open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа 22ас-398\2006 р. Головуючий у суді 1 інстанції:

Горбатенко О.В. Доповідач: Пригорнєва Л.І.

УХВАЛА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2006 року колегія суддів судової падати з цивільних справ апеляційного суду Луганської області в складі:

Головуючого: Пригорнєвої Л.І.,

Суддів: Кравченко Н.ВА., Темнікової В.І.,

при секретарі: Пономаревій О.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Луганську справу по апеляційній скарзі ОСОБА_1 на постанову Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 14 квітня 2006 року в справі за позовом ОСОБА_1 до Луганського обласного військового комісаріату про перерахунок раніше призначеної пенсії ,-

ВСТАНОВИВ:

В вересні 2005 року позивач звернувся до суду з зазначеною позовною заявою, в обгрунтування якої зазначив, що відповідач не здіснив перерахунок його пенсії відповідно до нормативних документів. Просив суд зобов'язати Луганський ОВК здійснити перерахунок пенсії, збільшивши її розмір з урахуванням надбавки 40 %, з 01.03.2001 року з урахуванням премії 33,3%. Зобов'язати відповідача здійснити перерахунок пенсії з урахуванням 100% надбавки відповідно Указу президента від 23.02.2002 року № 173/ 2002 року, 50% відповідно Указу Президента від 05.05.2003 року, та з урахуванням премії 33,3 % відповідно Указу Президента № 923/96 від 04.10.1996 року та наказу МО України №75 від 05.03.2001 року, та стягнути на його користь з відповідача держмито в розмірі 8 грн. 50 коп.

Постановою Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 14 квітня 2006 року в задоволенні заявлених вимог ОСОБА_1 відмовлено.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати постанову суду першої інстанції, посилаючись на порушення судом норм матеріального права, та постановити нове судове рішення про задоволення його позовних вимог в повному обсязі.

В судовому засіданні апелянт підтримав апеляційну скаргу, посилаючись на обставини викладені в апеляційній скарзі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився про причини неявки суд не повідомив, про місце та час судового засідання повідомлений належним чином.

Заслухавши доповідача, пояснення позивача, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів, до висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Відмовляючи в задоволенні заявлених вимог позивачу, суд першої інстанції виходив з того, що законодавство з питань пенсійного забезпечення військовослужбовців, яке діяло до 01.01.2005 року не передбачало можливості перерахунку раніше призначеної пенсії у зв'язку з введенням після звільнення військовослужбовців нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення , які вони не одержували під час служби , а також премій.

Такий висновок суду першої інстанції правильний.

Як вбачається із матеріалів справи позивач проходив військову службу в збройних силах СРСР, звільнений із служби з 15 серпня 1975 року (а.с. 14) на пенсію .

Відповідно до ч. З ст. 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 р. грошове забезпечення військовослужбовців визначається залежно від посади, військового звання, наукового ступеня і вченого звання, тривалості та умов військової служби.

Відповідно до ч.З ст. 43 Закону України „Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб" в редакції від 09.04.1992 року пенсії особам, які мають право на пенсію за цим Законом, обчислюються з урахуванням відповідного окладу за посадою, спеціального звання, процентної надбавки за вислугу років, надбавки за вчене звання й вчену ступінь, кваліфікацію і умови служби в порядку й розмірах, що визначаються Кабінетом Міністрів України.

Закон України „Про внесення змін до ст.43 Закон України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб», який набув чинності 01 січня 2005 року, не має зворотної сили.

Згідно п.7 постанови КМ України від 17 липня 1992 року №393 зі змінами від 08.01.2000р „Про порядок обчислення вислуги років, призначеної пенсії і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей" пенсії обчислюються з таких видів грошового забезпечення: окладу за останньою штатною посадою, займаною перед звільненням, окладу за військове звання, процентної надбавки за вислугу років, додаткових видів грошового забезпечення, що надаються щомісячно (надбавка за вчене звання, науковий ступінь, кваліфікацію та умови служби).

У названій постанові Кабінету Міністрів України відсутнє посилання на премію та надбавки за безперервну службу в Збройних Силах України, як додатковий вид грошового забезпечення.

Також постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.1998 р. № 452 «Про упорядкування додаткових видів грошового забезпечення військовослужбовців» визначено вичерпний перелік додаткових видів грошового забезпечення, в якому відсутня премія та надбавка за безперервну службу в Збройних Силах України.

Як вбачається з матеріалів справи, 33 % - є премією, яку ОСОБА_1 помилково відносить до додаткового виду грошового забезпечення.

Постановою Кабінету Міністрів України № 452 від 06.04.1998р. встановлено, що

премії не належать до категорії обов'язкових щомісячних додаткових видів грошового

забезпечення, які враховуються при обчисленні пенсії. Відповідно до пункту З

постанови Кабінету Міністрів України від 22.05.2000р. № 829 „Про грошове забезпечення військовослужбовців" командирам (начальникам) лише надано право преміювати військовослужбовців відповідно до їх особистого вкладу в загальний результат роботи в межах фонду преміювання.

Щомісячна надбавка, запроваджена Указом Президента від 14 липня 1999 року № 847/99 в розмірі 40% відсотків посадового окладу відноситься до додаткових видів грошового забезпечення й приймається в розрахунок при нарахуванні пенсії особам, які отримували її під час проходження служби, позивач цієї надбавки не отримував, оскільки звільнений в 1975 році, а тому дія вищезазначеного указу на нього не поширюється.

Щомісячна надбавка відповідно до Указу Президента України від 23 лютого 2002 року № 173/2002 відноситься до додаткових видів грошового забезпечення і зараховується в розрахунок при обчислені пенсії особам, яким вона виплачувалася, як вбачається із матеріалів справи таку надбавку позивач не отримував.

Як вбачається із матеріалів справи позивач не одержував надбавку, запроваджену Указом Президента України від 05.05.2003 року № 389/2003 року, тому підстав для включення її в розрахунок пенсії позивачу не має.

Крім того, як вбачається із матеріалів справи відповідач здійснив позивачу перерахунок пенсії з 01.01.2005 року відповідно до закону.

Таким чином, суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення додержанням норм матеріального і процесуального права і підстав для його скасування не має.

Керуючись статтями 198, 199, 200, 205, 206 КАС України, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 відхилити. Постанову Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 14 квітня 2006 року залишити без змін.

Постанова набуває законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена безпосередньо до Вищого Адміністративного Суду України в місячний термін.

Джерело: ЄДРСР 29788
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку