open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 439/79/13-ц/2

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 травня 2013 року м. Броди

Бродівський районний суд Львівської області

в складі: головуючої - судді Бунда А.О.

при секретарі Музичка Л.Т.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Броди цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до відділу освіти Бродівської районної державної адміністрації, начальника відділу освіти Бродівської райдержадміністрації ОСОБА_2, голови Бродівської районної державної адміністрації, треті особи: Бродівська міська рада, ОСОБА_3, Бродівська районна організація профспілки працівників освіти і науки України про визнання дій незаконними та скасування наказів відділу освіти Бродівської РДА , суд,-

в с т а н о в и в :

10.08.2012 р. ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом, в якому просить постановити рішення яким скасувати наказ № 437-К Бродівського відділу освіти від 27 липня 2012 року про призначення на посаду завідувача ДНЗ № 9 м. Броди ОСОБА_3. Свої позовні вимоги мотивувала тим, вона прийняла участь в конкурсі на заміщення вакантної посади завідувача дошкільним навчальним закладом (ДНЗ) № 9 м. Броди. Конкурс на заміщення вакантної посади проводився у відповідності до Положення про порядок добору та призначення управлінських кадрів (директорів загальноосвітніх навчальних закладів, позашкільних навчальних закладів, завідувачів дошкільних навчальних закладів), затвердженого наказом відділу освіти Бродівської районної державної адміністрації № 112 від 17 березня 2010 року, який на час проведення конкурсу не втратив чинності.

За результатами проведеного конкурсу, конкурсною комісією її визнано такою, що пройшла за конкурсом на заміщення вакантної посади завідувача дошкільним навчальним закладом № 9 м. Броди та рекомендовано начальнику відділу освіти Бродівської райдержадміністрації на посаду завідувача дошкільним навчальним закладом № 9 м. Броди.

Однак, начальником відділу освіти з порушенням ч. 4 ст. 20 Закону України «Про освіту», ч 2, ст. 26 Закону України «Про загальну середню освіту» та Положення, виконуючою обов'язки завідувача ДНЗ №9 м.Броди призначена ОСОБА_3, яка раніше працювала методистом ДНЗ №9 і була звільнена з роботи за власним бажанням, працюючи за кордоном та більше 5-ти років не проходила атестації.

Наказом № 437-К від 27 липня 2012 року ОСОБА_3 призначена завідувачем ДНЗ № 9 м. Броди з порушенням вимог п. 2.2 п 2.4 Положення без погодження з керівником органу місцевого самоврядування.

Для видання наказу про призначення ОСОБА_3 на посаду завідувача ДНЗ № 9 м. Броди розпорядженням Бродівської РДА № 50-В від 26 липня 2012 року на один день відкликається з основної щорічної відпустки завідувач відділу освіти ОСОБА_2. Дане відкликання з відпустки суперечить п. 3 ст. 12 Закону України «Про відпустки», так як відкликання з відпустки допускається лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, загибелі або псування майна підприємства.

Вважає, що оскільки, ОСОБА_3 призначена на посаду завідувача ДНЗ № 9 м. Броди незаконно з порушенням вимог Закону України «Про освіту», Закону України «Про загальну середню освіту», Положення «Про порядок добору та призначення управлінських кадрів (директорів загальноосвітніх навчальних закладів, позашкільних навчальних закладів, завідувачів дошкільних навчальних закладів)», а також порушені її цивільні права та інтереси, тому вона змушена звернутися до суду.

03.09.12 р. позивачка подала доповнення до позовної заяви згідно якого просить постановити рішення про визнання відмови в укладенні трудового договору з ОСОБА_1 незаконною та зобов'язання укласти трудовий договір відповідно до ст.22 КЗпП, так як відповідно до протоколу №4 засідання конкурсної комісії відділу освіти Бродівської районної державної адміністрації від 11 червня 2012 року, було вирішено вважати її, ОСОБА_1, такою, що пройшла за конкурсом на заміщення вакантної посади завідувача дошкільним навчальним закладом №9 і безпідставну відмову начальника відділу освіти ОСОБА_2 в цьому призначенні, а також скасування ним результатів конкурсу.

24.09.12 р. позивачка подала доповнення до позовної заяви згідно яких вбачається, що за текстом позовних вимог, позивачка просить скасувати наказ відповідача про призначення на посаду працівника, що було видано 27 липня 2012 року. Як вбачається з матеріалів справи, у вказаний день відповідач мав перебувати у відпустці, в зв'язку з чим не мав права виконувати свої обов'язки, через що оскаржений наказ був виданий відповідачем за межами правового поля. В той же період розпорядженням голови РДА № 50-в від 26 липня 2012 року було відкликано відповідача ОСОБА_2 з відпустки, як вбачається з тексту вказаного розпорядження його видано відповідно до п.3 ст.20 Закону України «Про державну службу», у зв'язку з виробничою необхідністю. Як вбачається з тексту самого оскарженого розпорядження, воно не містить ніяких посилань на виробничу необхідність. За таких обставин факт відсутності права у ОСОБА_2 виконувати свої трудові обов'язки 27.07.2012 р. є додатковою підставою задоволення її позовних вимог щодо скасування наказу №437-К Бродівського відділу освіти від 27 липня 2012 р. Тому, враховуючи викладене, просить Розпорядження голови РДА №50-в від 27.07.2012р. визнати протиправним.

29.11.2012 р. позивачка подала доповнення до позовних вимог обґрунтування, яких аналогічні вищезазначеному та в доповнення просить визнати незаконними дії начальника відділу освіти Бродівської РДА ОСОБА_2; визнати незаконними дії голови Бродівської РДА Стронського В.Т.; визнати незаконною відміну начальником відділу освіти Бродівської РДА ОСОБА_2 результатів конкурсу на заміщення вакантної посади завідувача дошкільним навчальним закладом №9 в м.Броди, який проведений засіданням конкурсної комісії відділу освіти Бродівської РДА 07.06.2012 р. та оголошений 11.06.2012 р.; визнати незаконним наказ №358-к від 12.06.2012 р. підписаний начальником відділу освіти Бродівської районної державної адміністрації ОСОБА_2 про призначення на посаду в.о. завідувача ДНЗ №9 ОСОБА_3; визнати незаконним та скасувати наказ №437-к підписаний начальником відділу освіти ОСОБА_2 від 27 липня 2012 року про призначення на посаду завідувача ДНЗ №9 ОСОБА_3; зобов'язати начальника відділу освіти Бродівської РДА ОСОБА_2 виконати вимогу ч.4 ст.20 Закону України «Про освіту» надати результати конкурсної комісії, подання та інші необхідні документи для погодження виконкому Бродівської міської ради; визнати за позивачкою право займати посаду завідувача ДНЗ №9 м.Броди, відповідно до чинного законодавства.

27.09.12 р. від представника відповідача - представника відділу освіти Бродівської РДА надійшло письмове заперечення на позовну заяву, в якому відповідач позов не визнав з наступних підстав: ОСОБА_1 була одна із учасників конкурсу на заміщення вакантної посади завідувача дошкільним навчальним закладом (ДНЗ) №9 м.Броди. Конкурс на заміщення даної вакантної посади був проведений на підставі Положення про порядок добору та призначення управлінських кадрів (директорів загальноосвітніх навчальних закладів, позашкільних навчальних закладів, завідувачів дошкільних навчальних закладів) затвердженого наказом № 112 від 17.03.2012 року. За результатами проведеного конкурсу, конкурсною комісієї ОСОБА_1 було визнано такою, що пройшла на заміщення вакантної посади завідувача дошкільним навчальним закладом № 9 м.Броди та рекомендовано начальнику відділу освіти Бродівської райдержадміністрації на посаду завідувача дошкільним навчальним закладом №9 м.Броди. Однак, 27.07.2012 року начальником відділу освіти Бродівської райдержадміністрації ОСОБА_2 був винесений наказ за № 437-к про призначення на посаду завідувача ДНЗ №9 м.Броди ОСОБА_3. 27.06.2012 року прокурором Бродівського району Львівської області був винесений протест на наказ відділу освіти Бродівської РДА від 17.03.2010 року № 112 «Про затвердження Положення про порядок добору та призначення управлінських кадрів (директорів загальноосвітніх навчальних закладів, позашкільних навчальних закладів, завідувачів дошкільних навчальних закладів), так як зазначене вище положення не відповідало вимогам чинного законодавства України.

Проведеною прокурорською перевіркою встановлено, що п.2.2 Положення про порядок добору та призначення управлінських кадрів (директорів загальноосвітніх навчальних закладів, позашкільних навчальних закладів, завідувачів дошкільних навчальних закладів), затвердженого наказом начальника відділу освіти Бродівської РДА від 17.03.2012 № 112 встановлено, що на заміщення вакантної посади директора (завідувача ДНЗ) призначаються особи на основі конкурсу, який проводить відділ освіти.

Разом із тим, нормами законодавства, а також Положенням про порядок добору управлінських кадрів загальної середньої освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 24.02.1999 р. № 50 (на основі якого прийняте опротестоване Положення) не передбачено право органу управління освітою на проведення конкурсів на заміщення посад керівників дошкільних чи загальноосвітніх навчальних закладів.

Разом із тим, пунктом 22 опротестованого Положення, до претендентів на посади керівників дошкільних чи загальноосвітніх навчальних закладів не встановлено передбачених законодавством вимог, таких як успішне пройдення атестації керівних кадрів навчальних закладів у порядку, встановленому МОН України чи наявність організаторських здібностей та стану здоров'я який не перешкоджає виконанню професійних обов'язків.

Тому, як реагування на протест прокурора Бродівського району від 27.06.12 р. № 49-1335 відділом освіти Бродівської РДА було винесено наказ № 254 від 06.07.12 р. про скасування наказу відділу освіти Бродівської РДА від 17.03.10 р. №112 «Про затвердження Положення про порядок добору та призначення управлінських кадрів (директорів загальноосвітніх навчальних закладів, позашкільних навчальних закладів, завідувачів дошкільних навчальних закладів).

Також, 27.07.12 р. відділом освіти Бродівської РДА був винесений наказ № 437-к про призначення ОСОБА_3 завідувачем ДНЗ №9 м.Броди та визнання втративши чинність наказ від 12.06.12 р. №358-к «Про призначення в.о. завідувача ДНЗ №9», враховуючи подання прокуратури Бродівського району «Про усунення порушень вимог чинного законодавства України, причин та умов, що їм сприяли».

Крім цього, згідно листа Міністерства освіти і науки України № 1/9-810 від 26.11.2009 року «Про призначення завідувача дошкільного навчального закладу» - керівникам відділів освіти місцевого самоврядування було роз'яснено, що завідувача дошкільного навчального закладу призначає на посаду та звільняє з посади відповідний орган управління освітою.

Тому, з усього вищенаведеного та у відповідності до ч.3 ст.31 Закону України «Про дошкільну освіту» згідно якої - керівника та заступника керівника державного і комунального дошкільного навчального закладу призначає на посаду та звільняє з посади відповідний орган управління освітою вважають, що наказ № 437-к від 27.07.2012 року винесений з дотриманням чинного законодавства та відповідає усім встановленим законним вимогам.

10.10.2012 р. відповідач по справі - голова Бродівської райдержадміністрації подав суду заперечення, в якому просить відмовити в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 в частині визнання протиправним розпорядження голови райдержадміністрації від 26 липня 2012 року №50-в «Про відкликання з відпустки ОСОБА_2.». В обґрунтування заперечення з посиланням на ст.21 ЦК України, ст.20 Закону України «Про державну службу» зазначає, що ОСОБА_2, начальник відділу освіти райдержадміністрації, відкликаний з щорічної основної відпустки розпорядженням голови райдержадміністрації від 26 липня 2012 року №50-в від 26 липня 2012 р. у зв'язку з виробничою необхідністю з наданням невикористаної частини відпустки в інший зручний для нього час. Також підставою відкликання ОСОБА_2 з щорічної відпустки стала його згода на таке відкликання. Тому розпорядження видане в межах повноважень голови РДА, не порушує цивільні права та інтереси та не суперечить чинному законодавству України.

В судовому засіданні позивачка та її представник позов підтримали з підстав наведених у позовній заяві та в уточнення і доповненнях до позовної заяви, дали пояснення аналогічні наведеним у позові, просять позов задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позов не визнав та пояснив, що прийом на роботу ОСОБА_3 він провів в межах закону, результати конкурсної комісії були відмінені, оскільки Положення про порядок добору та призначення управлінських кадрів не відповідало чинному законодавству як на це вказала прокуратура у своєму протесті. Просить в позові відмовити.

Представник відповідача - представник голови Бродівської РДА позов не визнала та пояснила, що розпорядження про відкликання з відпустки начальника відділу освіти видано в межах повноважень голови РДА та відповідає закону, жодних порушень не було, оскільки закон «Про державну службу» надає право на відкликання з відпустки державного службовця у зв'язку з виробничою необхідністю як це було зроблено у даному випадку.

Представник відповідача - представник відділу освіти в судове засідання не з'явився, подав суду заяву про закінчення розгляду справи у його відсутності, позов не визнав. Суд ухвалив розглядати справу у його відсутності з врахуванням пояснень, які він подав в судових засіданнях, зокрема про те, що Положення про порядок добору та призначення управлінських кадрів не відповідало вимогам чинного законодавства України, тому з врахуванням протесту прокурора було скасовано, ОСОБА_3 була прийнята на роботу на підставі ст.31 ч.3 ЗУ «Про дошкільну освіту». Наказ про призначення ОСОБА_3 виконуючою обов'язки №358-к від 12.06.2012 р. втратив чинність на підставі наказу №437-к від 27.07.2012 р., який був виданий, враховуючи подання прокурора про усунення порушень вимог чинного законодавства.

Треті особи - представник Бродівської міської ради, ОСОБА_3, представник Бродівської районної організації профспілки працівників освіти і науки України в судове засідання не з'явилися, подали суду заяви про розгляд справи у їх відсутності. Суд ухвалив розглядати справу у відсутності третіх осіб з врахуванням пояснень представника Бродівської районної організації профспілки працівників освіти і науки України, які він давав в судових засіданнях, зокрема, про те, що ОСОБА_1 звернулась до профспілки за захистом своїх прав, оскільки їй було відмовлено у прийнятті на роботу на посаду завідувача ДНЗ №9. Оскільки ОСОБА_1 була рекомендована конкурсною комісією на вказану посаду, то призначаючи на посаду ОСОБА_3 начальник відділу освіти порушив права ОСОБА_1, провів таке призначення без погодження з виконкомом Бродівської міської ради та всупереч вимогам ст.20 Закону України «Про освіту», тому підтримав позовну заяву ОСОБА_1, просить її задовольнити.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши докази по справі приходить до висновку, що в позові слід відмовити, виходячи з наступного:

як встановлено в судовому засіданні відповідно до Положення про порядок добору призначення управлінських кадрів (директорів загальноосвітніх навчальних закладів, позашкільних навчальних закладів, завідувачів дошкільних навчальних закладів), затвердженого наказом відділу освіти Бродівської РДА №112 від 17.03.2010 р. був проведений конкурс на заміщення вакантної посади завідувача дошкільним навчальним закладом №9 м.Броди, за результатами якого ОСОБА_1 пройшла за конкурсом на заміщення вакантної посади завідувача дошкільним навчальним закладом №9 м.Броди та її рекомендовано на дану посаду (а.с.207-208).

Вказане також підтверджено показаннями свідка ОСОБА_5, зокрема, про те, що конкурс на заміщення вакантної посади був проведений відділом освіти на підставі Положення і за результатами конкурсу ОСОБА_1 стала переможцем, матеріали конкурсної комісії були подані начальнику відділу освіти для прийняття рішення.

На наказ відділу освіти Бродівської РДА №112 від 17.03.2010 р. «Про затвердження Положення про порядок добору призначення управлінських кадрів (директорів загальноосвітніх навчальних закладів, позашкільних навчальних закладів, завідувачів дошкільних навчальних закладів» прокурором Бродівського району був винесений протест від 27.06.2012 р. №49-1335 вих.12. з вимогою скасування наказу №112 від 17.03.2010 р. (а.с.47-48,184).

Наказом відділу освіти №254 від 06.07.2012 р. «Про скасування наказу відділу освіти Бродівської РДА від 17.03.2010 р. №112» наказ №112 від 17.03.2010 р. «Про затвердження Положення про порядок добору призначення управлінських кадрів (директорів загальноосвітніх навчальних закладів, позашкільних навчальних закладів, завідувачів дошкільних навчальних закладів)» був скасований та відмінені результати конкурсної комісії відділу освіти Бродівської райдержадміністрації на заміщення вакантної посади завідувача Бродівським дошкільним навчальним закладом №9 від 07.06.2012 р. (а.с.45).

Даний факт був підтверджений показами свідка ОСОБА_6, який в судовому засіданні підтвердив, що за заявою ОСОБА_1 прокуратурою була проведена перевірка за результатами якої були виявлені порушення закону, тому прокурором винесений протест.

При таких обставинах результати конкурсу не породили для ОСОБА_1 правових наслідків, оскільки Положення про порядок добору призначення управлінських кадрів (директорів загальноосвітніх навчальних закладів, позашкільних навчальних закладів, завідувачів дошкільних навчальних закладів)на час проведення конкурсу не ґрунтувалося на вимогах закону, так як не було передбачено законом і було скасовано на підставі протесту прокурора.

27.06.2012 р. за №49-1334 вих.12 прокурором Бродівського району внесено подання голові Бродівської РДА про усунення порушень вимог чинного законодавства України, причин та умов, що їм сприяли для вжиття заходів до усунення порушень законодавства (а.с.50-51).

За результатами розгляду подання прокурора був винесений наказ начальником відділу освіти Бродівської РДА №437-к від 27.07.2012 р. «Про призначення завідувача ДНЗ №9 м.Броди», відповідно до якого наказ відділу освіти Бродівської райдержадміністрації від 12.06.2012 р. №358-к «Про призначення в.о. завідувача ДНЗ №9» втратив чинність. Тому суд вважає, що вимога позивачки про визнання незаконним наказу №358-к від 12.06.2012 р. про призначення на посаду в.о. завідувача ДНЗ №9 ОСОБА_3 є безпідставною, оскільки на час розгляду справи в суді він втратив чинність.

Крім цього відповідно до ч.3 ст.31 Закону України «Про дошкільну освіту» керівника та заступника керівника (методиста) державного та комунального дошкільного навчального закладу призначає на посаду та звільняє з посади відповідний орган управління освітою.

Наказ про призначення завідувача ДНЗ №9 м.Броди від 27.07.2012 р. №437-к був винесений начальником відділу освіти В.Івахом в межах його компетенції та у відповідності до закону, який надає право начальнику відділу освіти приймати на посаду завідувача дошкільним навчальним закладом.

ОСОБА_3 подала заяву про призначення її на посаду завідувача ДНЗ №9 м.Броди від 19.07.2012 р. (а.с.198), в той час як позивач ОСОБА_1, заяви про прийняття її на роботу на посаду завідувача ДНЗ №9 м.Броди не подавала, що підтверджено її поясненнями в судовому засіданні, тому посилання її на те, що їй було відмовлено в укладенні трудового договору є безпідставним.

Твердження позивачки та її представника про те, що ОСОБА_2 незаконно був відкликаний з відпустки на один день, а саме 27.07.2012 р., не заслуговує на увагу.

Відповідно до ст.20 Закону України «Про державну службу» державні службовці можуть бути відкликані із щорічної відпустки та додаткової відпустки за рішенням керівника державного органу.

Розпорядженням голови Бродівської РДА №50-в від 26.07.2012 р. начальник відділу освіти райдержадміністрації ОСОБА_2 був відкликаний з щорічної основної відпустки на один день 27 липня 2012 р. (а.с.56).

Дане розпорядження було видано в межах повноважень голови Бродівської РДА, жодним чином не порушує цивільні права та інтереси будь-яких осіб та не суперечить закону, тому немає жодних правових підстав передбачених ст.21 ЦК України для визнання розпорядженням голови Бродівської РДА №50-в від 26.07.2012 р. протиправним.

Щодо позовної вимоги про визнання за позивачкою права займати посаду завідувача ДНЗ №9 м.Броди, то згідно чинного законодавства в компетенцію суду не входить визнання права за конкретною особою на зайняття нею відповідної посади.

Оцінивши зібрані судом та перевірені докази, суд приходить до висновку, що в позові ОСОБА_1 слід відмовити повністю за його безпідставністю.

На підставі ст.22 КЗпПУ, ст.21 ЦК України, ст.20 Закону України «Про державну службу», ст.31 Закону України «Про дошкільну освіту», керуючись ст.ст.8,10,11,60,209,212-215,218 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

У задоволенні позову ОСОБА_1 до відділу освіти Бродівської районної державної адміністрації, начальника відділу освіти Бродівської райдержадміністрації ОСОБА_2, голови Бродівської районної державної адміністрації, треті особи Бродівська міська рада, ОСОБА_3, Бродівська районна організація профспілки працівників освіти і науки України про визнання дій незаконними та скасування наказів відділу освіти Бродівської РДА відмовити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської області через Бродівський районний суд Львівської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами, які не були присутні при його проголошенні в той же строк з моменту отримання копії рішення.

28.05.2013

Суддя:

А. О. Бунда

Джерело: ЄДРСР 31552981
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку