open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

У х в а л а

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2012 рокум. КиївКолегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України

з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Дьоміної О.О.суддів:Дем'яносова М.В., Кафідової О.В., Коротуна В.М.,Штелик С.П., розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Брокбізнес» про стягнення страхового відшкодування за касаційною скаргою приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Брокбізнес» на рішення Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 15 травня 2012 року та ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 21 червня 2012 року,

в с т а н о в и л а:

У січні 2012 року ОСОБА_6 звернувся до суду з позовом до приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Брокбізнес» (далі - ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес») про стягнення страхового відшкодування.

Зазначав, що він є посадовою особою державної податкової служби, та згідно з Законом України «Про державну податкову службу в Україні», є застрахованою особою.

Згідно з висновком МСЕК від 10 квітня 2006 року йому встановлено 60% втрати професійної працездатності у зв'язку із захворюванням, що сталося під час виконання службових обов'язків.

20 червня 2008 року між ЗАТ «Страхова компанія «Брокбізнес», правонаступником якого є ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес», та Державною податковою адміністрацією України (далі - ДПА України) укладено договір про закупівлю послуг з обов'язкового соціального страхування, згідно з яким страховик зобов'язався виплачувати страхові суми застрахованим особам у разі настання страхових випадків, що сталися починаючи з 20 червня 2005 року до 31 грудня 2008 року або до повного виконання страховиком вимог п. 3.2.5 цього договору.

04 червня 2009 року між ЗАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» та ДПА України укладено договір про закупівлю послуг з обов'язкового соціального страхування, за яким зобов'язання страховика з виплати страхових відшкодувань розповсюджується на страхові випадки, що сталися в період з 20 червня 2005 року до 31 грудня 2009 року.

12 серпня 2010 року між ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» та ДПА України укладено договір про закупівлю послуг з обов'язкового соціального страхування, за яким зобов'язання страховика з виплати страхових відшкодувань розповсюджується на страхові випадки, що сталися в період з 20 червня 2005 року до 31 грудня 2010 року.

Посилаючись на те, що страхову суму, яка передбачена Законом України «Про державну податкову службу в Україні», а також зазначеними договорами, ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» йому не виплатила, просив стягнути з ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» 198062,64 грн. страхового відшкодування.

Рішенням Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 15 травня 2012 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Дніпропетровської області від 21 червня 2012 року позовні вимоги ОСОБА_6 задоволено: стягнуто з ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» 198062,64 грн. страхового відшкодування.

У касаційній скарзі ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» порушує питання про скасування рішення Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 15 травня 2012 року та ухвали апеляційного суду Дніпропетровської області від 21 червня 2012 року та направлення справи на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Судами встановлено, що 20 червня 2008 року між ЗАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» (страховик) та ДПА України (страхувальник) укладено договір про закупівлю послуг з обов'язкового соціального страхування, за яким страховик виплачує страхові суми, зокрема, у разі втрати застрахованим працездатності в результаті захворювання, що сталося під час виконання службових обов'язків, - у розмірі, що залежить від ступеня втрати працездатності, який визначається у відсотковому відношенні до суми п'ятирічної заробітної плати за останньою посадою, яку він займав до встановлення втрати працездатності, але не може бути меншим шестимісячної заробітної плати за зазначеною посадою.

Зобов'язання страховика з виплати страхового відшкодування за цим договором розповсюджується на страхові випадки, що сталися в період з 20 червня 2005 року до 31 грудня 2008 року або до повного виконання страховиком вимог п. 3.2.5 цього договору.

04 червня 2009 року між ЗАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» та ДПА України укладено договір про закупівлю послуг з обов'язкового соціального страхування, за яким зобов'язання страховика з виплати страхового відшкодування розповсюджується на страхові випадки, що сталися в період з 20 червня 2005 року до 31 грудня 2009 року.

12 серпня 2010 року між ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» та ДПА України укладено договір про закупівлю послуг з обов'язкового соціального страхування, за яким зобов'язання страховика з виплати страхового відшкодування розповсюджується на страхові випадки, що сталися в період з 20 червня 2005 року 31 грудня 2010 року.

Згідно з висновком МСЕК від 10 квітня 2006 року ОСОБА_6 встановлено 60% втрати професійної працездатності у зв'язку із захворюванням, що сталося під час виконання службових обов'язків.

13 серпня 2008 року ОСОБА_6 звернувся до ЗАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» із заявою про виплату страхової суми.

За змістом листів-повідомлень ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» від 17 березня 2010 року, від 13 квітня 2010 року та 31 грудня 2010 року страховик припинив прийом документів на виплату страхових сум у зв'язку з повним використанням сплачених страхових платежів та виконанням зобов'язань перед страхувальником за вказаними договорами про закупівлю послуг з обов'язкового соціального страхування у повному обсязі; при цьому страховик повернув справи, у тому числі справу ОСОБА_6, за якими не було здійснено виплат страхових сум у зв'язку з недостатністю отриманих страхових платежів від страхувальника.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний суд, виходив з того, що втрата позивачем професійної працездатності у розмірі 60% у зв'язку із захворюванням, що сталося під час виконання службових обов'язків, є страховим випадком, та установивши, що ДПА сплатила страхові платежі, які передбачені зазначеними договорами про закупівлю послуг з обов'язкового соціального страхування, на рахунок ЗАТ «Страхова компанія «Брокбізнес», дійшов висновку про наявність підстав для стягнення з страховика на користь застрахованої особи невиплаченого страхового відшкодування.

Проте таких висновків суди дійшли без достатньо повного і всебічного з'ясування дійсних обставин справи.

Так, відповідно до ст. 18 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» посадові особи органів державної податкової служби підлягають обов'язковому державному особистому страхуванню за рахунок коштів державного бюджету на випадок загибелі або смерті на суму десятирічної заробітної плати за їх останньою посадою, а в разі поранення, контузії, травми або каліцтва, захворювання чи інвалідності, що сталися у зв'язку з виконанням службових обов'язків, - у розмірі від шестимісячної до п'ятирічної заробітної плати за їх останньою посадою (залежно від ступеня втрати працездатності).

Згідно з п. 1 Порядку та умов обов'язкового державного особистого страхування посадових осіб органів державної податкової служби, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 03 червня 1994 року № 349, обов'язкове державне особисте страхування посадових осіб органів державної податкової служби здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

За положеннями ст. 41 Закону України «Про страхування» страховик не відповідає за зобов'язаннями держави, а держава - за зобов'язаннями страховика.

За змістом п. 3.2.3 договорів про закупівлю послуг з обов'язкового соціального страхування, укладених між ЗАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» та ДПА України, страховик зобов'язаний виплачувати страхові суми застрахованим особам за умови надходження на його спеціальний рахунок платежів у розмірах, необхідних для проведення виплат страхових сум.

Пункт 4 Порядку та умов обов'язкового державного особистого страхування посадових осіб органів державної податкової служби, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 3 червня 1994 року № 349, встановлює, що страхові платежі, не використані в поточному році на виплату страхових сум, зараховуються до чергових платежів, а кошти, яких не вистачає на виплату страхових сум, доплачуються страхувальником.

Ухвалюючи рішення про стягнення зі страховика страхового відшкодування, суди, в порушення норм ст.ст. 212 - 214 ЦПК України, не взяли до уваги доводів відповідача про відсутність його вини у невиплаті страхової суми позивачу через відсутність коштів, необхідних для здійснення такої виплати у зв'язку з повним використанням страховиком сплачених страхувальником страхових платежів за договорами про закупівлю послуг з обов'язкового соціального страхування, а також належним чином не перевірили доказів, наданих відповідачем на підтвердження цих доводів, зокрема, суди не дали належної оцінки звітам про використання коштів, перерахованих ДПА України на рахунок ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес», які страховик надавав страхувальнику згідно з п. 4.2 договорів про закупівлю послуг з обов'язкового соціального страхування.

Крім того, суди залишили поза увагою те, що на момент звернення позивача до суду з позовом про стягнення страхового відшкодування за договорами про закупівлю послуг з обов'язкового соціального страхування, строк дії зазначених договорів закінчився.

Таким чином, висновки судів про наявність підстав для стягнення з ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» страхового відшкодування, не можна вважати обґрунтованими, оскільки вони зроблені без достатньо повного та всебічного з'ясування дійсних обставин справи.

Ураховуючи викладене, судові рішення підлягають скасуванню з підстав, передбачених ст. 338 ЦПК України, з направленням справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Брокбізнес» задовольнити.

Рішення Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 15 травня 2012 року та ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 21 червня 2012 року скасувати, справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий О.О. Дьоміна Судді:М.В. Дем'яносов О.В. Кафідова В.М. Коротун С.П. Штелик

Джерело: ЄДРСР 28309728
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку