open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

26 березня 2013 року м. Ужгород

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Закарпатської області в складі:

головуючого : Дроботі В.В.

суддів: Фазикош Г.В., Мацунича М.В.

при секретарі: Чучка Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за апеляційною скаргою відповідачів ОСОБА_1, ОСОБА_2 на рішення Іршавського районного суду від 27 грудня 2012 року,-

в с т а н о в и л а :

Іршавська міська рада пред'явила до ОСОБА_1, ОСОБА_2, треті особи Іршавське комунальне підприємство «Тепло-Міст», служба у справах дітей Іршавської райдержадміністрації позов про виселення.

Свої вимоги обґрунтовувала тим, що відповідачі разом із своєю малолітньою донькою у березні 2011 року самоправно вселились у квартиру АДРЕСА_1, яка є власністю територіальної громади м. Іршава та перебуває на балансі КП «Тепло-Міст». Відповідачі в квартирі не зареєстровані, квартирну плату та комунальні послуги не сплачують.

Рішення суду відповідачі разом з малолітньою донькою Софією виселені із займаного ними житлового приміщення без надання іншого житла.

В апеляційній скарзі відповідачі просять рішення скасувати і ухвалити нове, яким відмовити у позові. Апелянти посилаються на те, що позивач не є власником спірного житла, тому вони його права не порушували.

Колегія вважає, що скарга підлягає до задоволення з таких підстав.

Є доведеним, що даний позов Іршавська міська рада пред'явила, посилаючись на те, що відповідачі самоправно зайняли майно, яке є власністю територіальної громади та перебуває на балансі Іршавського комунального підприємства «Тепло-Міст» (а.с. 2-5).

Відповідно до положень ст. ст. 15, 16 Цивільного кодексу України кожна особа у разі порушення, невизнання або оспорювання майнового права та інтересу має право звернутись до суду за його захистом.

Предметом спору у даній справі є квартира АДРЕСА_1, яку займають відповідачі (а.с. 78-81).

Відповідно до положень ст. ст. 181, 182 ЦК України житловий будинок (квартира в ньому) належить до нерухомих речей, право власності на які підлягає державній реєстрації.

Є доведеним, що до 01 січня 2013 року право власності як на зазначений вище будинок, так і на квартиру № 3 в ньому за жодною особою в комунальному підприємстві Іршавського бюро технічної інвентаризації не зареєстровано (а.с. 138).

Відповідно до вимог ст. 329 ЦП України юридична особа публічного права набуває право власності на майно, передане їй у власність, та на майно набуте нею у власність на підставах не заборонених законом.

На вимогу апеляційного суду №705/1645/2012 від 20 лютого 2013 року надати акт прийняття в експлуатацію зазначеного вище житлового будинку або свідоцтво про право власності на нього позивач такі правоустановлюючі документи не надав, що свідчить про їх відсутність (а.с. 122, 130-134).

Таким чином, колегія констатує, що позивач не довів факту порушення, невизнання або оспорення його права на квартиру, яку займають відповідачі, адже жодних доказів існування на цей об'єкт нерухомості права власності територіальної громади міста Іршава, яку він представляє, суду не надано.

Оскільки позивач не довів свого права власності на квартиру АДРЕСА_1 у його вимогах про захист такого права слід відмовити.

Наявність цього судового рішення не позбавляє інші особи при доведеності їх права на зазначену квартиру, як об'єкт права власності на житло, пред'явити новий позов про захист майнового права та виселення відповідачів.

Аналогічні положення щодо захисту права власника або титульного володільця житлового будинку у відповідному житловому фонді містяться у ст. ст. 4, 15, 18, 28 та 30 Житлового кодексу України, спеціальна норма якого передбачає можливість виселення громадян із самоуправно зайнятих жилих приміщень.

Викладене вище в силу вимог ст. 309 ЦПК України є підставами для скасування рішення суду першої інстанції та ухвалення нового про відмову у позові.

Керуючись ст. ст. 307, 309 ЦПК України, колегія суддів, -

в и р і ш и л а :

Апеляційну скаргу задовольнити.

Рішення Іршавського районного суду від 27 грудня 2012 року скасувати, ухваливши нове, яким у вимогах Іршавської міської ради до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про виселення - відмовити.

Рішення набирає законної сили після його проголошення, але може бути оскаржено протягом 20 днів безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий : (підпис)

Судді: (підпис)

З оригіналом згідно:

Суддя апеляційного суду

Закарпатської області В.В. Дроботя

Джерело: ЄДРСР 30223097
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку