open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 592/2309/13-ц

Провадження № 2-к/592/2/13

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2013 року м.Суми

Ковпаківський райсуд м. Суми в особі судді Алфьорова А.М., при секретарі Літовченко С.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми цивільну справу за клопотанням Головного управління юстиції у Сумській області, яке діє в інтересах стягувача ОСОБА_1, боржник ОСОБА_2 про визнання і надання дозволу на примусове виконання вироку польського суду на території України, -

В С Т А Н О В И В:

Головне управління юстиції у Сумській області звернулось до суду з вказаним клопотанням в якому зазначило, що 17 вересня 2012 р. Районним судом для Кракова-Подгужа у Кракові (Республіка Польща) було постановлено заочний вирок у справі про стягнення аліментів з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 на утримання неповнолітнього сина, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, по 450 злотих щомісячно, починаючи з 05.03.2012 р. ОСОБА_1 стверджує, що боржник не виконує свої зобов'язання по сплаті аліментів на утримання дитини. У відносинах між Україною та Республікою Польща діє Конвенція про стягнення аліментів за кордоном, укладена 20.06.1956 року. На підставі цієї Конвенції ОСОБА_1 звернулась із заявою про звернення та виконання в Україні рішення польського суду до Міністерства юстиції України, на яке Законом України «Про приєднання України до Конвенції про стягнення аліментів за кордоном» від 20.07.2006 року покладено виконання функцій Органу, що приймає, та Органу, що передає документи на підставі Конвенції.

В судовому засіданні представник Головного управління юстиції у Сумській області Стеценко А.І., клопотання підтримала у повному обсязі і просить суд клопотання задовольнити.

Боржник ОСОБА_2 проти клопотання заперечував, пояснивши, що він не згоден з вироком Польського суду, але це рішення він не оскаржував.

Суд заслухавши пояснення сторін, дослідивши докази по справі вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Заочним вироком Районного суду для Кракова-Подгужа у Кракові від 17 вересня 2012 року з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 були стягнуті аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 450 злотих, щомісяця, починаючи стягнення з 05.03.2012 року. /а.с.10/

У рішенні зазначено, що воно набрало законної сили з 09.10.2012 року.

Вказане рішення боржник ОСОБА_2 у добровільному порядку не виконує і не збирається виконувати, що він підтвердив у судовому засіданні.

Згідно ч.1 ст.390 ЦПК України рішення іноземного суду (суду іноземної держави; інших компетентних органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних чи господарських справ; іноземних чи міжнародних арбітражів) визнаються та виконуються в Україні, якщо їх визнання та виконання передбачено міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності.

Вказане рішення Польської республіки повинно визнаватись та виконуватись в Україні, оскільки у відносинах між Україною та Республікою Польща діє Конвенція про стягнення аліментів за кордоном від 20.06.1956 року.

Відповідно до Закону України «Про приєднання України до Конвенції про стягнення аліментів за кордоном» від 20.07.2006 року на Міністерство юстиції України покладено виконання функцій Органу, що приймає, та Органу, що передає документи на підставі Конвенції про визнання на Україні та виконання рішення польського суду.

ОСОБА_1 звернулась з відповідною заявою до Міністерства юстиції України, яке в свою чергу доручило Головному управлінню юстиції звернутись до суду з даним клопотанням.

Згідно пункту 26 «Інструкції про виконання в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном», затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 29.12.2006 року № 121/5, Міністерство юстиції України, виконуючи повноваження Органу, що приймає: пересилає отримані клопотання і заяви територіальному управлінню юстиції за місцезнаходженням відповідача.

У відповідності зі ст.391 ЦПК України рішення іноземного суду може бути пред'явлено до примусового виконання в Україні протягом трьох років з дня набрання ним законної сили, за винятком рішення про стягнення періодичних платежів, яке може бути пред'явлено до примусового виконання протягом усього строку проведення стягнення з погашенням заборгованості за останні три роки.

Вказане клопотання надійшло до суду в межах вставлених законом строків пред'явлення до примусового виконання.

Згідно ч.1 ст.392 ЦПК України питання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду розглядається судом за місцем проживання (перебування) або місцезнаходженням боржника.

Боржник проживає на території Ковпаківського району м.Суми.

Відповідно до ч.2 ст.393 ЦПК України якщо міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, передбачено подання клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду через органи державної влади України, суд приймає до розгляду клопотання, що надійшло через орган державної влади України.

Клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду відповідає вимогам ст.394 ЦПК України.

Таким чином, заочний вирок Районного суду для Кракова-Подгужа у Кракові від 17.09.2012 р. про стягнення з боржника ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліментів на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, підлягає примусовому виконанню в Україні.

Керуючись ст.ст.391, 392, 393, 394 ЦПК України, Конвенцією про стягнення аліментів за кордоном від 20.06.1956 року, Законом України «Про приєднання України до Конвенції про стягнення аліментів за кордоном»,

У Х В А Л И В :

Клопотання Головного управління юстиції у Сумській області задовольнити.

Надати дозвіл на примусове виконання заочного вироку Районного суду для Кракова-Подгужа у Кракові від 17.09.2012 р. у справі ІІІ RC 258/12/Р про стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 450 злотих щомісячно, починаючи стягнення з 05.03.2012 р.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Сумської області через Ковпаківський районний суд м.Суми протягом п'яти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: А.М. Алфьоров

Джерело: ЄДРСР 30525526
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку