open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 412/10889/2012 (2/412/4655/2012)

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

заочне

27 листопада 2012 року Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська

у складі: головуючого судді -Черновського Г.В.

при секретарі -Шнейдеріс А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельної фірми „Авіас" про зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В :

20 серпня 2012 року ОСОБА_1 звернулась до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельної фірми „Авіас" про зобов'язання вчинити певні дії.

У позовній заяві та у судовому засіданні позивач в обґрунтування позовних вимог посилалась на те, що 20 липня 2011 року у відділенні філії товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельної фірми „Авіас", яке розташовано за адресою у м. Дніпропетровськ, вул. Батумська, 11-а, позивач придбала паливні картки „Авіас" на дизельне паливо Л-0,2-62 загальною кількістю 750 літрів на загальну суму 7 312,50 грн. З липня 2011 року позивач неодноразово зверталась до співробітників торгівельних точок ТОВ ВТФ „Авіас" з приводу використання придбаних ОСОБА_1 20 липня 2011 року паливних карток не призвели до надання їй заявленого в картах пального, проте позивачу було повідомлено, що надані нею паливні картки заблоковано. У зв'язку з зазначеним позивач звернулась до суду з даним позовом та просила суд зобов'язати відповідача відновити належну якість придбаних ОСОБА_1 паливних карток в обсязі 750 літрів дизельного палива Л-0,2-62 за рахунком № 1675 від 20 липня 2011 року на суму 7 312,50 грн. та здійснити за зверненням власника паливних карток їх негайний обмін на дизельне паливо Л-0,2-62 в обсязі 750 літрів, а також стягнути з відповідача неустойку в розмірі 26 544,38 грн. та 372,74 грн. у рахунок повернення судового збору (а. с. 2-3).

Позивач у судовому засіданні підтримала доводи, які були викладені нею у позовній заяві та просила суд задовольнити заявлені нею позовні вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача -ТОВ ВТФ „Авіас", у судове засідання свого представника не направив, про дату та час розгляду даної цивільної справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив, за таких обставин суд вважає можливим розглянути дану цивільну справу у заочному порядку відповідно до вимог Глави 8 Розділу ІІІ ЦПК України.

Про належне повідомлення відповідача про час, дату та місце розгляду даної цивільної справи свідчить розписка за підписом представника відповідача про ознайомлення з часом та датою судового засідання, а також повідомлення про вручення поштової кореспонденції суду з викликом відповідача у судове засідання (а. с. 22, 27).

Суд, вислухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали даної цивільної справи, вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Встановлено, що позивач придбала у відповідача паливні картки „Авіас" на дизельне паливо Л-0,2-62 загальною кількістю 750 літрів на загальну суму 7 312,50 грн., що підтверджується копіями талонів на отримання пального, копією рахунку № 1675 від 20 липня 2011 року та копією квитанції 3798.336.2, наявними в матеріалах справи (а. с. 6, 28-34).

10 серпня 2011 року позивач звернулась до ТОВ ПТФ „Авіас" із письмовою претензією, в якій вимагала виконати свої обов'язки за публічним договором, який укладений в момент купівлі талонів на паливо, а саме просила відповідача здійснити обмін талонів на придбання пального на талони чинного зразку, яку відповідачем було проігноровано ( а. с. 7).

Правовідносини, що виникли між сторонами нормами урегульовані Цивільного кодексу України, Закону України „Про захист прав споживачів".

Відповідно до Закону України „Про захист прав споживачів", підтвердженням угоди між споживачем і продавцем є товарний або касовий чек, квиток, талон, або інший документ. В даному випадку йдеться про угоду, коли покупець зобов'язується сплатити певну суму за пальне, а продавець заправити його автомобіль, і підтверджується вона пластиковим талоном, виданим клієнтові. Оскільки мала місце предоплата, а термін виконання зобов'язання продавця (термін дії талонів) встановлений не був, продавець зобов'язаний відпустити товар у будь-який час, коли цього зажадає покупець.

Згідно з ч. 3 ст. 10 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За змістом ст. ст. 11, 509, 526 ЦК України однією з підстав виникнення зобов'язання є договори, а зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору, вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Згідно із ч. ч. 1,2 ст. 698 ЦК України за договором роздрібної купівлі-продажу продавець, який здійснює підприємницьку діяльність з продажу товару, зобов'язується передати покупцеві товар, що звичайно призначається для особистого, домашнього або іншого використання, не пов'язаного з підприємницькою діяльністю, а покупець зобов'язується прийняти товар і оплатити його. Договір роздрібної купівлі-продажу є публічним.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 633 ЦК України публічним є договір, в якому одна сторона -підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв'язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Пунктом 10 Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 1442 від 20 грудня 1997 року, передбачена можливість проведення розрахунку на продані нафтопродукти у безготівковій формі, зокрема з застосуванням талонів, в установленому законодавством порядку.

Особливості порядку продажу нафтопродуктів у безготівковій формі встановлюються інструкцією, яка затверджується спільним наказом Мінпаливенерго, Мінекономіки, Мінтрансзв'язку та Держстандарту.

Відповідно до п. 3 Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затвердженої Наказом Мінпаливенерго, Мінекономіки. Мінтрансзв'язку та Держстандарту № 281/171/578/155 від 20 травня 2008 року, талон -спеціальний талон, придбаний за умовами та відпускною ціною обумовленого номіналу, що підтверджує право його власника на отримання на АЗС фіксованої кількості нафтопродукту певного найменування і марки, які позначені на ньому.

Зміст та ступінь захисту бланків талонів встановлюється емітентом талона. При цьому необхідними елементами талона є наявність серійного та порядкового номеру.

Відпуск пального здійснюється за фактом пред'явлення талонів. Талони не є засобом платежу, вони тільки підтверджують право його власника на отримання фіксованої кількості нафтопродукту певного найменування і марки, які зазначено на ньому, оскільки оплату за нафтопродукти вже було здійснено.

Частиною 2 ст. 386 ЦК України передбачено, що власник, який має підстави передбачити можливість порушення свого права іншою особою, може звернутись до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такого порушення.

Тому заявлені позивачем у даній справі позовні вимоги щодо зобов'язання ТОВ ВТФ „Авіас" здійснити обмін належних ОСОБА_1 талонів на отримання дизельного палива Л-0,2-62 загальним об'ємом 750 літрів на талону чинного зразку на отримання дизельного палива Л-0,2-62 у обсязі 750 літрів є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 10, 60 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ЦПК України.

Вирішуючи позовні вимоги позивача до відповідача щодо стягнення з ТОВ ВТФ „Авіас" неустойки за затримання усунення недоліків належної якості придбаних за рахунком № 1675 від 20 липня 2011 року паливних карток обсязі 750 літрів дизельного палива Л-0,2-62 понад установлений розмір, суд не вбачає підстав для її задоволення, оскільки в ході судового розгляду позивачем не було надано належних доказів в обґрунтування даної вимоги.

Вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат, відповідно до ст. 88 ЦПК України та враховуючи результат вирішення справи, суд вважає необхідним стягнути з відповідача на користь позивача у рахунок повернення судового збору 372,77 грн. (а. с. 5).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 11, 509, 526, 629, 633, 698 ЦК України, ст. ст. 10, 11, 60, 88, 212, 213, 215, ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельну фірму „Авіас" (49044, м. Дніпропетровськ, вул. Гоголя, 15-А, код ЄДРПОУ 32560942) здійснити обмін належних ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) талонів на отримання дизельного палива Л-0,2-62 у загальному обсязі 750 літрів на талони чинного зразку на отримання дизельного палива Л-0,2-62 у обсязі 750 літрів.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельну фірму „Авіас" (49044, м. Дніпропетровськ, вул. Гоголя, 15-А, код ЄДРПОУ 32560942) здійснити обмін належних ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) у рахунок повернення судового збору 372 (триста сімдесят дві) грн. 74 коп.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії. В разі залишення зяави про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, вситановленому ЦПК України, а саме, рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 10 днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська.

Головуючий - суддя Г.В. Черновськой

Джерело: ЄДРСР 27979817
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку