхом відкриття особового рахунку ПАТ "Комерційний банк "Глобус", як номінальному утримувачу - зберігачу та зарахуванням на цей рахунку простих іменних акцій в кількості 1 769 334 штук номінальною вартістю 442 333, 5 гривень, списавши їх з особового рахунку номінального утримувача - зберігача ТОВ "Фондова спілка "Україна" (ЄДРПОУ 34429695).

Враховуючи зазначене та з метою захисту інтересів держави та інвесторів у цінні папери, рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку №716 від 22 травня 2012р. було повторно зупинено внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів, випущених ВАТ "Трест "Міськбуд - 4" на строк до усунення порушення.

Також, зазначеним рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку ПАТ "ХК "Київміськбуд" зобов'язано у триденний термін з моменту виявлення інформації про усунення порушень його прав, як інвестора у цінні попери, повідомити Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" акція - це іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені Цивільним кодексом України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств.

Частиною 4 статті 9 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" визначено, що ведення реєстрів власників іменних цінних паперів передбачає облік та зберігання протягом певних строків інформації про власників іменних цінних паперів та про операції, внаслідок яких виникає необхідність внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів.

Підставою для внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів є документи, згідно з якими переходить право власності на відповідні іменні цінні папери.

Вимоги до ведення системи реєстру власників іменних цінних паперів, порядок ведення цього реєстру регламентовано Положенням про порядок ведення реєстру власників іменних цінних паперів, затвердженим рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України від 17.10.2006 року № 1000. Відповідно до преамбули якого Положення поширюється тільки на облік прав власності на іменні цінні папери, які випущені в документарній формі.

Пунктом 17 розділу VII Положення про порядок ведення реєстру встановлено, що внесення змін до системи реєстру записів про перехід права власності на іменні цінні папери за рішенням (вироком) суду, що набрало (набрав) законної сили, здійснюється реєстроутримувачем на підставі копії цих документів, переданих реєстроутримувачу, які засвідчені підписом судді та печаткою суду.

Статтею ст.41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Враховуючи ту обставину, що під час виконавчого провадження стало відомо, що в системі реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "Трест Міськбуд - 4" обліковується ТОВ "Фондова спілка "Україна", яка має на рахунку 1 758 035 шт. простих іменних акцій зазначеного емітента, а не 1 769 344 шт. простих іменних акцій як це встановлено рішеннями судів, що унеможливлює виконати зазначене рішення, у зв'язку з чим рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22 травня 2012 р. було повторно зупинено внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів, випущених ВАТ "Трест "Міськбуд - 4" на строк до усунення порушення, колегія приходить до висновку про обґрунтованість вимог позивача про зобов'язання ТОВ "Компанія "Термінал - реєстр" внести зміни до системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "Трест Міськбуд-4" шляхом відкриття особового рахунку ПАТ "Комерційний банк "Глобус", як номінальному утримувачу - зберігачу та зарахуванням на цей рахунок простих іменних акцій в кількості 1 758 035 штук, списавши їх з особового рахунку номінального утримувача - зберігача ТОВ "Фондова спілка "Україна".

Як вбачається з матеріалів справи, 31.01.2007 між АТ ХК "Київміськбуд" та ТОВ "Фондова спілка "Україна" був укладений договір № 7-Ю про відкриття рахунків у цінних паперах.

Відповідно до умов укладеного договору, позивачем були знерухомлені та переведені на зберігання до ТОВ "Фондова спілка "Україна" прості іменні акції 34 господарських товариств, у тому числі прості іменні акції ВАТ "Трест Міськбуд-4" (код ЄДРПОУ 04012684), в кількості 1 769 334 штук номінальною вартістю 442 333,5 гривень.

У зв'язку з цим, ТОВ "Фондова спілка "Україна" було зареєстровано у системі власників іменних цінних паперів вищезазначених емітентів, як номінальних утримувачів.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2011 р. по справі № 6/520 розірвано договір № 7-Ю про відкриття рахунків в цінних паперах від 31.07.2007 р., укладеного між ТОВ "Фондова спілка "України" та АТ ХК "Київміськбуд".

Постановою Державної комісії цінних паперів та фондового ринку №765-КУ від 22.11.2010 року до ТОВ "Фондова спілка "Україна" була застосована санкція у вигляді анулювання ліцензії серії АВ №189767 від 17.11.2006 року на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку цінних паперів, а саме депозитарної діяльності зберігача цінних паперів.

Згідно пункту 4 Положення про припинення провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме депозитарної діяльності зберігача цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України від 22.05.2009 № 480, у разі прийняття органом ліцензування рішення про анулювання ліцензії у випадках, пов'язаних з порушеннями на ринку цінних паперів або неможливості забезпечити зберігачем виконання ліцензійних умов, установлених для діяльності зберігача, дата набрання чинності даним рішенням є датою припинення діяльності.

10.12.2010 між позивачем - АТ ХК "Київміськбуд", як депонентом, та відповідачем-2 - ПАТ "Комерційний банк "Глобус", як зберігачем, укладено договір про відкриття рахунку в цінних паперах № 3045/10, відповідно до умов якого депонент доручив, а зберігач зобов'язався надавати депоненту послуги щодо відкриття та ведення рахунку в цінних паперах, зберігання належних депоненту цінних паперів, обслуговування операцій за цим рахунком у цінних паперах, отримання доходів за цінними паперами, тощо.

Позивач зазначає, що прості іменні акції ВАТ "Трест Міськбуд-4" не зараховані на рахунок, відкритий АТ ХК "Київміськбуд" у ПАТ "Комерційний банк "Глобус", а ПАТ "Комерційний банк "Глобус" не зареєстрований у системі реєстру власників іменних цінних паперів, як номінальний утримувач зазначених акцій.

На підставі вищевикладеного, колегія приходить до висновку про те, що оскільки 10.12.2010 р. між АТ ХК "Київміськбуд" та ПАТ "Комерційний банк "Глобус" укладено договір про відкриття рахунку в цінних паперах, відповідно до якого зберігач зобов'язаний здійснювати зберігання та облік цінних паперів, але до цього часу прості іменні акції ВАТ "Трест Міськбуд-4" (код ЄДРПОУ 04012684), в кількості 1 769 334 штук номінальною вартістю 442 333,5 гривень не зараховані на рахунок, відкритий АТ ХК "Київміськбуд" у ПАТ "Комерційний банк "Глобус". ПАТ "Комерційний банк "Глобус" не зареєстрований у системі реєстру власників іменних цінних паперів, як номінальний утримувач зазначених акцій, що порушує права позивача як власника цінних паперів, обумовлені Законом України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", Законом України "Про Націоналу депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні", Положенням про порядок ведення реєстру власників іменних цінних паперів, затверджене рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України від 17.10.2006 року № 1000, вимога позивача в частині зобов'язання ПАТ "Комерційний банк "Глобус" надати до ТОВ "Компанія "Термінал-Реєстр" документи, необхідні для відкриття особового рахунку в системі реєстру власників іменних цінних паперів реєстроутримувачу ВАТ "Трест Міськбуд-4" - є законними, обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Враховуючи вищевикладене, оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, колегія приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 43 ГПК України Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на всебічному та повному і об»єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Статтями 33, 34 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Колегія не приймає до уваги доводи апеляційної скарги про неповне з'ясування судом першої інстанції обставин, що мають значення для справи, недоведеність обставин, що мають значення для справи, які місцевий господарський суд визнав встановленими, інші порушення норм процесуального та матеріального права, які, на думку апелянта, були допущені судом першої інстанції, як необґрунтовані та такі, що спростовуються обставинами справи та зібраними у ній доказам.

Оцінюючи вищенаведені обставини, колегія приходить до висновку, що рішення Господарського суду м.Києва обґрунтоване, відповідає обставинам справи і чинному законодавству, а отже, підстав для його скасування не вбачається, у зв'язку з чим апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 99, 101-105 ГПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Термінал-Реєстр" на рішення Господарського суду м. Києва від 18.04.2013р. у справі № 910/3246/13 залишити без задоволення.

Рішення Господарського суду м. Києва від 18.04.2013 року у справі № 910/3246/13 залишити без змін.

Матеріали справи № 910/3246/13 повернути Господарському суду м.Києва.

Головуючий суддя Тищенко А.І.

Судді Михальська Ю.Б.

Отрюх Б.В.

Джерело: ЄДРСР 32416447
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку