open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"12" квітня 2013 р. м. Київ К-35443/10

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

головуючого - судді Кобилянського М.Г.,

суддів: Амєліна С.Є., Юрченка В.В.,

розглянувши в письмовому провадженні адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України у Київському районі м.Одеси, третя особа: Одеська обласна державна адміністрація про визнання відмови неправомірною та зобов'язання провести перерахунок пенсії

за касаційною скаргою управління Пенсійного фонду України у Київському районі м.Одеси на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 5 серпня 2009 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 21 жовтня 2010 року, -

В С Т А Н О В И Л А :

У листопаді 2008 року ОСОБА_1 звернувся в суд із позовом і просив визнати відмову управління Пенсійного фонду України у Київському районі м.Одеси у перерахунку пенсії як державному службовцю неправомірною і зобов'язати відповідача провести перерахунок пенсії з 1 лютого 2008 року пенсії державного службовця, виходячи з розміру заробітної плати, визначеного довідкою ліквідаційної комісії Головного управління сільського господарства і продовольства Одеської обласної державної адміністрації від 21 квітня 2008 року № 04-27-564.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 5 серпня 2009 року позов задоволено частково. Визнано протиправними дії управління Пенсійного фонду України у Київському районі м.Одеси щодо відмови позивачу у перерахунку пенсії, як державному службовцю, на підставі довідки, виданої Головою ліквідаційної комісії Головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації від 21 квітня 2008 року. Зобов'язано відповідача провести з 1 лютого 2008 року перерахунок призначеної ОСОБА_1 пенсії як державному службовцю, виходячи з розміру заробітної плати, визначеного довідкою, виданою Головою ліквідаційної комісії Головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації від 21 квітня 2008 року № 04-27-564. У задоволенні решти позову відмовлено.

Ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 21 жовтня 2010 року це судове рішення залишено без змін.

Відповідач, посилаючись на порушення судами першої і апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить скасувати зазначені судові рішення і прийняти нове, яким відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позову. Посилається на те, що довідка ліквідаційної комісії Головного управління сільського господарства і продовольства Одеської обласної державної адміністрації від 21 квітня 2008 року № 04-27-564 видана з порушенням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2000 року №865 «Про деякі питання вдосконалення визначення розмірів заробітку для обчислення пенсії», оскільки премія і надбавка за високі досягнення вказані в ній станом на дату ліквідації Головного управління сільського господарства і продовольства у 2005 році, що не передбачено чинним законодавством.

Перевіривши за наявними у справі матеріалами доводи касаційної скарги, правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі в межах, визначених ч. 2 ст. 220 КАС України, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для задоволення касаційної скарги.

Судами встановлено, що у 2005 році ОСОБА_1 був звільнений з посади начальника відділу Головного управління сільського господарства і продовольства Одеської обласної державної адміністрації, з призначенням пенсії державного службовця.

Розпорядженням голови Одеської обласної державної адміністрації від 22 серпня 2005 року № 422/А-2005 ліквідовано Головне управлінні сільського господарства і продовольства без визначення правонаступника.

Наказом Головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації від 7 липня 2005 року №40 створено ліквідаційну комісію Головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації.

Розпорядженням голови Одеської обласної державної адміністрації від 29 червня 2006 року № 461/А-2006 доповнено розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 22 серпня 2005 року №422/А-2005 щодо визнання новоутворених управлінь обласної державної адміністрації (зокрема, Головного управління агропромислового розвитку) правонаступниками ліквідованих управлінь у частині надання громадянам довідок для перерахування пенсій

23 квітня 2008 року позивач звернувся із заявою про перерахунок пенсії до управління Пенсійного фонду України у Київському районі міста Одеси та надав довідку за №04-27-564 від 21 квітня 2008 року, видану Головою ліквідаційної комісії Головного управління сільського господарства і продовольства Одеської обласної державної адміністрації на підставі постанов Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 року № 268, від 12 травня 2007 року № 700, від 6 лютого 2008 року №34. Однак, відповідачем було відмовлено у перерахунку пенсії з тих підстав, що в цій довідці надбавка за високі досягнення та премія зазначені станом на 2005 рік, тобто на дату звільнення працівників Управління у зв'язку з його ліквідацією, що суперечить вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2000 року №865 «Про деякі питання вдосконалення визначення розмірів заробітку для обчислення пенсії».

Задовольняючи частково позов, суд першої інстанції, з судовим рішенням якого погодився апеляційний адміністративний суд, дійшов висновку про те, що ліквідаційна комісія Головного управління сільського господарства і продовольства правомірно видала довідку від 21 квітня 2008 року № 04-27-564 про розмір заробітної плати для обчислення пенсії позивачу, а зазначені в ній відомості відповідали вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2000 року № 865.

Висновок судів є помилковим з таких підстав.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 9 березня 2006 року №268 з урахуванням змін, внесених постановами Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 року № 700, від 6 лютого 2008 року № 34, надано право керівникам державних органів, зазначених у пункті 1 цієї постанови, у межах затвердженого фонду оплати праці:

1) установлювати, зокрема, надбавку за високі досягнення у праці спеціалістам у розмірі до 50 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг державного службовця та вислугу років;

2) здійснювати преміювання працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, а також до державних і професійних свят та ювілейних дат у 2006 році в межах коштів, передбачених на преміювання у кошторисі відповідного органу, та економії коштів на оплату праці, а починаючи з 1 січня 2007 року - у межах фонду преміювання, утвореного у розмірі не менш як 10 відсотків посадових окладів та економії фонду оплати праці.

Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначаються у положенні про преміювання відповідного органу.

Вказаною постановою не визначено конкретних розмірів надбавок та премій, а лише надано право керівникам відповідних державних органів визначати їх у відповідності з вимогами законодавства.

Пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України «Про деякі питання вдосконалення визначення розмірів заробітку для обчислення пенсії» від 31 травня 2000 року №865 встановлено, що перерахунок пенсій провадиться з місяця підвищення розміру заробітної плати працюючого державного службовця на підставі поданої заяви та довідок, виданих державними органами за останнім місцем роботи.

У разі ліквідації державного органу довідку видає орган, який є правонаступником, а у разі його відсутності та перейменування (відсутності) посад довідка видається у порядку, встановленому Міністерством праці та соціальної політики за погодженням з Головним управлінням державної служби.

Порядок видачі довідок про заробітну плату для перерахунку пенсій державним службовцям у разі ліквідації органів, з яких особа вийшла на пенсію, а також перейменування (відсутності) посад, затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Головного управління державної служби України від 3 грудня 2003 року №319/144.

Відповідно до пункту 3 Порядку у разі ліквідації державного органу, з якого особа вийшла на пенсію, без правонаступника довідки про заробітну плату для перерахунку пенсій державним службовцям видають:

- Міністерство праці та соціальної політики України - особам, які вийшли на пенсію з вищих та центральних державних органів;

- Головні управління праці та соціального захисту населення обласної, Головне управління соціального захисту населення Київської міської державної адміністрації, Управління праці та соціального захисту населення Севастопольської міської державної адміністрації, управління праці та соціального захисту населення районної, районної у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій - особам, які вийшли на пенсію з відповідних місцевих державних органів.

Тобто, з урахуванням змісту розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 29 червня 2006 року № 461/А-2006 та положень пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 року №268 суд касаційної інстанції приходить до висновку про відсутність у ліквідаційної комісії повноважень щодо видачі довідок про розмір заробітної плати для перерахунку пенсій державним службовцям.

З урахуванням викладеного, суди дійшли помилкового висновку про порушення пенсійних прав ОСОБА_1

Зважаючи на те, що у справі не вимагається збирання або проведення додаткової перевірки доказів, обставини справи судами встановлені повно й правильно, але допущена помилка в застосуванні норм матеріального права, суд касаційної інстанції, згідно зі статтею 229 Кодексу адміністративного судочинства України, скасовує рішення судів першої та апеляційної інстанцій і ухвалює нове рішення - про відмову в позові.

Керуючись ст.ст. 220, 222, 223, 229, 232 КАС України, -

П О С Т А Н О В И Л А :

Касаційну скаргу управління Пенсійного фонду України у Київському районі м.Одеси задовольнити.

Постанову Одеського окружного адміністративного суду від 5 серпня 2009 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 21 жовтня 2010 року скасувати.

У задоволенні позову ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України у Київському районі м.Одеси про визнання відмови неправомірною та зобов'язання провести перерахунок пенсії - відмовити.

Постанова набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі і оскарженню не підлягає.

ГОЛОВУЮЧИЙ : Кобилянський М.Г.

СУДДІ : Амєлін С.Є.

Юрченко В.В.

Джерело: ЄДРСР 31125360
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку