open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
ОСОБА_1 Лебединський районний суд Сумської області

Справа № 580/407/13-к

Номер провадження 1-кп/580/25/13

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 квітня 2013 року Лебединський районний сул

Сумської області

В складі: головуючого судді - Гури А. О. ,

секретаря судового засідання -Ткаченко Я.О.,

з участю: прокурора - Гладкова В.М.,

обвинуваченої - ОСОБА_1,

редставника цивільного позивача - ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Лебедині справу по обвинуваченню

ОСОБА _1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки с. Червлене Лебединського району Сумської області, українка, гр. України, освіта базова вища, заміжньої, жительки АДРЕСА_1, тимчасово не працюючої, раніше не судимої,

по ст. 191 ч. 2 КК України ,

В С Т А Н О В И В:

Протягом часу з січня 2007 року до вересня 2010 року обвинувачена ОСОБА_1, працювала на посаді головного бухгалтера Лебединського районного комунального підприємства «Архітектурно-планувального бюро», засновником якого була Лебединська районна рада Сумської області. Відповідно до затвердженого одинадцятою сесією районної ради від 19.12.2003 року статуту вказаного підприємства та посадової інструкції головного бухгалтера, затвердженого керівником підприємства, ОСОБА_1, як головний бухгалтер підприємства, була наділена повноваженнями: здійснювати організацію бухгалтерського обліку господарсько-фінансової діяльності підприємства, контроль за економним використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, збереженням власності підприємства; формувати, у відповідності із законодавством про бухгалтерський облік, облікову політику, виходячи з структури і особливостей діяльності підприємства, необхідності забезпечення його фінансової стабільності; забезпечувати формування і своєчасне надання повної і правдивої бухгалтерської інформації про діяльність підприємства, його матеріальне положення, прибутки та видатки; організовувати облік майнових зобов'язань і господарських операцій, основних засобів, що надходять, товарно-матеріальних цінностей і грошових коштів; організовувати своєчасне відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов'язаних з їх рухом; організовувати облік витрат виробництва і обороту, виконання статті видатків, реалізації продукції, виконання робіт, послуг, результатів господарсько-фінансової діяльності підприємства; забезпечувати законність, своєчасність і правильність оформлення документів, розрахунки по заробітній платі; здійснювати контроль за дотриманням порядку оформлення первинних і бухгалтерських документів, розрахунків і платіжних зобов'язань, витратами фонду оплати праці, встановленням посадових окладів робітникам підприємства.

При цьому ОСОБА_1 повинна була суворо дотримуватись вимог Конституції України, Законів України та інших нормативних актів.

Здійснюючи вищевказані повноваження, ОСОБА_1 виконувала, організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, тобто являлася службовою особою.

Всупереч вищезазначених вимог та вимог діючого законодавства, зокрема: ст. 97 Кодексу законів про працю України, ст.ст. 1, 15 ЗУ "Про оплату праці" від 24.03.1995, п. 7 ст. 8 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.1999, п.п. 2.14 - 2.16 "Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку", що затверджене наказом МФУ № 88 від 24.05.1995, ОСОБА_1, обіймаючи посаду головного бухгалтера ЛРКП "АПБ", діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, використовуючи надані їй повноваження всупереч інтересам служби, з особистих корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправність свого діяння, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків та бажаючи настання останніх, діючи з прямим умислом, з метою незаконного і безоплатного обернення на свою користь грошових коштів, упродовж часу з січня 2007 року до вересня 2010 року в приміщенні ПП «Д.А.С.», що розташоване в м. Лебедині по вул. Перекоп, 1/1, незаконно заволоділа та протиправно обернула на свою користь належні підприємству ЛРКП «АПБ» грошові кошти на загальну суму 25 838, 05грн. шляхом безпідставного нараховування собі особисто та зараховування на свій власний картковий рахунок НОМЕР_1 у ПАТ КБ "ПриватБанк" у виді заробітної плати необґрунтованих виплат, не передбачених ні штатним розписом підприємства, ні наказами керівника.

Крім того, одночасно із вищевказаними умисними протиправними діями, пов'язаними із безпідставним нарахуванням собі заробітної плати понад встановлені розміри, та діючи в межах єдиного злочинного корисливого умислу, спрямованого на протиправне збагачення, маючи єдиний злочинний намір та зловживаючи при цьому своїм службовим становищем, використовуючи надані їй службові повноваження всупереч інтересам служби з корисливих мотивів, з метою незаконного і безоплатного обернення на свою користь грошових коштів, усвідомлюючи протиправність свого діяння, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків та бажаючи настання останніх, діючи з прямим умислом, головний бухгалтер ЛРКП "АПБ" ОСОБА_1 упродовж того ж періоду часу з 01 січня 2007 року і до вересня 2010 року в приміщенні ПП «Д.А.С.», що розташоване в м. Лебедин по вул. Перекоп, 1/1, проводила зайве зарахування на власний картковий рахунок НОМЕР_1 у ПАТ КБ "ПриватБанк" під час перерахування заробітної плати грошових коштів підприємства у загальному розмірі 6816.65грн. понад суми нарахованої їй заробітної плати єдиними нероздільними платежами.

А всього, за вищевказаних обставин, внаслідок умисних протиправних дій головного бухгалтера ОСОБА_1, які полягали в умисному заволодінні чужим майном - грошовими коштами комунального підприємства ЛРКП "АПБ" шляхом зловживання останньою своїм службовим становищем територіальній громаді сіл Лебединського району, в особі зазначеного комунального підприємства завдано матеріальних збитків на загальну суму 32654.7 грн.

Допитана в судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_1 свою вину у пред'явленому їй обвинуваченні не визнала та пояснила, що з 18.05.1995 року вона працювала головним бухгалтером Госпрозрахункового проектно-виробничого бюро при відділі архітектури і будівництва Лебединської РДА, а після його реорганізації - головним бухгалтером новоствореного ЛРКП "АПБ" до дня звільнення - 06.09.2010 року і вела весь бухгалтерський облік на підприємстві, проводила нарахування заробітної плати та премій відповідно до штатних розписів та наказів керівника, а також забезпечувала звітність з фінансових питань: до Пенсійного фонду, податкової інспекції та інших контролюючих органів. В своїй роботі керувалась діючим законодавством і його не порушувала, жодних нарахувань без наказів керівника не проводила, хоч її підписів на наказах немає. Зі своєю посадовою інструкцією, що розроблена на підприємстві та затверджена керівником, вона ознайомилась за кілька тижнів до звільнення.

ЇЇ робоче місце було на підприємстві «Д.А.С.», що розташоване по вул.. Перекоп №1 в м. Лебедині, оскільки там працювала по сумісництву і там у неї був комп'ютер, а на виділене їй місце в ЛРКП «АПБ» відмовилась приходити.

Про проведення планової ревізії 16.02.2012 року вона знала, але не прийшла до ревізорів, оскільки була зайнята складанням звітності на іншому підприємстві, де працювала за сумісництвом. Всі необхідні документи ревізору вона приносила, але потім вони зникли. За весь час проведення ревізій вона не зустрічалась з ревізорами, хоч виклики від них отримувала. Вважає, що ревізія була проведена з грубими порушеннями законодавства, оскільки ревізором не було проаналізовано штатного розкладу, який не відповідав нормам законодавства. Крім того, ревізія проводилась не на підставі оригіналів складених нею фінансових документів, а на документах, відновлених іншими особами.

З роботи була звільнена за непорозуміння з керівництвом, але наказ про звільнення не оскаржувала і до правоохоронних органів не зверталась.

На ознайомлення з актом ревізії запрошувалась, але не ходила, оскільки знала про її наслідки і вважала акт ревізії незаконним.

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні показав, що з 23 квітня 2009року він був призначений Лебединською районною радою на посаду начальника ЛРКП "АПБ", де на той час працювало 3 чоловіки на ставку та один - головний бухгалтер ОСОБА_1 - на 0.5 ставки. На початку своєї діяльності на вказаному підприємстві він попросив ОСОБА_1 ознайомити його з фінансовими документами: спочатку з документами про відрахування, потім з відомостями на нарахування заробітної плати, оскільки їх не підписував. Вона надавала йому документи про проведені відрахування з підприємства, а відомостей на заробітну плату не надала, пояснюючи тим, що вона працює ще й у приватному підприємстві «Д.А.С.» і користується його комп'ютером під чужим іменем, а всі нарахування проводить в електронному виді без складання паперових відомостей. Дізнавшись, що вона зберігає документи АПБ в іншому підприємстві, він запропонував ОСОБА_1 вести бухгалтерський облік в приміщенні архітектурного бюро, зберігати там документацію і надавати йому для перевірки і підпису фінансові документи, створивши їй необхідні умови для роботи. Але ОСОБА_1 на виділене їй робоче місце не з'являлась, продовжувала вести нарахування заробітної плати та інших виплат в електронному варіанті, хоч звіти до Пенсійного фонду, страхових органів та податкової інспекції приносила йому на підпис і цими контролюючими органами проводились щоквартальні перевірки і жодних зауважень чи порушень не виявлялось.

В лютому 2010 року працівниками КРВ була запланована перевірка фінансової діяльності підприємства, але головним бухгалтером ОСОБА_1 не були надані запропоновані ними документи для перевірки, тому головним ревізором ОСОБА_5 був наданий час спочатку два тижні, потім місяць, потім ще час аж до осені, але документи, на підставі яких виплачувалась заробітна плата та інші виплати працівникам АПБ, ОСОБА_1 не були надані не тільки на його вимоги, а й на вимоги ревізорів, що потягло накладення фінансових санкцій на нього та на ОСОБА_1, які вони обоє сплатили. Потім він неодноразово звертався до прокуратури, міліції та інших контролюючих органів з питань надання йому допомоги у витребуванні фінансових документів у ОСОБА_1, але це йому не вдалося, тому він своїм наказом №28 від 06.09.2010 року звільнив ОСОБА_1 з роботи по ст.. 40 п.3 КЗпП України та прийняв на цю посаду іншого бухгалтера - ОСОБА_6, яка з допомогою контролюючих органів відновила втрачені документи на підставі даних персоніфікованого обліку Пенсійного Фонду України в Лебединському районі та м. Лебедині.

Під час проведення ревізії ОСОБА_1 2 чи 3 рази приходила на підприємство і говорила, що документів по заробітній платі у неї немає, з актом ревізії ознайомитись відмовилась. Актом ревізії по відновлених документах було виявлено, що ОСОБА_1 незаконно заволоділа грошима підприємства, нараховуючи на свій картковий рахунок заробітну плату в розмірах більших, ніж це передбачено штатним розписом і наказами по підприємству та кошти, які були передбачені на оплату інших потреб.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_6 пояснила, що з вересня 2010 року по травень 2012 року вона працювала головним бухгалтером ЛРКП "АПБ" і на підставі документації, яка збереглася в цьому підприємстві, зокрема - штатних розписів і наказів, звітів до Пенсійного фонду України та витягів з карткових рахунків працівників бюро здійснювала відновлення документів про нарахування зарплати та утримання за період з січня 2007 року до жовтня 2010 року, які ОСОБА_1 не надала для проведення ревізії. Проведеною ревізією встановлено, що нарахування по фондах відповідали звітам бухгалтера, виплачена заробітна плата ОСОБА_1 нічим не обґрунтовувалась, премія по наказах не відповідала фактичній виплаті, вона була значно нижча за виплату та перерахування на карточку ОСОБА_1

Свідок ОСОБА_7 в судовому засіданні пояснив, що працював керівником Архітектурно-планувального бюро з березня 1993 року до квітня 2009 року, а ОСОБА_1 в цей час працювала головним бухгалтером. Щомісячно він видавав накази про нарахування премій працівникам бюро, виходячи з того, що не більше 65% отриманих за відповідний період коштів використовувалось на заробітну плату і на підставі цих наказів ОСОБА_1 нараховувала заробітну плату та інші виплати, про що складала відомості, які він підписував. З початку 2009 року вона перейшла на електронне оформлення фінансових документів і відомостей нарахування заробітної плати не складала та не надавала для перевірки, на звернення працівників по роз'ясненню порядку нарахування - відповідей не надавала. Про те, що на підприємстві порушувався порядок виплат, вона йому не повідомляла, а він про це не знав.

Також він підтвердив, що під час проведення ревізії співробітники КРВ вимагали від ОСОБА_1 документи про нарахування та виплату зарплати. На їх вимоги остання перед обідом в один із днів лютого 2012 року принесла до підприємства з іншого місця якісь документи та поклала їх на стіл, а коли ревізори в подальшому стали їх перевіряти, то нічого потрібного серед цих паперів не виявилось.

Свідок ОСОБА_8 суду пояснив, що є керівником приватного підприємства "Д.А.С." і ОСОБА_1 працювала в нього головним бухгалтером з 07.06.2000 року до березня 2011 року за сумісництвом, одночасно працюючи в ЛРКП "АПБ". З осені 2010 року, коли йому стало відомо про те, що з приходом до архітектурно-планувального бюро нового керівника - ОСОБА_4, останній почав висловлювати своє невдоволення роботою ОСОБА_1, він спочатку розцінив це його упередженістю, а потім, виявивши, що на його підприємстві не вистачає коштів, вирішив перевірити фінансовий стан підприємства, бо засумнівався в тому, що при виплаченій заробітній платі в розмірі 3000 грн. відрахування податків становить 2500 грн. Попросивши у бухгалтера розрахункові документи, він звернувся до податкової інспекції і з їхньою допомогою виявив, що ОСОБА_1 його обкрадає, тому відразу звільнив її з роботи, а вона на це не заперечувала. Після її звільнення він виявив на підприємстві деякі фінансові документи ЛРКП "АПБ", які та не передала власнику при проведенні ревізії та передав їх за належністю відповідно складеного акта.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_5 суду пояснив, що в 2010 році він працював заступником начальника Лебединського КРВ і в лютому 2010 року повинен був проводити планову ревізію господарсько-фінансової діяльності ЛРКП "АПБ". За 10 днів до початку ревізії повідомив керівництво підприємства про план проведення ревізії з зазначенням списку необхідних для проведення ревізії фінансових документів, але в зазначений термін ні головного бухгалтера, ні документів не було надано, тому встановлював додатковий строк для надання документів, а потім склав акт про відсутність документів і не можливість проведення ревізії. В жовтні 2010 року частина документів була надана, але розрахункових відомостей на заробітну плату та інші виплати, платіжних документів та табелів обліку робочого часу, а також книги по нарахуванню заробітної плати надано не було, тому довелося відновлювати ці документи на підставі даних персоніфікованого обліку Пенсійного фонду та звітів в органи страхування та податкової інспекції. За основу при відтворенні нарахувань заробітної плати та премій брались штатні розписи та накази по підприємству, які порівнювались з даними відновлюваних відомостей та персоніфікованого обліку Пенсійного Фонду в м. Лебедині та Лебединському районі. Проведеною ревізією були виявлені факти незаконного (завищеного) нарахування головним бухгалтером цього підприємства - ОСОБА_1 заробітної плати на суму близько 40 тис. грн. та перерахування на особистий картковий рахунок у відділенні «Приватбанку» належних підприємству коштів, а з метою приховування зловживання своїм службовим становищем не надано на перевірку бухгалтерських документів. Сама ОСОБА_1 не з'являлась для пояснень з приводу виявлених порушень, скарг на результати ревізії від неї не надходило. За ненадання документів для проведення ревізії вона разом з керівником - ОСОБА_4 була притягнута до адміністративної відповідальності.

Свідок також пояснив, що книга по заробітній платі велась на підприємстві до кінця грудня 2006 року, штатні розписи складались відповідно до фінансової можливості підприємства, хоч і не відповідали вимогам галузевої угоди: відсутність коштів не дозволяла доплачувати працівникам 5% мінімальної заробітної плати. Відповідно до Положення про головного бухгалтера та діючого законодавства, зокрема, Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» відповідальність за ведення фінансового обліку покладена на головного бухгалтера. Відновлені документи підтверджують те, що кошти, нарахування і виплата яких не були передбачені ні штатними розписами, ні наказами керівників підприємства перераховувалися ОСОБА_1 саме на її власний банківський рахунок. А саме завищення, а не зменшення виплат, в порівнянні зі штатними розписами та наказами по підприємству, собі та іншим працівникам свідчить про умисний характер дій ОСОБА_1 та її обізнаність з фінансовими документами підприємства.

Свідок ОСОБА_9 в судовому засіданні пояснила, що в березні 2010 року вона, як працівник Лебединського відділення КРВ разом з керівником - ОСОБА_5 проводила планову перевірку фінансово-господарської діяльності ЛРКП "АПБ" за період з 01.01.2007 року по 31.10.2010 року. Оскільки головним бухгалтером не були надані документи для проведення ревізії, був наданий додатковий строк для їх надання. Весною, приблизно через рік, була проведена позапланова ревізія на підставі поновлених документів про нарахування заробітної плати, премій та інших виплат, які співставлялись з даними банківських установ, персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України в м. Лебедині та Лебединському районі та іншими установами. Відновлення документів проводила новий бухгалтер підприємства - ОСОБА_6, ОСОБА_1 жодного разу в період проведення ревізії не з'являлась, свої пояснення не надавала і не знайомилась з наслідками ревізії. Ревізією були встановлені факти виплати головним бухгалтером ОСОБА_1 значно вищих заробітних плат та премій, ніж вказаних в штатних розкладах та наказах керівників, на загальну суму близько 30 тис. грн., а також незаконного перерахування коштів підприємства на особистий рахунок ОСОБА_1 на суму 6 чи 7 тис. грн. Виявлені факти свідчать про їх умисний характер, а не незнання діючих інструкцій та законів.

Допитана в судовому засіданні в якості свідка заступник голови Лебединської районної ради ОСОБА_10 пояснила, що за поданням слідчого СВ Лебединського МВ УМВС України в Сумській області ОСОБА_11 на чергову 23 сесію районної ради шостого скликання від 20.02.2013 року було винесене питання про відшкодування збитків, нанесених спільній власності територіальних громад сіл Лебединського району неправомірними діями колишнього головного бухгалтера районного комунального підприємства «Архітектурно-планувального бюро» ОСОБА_1 і депутати прийняли рішення про звернення до суду з цивільним позовом до ОСОБА_1 про відшкодування збитків на загальну суму 32654.70 грн.

З акту контрольно-ревізійного відділу в м. Лебедині і Лебединському районі від 24.12.2010року ревізії фінансово-господарської діяльності Лебединського районного комунального підприємства «Архітектурно-планувальне бюро» за період з 01.01.2007 року по 31.10.2010 рік ( а.с.70-100) та акту контрольно-ревізійного відділу в м. Лебедині і Лебединському районі від 01.04.2011 року позапланової ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Лебединського районного комунального підприємства «Архітектурно-планувальне бюро» за період з 01.01.2007 року по 31.10.2010 рік ( а.с. 101-113) вбачається, що колишнім головним бухгалтером підприємства ОСОБА_1 за ревізійний період зайво нараховано собі заробітної плати на загальну суму 30901.54 грн., а також зайво перераховані на власний картковий рахунок НОМЕР_1 грошові кошти в розмірах більших, ніж зазначено в відомостях нарахування заробітної плати, за період з 01.01.2007 по 31.10.2010 роки на загальну суму 6816 грн. 65 коп.

З висновку судово-економічної експертизи № 157 від 12.08.2011 року вбачається, що висновки актів КРВ в м. Лебедині і Лебединському районі ревізії фінансово-господарської діяльності Лебединського районного комунального підприємства «АПБ» за період з 01.01.2007 року по 31.10.2010 року № 15-20-03/82 від 24.12.2010 року та № 15-20-03/14 від 01.04.2011 року щодо нанесення збитків підприємству на суму 30901.54 грн. при зайвому нарахуванні та виплаті заробітної плати на власний рахунок ОСОБА_1 НОМЕР_1 за період з 01.01.2007 року по 31.10.2010 рік в частині завищення розміру заробітної плати - документально підтверджуються на загальну суму 25838 грн. 5 коп. ( в частині нарахуванні «інших доплат», які наказами по підприємству не передбачені).

Крім того, документально підтверджені висновки цих актів в частині завдання головним бухгалтером ОСОБА_1 збитків Лебединському районному комунальному підприємству «Архітектурно-планувальне бюро» за рахунок перерахування на власний картковий рахунок НОМЕР_1 грошових коштів в розмірах більших, ніж зазначено в відомостях нарахування заробітної плати, за період з 01.01.2007 по 31.10.2010 роки на загальну суму 6816 грн. 65 коп.

Експертом також зазначено, що відповідно до ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 року № 996-ХІV -головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства,: забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку… та організує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій».

Виписками по рахунках НОМЕР_2 та НОМЕР_1, відкритих у відділенні «Приватбанку», які належать ОСОБА_1 за період з 01.01.2007 року по 31.10.2010 рік, (а.с.147-155) підтверджені факти періодичних перераховувань грошових коштів у виді заробітної плати єдиними нероздільними платежами, всього перераховано коштів на суму 19150.35 грн. та 39120.79 грн. відповідно. Крім того, на другу картку здійснювалось безготівкове поповнення на суму 11750 грн.

З копії статуту Лебединського районного комунального підприємства «Архітектурно-планувальне бюро» (а.с.52-58) вбачається, що Лебединське районне комунальне підприємство "Архітектурно-планувальне бюро" засноване Лебединською районною радою і є правонаступником госпрозрахункового проектно-виробничого бюро при відділі архітектури і будівництва РДА. Статут затверджений рішенням 11 сесії Лебединської районної ради 24 скликання 19.12.2003 року та зареєстрований Лебединською райдержадміністрацією 04.03.2004 року. Підприємство володіє майном районної комунальної власності на праві оперативного управління і підпорядковане Лебединській районній раді. Відповідно до п.п. 7.1 та 7.2 вказаного статуту «Бюро» здійснює оперативний бухгалтерський облік, веде статистичну звітність у відповідності з чинним законодавством. Начальник та головний бухгалтер «Бюро» несуть персональну відповідальність за правильність взяття на облік, повноту, достовірність та своєчасність подання звітності до державної податкової адміністрації, повноту розрахунків з бюджетом.

З копії наказу № 1 по Лебединському районному комунальному підприємству «Архітектурно-планувальне бюро» від 04.03.2004 року (а.с. 59 ) вбачається, що в зв'язку з реорганізацією Лебединського проектно-виробничого архітектурно-планувального бюро в Лебединське комунальне підприємство «Архітектурно-планувальне бюро» ОСОБА_1 прийнята на роботу по переводу на посаду головного бухгалтера.

З копії наказу № 28 від 06.09.2010 року (а.с.61-65) вбачається, що за невиконання запитів контрольно-ревізійним відділом, районної ради, прокурора району та вказівок керівника щодо негайного надання документів бухгалтерського обліку та відповідних фінансово-господарських документів для проведення ревізії ОСОБА_1 26.03.2010 року та 06.08.10 року притягувалась до дисциплінарної відповідальності, а 06.09.2010 р. звільнена з роботи по п. 3 ст. 40 КЗпП України.

З посадової інструкції головного бухгалтера ОСОБА_1 (а.с.66-69) вбачається, що остання затверджена начальником ЛРКП „АПБ" ОСОБА_4 та з нею ознайомлена ОСОБА_1 17.08.2010 року. В обов'язки головного бухгалтера входять: формування у відповідності з законодавством про бухгалтерський облік облікової політики, виходячи з структури і особливостей діяльності підприємства, необхідності забезпечення його фінансової стабільності; формування і своєчасне надання повної і правдивої бухгалтерської інформації про діяльність підприємства, його матеріальному положенню, прибутках та видатках; розробка та виконання заходів, направлених на закріплення фінансової дисципліни; забезпечення законності , своєчасності і правильності оформлення документів; забезпечення складання економічно обґрунтованих звітних калькуляцій собівартості продукції , робіт, послуг;- забезпечення розрахунків по заробітній платі; на основі даних первинних документів правильне нарахування і перерахування податків і зборів в місцевий та державні бюджети, страхових внесків в державні позабюджетні соціальні фонди, платежі банківські установи, коштів на фінансування капітальних вкладень; здійснення контролю за дотриманням порядку оформлення первинних і бухгалтерських документів, розрахунків і платіжних зобов'язань; здійснення контролю за витратами фонду оплати праці та встановленням посадових окладів працівникам підприємства.

Проаналізувавши зібрані по справі докази, суд вважає, що не дивлячись на не визнання своєї вини обвинуваченою ОСОБА_1, її вина повністю доведена показами допитаних в судовому засіданні свідків, висновком судово-економічної експертизи та іншими матеріалами справи.

Так, допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_9, які в 2007-2011 роках працювали в Лебединському контрольно-ревізійному відділі, пояснили, що відповідно до плану роботи КРВ в лютому місяці 2010 року вони повинні були провести планову ревізію фінансово-господарської діяльності Лебединського комунального підприємства «Архітектурно-планувальне бюро». Про це завчасно, за 10 днів до початку ревізії, було повідомлене керівництво АПБ та зазначений перелік документів, які вони повинні були надати для проведення ревізії. Але у вказаний термін необхідні документи не були надані з вини головного бухгалтера ОСОБА_1, тому ревізорами був наданий додатковий термін для подання документів, а коли з'ясувалось, що платіжні відомості, книга розрахунків заробітної плати, табеля обліку робочого часу та деякі інші документи відсутні взагалі і головний бухгалтер відмовилась їх надати, був наданий додатковий термін до жовтня 2010 року для їх відновлення. В грудні 2010 року ревізія була проведена по відновлених документах, на підставі штатних розписів та наказів по підприємству, співставлених з витребуваними з Пенсійного фонду України по м. Лебедину та Лебединському району даними персоніфікованого обліку на кожного працівника та звітними даними в контролюючі органи. За весь час проведення ревізії ОСОБА_1 на робоче місце не виходила та відмовилась спілкуватись з ревізорами та надавати їм пояснення з приводу ревізії, не дивлячись на їхні неодноразові запрошення. Ознайомитись з актом проведення ревізії та її наслідками вона теж відмовилась.

Аналогічні покази з цього приводу надали в судовому засіданні свідки: ОСОБА_4 та ОСОБА_7, які також ствердили, що за їхнього керівництва головний бухгалтер ОСОБА_1 не надавала їм для підпису відомості нарахування заробітної плати та не пояснювала порядок їх нарахування, мотивуючи тим, що розрахунки вона робила в електронному вигляді і не зберігала їх. Вони також пояснили, що звіти в контролюючі органи вони підписували і жодних зауважень зі сторони останніх не було, при перевірці звітних даних розходжень також не було. Заробітна плата повинна була нараховуватись відповідно до штатних розписів, а про преміювання працівників щомісячно видавались накази.

Свідок ОСОБА_4 також пояснив суду, що з моменту його призначення на посаду начальника комунального підприємства ( 23.04.2009 року) він намагався ознайомитись з фінансовим станом підприємства, але ОСОБА_1 надавала йому документи про проведені відрахування з підприємства, а відомостей на заробітну плату не надала. Ігноруючи його вимоги, а також вимоги ревізорів КРВ, вона на виділене їй робоче місце не з'являлась, продовжувала збереження документів поза межами підприємства та вести нарахування заробітної плати та інших виплат в електронному варіанті, не переносячи їх на паперові носії.

Він неодноразово звертався до контролюючих органів та в прокуратуру для надання допомоги у витребуванні у ОСОБА_1 чи відновленні фінансових документів, але це питання не вдалось вирішити, тому він після застосування до ОСОБА_1 заходів дисциплінарного стягнення, вимушений був звільнити її з посади 06.09.2010 року та прийняти на роботу іншого бухгалтера, яка і проводила відновлення документів за період роботи головним бухгалтером ОСОБА_1

Показами свідка ОСОБА_8 стверджується обставина, що в період роботи ОСОБА_1 головним бухгалтером на його приватному підприємстві, але вже після звільнення її з роботи в ЛРКП «АПБ» остання умисно не передала всі фінансові документи для проведення ревізії в ЛРКП «АПБ». Він також пояснив, що за допомогою спеціалістів податкової інспекції встановив факти зловживання службовим становищем ОСОБА_1 шляхом присвоєння грошових коштів підприємства, за що звільнив її з займаної посади і вона не спростовувала той факт і не оскаржувала його наказ.

Вина ОСОБА_1 у зловживанні службовим становищем шляхом зайвого нарахування собі заробітної плати понад розміри, встановлені відповідно до штатного розпису та наказів керівника підприємства та за відсутності інших законних підстав для цього в сумі 25 838 грн. 05 коп., а також у протиправному заволодінні грошовими коштами ЛРКП «АПБ» на суму 6816.65 грн. шляхом перерахування їх на свій особистий рахунок у відділенні «Приватбанку» в період з 01 січня 2007 року до 30 вересня 2010 року також підтверджується висновком проведеної у ході досудового розслідування судово-економічної експертизи № 1757 від 12.02.2011року та актами ревізії КРВ.

З оглянутих в судовому засіданні книг наказів вбачається, що на підприємстві постійно ведеться книга наказів по прийому та звільненню працівників та щомісячно видаються накази про преміювання.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про повне доведення вини ОСОБА_1 в пред'явленому їй органами досудового слідства обвинуваченні, а її покази в судовому засіданні та не визнання вини розцінює, як обраний нею спосіб захисту та бажання уникнути справедливого покарання за скоєне. При цьому враховує, що обвинувачена не надала жодного пояснення про причини нарахування собі заробітної плати та перерахування на її особистий рахунок у відділенні «Приватбанку» коштів у виді заробітної плати, єдиними нероздільними платежами, розмір яких значно перевищує розміри, встановлені штатними розписами та наказами керівників про преміювання. ЇЇ посилання на наявність вини у виявлених фактах керівників підприємства ОСОБА_7 та ОСОБА_4, які мали право першого підпису на платіжних документах і звітах в контролюючі органи, та допускали порушення в своїй роботі спростовується Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», в ст..8 якого зазначено, що обов'язок забезпечення правильності ведення бухгалтерського обліку на підприємстві покладено на керівника лише при відсутності такої штатної одиниці, як бухгалтер або бухгалтерська служба на чолі з головним бухгалтером. На ЛРКП «АПБ» така штатна одиниця, як головний бухгалтер, існувала, а тому правильність ведення бухгалтерського обліку на підприємстві мала забезпечувати саме головний бухгалтер. Відповідно до наказу Міністерства праці та соціальної політики України № 336 від 29 грудня 2004 року , яким затверджено «Професії працівників , що є загальними для всіх видів економічної діяльності», Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників» п.2 розділу 1 передбачено, що головний бухгалтер забезпечує ведення бухгалтерського обліку, дотримуючись єдиних методологічних засад, встановлених Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», з урахуванням особливостей діяльності підприємства і технології оброблення облікових даних. Із довідника професій прямо вбачається обов'язок головного бухгалтера забезпечувати дисципліну ведення бухгалтерського обліку на підприємстві. Крім того, відповідно до п. 7.2 Статуту Лебединського комунального підприємства «Архітектурно-планувальне бюро» головний бухгалтер підприємства несе персональну відповідальність за правильність взяття на облік, повноту, достовірність та своєчасність подання звітності, повноту розрахунків з бюджетом.

До того ж, як пояснила сама обвинувачена, вона з 18 років, тобто протягом більш ніж 30 років, обіймає посади бухгалтера і тому обов'язки бухгалтера та діюче законодавство з цих питань їй добре відомі. В судовому засіданні вона заявила, що знає законодавство та всі інструкції по веденні бухгалтерського обліку і їх не порушувала.

Суд також не може взяти до уваги покази обвинуваченої ОСОБА_1 в частині того, що ревізори при проведенні ревізії грубо порушили ст..19 Конституції України та всі закони про оплату праці, оскільки ОСОБА_1 в процесі проведення ревізії не спілкувалась з ревізорами, не цікавилась порядком проведення ревізії, не знайомилась з результатами ревізії та не давала жодних пояснень чи зауважень з приводу цього, не оскаржувала їхні дії.

З цих же причин суд не бере до уваги покази обвинуваченої в частині її невпевненості в достовірності відновлених фінансових документів. Порядок їх відтворення з'ясований в судовому засіданні та не викликає сумніву у суду. При цьому суд враховує, що саме обвинуваченій ОСОБА_1 начальником підприємства ОСОБА_4 пропонувалась відновити втрачені документи, але остання відмовилась це робити сама чи приймати участь у їх відновленні.

Дії обвинуваченої ОСОБА_1 суд вважає необхідним кваліфікувати по ч. 2 ст. 191 КК України, так як вона вчинила заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

При обранні міри покарання ОСОБА_1, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, те що вона раніше не притягувалася до кримінальної відповідальності, її вік, характеристику з місця проживання, а також те, що завдана діями обвинуваченої матеріальна шкода зовсім не відшкодована.

Обставин, що пом'якшують чи обтяжують покарання, суд не знайшов.

Враховуючи всі ці обставини суд вважає необхідним призначити підсудній покарання у виді позбавлення волі, оскільки саме це покарання є необхідним і достатнім для її виправлення та попередження нових злочинів.

Цивільний позов Лебединської районної ради про відшкодування матеріальної шкоди на суму 32654.70 грн. грн. підлягає задоволенню повністю, так як в судовому засіданні було встановлено, що саме на таку суму було завдано матеріальної шкоди ОСОБА_1, а відповідно до ст. 1166 ЦК України шкода, завдана майну юридичної особи неправомірними діями особи відшкодовується цією особою в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 369, 370, 373, 374, 376 КПК України, суд

З А С У Д И В :

ОСОБА _1 визнати винною у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 191КК України і призначити їй покарання по цій статті у виді позбавлення волі на строк 2 роки 6 місяців з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з обліком та зберіганням матеріальних цінностей на строк 2 роки.

Строк відбування покарання рахувати з моменту затримання ОСОБА_1.

Стягнути з засудженої ОСОБА_1 на користь Лебединської районної ради, код ЄДРПОУ 23823744, МФО 837013, р/р 35413001001252 в ГУДК у Сумській області кошти в розмірі 32654.70грн.

Вирок може бути оскаржений сторонами протягом 30 діб з моменту його проголошення до апеляційного суду Сумської області через Лебединський районний суд.

Суддя

А. О. Гура

Джерело: ЄДРСР 31097561
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку