open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Головуючий у 1 інстанції - Чернобривко Л.Б.

Суддя-доповідач - Попов В.В.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2013 року справа №2а/1214/220/2012

приміщення суду за адресою: 83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26

Донецький апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого Попова В.В.,

суддів Лях О.П., Нікуліна О.А.

розглянувши у порядку письмового провадження апеляційну скаргу ОСОБА_2 на постанову Лисичанського міського суду Луганської області від 21 листопада 2012 р. у справі № 2а/1214/220/2012 за позовом ОСОБА_2 до управління Пенсійного фонду України в м.Лисичанську Луганської області про визнання дій протиправними, зобов'язання до проведення перерахунку та виплати пенсії,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до управління Пенсійного фонду України в м.Лисичанську Луганської області про визнання дій протиправними, зобов'язання до проведення перерахунку та виплати пенсії.

Постановою Лисичанського міського суду Луганської області від 21 листопада 2012 р. у справі № 2а/1214/220/2012 у задоволенні адміністративного позову ОСОБА_2 - відмовлено повністю.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати вищевказану постанову та прийняти нове рішення про задоволення позову.

Мотивами апеляційної скарги особа, яка її подала, зазначає порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, а також невідповідність висновків суду обставинам справи та неповне з'ясування обставин, що мають значення для справи.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді - доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено та підтверджено матеріалами справи наступне.

Позивач перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в м.Лисичанську Луганської області з 18.04.1997р. як пенсіонер (пенсійна справа №172355).

Пенсія його призначена зі зниженням пенсійного віку відповідно до статті 13 та статті 100 Закону України «Про пенсійне забезпечення», як особі, яка працювала на роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці (Список №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах).

З матеріалів справи ( арк.спр.6-8 копія трудової книжки ), вбачається, що позивач ппрацював на роботах (посадах), зазначених у Списку №1, 19 років 3 місяці 16 днів, а саме:

підземним замірщиком маркшейдерського відділу з повним робочим днем під землею з 01.01.1971р. по 06.03.1971р. (2 місяці 6 днів)

підземним гірником маркшейдерського відділу з повним робочим днем під землею з 22.07.1971р. по 18.12.1971р. (4 місяці 27 днів)

підземним гірником маркшейдерського відділу з повним робочим днем під землею з 19.05.1972р. по 30.09.1976р. (4 роки 4 місяці 12 днів)

дільничним маркшейдером з 01.10.1976р. по 30.10.1986р. (10 років 1 місяць 0 днів)

гірником з ремонту гірничих виробок з повним робочим днем під землею з 31.10.1986р. по 31.01.1991р. (4 роки 3 місяці 1 день).

Згідно із статтею 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» пенсію за віком на пільгових умовах мають особи, незалежно від місця останньої роботи, у т.ч. працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах; жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Пенсію позивачеві призначено з 18.04.1997р. зі зниженням пенсійного віку відповідно до статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», як працівникові, зайнятому повний робочий день на підземних роботах.

16.09.2008р. було здійснено перерахунок призначеної пенсії у відповідності з Законом України «Про підвищення престижності шахтарської праці» та встановлено виплату пенсії у розмірі трикратного прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

З 01.02.2012р. позивачу було перераховано розмір пенсії без врахування норм Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».

Колегія суддів погоджується з вимогами позивача щодо незаконності дій відповідача щодо перерахунку пенсії без врахування норм закону «Про підвищення престижності шахтарської праці» з огляду на наступне :

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» дія цього Закону поширюється на працівників, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівник шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день, та працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості - за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників і підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгові умовах, затвердженим КМУ (далі - шахтарі), та членів їх сімей.

Згідно з ст. 8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» мінімальний розмір пенсії шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, встановлюєте незалежно від місця останньої роботи, у розмірі 80 відсотків середньої заробітної плати шахтаря, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Для обчислення розміру пенсій за віком за кожний повний рік стажу роботи на підземних роботах до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

Колегія зазначає, що позивач був задіяний в процесі видобування вугілля, працював на роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці ( список № 1 ) з повним робочим днем під землею , що підтверджується записами у його трудовій книжці, , а тому на нього в повній мірі розповсюджується норми ст.. ст.. 1, 8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».

З урахуванням вищенаведеного, колегія суддів не погоджується з висновком суду першої інстанції, вважає за необхідним його скасувати та задовольнити апеляційну скаргу, оскільки суд першої інстанції не вірно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення без додержання норм матеріального і процесуального права.

Згідно зі п. 3 ч. 1 ст. 198 , ст. 202 КАС України, суд апеляційної інстанції скасовує судове рішення та ухвалює нове.

Оскільки доводи апеляційної скарги позивача ґрунтуються на вимогах законодавства та спростовують висновків суду першої інстанції, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції ухвалив оскаржуване рішення з порушенням норм матеріального права без дотримання норм процесуального права, а тому є підстави для його скасування .

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 184, 195, 197, 198, 202, 205, 206, 211, 212, 254 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 на постанову Лисичанського міського суду Луганської області від 21 листопада 2012 р. у справі № 2а/1214/220/2012 -задовольнити.

Постанову Лисичанського міського суду Луганської області від 21 листопада 2012 р. у справі № 2а/1214/220/2012 - скасувати та прийняти нову.

Адміністративний позов ОСОБА_2 до управління Пенсійного фонду України в м.Лисичанську Луганської області про визнання дій протиправними, зобов'язання до проведення перерахунку та виплати пенсії - задовольнити.

Визнати незаконними дії управління Пенсійного фонду України в м.Лисичанську Луганської області щодо встановлення з 01.02.2012р. ОСОБА_2 пенсії без врахування Закону України « Про підвищення престижності шахтарської праці».

Зобов'язати управління Пенсійного фонду України в м.Лисичанську Луганської області здійснити ОСОБА_2 перерахунок та виплату пенсії з урахуванням вимог Закону України « Про підвищення престижності шахтарської праці», починаючи з 26.04.2012р.

Постанова набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь в справі, та може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції.

Колегія суддів : В.В. Попов

О.П.Лях

О.А.Нікулін

Джерело: ЄДРСР 28995898
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку