open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 467/160/13- ц

2-о/467/5/13

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.01.2013 року Арбузинський районний суд

Миколаївської області

у складі: головуючого -судді Кірімової О.М.

народних засідателів Мазуренко С.П.

Димової Т.В.

за участю секретаря Торби А.В.

представника заявника Барбашова О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Арбузинка цивільну справу за заявою

Миколаївського обласного протитуберкульозного диспансеру,

заінтересована особа ОСОБА_3

про

примусову госпіталізацію хворого на заразну форму туберкульозу,

ВСТАНОВИВ:

Миколаївський обласний протитуберкульозний диспансер звернувся до суду з заявою про примусову госпіталізацію ОСОБА_3, хворого на заразну форму туберкульозу, до Миколаївського обласного протитуберкульозного диспансеру, строком на 3 місяці. Свою заяву мотивує тим, що ОСОБА_3 з 31.02.2012 року знаходиться на диспансерному обліку у лікаря-фтизіатра з діагнозом інфільтративний туберкульоз легень з розпадом та бациловиділенням. ОСОБА_3 ухиляється від лікування та є джерелом інфекції для оточуючих. За період спостереження двічі самовільно залишав Миколаївський протитуберкульозний диспансер. В зв'язку з зазначеним заявник просить госпіталізувати ОСОБА_3 в примусовому порядку до Миколаївського обласного протитуберкульозного диспансеру строком на 3 місяці.

Представник заявника в судовому засіданні підтримав дану заяву у повному обсязі та просив її задовольнити, посилаючись на те, що ОСОБА_3 хворіє на туберкульоз, від проходження лікування ухиляється та на даний час становить загрозу розповсюдження хвороби.

Заінтересована особа у судове засідання не з'явилась, але справа розглянута за його відсутності у відповідності зі ст. 285 ЦПК України, оскільки за даними протитуберкульозного закладу особа становить загрозу розповсюдження хвороби.

Заслухавши представника заявника, дослідивши матеріали цивільної справи, суд вважає, що заявлені вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно висновку ЛКК Арбузинської центральної районної лікарні № 98 від 02.01.2013 року ОСОБА_3 з 31.01.2012 року знаходиться на диспансерному обліку у фтизіатра з діагнозом: ПЛ ВДТБ правої легені (інфільтративний), Дестр+, МБТ+, М+, К-, резіст. 0, гіст. 0, категорія 2, когорта 3 -ЦЛКК від 20.07.2012 року; пневмофіброз; зловживання спиртними напоями. За період спостереження, протягом 2012 року, хворий двічі переривав стаціонарне лікування в Миколаївському обласному протитуберкульозному диспансері. 27.09.2012 року виписаний за систематичне порушення лікарняного режиму та самовільний ухід. Амбулаторно ОСОБА_3 не лікується, від спілкування з медичними працівниками ухиляється. На даний час ОСОБА_3 є джерелом розповсюдження туберкульозу. (а.с. 5).

Даний висновок ЛКК також підтверджується випискою Миколаївського обласного протитуберкульозного диспансеру № 248 з медичної картки стаціонарного хворого ТБ09 (а.с. 3) та випискою Арбузинської центральної районної лікарні з амбулаторної карти протитуберкульозного кабінету диспансерного хворого від 02.01.2013 року (а.с.4).

У відповідності до статті 22 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», особи, які хворіють на особливо небезпечні та небезпечні інфекційні хвороби, є носіями збудників цих хвороб або перебували в контакті з такими хворими чи бактеріоносіями, а також хворі на інші інфекційні хвороби у разі, якщо вони створюють реальну небезпеку зараження оточуючих, підлягають лікуванню, медичному нагляду та обстеженням у стаціонарах відповідних закладів охорони здоров'я чи наукових установ.

Згідно з ч. 1 ст. 11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз», у разі якщо хворі на заразні форми туберкульозу, у тому числі під час амбулаторного чи стаціонарного лікування, порушують протиепідемічний режим, що ставить під загрозу зараження туберкульозом інших осіб, з метою запобігання поширенню туберкульозу за рішенням суду вони можуть бути примусово госпіталізовані до протитуберкульозних закладів, що мають відповідні відділення (палати) для розміщення таких хворих.

Відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз»примусова госпіталізація осіб, стосовно яких судом ухвалено відповідне рішення, здійснюється з урахуванням висновку лікаря на строк до трьох місяців.

Відповідно до ч. 5 ст. 11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз»рішення про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу чи про продовження строку примусової госпіталізації хворих на заразні форми туберкульозу підлягає негайному виконанню. Органи внутрішніх справ за зверненням керівника протитуберкульозного закладу надають у межах своїх повноважень допомогу у забезпеченні виконання рішення суду.

Згідно з ч. 2 ст. 12 ЗУ «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз», хворі на заразні форми туберкульозу, в тому числі соціально дезадаптовані, із супутніми захворюваннями на хронічний алкоголізм, наркоманію чи токсикоманію, підлягають обов'язковій госпіталізації до протитуберкульозних закладів та зобов'язані пройти відповідне лікування. У разі ухилення від обов'язкової госпіталізації зазначені особи з метою запобігання поширенню туберкульозу за рішенням суду підлягають розшуку, приводу та обов'язковій госпіталізації до протитуберкульозних закладів, визначених місцевими органами виконавчої влади.

У відповідності до ст. 283 ЦПК України заява про обов'язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу хворого на заразну форму туберкульозу, який ухиляється від лікування, подається до суду за місцезнаходженням протитуберкульозного закладу, який здійснює медичний (диспансерний) нагляд за цим хворим, або до суду за місцем виявлення такого хворого.

Відповідно до ч. 2 ст. 286 ЦПК України рішення суду про задоволення заяви про обов'язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу або про продовження лікування є підставою для обов'язкової госпіталізації або подальшого лікування особи в протитуберкульозному закладі на встановлений законом строк.

З огляду на викладене суд приходить до висновку про необхідність задоволення заяви Миколаївського обласного протитуберкульозного диспансеру та примусову госпіталізацію ОСОБА_3, оскільки останній становить загрозу розповсюдження хвороби.

На підставі вищевикладеного,керуючись ст. 10, 60, 234, 235, 283-286 ЦПК України, ст. 11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз», суд

ВИРІШИВ:

Заяву Миколаївського обласного протитуберкульозного диспансеру, заінтересована особа ОСОБА_3 пор примусову госпіталізацію хворого на заразну форму туберкульозу -задовольнити.

Примусово госпіталізувати ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителя АДРЕСА_1, до Миколаївського обласного протитуберкульозного диспансеру на строк 3 (три) місяці.

На підставі частини 2 статті 286 ЦПК України допустити негайне виконання рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Миколаївської області через Арбузинський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Арбузинського

районного суду О.М. Кірімова

Народні засідателі

Мазуренко С.П.

Димова Т.В.

Джерело: ЄДРСР 29281868
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку