open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 118/7050/12

07.12.2012 року м. Сімферополь

Сімферопольський районний суд Автономної Республіки Крим у складі: головуючої судді Пакули М.Р.

при секретарі Єрмакової Г.Д.

за уч. прокурора Чернікової О.Є.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Сімферополь цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Трудівської сільської ради Сімферопольського району Автономної Республіки Крим до ОСОБА_1, третя особа ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей,

В С Т А Н О В И В

Виконавчий комітет Трудівської сільської ради Сімферопольського району Автономної Республіки Крим звернувся до Сімферопольського районного суду Автономної Республіки Крим із позовом до ОСОБА_1, третя особа ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей. Позовні вимоги мотивовані тим, що ОСОБА_1 є матір'ю ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, однак з червня 2012 року з ними не проживає, не піклується про них. За місцем проживання ОСОБА_1 характеризується негативно, зловживає спиртними напоями, не має постійного місця роботи. 6 серпня 2012 року, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, жорстоко поводилася з дочкою ОСОБА_3, у зв'язку з чим на комісії з питань захисту прав дитини при Трудівській сільській раді їй було оголошено попередження, неодноразово проводилися з нею бесіди, які не дали позитивних результатів. 10 жовтня 2012 року ОСОБА_1 прийшла додому у стані алкогольного сп'яніння і влаштувавши скандал, вдарила дочку ОСОБА_4. На даний час діти проживають у ОСОБА_2 та перебувають на його утриманні. На підставі викладеного просять позбавити ОСОБА_1 батьківських прав відносно неповнолітньої ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, малолітніх ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, та стягнути з неї аліменти на їх утримання у розмірі 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Представник Виконавчого комітету Трудівської сільської ради Сімферопольського району Автономної Республіки Крим заявлені позовні вимоги підтримала у повному об'ємі.

Представник Сімферопольської районної державної адміністрації в Автономній Республіці Крим, як органу опіки та піклування, та прокурор висловили думку щодо обґрунтованості заявлених позовних вимог та доцільності позбавлення ОСОБА_1 батьківських прав.

Третя особа ОСОБА_2 просив задовольнити заявлені позовні вимоги, оскільки ОСОБА_1 не піклується про своїх дочок, не цікавиться їх життям, зловживає спиртними напоями, веде бродяжний та аморальний спосіб життя.

Відповідачка ОСОБА_1 до суду не з'явилася. Про день, час та місце розгляду справи сповіщалася належним чином. Причин неявки суду не повідомила.

На підставі ст. 224 Цивільного процесуального кодексу України суд вважає можливим винести рішення при заочному розгляді справи.

Вислухавши доводи учасників процесу, думку представника Сімферопольської районної державної адміністрації в Автономній Республіці Крим, прокурора, пояснення дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 перевіривши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають часткову задоволенню в силу наступних підстав.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_1 є матір'ю ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується свідоцтвами про народження від 25 березня 1996 року серія НОМЕР_1, від 23 листопада 2005 року серія НОМЕР_2, від 11 січня 2008 року серія НОМЕР_3 (а.с. 4-6).

Як вбачається з висновку Сімферопольської районної державної адміністрації в Автономній Республіці Крим від 16 жовтня 2012 року № 7071/04-20, характеристики від 14 лютого 2012 року № 1228/02-16, актів обстеження житлово-побутових умов дітей від 14 серпня 2012 року, від 10 жовтня 2012 року, ОСОБА_1 за місцем проживання характеризується негативно, зловживає спиртними напоями, веде аморальний та бродяжний спосіб життя, дома з'являється рідко, вихованням дітей не займається, не цікавиться їх життям та здоров'ям. 10 жовтня 2012 року ОСОБА_1 прийшла додому у стані алкогольного сп'яніння і, влаштувавши скандал, вдарила дочку ОСОБА_4 (а.с. 11-13, 30-31).

Неповнолітня ОСОБА_3 та малолітня ОСОБА_4 у судовому засіданні пояснили, що з червня 2012 року мати - ОСОБА_1 з ними не проживає, не піклується про них, не приймає заходів до їх утримання, і взагалі не цікавиться їх життям. 6 серпня 2012 року та 10 жовтня 2012 року ОСОБА_1 приходила до них у стані алкогольного сп'яніння і влаштовувала скандали, жорстоко з ними поводилася. Вони самі займаються по господарству, піклуються про маленьку сестричку ОСОБА_5 Просять позбавити матір - ОСОБА_1 батьківських прав.

Статтею 150 Сімейного кодексу України регламентовано, що батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, зобов'язані забезпечити здобуття повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Пунктом 2 ч.1 ст. 164 Сімейного кодексу України передбачено, що мати, батько

можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання

своїх обов'язків по вихованню дитини.

Беручи до уваги встановлені факти та оцінюючи надані докази, суд прийшов до висновку, що відповідачка ОСОБА_1 щодо своїх дочок: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2, не виявляє батьківської турботи, не цікавляться життям, ухиляються від обов'язків по вихованню та утриманню, у зв'язку з чим її належить позбавити батьківських прав.

Відповідно до ч. 2 ст. 166 Сімейного кодексу України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

В силу ст. 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров"я та матеріальне становище дитини; стан здоров"я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; та інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, передбачених ст. 184 Сімейного кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 184 Сімейного кодексу України суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення.

При визначенні розміру аліментів, суд враховує, що згідно зі ст. ст. 12, 13 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» прожитковий мінімум на дітей віком до 6 років з 1 грудня 2012 року становить 961 гривня, для дітей віком від 6 до 18 років - 1197 гривень, а мінімальна щомісячна заробітна плата - 1134 гривні.

Згідно зі ст. 11 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. За ст. ст. 10, 60 Цивільного процесуального кодексу України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Таким чином, приймаючи до уваги те, що батьки, позбавлені батьківських прав не звільняються від обов'язку щодо утримання дітей, та враховуючи потреби дітей, те, що відповідачка ОСОБА_1 не має постійного заробітку, суд виходячи із засад розумності, виваженості та справедливості, вважає необхідним стягнути з неї на користь дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, шляхом переказу на їх рахунки, щомісячно до їх повноліття аліменти у розмірі 300 гривень на кожну.

У задоволенні решта вимог відмовити.

Відповідно до ч. 2 ст. 184 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, на утримання дитини підлягає індексації відповідно до закону.

В силу ст. 191 Сімейного кодексу України аліменти з відповідачки ОСОБА_1 підлягають стягненню з дня пред'явлення позову, тобто з 16 жовтня 2012 року.

За ст. 367 Цивільного процесуального кодексу України суд допускає негайне

виконання рішення суду в межах місячних платежів.

На підставі ч. 1 ст. 88 Цивільного процесуального кодексу України з відповідачки ОСОБА_1 на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 321 гривні 19 копійок.

Керуючись ст. 51 Конституції України, ст. ст. 150, 155, 164, 166, 180 - 182, 184, 191 Сімейного кодексу України, ст. ст. 10, 11, 60, 209, 212 - 215, 218, 214-226, 228, 367 Цивільного процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В

Позовну заяву Виконавчого комітету Трудівської сільської ради Сімферопольського району Автономної Республіки Крим до ОСОБА_1, третя особа ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей - задовольнити частково.

Позбавити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, батьківських прав відносно дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженки с. Тургенєво Білогірського району Автономної Республіки Крим, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 проживаючої за адресою: АДРЕСА_1, щомісячно на користь ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, шляхом переказу на їх рахунки, аліменти у розмірі 300 гривень на кожну, з індексацією відповідно до закону, починаючи з 16 жовтня 2012 року і до досягнення дітьми повноліття.

У задоволенні решта вимог відмовити.

Стягнення аліментів допустити до негайного виконання в межах місячних платежів.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 321 гривні 19 копійок (триста двадцять одну гривню дев'ятнадцять копійок).

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду Автономної Республіки Крим через Сімферопольський районний суд Автономної Республіки Крим протягом десяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуто Сімферопольським районним судом Автономної Республіки Крим за письмовою заявою відповідачки, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 12 грудня 2012 року

Суддя

Джерело: ЄДРСР 28335092
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку