open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" березня 2013 р.

справа № 413/2а-6979/11(2а/0413/288/12)

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Семененка Я.В.

суддів: Бишевської Н.А. Добродняк І.Ю

за участю секретаря судового засідання: Шкуропадської В.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпропетровську апеляційну скаргу ОСОБА_1

на постанову Жовтневого районного суду м.Кривого Рогу Дніпропетровської області від 09 квітня 2012 року у справі №413/2а-6979/2011(2а/0413/288/2012) за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м.Кривого Рогу Дніпропетровської області про зобовязання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просив зобов'язати відповідача провести нарахування надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць і виплатити суму з 08.08.2011 року. В обґрунтування позову позивач зазначив, що він, відповідно до ст. 13 Закону України « Про донорство крові та її компонентів», має право при нарахуванні пенсії на надбавку до пенсії у розмірі 10 відсотків від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, оскільки має статус Почесного донора СРСР. Законом України від 14 січня 1999 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України , що стосуються донорства крові та її компонентів» встановлено, що пільги , передбачені ЗУ « Про донорство крові та її компонентів» для осіб, які мають статус Почесного донора України, поширюються на громадян України , нагороджених нагрудним знаком « Почесний донор СРСР».

Постановою Жовтневого районного суду м.Кривого Рогу Дніпропетровської області від 09 квітня 2012 року у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Не погодившись з постановою суду першої інстанції, позивач - ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, в якій посилаючись на неповне з'ясування судом обставин справи, порушення норм матеріального права, просив постанову суду скасувати та прийняти нову постанову про задоволення адміністративного позову.

Дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, правову оцінку досліджених судом доказів по справі, суд апеляційної інстанції приходить до висновку про наявність підстав для частково задоволення апеляційної скарги з наступних підстав.

Встановлені обставини справи свідчать про те, що позивач нагороджений нагрудним знаком « Почесний донор СРСР», про що свідчить відповідне посвідчення (а.с.11).

На своє звернення до відповідача щодо нарахуванні надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, як особі, що нагороджена нагрудним знаком «Почесний донор СРСР», позивач отримав відмову, яка обґрунтована тим, що право на надбавку до пенсії мають особи, яким видано посвідчення почесного донора встановленого зразка. Оскільки посвідчення позивача не відповідало вимогам постанови КМУ від 10.05.1999р. №796 «Про затвердження Порядку видачі посвідчення і вручення нагрудного знака «Почесний донор України», то підстав для задоволення заяви не існує.

Вирішуючи спір по суті, суд першої інстанції фактично погодився з позицією відповідача та зазначив, що основною умовою для проведення нарахування надбавик відповідно до Закону України «Про донорство крові та її компонентів» є наявність завіреної в установленому порядку копії посвідчення «Почесний донор України», «Почесний донор СРСР».

З такими висновками суду першої інстанції суд апеляційної інстанції не погоджується з тих підстав, що вони не ґрунтуються на нормах матеріального права.

Так, відповідно до ст..13 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» почесні донори мають право, зокрема, на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються донорства крові та її компонентів» N 395-XIV, 14.01.1999, Закон, внесено зміни до Постанови Верховної Ради України від 23 червня 1995 року «Про введення в дію Закону України «Про донорство крові та її компонентів» та викладено пункт 2 у наступній редакції: «Встановити, що пільги, передбачені Законом України «Про донорство крові та її компонентів» для осіб, які мають статус Почесного донора України, поширюються на громадян України, нагороджених нагрудним знаком «Почесний донор СРСР».

Отже, позивач, як громадян України та особа, яка нагороджена нагрудним знаком «Почесний донор СРСР», має право на пільги, передбачені Законом України «Про донорство крові та її компоненти».

Таким чином, вирішуючи спір по суті, суд першої інстанції ухвалив рішення з порушення норм матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи і є підставою для скасування постанови суду та прийняття нової постанови по суті заявлених вимог.

Встановивши наявність у позивача права на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, що передбачено ст..13 Закону України «Про донорство крові та її компонентів», суд апеляційної інстанції вважає за необхідне відмовити у задоволенні позову, оскільки встановлені обставини справи свідчать про те, що відповідачем нарахована позивачу надбавка до пенсії у розмірі 10 відсотків від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць за період з 01.08.2011р. по 01.05.2012р. та виплачується в подальшому. Вказані обставини підтверджуються наданими УПФУ розпорядженням від 04.05.2012р. та протоколом від 04.05.2012р.

Отже, встановлені обставини справи свідчать про те, що відповідачем у добровільному порядку поновлено порушенні права позивача та здійснено нарахування надбавки за період, який просив позивач у позові. Тобто, встановлені судом обставини справи свідчать про відсутність підстав для поновлення порушених прав у судовому порядку.

На підставі викладеного, керуючись п.3 ч.1 ст.198, ст..202, 205, 207 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну ОСОБА_1 - задовольнити частково.

Постанову Жовтневого районного суду м.Кривого Рогу Дніпропетровської області від 09 квітня 2012 року у справі №413/2а-6979/2011(2а/0413/288/2012) - скасувати та прийняти нову постанову про відмову у задоволенні позову.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України в порядку та строки, які передбачено ст..212 КАС України.

(Повний текст постанови виготовлено 29.03.2013р.)

Головуючий: Я.В. Семененко

Суддя: Н.А. Бишевська

Суддя: І.Ю. Добродняк

Джерело: ЄДРСР 30704578
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку