open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 22-ц/796/7819/2013 Головуючий у 1 інстанції: Гуменюк А.І.

Доповідач: Поліщук Н.В.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 липня 2013 року Колегія суддів Судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду м.Києва в складі:

Головуючого - судді Поліщук Н.В.

суддів Шкоріної О.І., Стрижеуса А.М.

при секретарі Бабіч К.А.

за участю:

представника позивача Шульги О.В.

представника відповідача приватного нотаріуса ОСОБА_2 - ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Києві в залі суду справу за апеляційною скаргою Державної податкової інспекції у Печерському районі м.Києва на рішення Шевченківського районного суду м.Києва від 15 червня 2012 року у справі за позовом Державної податкової інспекції у Печерському районі м.Києва до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_2, Фірми «Союз-Віктан» ЛТД (Товариство з обмеженою відповідальністю), третя особа - Публічне акціонерне товариство «Комерційний банк «Союз» про скасування постанови та зобов»язання вчинити певні дії,-

УСТАНОВИЛА:

В січні 2010 року ДПІ у Шевченківському районі звернулась до суду з позовом до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_2, Фірми «Союз-Віктан» ЛТД (Товариство з обмеженою відповідальністю), третя особа - ПАТ «Комерційний банк «Союз» про скасування постанови приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_2 №185 від 05 листопада 2009 року про відмову у вчиненні нотаріальної дії; зобов»язання приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_2 вчинити протест у неплатежі податкового векселя серії АА№0940111, виданого Фірмою «Союз-Віктан» ЛТД (Товариство з обмеженою відповідальністю) до отримання спирту етилового для переробки на підакцизну продукцію.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що 05 серпня 2009 року Фірмою «Союз-Віктан» ЛТД (векселедавець) видано Державній податковій інспекції Шевченківського району м.Києва (векселедержатель) податковий вексель АА№0940111 на суму 2057575,60 грн., скоригованою згідно актів №347/21-0 від 08 серпня 2009 року, №346/21-0 від 08 серпня 2009 року про фактично отриману кількість спирту етилового з урахуванням фактично отриманої кількості спирту в сумі 999967,20 грн. та про фактично отриману кількість спирту етилового з урахуванням фактично отриманої кількості спирту етилового в сумі 1104150 грн. Непогашена сума за векселем складає 2057575,60 грн. зі строком платежу 04 листопада 2009 року.

Зазначає, що видача векселя є забезпеченням виконання зобов»язання із сплати акцизного збору, який Фірма «Союз-Віктан» повинна була здійснити протягом 90 днів з дати видачі векселя, проте оплату здійснила частково, у зв»язку із чим векселедержатель звернувся до приватного нотаріуса із заявою про вчинення протесту про часткову не оплату векселя, що надає йому змоги отримати належні суми. Проте приватним нотаріусом 05 листопада 2009 року винесена постанова №185 про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Рішенням Шевченківського районного суду м.Києва від 15 червня 2012 року у задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись з ухваленим рішенням, ДПІ у Шевченківському районі м.Києва подано апеляційну скаргу, у якій просить рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове про задоволення позову, посилаючись на невідповідність висновків суду обставинам справи, порушення норм матеріального права.

В судовому представник позивача апеляційну скаргу підтримав та просив її задовольнити.

Представник відповідача - приватного нотаріуса ОСОБА_2, заперечував проти задоволення апеляційної скарги, посилаючись на правильність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції.

Представник відповідача Фірми «Союз-Віктан» ЛТД та третьої особи не з»явились, про день, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином, про причини неявки не повідомили.

Колегія суддів ухвалила слухати справу за відсутності нез»явившихся осіб на підставі ст.305 ЦПК України.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення з»явившихся осіб, розглянувши справу в межах доводів апеляційної скарги, перевіривши законність і обґрунтованість ухваленого по справі рішення, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Частиною 1 ст.303 ЦПК України передбачено, що під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції.

Відповідно до ст.213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Зазначеним вимогам рішення суду першої інстанції не відповідає.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог суд першої інстанції виходив з того, що вексель, виданий Фірмою «Союз-Віктан», є податковим та виданий в порядку ч.20 ст.7 Закону України «Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби», у зв»язку із чим вважається податковою розпискою та приватний нотаріус правомірно відмовила у вчиненні нотаріальної дії.

Колегія суддів з такими висновками погодитися не може, оскільки суд першої інстанції дійшов їх із порушенням норм матеріального права.

Як установлено судом першої інстанції та убачається з матеріалів справи, 05 серпня 2009 року Фірмою «Союз-Віктан» ЛТД (векселедавець) видано Державній податковій інспекції Шевченківського району м.Києва (векселедержатель) податковий простий вексель АА№0940111 на суму 2108000 грн., з визначеною датою платежу - 03 листопада 2009 року.

Актами № 347/21-0 від 08 серпня 2009 року та №346/21-0 від 08 серпня 2009 року, з урахуванням фактично отриманої кількості спирту, зазначену суму у векселі було скориговано та вона склала, відповідно, 999967,20 грн. та 1104150 грн. (всього 2104117,20 грн.).

Згідно з розрахунком суми векселя, здійсненого ДПІ у Шевченківському районі м.Києва, за векселем до сплати підлягає сума 2057575,60 грн. (2104117,20 грн. - 40541,60 грн. (фактичні втрати при виробництві) - 6000 грн. (сплачених платіжним дорученням від 03 листопада 2009 року).

04 листопада 2009 року ДПІ у Шевченківському районі м.Києва звернулося до приватного нотаріуса ОСОБА_2 з метою складення останньою протесту про часткову не оплату на векселі, зазначивши, що сума до погашення становить 2057575,60 грн.

Постановою приватного нотаріуса від 05 листопада 2009 року ДПІ у Шевченківському районі м.Києва відмовлено у протесті про часткову не оплату векселя на тій підставі, що вексель є податковою розпискою, виданою відповідно до норм Закону України «Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби», а не векселем, виданим відповідно до вимог Закону України «Про обіг векселів», у зв»язку із чим повинно здійснюватись відповідно до норм вказаного закону та Закону України «Про порядок погашення зобов»язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», відповідно до якого виконання зобов»язання зі сплати акцизного збору ще не наступило.

Згідно із п.20 ст.7 Закону України «Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби» (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) установлено, що до отримання суб'єктом підприємницької діяльності з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на іншу підакцизну продукцію (за винятком виноматеріалів), такий платник акцизного збору зобов'язаний надати органу державної податкової служби України за своїм місцезнаходженням податковий вексель, авальований банком (податкову розписку), який є забезпеченням виконання зобов'язання цього платника у термін до 90 календарних днів, починаючи від дня видачі векселя (податкової розписки), сплатити суму акцизного збору, розраховану за ставками для цієї продукції.

При отриманні спирту етилового неденатурованого підприємство-векселедавець за участю представника державної податкової служби на акцизному складі складає акт про фактично отриману кількість спирту та розрахунок акцизного збору, виходячи із фактично отриманої кількості спирту. Цей акт є коригуванням вже наданого податкового векселя, авальованого банком (податкової розписки), із зазначенням остаточної суми акцизного збору, яка підлягає сплаті.

У разі якщо передбачений цією статтею податковий вексель, авальований банком (податкова розписка), не погашається у визначений термін, векселедержатель здійснює протест такого векселя (податкової розписки) у неплатежі згідно з чинним законодавством та протягом одного робочого дня з дня здійснення протесту звертається до банку, який здійснив аваль цього векселя (податкової розписки), з опротестованим векселем (податковою розпискою). Банк-аваліст зобов'язаний не пізніше операційного дня, наступного за днем звернення векселедержателя з опротестованим векселем (податковою розпискою), переказати суму, яка вказана у цьому векселі (податковій розписці), векселедержателю.

Порядок випуску, обігу та погашення, передбачених цією статтею податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Згідно з пп. 2, 10, 11, 15 Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), які видаються до отримання спирту етилового неденатурованого і є забезпеченням виконання зобов'язання із сплати акцизного збору (чинного на час виникнення спірних правовідносин), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 червня 2005 року №498, податковий вексель, авальований банком (податкова розписка) (далі - податковий вексель) - простий вексель, авальований банком, що видається суб'єктом підприємницької діяльності - виробником підакцизної продукції до отримання з акцизного складу спиртзаводу спирту етилового і є забезпеченням виконання ним зобов'язання сплатити у строк, що не перевищує 90 календарних днів від дати видачі такого векселя, суму акцизного збору.

Податковий вексель погашається шляхом сплати до бюджету суми акцизного збору, розрахованої за ставками акцизного збору на готову продукцію.

Податковий вексель вважається погашеним векселедавцем у разі сплати суми акцизного збору в повному обсязі та в зазначений у податковому векселі строк.

Сума акцизного збору, на яку погашається вексель, визначається виходячи з фактично отриманої кількості спирту (згідно з актом) та ставок акцизного збору на готову продукцію, яка зменшується на суму акцизного збору, розраховану виходячи з фактичних втрат спирту етилового при транспортуванні та зберіганні, у процесі виробництва готової продукції в межах норм, затверджених в установленому порядку, а також фактично повернутого невиправного браку.

У разі коли податковий вексель не погашено у визначений строк, векселедержатель вчиняє протест такого векселя у неплатежі згідно із законодавством та звертається протягом одного робочого дня з дати вчинення протесту до банку, який здійснив аваль цього векселя, з опротестованим податковим векселем.

За положеннями ст.ст. 88, 92 Закону України «Про нотаріат» нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку. Протест векселів про неоплату, неакцепт або недатування акцепту провадиться нотаріусами відповідно до законодавства України про переказний і простий вексель.

Відповідно до п.294 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України №20/5 від 03 березня 2004 року, протести векселів про неоплату, неакцепт, недатування акцепту вчиняються нотаріусами відповідно до законодавства України про обіг векселів.

При цьому пп. 298, 299 зазначеної Інструкції встановлено, що в день прийняття векселя до протесту нотаріус пред'являє платнику вимогу про оплату (або акцепт) векселя, в якій зазначає про надходження заяви про протест векселя з усіма його реквізитами та пропозицією сплатити чи акцептувати вексель у певний строк або повідомити про оплату чи акцепт векселя. У разі відмови платника оплатити або акцептувати вексель або якщо він не з'явився до нотаріуса, нотаріус складає акт про протест про неоплату або неакцепт за встановленою формою та робить відповідний запис у реєстрі, а також відмітку про протест про неоплату або неакцепт на самому векселі.

У п.31 Інструкції встановлено вичерпний перелік підстав для відмови у вчиненні нотаріальних дій нотаріусами, зокрема, якщо вчинення такої дії суперечить законодавству України.

Опротестований вексель є документом, що встановлює заборгованість, на якому може бути вчинений виконавчий напис, а стягнення може проводитись частинами (пп. 284, 288, 293, 302 Інструкції).

Пунктом 15 Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок) встановлено . що у разі, коли податковий вексель не погашено у визначений строк, векселедержатель вчиняє протест такого векселя у неплатежі згідно із законом.

На підставі ст.92 Закону України «Про нотаріат» та п.294 чинної на час виникнення спірних правовідносин Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, вчинення протестів векселів провадиться нотаріусами.

Отже, погашення авальованого банком податкового векселя здійснюється в порядку, встановленому для погашення простого векселя, тобто шляхом вчинення нотаріусом протесту такого векселя.

Оскільки між фірмою «Союз-Віктан» і ДПІ відсутній спір щодо скоригованої суми акцизного збору в розмірі 2057575,60грн., яка підлягає сплаті за вказаним векселем, а ДПІ подала всі необхідні для вчинення протесту документи та протест податкового векселя (виданого підприємством з метою забезпечення зобов'язання сплатити суму акцизного збору в зазначений у векселі строк) передбачений чинним законодавством, у нотаріуса не було підстав для відмови у вчиненні протесту векселя про неоплату.

Ураховуючи наведене, колегія суддів дійшла висновку про задоволення апеляційної скарги, скасування рішення суду першої інстанції як такого, що ухвалено з порушенням норм матеріального права, та ухвалення нового рішення про задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 218, 303, 307, 309, 313, 314, 316, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів -

В И Р І Ш И Л А:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Печерському районі м.Києва задовольнити.

Рішення Шевченківського районного суду м.Києва від 15 червня 2012 року скасувати та ухвалити нове наступного змісту:

Скасувати постанову приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_2 №185 від 05 листопада 2009 року про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Зобов»язати приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_2 вчинити протест у неплатежі податкового векселя серії АА №0940111 виданого Фірмою «Союз-Віктан» ЛТД (Товариство з обмеженою відповідальністю) до отримання спирту етилового для переробки на підакцизну продукцію.

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення, проте може бути оскаржено у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий - суддя Н.В. Поліщук

Судді О.І. Шкоріна

А.М. Стрижеус

Джерело: ЄДРСР 32361348
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку