open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

16.04.2013 р. справа №3пн/5014/2496/2012

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: суддів

Ушенко Л.В. Богатиря К.В., Дучал Н.М.

при секретарі судового засідання:

Величко В.М.

за участю представників сторін: від позивача - Осьмухін С.А., довіреність № 2 від 20.11.12р.; від відповідача - не з'явився;

розглянувши апеляційну скаргу

Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная», м. Антрацит Луганської області

на рішення господарського суду

Луганської області

від

29.11.2012 року (повний текст підписано 04.12.2012р.)

у справі

№ 3пн/5014/2496/2012 (суддя Секірський А.В.)

за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная», м. Антрацит Луганської області

до

Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області, м. Луганськ

про

визнання аукціону недійсним та стягнення 45 247,80грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная», м. Антрацит Луганської області звернулось до господарського суду Луганської області з позовом до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області, м. Луганськ про визнання недійсними результатів приватизаційного аукціону від 25.09.2012р. з продажу об'єкта незавершеного будівництва державної власності - Будівництво шахти «Краснолуцька - Північна №1» (два законсервовані похилі стволи), що знаходиться на балансі ВП «Підприємство комунального господарства» ДП «Донбасантрацит», та розташований за адресою: Луганська область, м.Красний Луч, та про стягнення з відповідача на користь позивача 45 247,80 грн.

Рішенням господарського суду Луганської області від 29.11.2012р. у справі №3пн/5014/2496/2012 припинено провадження в частині позовних вимог про стягнення з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області, м.Луганськ на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная», м. Антрацит Луганської області грошових коштів у сумі 45 247,80 грн. по п. 1-1 ст. 80 ГПК України, у задоволені решти позовних вимог - відмовлено.

Рішення суду в частині відмови в задоволенні позовних вимог мотивоване дотриманням відповідачем при опублікуванні інформаційного повідомлення від 05.09.2012р. про проведення приватизаційного аукціону вимог законодавства в частині зазначення місцезнаходження (адреси) об'єкта приватизації; недоведеністю позивачем недостовірності зазначеної в повідомленні інформації щодо земельної ділянки, на якій розташований об'єкт приватизації; ненаданням позивачем належних та допустимих доказів того, що саме на земельній ділянці, яка є об'єктом оренди за договором оренди землі від 16.05.2011р., розташований об'єкт приватизації та недоведеністю позивачем наявності факту порушення його прав у зв'язку з відміною відповідачем результатів аукціону наказом від 22.10.2012р. №1975 «Про відміну результатів аукціону з продажу об'єкта незавершеного будівництва».

В частині припинення провадження у справі в частині стягнення з відповідача на користь позивача грошових коштів у сумі 45 247,80грн. суд виходив з того, що платіжним дорученням № 596 від 25.10.2012р. відповідачем було повернуто позивачеві грошові кошти у розмірі 10% початкової ціни об'єкта аукціону, перераховані позивачем на рахунок відповідача платіжним дорученням №285 від 18.09.2012р., а отже спір між сторонами в цій частині врегульований.

Не погодившись з прийнятим рішенням, Товариство з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная», м. Антрацит Луганської області звернулось до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційної скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Луганської області в частині відмови у задоволенні позовних вимог про визнання недійсними результатів приватизаційного аукціону від 25.09.2012р. з продажу об'єкта незавершеного будівництва державної власності - Будівництво шахти «Краснолуцька - Північна №1» (два законсервовані похилі стволи), що знаходиться на балансі ВП «Підприємство комунального господарства» ДП «Донбасантрацит», та розташований за адресою: Луганська область, м. Красний Луч, і прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги в цій частині.

В обґрунтування апеляційної скарги скаржник посилається на невідповідність висновків місцевого господарського суду фактичним обставинам справи та наявним в ній доказам, порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при винесенні оскаржуваного рішення. Зазначає, що суд першої інстанції не надав належної правової оцінки інформації, викладеній в інформаційному повідомленні від 05.09.2012р. про проведення приватизаційного аукціону щодо визначення місцезнаходження об'єкту приватизації, інформації щодо земельної ділянки, на якій розташований об'єкт аукціону, не врахував розпорядження Луганської обласної державної адміністрації від 17.03.2011р. №275 «Про зміну цільового призначення та надання земельної ділянки в оренду ТОВ «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная» під розміщення промислового майданчика для проведення геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки кам'яного вугілля» та договору оренди землі від 16.05.2011р., предметом якого є земельна ділянка, на якій розташовані законсервовані похилі стволи шахти «Краснолуцька - Північна №1». Крім того зазначає, що своїм висновком щодо відсутності порушень прав позивача у зв'язку з відміною відповідачем результатів аукціону наказом №1075 від 22.10.2012р., місцевий господарський суд позбавив скаржника права участі у придбанні цього ж об'єкта приватизації - об'єкта незавершеного будівництва державної власності - Будівництво шахти «Краснолуцька - Північна» №1 (два законсервовані похилі стволи) на наступному аукціоні.

Розпорядженням в.о. голови суду для розгляду апеляційної скарги сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя - Ушенко Л.В., судді: Богатир К.В. та Склярук О.І.

Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 04.01.2013р. порушено апеляційне провадження у даній справі, призначено розгляд апеляційної скарги на 12.02.2013р.

Розпорядженням голови суду змінено склад колегії суддів та сформовано її у складі: головуючий суддя - Ушенко Л.В., судді: Богатир К.В. та Дучал Н.М.

Через канцелярію Донецького апеляційного господарського суду надійшов відзив, в якому відповідач просив апеляційну скаргу позивача на рішення господарського суду Луганської області від 29.11.2012р. у справі №3пн/5014/2496/2012 залишити без задоволення, а рішення господарського суду Луганської області - без змін. Крім того, у зв'язку з тим, що Регіональне відділення Фонду держмайна України по Луганській області є бюджетною організацією та не може забезпечити явку свого представника в судове засідання, просив розглянути справу за його відсутності.

В судовому засіданні 12.02.2013р. представник скаржника підтримав апеляційну скаргу.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином.

Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 12.02.2013р. розгляд апеляційної скарги відкладено на 26.02.2013р.

Розпорядженням голови суду від 26.02.2013р. змінено склад колегії суддів та сформовано її у складі: головуючий суддя - Ушенко Л.В., судді: Манжур В.В. та Чернота Л.Ф.

В судове засідання 26.02.2013р. представник відповідача не з'явився, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином.

Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 26.02.2013р. було відкладено розгляд апеляційної скарги на 26.03.2013р.; зобов'язано позивача (скаржника) надати технічну документацію із землеустрою (оригінал) щодо відведення земельної ділянки Товариству з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная» під розміщення промислового майданчика, затверджений розпорядженням голови Луганської обласної державної адміністрації та докази розміщення на ній спірного об'єкта приватизації; витребувано у Відділі Держкомзему у Антрацитівському районі Луганської області дані земельного кадастру щодо належності земельної ділянки (контури №1081, 1162) загальною площею 49,7га, на якій розміщений об'єкт незавершеного будівництва шахти «Краснолуцька-Північна №1» (два законсервовані похилі стволи) до земель Антрацитівського району та дані щодо її вилучення.

Розпорядженням голови суду від 26.03.2013р. змінено склад колегії суддів та сформовано її у складі: головуючий суддя - Ушенко Л.В., судді: Богатиря К.В., Дучал Н.М.

В судовому засіданні 26.03.2013р. суд оглянув оригінал проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Товариству з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная» під розміщення промислового майданчика та копії збірного кадастрового плану земельної ділянки М 1:2000.

Судова колегія долучила до матеріалів справи копії збірного кадастрового плану земельної ділянки.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином.

Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 26.03.2013р. було відкладено розгляд апеляційної скарги на 16.04.2013р.; повторно витребувано у Відділі Держкомзему у Антрацитівському районі Луганської області дані земельного кадастру щодо належності земельної ділянки (контури №1081, 1162) загальною площею 49,7га, на якій розміщений об'єкт незавершеного будівництва шахти «Краснолуцька-Північна №1» (два законсервовані похилі стволи) до земель Антрацитівського району та дані щодо її вилучення.

Через канцелярію Донецького апеляційного господарського суду надійшов від Відділу Держкомзему у Антрацитівському районі Луганської області лист, в якому повідомив, що згідно земельно-кадастрової документації, а також проекту роздержавлення та приватизації УСП «Індустрія» земельна ділянка (контури №1081, №1162) загальною площею 49,7га належить до земель сільськогосподарського призначення, в тому числі пасовища, як землі не витребуваних земельних часток (паїв). Крім того відділ Держкомзему повідомив, що дана земельна ділянка під будівлями шахти «Краснолуцька-Пінічна №1» в користування не надавалась.

В судовому засіданні 16.04.2013р. представник позивача (скаржника) підтримав апеляційну скаргу.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином.

Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 26.03.2013р. явка представників сторін не була визнана судом обов'язковою.

Враховуючи викладене, судова колегія вважає можливим розглянути апеляційну скаргу за відсутністю представника відповідача за наявними у справі матеріалами.

Згідно із ст. 99 Господарського процесуального кодексу України, в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у розділі ХІІ Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ст. 101 ГПК України, апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішень місцевого господарського суду в повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, апеляційну скаргу, перевіривши повноту встановлених судом першої інстанції обставин справи та правильність їх юридичної оцінки, судова колегія дійшла висновку, що апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная», м. Антрацит Луганської області на рішення господарського суду Луганської області від 29.11.2012р. у справі №3пн/5014/2496/2012 підлягає задоволенню, а рішення господарського суду Луганської області - скасуванню в частині відмови в задоволенні позовних вимог щодо визнання недійсними результатів приватизаційного аукціону від 25.09.2012р. з продажу об'єкта незавершеного будівництва державної власності - Будівництво шахти «Краснолуцька - Північна №1» (два законсервовані похилі стволи), що знаходиться на балансі ВП «Підприємство комунального господарства» ДП «Донбасантрацит», та розташований за адресою: Луганська область, м. Красний Луч, з наступних підстав.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 5 Закону України «Про приватизацію державного майна», до об'єктів державної власності, що підлягають приватизації, належать, зокрема, об'єкти незавершеного будівництва та законсервовані об'єкти, у тому числі разом із земельними ділянками державної власності, на яких вони розташовані.

Державну політику в сфері приватизації здійснюють Фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва у районах і містах, органи приватизації в Автономній Республіці Крим, що становлять єдину систему державних органів приватизації в Україні (ч. 2 ст. 7 зазначеного Закону).

Статтею 6 Закону України «Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництва» передбачені способи приватизації об'єктів незавершеного будівництва, зокрема, шляхом продажу на аукціоні, за конкурсом.

Відповідно до ст. 5 зазначеного Закону, для включення об'єкта незавершеного будівництва державної форми власності до переліку об'єктів, що підлягають приватизації, уповноважені органи управління підприємства подають до органу приватизації лист-пропозицію щодо приватизації відповідного об'єкта незавершеного будівництва та інформацію про об'єкт незавершеного будівництва за формою, визначеною Фондом державного майна України.

Як вбачається з матеріалів справи, 16.03.2012р. Державне підприємство «Донбасантрацит» звернулось до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області з листом-пропозицією №1-1/530 про включення об'єкту незавершеного будівництва державної власності - Будівництво шахти «Краснолуцька-Північна №1», що знаходиться на балансі ВП «Підприємство комунального господарства» ДП «Донбасантрацит», до переліку об'єктів, що підлягають приватизації, у зв'язку з відсутністю підстав для відновлення будівництва.

До зазначеного листа були додані копії довідок про наявність проектно-кошторисної та технічної документації щодо об'єкта незавершеного будівництва державної власності - Будівництво шахти «Краснолуцька-Північна №1» та довідки про відвід земельної ділянки для будівництва шахти «Краснолуцька-Північна №1», відповідно до яких, актом №2 від 02.03.2004р. у Державного підприємства «Донбасантрацит» було вилучено проектно-кошторисну та технічну документацію по зазначеному об'єкту, оскільки він не мав на той час науково-історичної цінності та втратив практичне значення. Було зазначено, що земельна ділянка під будівництво об'єктів по проекту «Будівництво шахти «Краснолуцька-Північна №1» розташовувалась на землях Антрацитівського району. Земельний відвід оформлювався в процесі будівництва шахти, однак згідно розпорядження Міністерства вугільної промисловості України №38 від 11.04.1997р. «Про консервацію об'єктів незавершеного будівництва», роботи були призупинені, процес оформлення земельного відводу припинили. Державний акт на право постійного користування землею не був одержаний.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництва», рішення про приватизацію об'єктів незавершеного будівництва приймаються Фондом державного майна України, його регіональними відділеннями, органами приватизації в Автономній Республіці Крим на підставі переліку об'єктів, що підлягають приватизації.

20.03.2012р. Регіональне відділення Фонду державного майна України по Луганській області звернулось до Відділу Держкомзему в Антрацитівському районі Луганської області з листом №11-05-01391 щодо надання інформації про земельну ділянку, на якій розташований об'єкт незавершеного будівництва - Будівництво шахти «Краснолуцька-Північна №1», що знаходиться на балансі ВП «Підприємство комунального господарства» ДП «Донбасантрацит», а саме: про розмір земельної ділянки та її цільове призначення; за ким числиться земельна ділянка; наявність заборон для продажу земельних ділянок відповідно до вимог земельного законодавства; наявність сервітутів та обмежень (обтяжень) прав на земельні ділянки та дозволені види використання, а також, щодо надання у разі наявності копії земельно-кадастрової та технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), копію витягу з технічної документації, копію державного акту на право постійного користування землею.

Листом №0108/272 від 23.03.2012р. Відділом Держкомзему в Антрацитівському районі було повідомлено, що згідно проекту роздержавлення і приватизації земель КСП «Індустрія» Антрацитівського району Луганської області, вказана земельна ділянка (контури 1081,1162) загальною площею 49,7га - пасовища - землі сільськогосподарського призначення (не витребувані паї). Інформація та документи щодо відведення земельних ділянок під будівництво шахти «Краснолуцька-Південна №1» відсутня.

Наказом Фонду державного майна України № 531 від 17.04.2012р. «Про включення до переліку об'єктів незавершеного будівництва, що підлягають приватизації, та виключення з переліку» було включено до переліку об'єктів незавершеного будівництва державної власності, що підлягають приватизації шляхом продажу на аукціоні, об'єкт незавершеного будівництва - Будівництво шахти «Краснолуцька-Північна №1» (два законсервовані похилі стволи) ВП «Підприємство комунального господарства» ДП «Донбасантрацит», та розташованого за адресою: Луганська область, м. Красний Луч.

Наказом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області № 577 від 28.05.2012р. «Про приватизацію об'єкта незавершеного будівництва державної власності» було визначено спосіб та умови приватизації шляхом продажу на аукціоні об'єкта незавершеного будівництва державної власності - Будівництво шахти «Краснолуцька-Північна №1» (два законсервовані похилі стволи) ВП «Підприємство комунального господарства» ДП «Донбасантрацит» за адресою: Луганська область, м. Красний Луч (далі - ОНБ); визначено умови приватизації ОНБ, а саме: завершення будівництва ОНБ у п'ятирічний термін від дати нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу державного майна; забезпечення вимог екологічної безпеки, охорони навколишнього середовища під час добудови та подальшого введення в експлуатацію ОНБ.

13.06.2012р. уповноваженими особами Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області складено акт обстеження будівельного майданчика і технічного стану об'єкта незавершеного будівництва - Будівництво шахти «Краснолуцька-Північна №1» (два законсервовані похилі стволи) ВП «Підприємство комунального господарства» ДП «Донбасантрацит», розташованого за адресою: Луганська область, м. Красний Луч, за результатами якого встановлено, що будівельний майданчик знаходиться в Антрацитівському районі Луганської області, неподалік ліквідованої шахти «Запорізька». Два законсервовані похилі стволи (конвеєрний та допоміжний) пройдені на проектну глибину 285м та 330м. Гирла стволів законсервовані, огороджувальні споруди зруйновані, на відстані 5-10 метрів від гирла стволів маються провали глибиною 10м. Об'єкт візуально не проглядається.

Статтею 19 Закону України «Про приватизацію державного майна», ст. 15 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» та додатком №9 до Наказу Фонду Державного майна України №562 від 23.04.2012р. «Про затвердження Типового переліку відомостей для різних способів продажу, обов'язкового для публікації в офіційних друкованих виданнях державних органів приватизації, та порядку надання таких відомостей» (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.05.2012р. за №755/21068), передбачені вимоги до інформаційного повідомлення про продаж об'єкту приватизації та його зміст.

Так, інформація про проведення аукціону опубліковується не пізніш ніж за 30 календарних днів до дати його проведення в бюлетенях державних органів приватизації, а також інших друкованих виданнях, визначених державними органами приватизації.

Інформація, що підлягає опублікуванню, повинна містити, зокрема: найменування об'єкта приватизації, його місцезнаходження, найменування балансоутримувача, спосіб приватизації, розмір, цільове призначення та місцезнаходження земельної ділянки, дані про будівлі, споруди, початкову ціну реалізації, умови продажу, тощо.

05.09.2012р. Регіональним відділенням Фонду державного майна по Луганській області у офіційному виданні Фонду державного майна України - газеті «Відомості приватизації» № 36 (729) на сторінці 3 у розділі «Продаж об'єктів групи Д» було розміщено інформаційне повідомлення про об'єкт приватизації - Будівництво шахти «Краснолуцька-Північна №1» (два законсервовані похилі стволи), який знаходиться на балансі у ВП «Підприємство комунального господарства» ДП «Донбасантрацит», розташований за адресою: Луганська обл., м. Красний Луч (абз. 1-3).

Будівництво шахти «Краснолуцька-Північна №1» - два законсервовані похилі стволи (конвеєрний та допоміжний), розташовані неподалік ліквідованої шахти «Запорізька» в Антрацитівському районі. Два похилі стволи пройдені на проектну глибину 285м та 330м. Гирла стволів законсервовані, огороджувальні споруди зруйновані, на відстані 5-10 метрів від гирла стволів маються провали глибиною 10 м. Об'єкт візуально не проглядається. За роки будівництва (1992-1996) було виконано 2% кошторисної вартості проекту (абз. 4).

Земельна ділянка окремо не виділена. Питання землекористування покупець вирішує самостійно (абз. 5).

Однак, інформація, викладена в інформаційному повідомленні не відповідає встановленим вимогам та фактичним обставинам, зокрема, щодо даних про земельну ділянку, на якій розміщений об'єкт приватизації.

Як вбачається з матеріалів справи, 04.06.2010р. головою Луганської обласної державної адміністрації №584 було підписане розпорядження «Про надання дозволу Товариству з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная» на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, розташованої за межами населених пунктів на території, яка за даними земельного кадастру, враховується в Андріанопільській сільській раді Перевальського району».

Відповідно до проекту землеустрою від 17.06.2010р., від запроектованої до відведення земельної ділянки: з півночі на відстані 35,00м проходить залізничне полотно ДП «Донецька залізниця»; зі сходу, півдня та заходу вільна від забудови територія; на південний захід від земельної ділянки на відстані 2,000 км розташований населений пункт - с. Запорізьке. Земельна ділянка межує: з півночі, сходу та заходу з землями Андріанопільської сільської ради, що передані в постійне користування ВАТ «Племінне птахогосподарство «Комунарське»; з півдня з землями Антрацитівського району.

На час відведення в межах земельної ділянки, що планувалась до надання позивачу в оренду, розташовані два законсервовані похилі стволи шахти «Краснолуцька-Північна №1», а саме, головний похилий повітроподаючий ствол і допоміжний похилий вентиляційний ствол.

Земельна ділянка, що проектується до відведення з метою розміщення промислового майданчика для проведення геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки кам'яного вугілля, відводиться за рахунок земель сільськогосподарського призначення.

Навколо земельної ділянки, згідно із Земельним кодексом України та враховуючи проект розробки запасів вугілля, передбачена охоронна зона навколо промислового об'єкту (на відстань 500,00м від ділянки).

Відповідно до Українського класифікатора цільового використання земель (УКЦВЗ), земельна ділянка віднесена до земель промисловості. Код цільового використання - 1.10.

Крім того, законсервовані стволи зображені на збірному кадастровому плані даної земельної ділянки, масштаб 1:2000 (т. 1, а.с. 73-77).

16.05.2011р. між Перевальською районною державною адміністрацією та ТОВ «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная» був укладений договір оренди землі, згідно якого, в оренду передана земельна ділянка несільськогосподарського призначення, згідно розпорядження Луганської обласної державної адміністрації №275 від 17.03.2011р., загальною площею 5,0000га під розміщення промислового майданчика для проведення геологічного вивчення, в тому числі, дослідно-промислової розробки кам'яного вугілля. Земельна ділянка розташована за межами населеного пункту, на території, яка за даними державного земельного кадастру враховується в Адріанопільській селищній раді Перевальського району Луганської області, кадастровий №4423681100:100:05:0003.

Аналізуючи зміст інформаційного повідомлення, дані управління Держкомзему в Антрацитівському районі Луганської області (лист №0108/272 від 23.03.2012р.), акт обстеження земельної ділянки від 13.06.2012р., технічну документацію із землеустрою щодо виділення земельної ділянки ТОВ «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная», договір оренди земельної ділянки від 16.05.2011р. (зареєстрований 20.05.2011р.), судова колегія Донецького апеляційного господарського суду дійшла висновку, що інформація щодо земельної ділянки, на якій знаходиться об'єкт незавершеного будівництва, що підлягав приватизації шляхом проведення аукціону, яка містилась в інформаційному повідомленні, та щодо місцезнаходження об'єкту є недостовірною, оскільки земельна ділянка, на якій розташовані два похилі стволи незавершеного будівництва шахти «Краснолуцька-Північна №1» знаходиться в оренді у позивача, що підтверджується технічною документацією із землеустрою, кадастровим планом земельної ділянки, пояснювальною запискою до технічного проекту землеустрою.

Договір оренди землі від 16.05.2011р., розпорядження Луганської обласної державної адміністрації №275 від 17.03.2011р. є чинними. Розбіжності між даними Антрацитівського управління Держкомзему щодо приналежності земельної ділянки до Антрацитівського району Луганської області та даними технічної документації щодо земельної ділянки, переданої в оренду позивачу, яка знаходиться в Перевальському районі Луганської області і відноситься до Адріанопільської селищної ради, судовою колегією оцінюються критично ї приймаються дані технічної документації, наявної у позивача щодо земельної ділянки, оскільки інформація щодо земельної ділянки, зазначена в листі Управління Держкомзему в Антрацитівському районі не підтверджуються документально, відсутній кадастровий номер, акт розмежування земельних ділянок, акт встановлення меж земельної ділянки, кадастровому плані земельної ділянки, тощо.

Посилання суду першої інстанції на п. 3 договору оренди щодо відсутності на земельній ділянці об'єктів нерухомого майна не може служити однозначною підставою для висновку, що земельна ділянка, на якій знаходиться об'єкт приватизації, та земельна ділянка, що орендується позивачем є різними, оскільки: згідно акту обстеження земельної ділянки від 13.06.2012р., об'єкт візуально не проглядається, є незавершеним будівництвом і як об'єкт нерухомого майна не зареєстрований в установленому порядку.

20.09.2012р. ТОВ «Центральна збагачувана фабрика «Сєвєрная» звернулось до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області із заявою №000007/09 про приватизацію об'єкта незавершеного будівництва - Будівництво шахти «Краснолуцька - Північна №1» (два законсервовані похилі стволи).

Платіжним дорученням №285 від 18.09.2012р. Товариством з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная» було сплачено відповідачеві 45 247,80 грн. 10% без ПДВ від початкової ціни об'єкта аукціону (т. 1, а.с.44).

Відповідно до ст. 20 «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», аукціон, конкурс може бути припинено і об'єкт знімається з торгів, конкурсного відбору на вимогу будь-кого з його учасників або органу приватизації у випадках, коли не виконано вимог щодо змісту інформації, передбаченої статтею 15 цього Закону, та терміну її опублікування, істотно порушувались інші правила оголошення та проведення аукціону, конкурсу, передбачені цим Законом.

24.09.2012р. та 25.09.2012р. (09-37 год.) позивач звернувся до відповідача з вимогами вих. № 24.09.-2012 та № 25.09.-2012 (т. 1, а.с.45, 57) про припинення аукціону та зняття об'єкту з торгів, у яких просив припинити аукціон з продажу об'єкта незавершеного будівництва - Будівництва шахти «Краснолуцька-Північна №1» (два законсервовані похилі стволи), призначеного на 25.09.2012 на 10год.00хв. та зняти зазначений об'єкт з торгів. Зазначені вимоги позивач мотивував порушенням відповідачем приписів ст.ст. 15, 20 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», оскільки відповідачем у повідомленні про проведення аукціону необґрунтовано зазначено, що земельна ділянка, на якій розташовано об'єкт незавершеного будівництва, окремо не виділялася, однак земельна ділянка, на якій розташовані два похилі стволи незавершеного будівництва шахти «Краснолуцька-Північна №1», знаходиться в оренді у ТОВ «ЦЗФ «Сєвєрная». В підтвердження наявності цього факту позивачем було надано договір оренди землі від 16.05.2011р., укладений між ТОВ «ЦЗФ «Сєвєрная» та Перевальською районною державною адміністрацією.

Однак зазначені вимоги позивача були залишені відповідачем без відповіді.

25.09.2012 о 10год. 00хв. за адресою: м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, буд. 3-а, відбувся аукціон з приватизації об'єкту - лот №1 - об'єкт незавершеного будівництва державної власності - Будівництво шахти «Краснолуцька - Північна № 1» (два законсервовані похилі стволи), адреса об'єкту - Луганська обл., м. Красний Луч, в якому, крім позивача, приймали участь Приватне акціонерне товариство «ЗФ КВ-Донбас» та ТОВ «Науково-виробнича компанія «Лучвугледобування». Переможцем аукціону став позивач, вартість продажу склала 30 500 000 грн., в тому числі ПДВ - 5 083 333,33 грн.

Згідно до ч. 6 ст. 17 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», під час аукціону ведеться протокол, до якого заноситься початкова вартість продажу об'єкта, пропозиції учасників аукціону, відомості про учасників аукціону, результат торгів (ціна продажу, відомості про фізичну або юридичну особу, яка одержала право на придбання об'єкта. Протокол підписується ліцитатором та покупцем (його представником), який одержав право на придбання об'єкта. Протокол у триденний термін надсилається відповідному органу приватизації та затверджується ним.

Результати приватизаційного аукціону від 25.09.2012р. були оформлені протоколом №1, підписаним ліцитатором, начальником Регоінального відділення ФДМУ по Луганській області, Хорошевською І., та представником позивача Дибовим О. (т. 1, а.с.103).

Наказом Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Луганській області № 970 від 28.09.2012р. затверджено протокол №1 приватизаційного аукціону від 25.09.2012р., визнано переможцем Товариство з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная», за результатами приватизаційного аукціону визначено ціну продажу ОНБ у сумі 30 500 000,00грн., у тому числі ПДВ - 5 083 333,33грн. (т. 1, а.с.102).

Згідно із ст. 11 Закону України «Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництва», ст. 23 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», результати продажу об'єкта аукціону оформляються договором купівлі-продажу, який підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

28.09.2012р. відповідачем було видано наказ № 971 про укладення з ТОВ «ЦЗФ «Сєвєрная» договору купівлі-продажу державного майна - об'єкта незавершеного будівництва - Будівництво шахти «Краснолуцька-Північна №1» (два законсервовані похилі стволи), що знаходиться на балансі ВП «Підприємство комунального господарства» ДП «Донбасантрацит» та розташований за адресою: Луганська область, м.Красний Луч (т. 1, а.с.104).

Однак договір купівлі-продажу не був укладений, оскільки постановою від 03.10.2012р. (т. 1, а.с. 98) приватного нотаріуса Луганського міського нотаріального округу Луганської області Швидко. І.М. відмовлено у вчиненні нотаріальної дії по посвідченню договору купівлі продажу об'єкта незавершеного будівництва - Будівництво шахти «Краснолуцька-Північна №1» (два законсервовані похилі стволи), з підстав, що Регіональне відділення фонду державного майна України по Луганській області не надало документів, що посвідчують право власності на майно, документів, що підтверджують державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, документів, що підтверджують виділення земельної ділянки під об'єкт незавершеного будівництва, що не дає можливості зробити висновок про точне місцезнаходження вказаного об'єкту.

У зв'язку з тим, що договір купівлі-продажу об'єкта незавершеного будівництва державної власності - Будівництво шахти «Краснолуцька-Північна №1» (два законсервовані похилі стволи) не був укладений в процесі розгляду даної справи, наказом Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Луганській області №1075 від 22.10.2012р. були відмінені результати аукціону, скасовані п.п.1-3 наказу № 970 від 28.09.2012р. «Про затвердження протоколу приватизаційного аукціону», яким було затверджено протокол №1 приватизаційного аукціону від 25.09.2012р. з продажу ОНБ, визначена ціна продажу ОНБ та визнаний переможець аукціону (п.1), а також, наказано фінансово-бухгалтерському відділу відділення повернути позивачеві грошові кошти у розмірі 10% початкової ціни ОНБ у сумі 45247,80 грн. (п.2) та визнано таким, що втратив чинність, наказ № 971 від 28.09.2012р. «Про укладення договору купівлі-продажу державного майна»(п.3) (а.с.105).

Листом №11-05-05329 від 25.10.2012р. відповідач повідомив позивача про вищенаведені обставини (т. 1, а.с.106).

Позивач 03.10.2012р. звернувся з позовом до суду про визнання недійсним приватизаційного аукціону, оскільки договір купівлі-продажу не був підписаний не з його вини, але невизначеність щодо результатів аукціону могла позбавити його права на подальшу участь в новому аукціоні щодо продажу даного об'єкту.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», результатом торгів є вміщені в протоколі аукціону відомості про об'єкт приватизації, ціну продажу та про особу, яка одержала право на придбання об'єкта, що по-суті є результатом аукціону і предметом спору у даній справі.

Протокол аукціону є підставою для укладання договору купівлі-продажу між покупцем та органом приватизації.

Скасування Регіональним відділенням фонду державного майна України по Луганській області п.п. 1-3 наказу №970 від 28.09.2012р. «Про затвердження протоколу приватизаційного аукціону №1 від 25.09.2012р. з продажу об'єкта незавершеного будівництва» не має правовим наслідком втрату чинності даного протоколу, тому місцевий господарський суд обґрунтовано розглянув спір в цій частині по-суті, але дійшов невірного висновку щодо відсутності порушень при підготовці та проведенні приватизаційного аукціону, а отже, і про відсутність підстав для визнання недійсними результатів аукціону.

Колегія суддів вважає, що аукціон був проведений з порушенням вимог ст. 19 Закону України «Про приватизацію державного майна» та ст. 15 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» в частині надання недостовірної інформації в інформаційному повідомленні Регіонального відділення фонду державного майна України по Луганській області, розміщеного 05.09.2012р. в офіційному виданні Фонду державного майна України - газеті «Відомості приватизації», що має правовим наслідком недійсність результатів аукціону та недійсність угод купівлі-продажу (у разі їх укладання).

З урахуванням викладеного, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для задоволення позову Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная», м. Антрацит Луганської області в цій частині, в зв'язку з чим, прийняте місцевим господарським судом рішення у даній справі про відмову в задоволенні позову в цій частині підлягає скасуванню.

Одночасно, колегія суддів погоджується з висновками господарського суду Луганської області щодо припинення провадження у даній справі по п. 1-1 ст. 80 ГПК України в частині позовних вимог про стягнення з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная», м. Антрацит Луганської області грошових кошт у сумі 45 247,80грн., оскільки платіжним дорученням № 596 від 25.10.2012р. відповідачем в процесі розгляду справи було повернуто позивачеві грошові кошти у розмірі 10% початкової ціни об'єкта аукціону, перераховані платіжним дорученням №285 від 18.09.2012р., у сумі 45247,80грн.

З огляду на вищевикладене, судова колегія дійшла висновку, що апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная», м. Антрацит Луганської області на рішення господарського суду Луганської області від 29.11.2012р. у справі №3пн/5014/2496/2012 підлягає задоволенню, а рішення господарського суду Луганської області - скасуванню в частині відмови в задоволенні позовних вимог щодо визнання недійсним приватизаційного аукціону від 25.09.2012р., як прийняте з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи, та порушенням норм матеріального права.

Судові витрати за розгляд апеляційної скарги, відповідно до ст. 49 ГПК України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 43, 49, 91, 99, 101, 102, п. 2 ч. 1 ст. 103, п.п. 1, 3, 4 ч. 1 ст. 104, 105 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная», м. Антрацит Луганської області на рішення господарського суду Луганської області від 29.11.2012р. у справі №3пн/5014/2496/2012 - задовольнити.

2. Рішення господарського суду Луганської області від 29.11.2012р. у справі №3пн/5014/2496/2012 - скасувати в частині відмови в задоволенні позовних вимог щодо визнання недійсним результатів приватизаційного аукціону від 25.09.2012р.

3. Прийняти нове рішення в цій частині позовних вимог.

4. Задовольнити позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная», м. Антрацит Луганської області до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області, м.Луганськ про визнання недійсним приватизаційного аукціону від 25.09.2012р. з продажу об'єкта незавершеного будівництва державної власності - Будівництво шахти «Краснолуцька - Північна» №1 (два законсервовані похилі стволи), що знаходиться на балансі ВП «Підприємство комунального господарства» ДП «Донбасантрацит», та розташований за адресою: Луганська область, м. Красний Луч.

5. Визнати недійсним приватизаційний аукціон від 25.09.2012р. з продажу об'єкта незавершеного будівництва державної власності - Будівництво шахти «Краснолуцька - Північна» №1 (два законсервовані похилі стволи), що знаходиться на балансі ВП «Підприємство комунального господарства» ДП «Донбасантрацит», та розташований за адресою: Луганська область, м. Красний Луч.

6. В іншій частині рішення залишити без змін.

7. Стягнути з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області (91016, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, буд. 3-а, код ЄДРПОУ 13398493) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная» (94613, Луганська область, м. Антрацит, вул.Крилова, буд. 2-В, код ЄДРПОУ 31255912) судовий збір за подання позовної заяви в розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні, 00 коп.

8. Стягнути з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області (91016, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, буд. 3-а, код ЄДРПОУ 13398493) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Центральна збагачувальна фабрика «Сєвєрная» (94613, Луганська область, м. Антрацит, вул.Крилова, буд. 2-В, код ЄДРПОУ 31255912) судовий збір за розгляд апеляційної скарги в розмірі 536 (п'ятсот тридцять шість) гривень, 50 коп.

9. Доручити господарському суду Луганської області видати судові накази.

10. Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України через Донецький апеляційний господарський суд протягом двадцяти днів з дня її прийняття.

Головуючий Л.В. Ушенко

Судді К.В. Богатир

Н.М. Дучал

Повний текст постанови складено та підписано 22 квітня 2013 року.

Надруковано: 5 прим.

1 прим. - скаржнику,

1 прим. - відповідачу

1 прим. - у справу;

1 прим. - ГСЛО

1 прим. - ДАГС

Джерело: ЄДРСР 30811769
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку