open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

26 червня 2013 року 13:01 № 826/8449/13-а

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Клименчук Н.М., за участю секретаря судового засідання Висоцької Ю.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю «Адвокатська компанія «Кравець і партнери»

до

Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва

про

визнання бездіяльності протиправною, повернення надмірно сплачених сум

за участю представників сторін:

від позивача: Савченко С.І.,

від відповідача: Ткаченко О.О.

На підставі ч.3 ст.160 Кодексу адміністративного судочинства України, в судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ТОВ «Адвокатська компанія «Кравець і партнери» звернулось до суду з позовом до УПФУ в Шевченківському районі м. Києва про визнання бездіяльності протиправною, повернення надмірно сплачених сум.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що відповідачем протиправно не повернуто позивачеві документально підтверджену суму надмірно сплаченого внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розмірі 40242,00грн.

Представник відповідача проти заявленого позову заперечив, суду надано усні та письмові пояснення.

Розглянувши подані документи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

ТОВ «Адвокатська компанія «Кравець і партнери» у встановленому законодавством порядку зареєстрована як юридична особа і відповідно до Закону України «Про збір та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 №2464-VІ є платником зазначеного внеску, перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду в Шевченківському районі м. Києва та несе обов'язки з нарахування, обчислення і сплати страхових внесків в установлені строки в повному обсязі.

Крім того, позивач є суб'єктом малого підприємництва у відповідності до Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» від 03.07.1998 №727/98.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 №1196 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2000 №507, відповідно до якої суб'єкти малого підприємництва, яким є позивач, починаючи з 01.01.2011, сплачують 43% нарахованого єдиного податку на рахунки відповідного бюджету та 57% нарахованого єдиного внеску на рахунки органів Пенсійного фонду України як частину суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

УПФУ в Шевченківському районі м.Києва проведено перевірку позивача на предмет своєчасності, достовірності, повноти нарахування та своєчасності сплати внесків, єдиного соціального внеску, інших платежів та надання достовірних відомостей до органів Пенсійного фонду.

За результатами проведеної перевірки складено довідку №1258 від 28.12.2011, якою встановлено, що станом на 20.12.2011 узгоджена сторонами заборгованість Пенсійного фонду перед ТОВ «Адвокатська компанія «Кравець і партнери» внаслідок здійснення останнім переплати складає 85731,72грн., в т.ч. єдиний соціальний внесок у розмірі 45489,72грн.

Актом звіряння заборгованості УПФУ в Шевченківському районі м.Києва від 13.01.2013 суму 45489,72грн. враховано в рахунок майбутніх платежів ТОВ «Адвокатська компанія «Кравець і партнери».

Отже, за результатами господарської діяльності позивача в період з 2010 по 2011 роки виникла переплата зі страхових внесків в розмірі 40242,00грн.

Листом від 01.02.2012 №2 позивач звернувся до Пенсійного фонду з проханням повернути на розрахунковий рахунок товариства переплату зі страхових внесків до Пенсійного фонду в розмірі 40242,00грн. згідно довідки №1258 від 28.12.2011 «Про результати перевірки Управлінням Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м.Києва».

Відповідач листом від 16.02.2012 №2208/03 запропонував товариству зарахувати зазначену переплату зі страхових внесків до Пенсійного фонду зарахувати в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в порядку, передбаченому постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 №21-1, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 20.10.2010 «Про затвердження Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів».

ТОВ «Адвокатська компанія «Кравець і партнери» 07.09.2012 №4 та 01.10.2012 №5 повторно звернувся до відповідача з проханням повернути на розрахунковий рахунок товариства переплату зі страхових внесків в розмірі 40242,00грн.

УПФУ в Шевченківському районі м.Києва листом від 18.09.2012 №15615/03 повідомлено позивача про можливість зарахування надміру сплачених товариством коштів в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Листом від 25.12.2012 №23992/03 Пенсійним фондом повідомлено позивача про відсутність підстав для перерахування надмірно сплаченої суми зі страхових внесків.

ТОВ «Адвокатська компанія «Кравець і партнери» листом від 15.02.2013 №2 звернулось до ГУ ПФУ у м.Києва з проханням зобов'язати відповідача здійснити повернення коштів зі страхових внесків до Пенсійного фонду України, надмірно або помилково сплачених в розмірі 40242,00грн.

Крім того, позивач листом від 15.02.2013 №3 повторно звернуся до УПФУ в Шевченківському районі м.Києва з проханням повернути надмірно сплачені кошти зі стразового внеску в розмірі 40242,00грн.

Листом ГУ УПФУ у м.Києві від 12.03.2013 №5243/03 повідомлено позивача про відсутність підстав для повернення надмірно сплаченої суми зі страхових внесків в сумі 40242,00грн.

Дослідивши матеріали справи, суд не може погодитися з позицією відповідача, виходячи з наступного.

Відповідно до п.13 ст.20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» суми надміру сплачених чи помилково сплачених страхових внесків до солідарної системи повертаються страхувальникам або за їх згодою зараховуються в рахунок майбутніх платежів страхових внесків у порядку і в строки, визначені правлінням Пенсійного фонду.

Відповідно до п.4 Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України 27.09.2010 №21-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.10.2010 за №955/18250, повернення коштів здійснюється у випадках: помилкової або надмірної сплати сум єдиного внеску та/або застосованих фінансових санкцій або інших коштів на відповідний рахунок органу Пенсійного фонду, відкритий в органах Державного казначейства України для їх зарахування (далі - рахунок органу Пенсійного фонду), відповідно до встановленого розміру єдиного внеску; помилкової сплати суми єдиного внеску та/або фінансових санкцій на неналежний рахунок органу Пенсійного фонду.

Згідно п.5 даного Порядку, повернення коштів у випадках, передбачених пунктом 4 цього Порядку, здійснюється на підставі заяви платника, яка подається в довільній формі до органу Пенсійного фонду, в якому він перебуває на обліку як платник єдиного внеску.

У заяві обов'язково зазначаються: найменування (прізвище, ім'я, по батькові) платника, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ або ідентифікаційний номер (за наявності), причини повернення коштів, суми платежу, що підлягають поверненню.

До заяви платник обов'язково додає оригінал або копію розрахункового документа (квитанцію, платіжне доручення тощо), який підтверджує помилкову сплату коштів на рахунок органу Пенсійного фонду.

Відповідно до п.6 Порядку, орган Пенсійного фонду, одержавши від платника заяву, передбачену пунктом 5 цього Порядку, у строк не більше трьох робочих днів проводить перевірку викладених у ній даних. У разі необхідності орган Пенсійного фонду може вимагати від платника та його посадових осіб надання додаткових документів, інформації та пояснень.

Згідно п.7 Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, орган Пенсійного фонду у термін не більше ніж три робочих дні з дня отримання заяви на підставі даних карток особових рахунків платників готує висновок за формою, наведеною у додатку 1, про повернення помилково сплачених коштів або про відмову в задоволенні заяви, про що платник повідомляється письмово, за підписом посадової особи органу Пенсійного фонду. У разі відмови в поверненні коштів у повідомленні, що надається (надсилається) платнику, зазначаються її причини.

Отже, враховуючи те, що позивачем дотримано вищезазначених норм законодавства при зверненні до відповідача з відповідною заявою про повернення надмірно сплачених коштів зі страхового внеску в розмірі 40242,00грн., суд приходить до висновку, що Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва протиправно відмовлено у поверненні коштів.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги наявні в матеріалах справи докази та керуючись внутрішнім переконанням, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.2 ст.9 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною 3 ст.2 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Згідно з ч.1 ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст.72 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.2, 6, 9, 11, 69, 70, 71, 158- 163, 171, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

позовні вимоги ТОВ «Адвокатської компанії «Кравець і партнери»» задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Управління Пенсійного фону України Шевченківському районі м. Києва на користь ТОВ «Адвокатська компанія «Кравець і партнери» документально підтверджену суму заборгованості надмірно сплачених внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розмірі 40242 (сорок тисяч двісті сорок дві)грн. 00коп. на поточний рахунок ТОВ «Адвокатська компанія «Кравець і партнери» (П/р 26000015100481 в AT (ПІРЕУС БАНК МКБ», м. Київ, МФО 300658, Код ЄДРПОУ 36947338).

Зобов'язати відповідний підрозділ Державної казначейської служби України стягнути судові витрати в сумі 1100 (одна тисяча сто) грн. 00 коп. на користь ТОВ «Адвокатська компанія «Кравець і партнери» (м.Київ, провулок Бехтерівський, 4-Б, код ЄДРПОУ 36947338) за рахунок Державного бюджету України шляхом їх безспірного списання із рахунків Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м.Києва (м.Київ, вул.Воровського, 29, код ЄДРПОУ 26087323) за рахунок бюджетних асигнувань.

Постанова набирає законної сили в порядку передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства та може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Суддя Н.М. Клименчук

Джерело: ЄДРСР 32279221
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку