open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа №295/3546/13-а

Категорія 101

2-а/295/212/13

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.04.2013 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира в складі:

головуючого судді - Полонця С.М.,

секретаря с/з - Волинчук Т.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі адміністративну справу за позовом ОСОБА_2 до Управління праці та соціального захисту населення Богунської районної ради м. Житомира про встановлення статусу інваліда війни, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся в суд з зазначеним позовом, в якому просив визнати неправомірними дії Управління праці та соціального захисту населення Богунської районної ради м. Житомира щодо відмови йому у встановленні статусу інваліда війни та зобов'язати відповідача встановити йому статус інваліда війни відповідно до вимог п.9 ст.7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та видати відповідне посвідчення. В обґрунтування своїх вимог зазначив, що є ліквідатором наслідків аварії на ЧАЕС 1 категорії, внаслідок чого став інвалідом 3 групи. Однак, відповідач відмовив йому у встановленні статусу інваліда війни, оскільки ним не надано достатньо доказів на підтвердження факту залучення до складу формувань Цивільної оборони.

Позивач та його представник в судовому засіданні підтримали заявлені вимоги та просили їх задовольнити з підстав, зазначених у позові.

В судове засідання представник відповідача не з»явився, надав письмові заперечення проти позову, в яких просив розглядати справу без його участі.

Допитані в судовому засіданні в якості свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 пояснили, що бачилися та спілкувалися з позивачем у столовій в м. Чорнобилі в травні 1986 року, де вони обідали, коли працювали на роботах по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Вислухавши пояснення позивача, його представника, покази свідків та дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Між сторонами виник спір в сфері публічно-правових відносин.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач є учасником ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС 1 категорії, інвалідом 2 групи захворювання, пов»язаного з роботами по ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Позивач звертався до відповідача по питанню встановлення йому статусу інваліда війни, проте отримав відмову з посиланням на відсутність необхідних для розгляду цього питання документів.

Відповідно до п.9 ст.7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», до інвалідів війни відносяться особи з числа осіб, залучених до складу формувань Цивільної оборони, які стали інвалідами внаслідок захворювань, пов'язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи.

Положеннями ст.1 Закону України «Про цивільну оборону України» передбачено, що цивільна оборона України є державною системою органів управління, сил і засобів, що створюються для організації забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій, екологічного, природного та воєнного характеру.

З довідок ТОВ «Житомирське АТП 11855», що є в матеріалах справи, вбачається, що на підставі наказу Міністерства автомобільного транспорту УССР №91 від 29.04.1986 року автоколона 2193 переіменована в Житомирське АТП 11855, в 1997 році згідно наказу №231-ВАТ від 31.10.1997 року Регіонального відділення ФДМУ по Житомирській області створено ВАТ «Житомирське АТП 11855». Згідно рішення загальних зборів акціонерів від 09.04.2010 року ВАТ «Житомирське АТП 11855» було реорганізовано шляхом перетворення в ТОВ «Житомирське АТП 11855».

ОСОБА_2 був безпосередньо зайнятий на роботах, передбачених постановою ЦК КПРС, Ради Міністрів СРСР і ВЦРПС від 29.12.1987р. №14970378 і постановою Ради Міністрів СРСР і ВЦРПС від 05.06.1986р. №665-195, що дають право на державну пенсію на пільгових умовах у відповідності зі Списком №1, затвердженим постановою Ради Міністрів СРСР від 22.08.1965р. №1173 з 08.05.1986р. по 15.05.1986р. Згідно наказу №134к від 23.05.1986р. ОСОБА_2 був направлений у відрядження в район ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в с. Лубянка, Полісського району, з 08.05.1986 року по 15.05.1986 року.

На базі а/к 2193 були сформовані загони цивільної оборони, обов'язки формувань було покладено на начальника штабу ЦО. Всі накази по автоуправлінню відсутні у зв'язку з тим, що були знищені в 1991 році, що підтверджується довідкою №2488 від 16.11.2005р. На час формування загонів і роботи в зоні аварії всі працівники керувались згідно з розпорядженням штабів ЦО облавтоуправління і а/к 2193.

Позивач звернувся до відповідача із заявою від 25.02.2013 року про встановлення йому статусу інваліда війни, однак листом відповідача від 28.02.2013 року йому було відмовлено у встановленні статусу інваліда війни.

Позивач є особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи у 1986 році (категорія 1) та є інвалідом 3 групи захворювання, пов'язаного з роботами по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку про наявність підстав для вирішення питання про встановлення позивачу статусу інваліда війни та видачі відповідного посвідчення.

Діючим законодавством повноваження щодо встановлення статусу інваліда війни згідно положень ст.7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» покладено на відповідача.

З огляду на вищенаведене, позовні вимоги підлягають до задоволення у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 8,19 Конституції України, ст.ст. 8, 9, 11, 86, 94, 160-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Законами України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Визнати неправомірними дії Управління праці та соціального захисту населення Богунської районної ради м. Житомира щодо відмови ОСОБА_2 у встановленні статусу інваліда війни згідно п.9 ст.7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Зобов'язати Управління праці та соціального захисту населення Богунської районної ради м. Житомира встановити ОСОБА_2 статус інваліда війни відповідно до вимог п.9 ст.7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та видати відповідне посвідчення.

Постанова може бути оскаржена до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Богунський районний суд м. Житомира шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії цієї постанови.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 30867858
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку