open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 1516/4913/2012

Провадження № 2/1516/3402/12

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.11.2012 року Котовський міськрайонний суд Одеської області

повна назва суду

в складі: головуючого - судді Драгомерецької К. П при секретарі Марченко Н. Б.,

та адвоката (ів)

представника громадськості

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Котовськ Одеської області

справу за позовом ОСОБА_1

заявою

до

ДЕРЖАВНОГО ЗАКЛАДУ "КОТОВСЬКА ЛІНІЙНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СТАНЦІЯ НА ОДЕСЬКІЙ ЗАЛІЗНИЦІ"

Про стягнення заборгованості по заробітній платі

ВСТАНОВИЛА :

Позивач звернулася до суду із позовом до відповідача, посилаючись на ту обставину, що з 2005 року безперервно працює у ДЗ „Котовська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Одеській залізниці" Міністерства охорони здоров'я України на посаді лікаря-бактеріолога. Загальний стаж роботи позивача дорівнює 12 років.

Посилаючись на положення Постанови Кабінету Міністрів України від 26.07.2009 року № 910 «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби України» та Постанови Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 року № 1418 «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я», згідно яких лікарям і фахівцям з базовою та неповною медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я залежно від стажу роботу встановлено надбавку за вислугу років в таких розмірах: стаж роботи понад 3 роки - надбавка за вислугу років 10 %, понад 10 років - 20 %, понад 20 років 30 %, просила суд зобов'язати ДЗ «Котовська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Одеській залізниці»донарахувати та виплатити ОСОБА_1 надбавку за вислугу років за 2010 рік в загальній сумі 1383,5 грн., за 2011 рік в загальній сумі 614,9 грн.

Крім того, позивач вважала, що з вини відповідача їй не нараховувалась індексація в період з червня по грудень 2010 року, з червня по грудень 2011 року та з січня по теперішній час 2012. Разом сума боргу по індексації складає 4004 грн.

В судовому засіданні позивач підтримала позовні вимоги, надала суду пояснення, аналогічні за змістом викладеним в позовній заяві.

Відповідач позов не визнав. Представник відповідача подала письмові заперечення проти позову, в яких посилався на те, що підстав для перерахунку немає, просила відмовити в задоволенні позовних вимог, просила суд винести ухвалу, щодо проведення позапланової ревізії по нарахуванню надбавки за вислугу років та індексації працівникам Котовської ЛСЕС та залучити в якості третьої сторони головного бухгалтера Котовської ЛСЕС, яка працювала в період 01.01.2010 р. по 18.07.2011 р.

Заслухавши сторони, вивчивши матеріали справи та оцінивши наявні докази, суд прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 з 04 травня 2005 року і по даний час працює у ДЗ «Котовська лінійна СЕС на Одеській залізниці» на посаді лікаря-бактеріолога.

Згідно довідки ДЗ «Котовська лінійна СЕС на Одеській залізниці» № 01-1309 від 01.10.2012 року медичний стаж позивачки ОСОБА_1 станом на 01.01.2010 р. складає - 9 років 10 місяців, на 01.03.2010 р. складає - 10 років.

Вказані обставини не заперечуються сторонами.

Також не заперечується представником відповідача той факт, що в даний час позивачеві нараховується надбавка за вислугу років в розмірі 20 % на підставі Постанови КМУ № 1418, оскільки ОСОБА_1 має право на отримання такої надбавки.

Згідно вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 р. N 1418 «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я»в редакції, що діяла на час спірних правовідносин, дія зазначеного Порядку поширюється на лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров'я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Надбавка за вислугу років установлюється лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я залежно від стажу роботи в такому розмірі: стаж роботи понад 3 роки 10%, понад 10 років 20 %, понад 20 років 30 %.

Надбавка за вислугу років виплачується керівникам закладів охорони здоров'я та їх заступникам з числа лікарів, заступникам головного лікаря з медсестринства, керівникам структурних підрозділів з числа лікарів, лікарям усіх лікарських спеціальностей, професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров'я, головним медичним сестрам, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей.

До стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, включається:

час роботи у державних та комунальних закладах охорони здоров'я України, СРСР і союзних республік СРСР на посадах лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, визначених у пункті 3 цього Порядку;

час роботи у будь-яких державних та комунальних установах, закладах та організаціях незалежно від підпорядкування на посадах, визначених у пункті 3 цього Порядку, за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров'я;

час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а у разі, коли дитина потребує домашнього догляду, - період відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, або коли дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежна) - не більш як до досягнення нею 16-річного віку;

час, відведений на підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо працівник до і після направлення на підвищення кваліфікації працював на посадах лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, визначених у пункті 2 цього Порядку, в державних та комунальних закладах охорони здоров'я;

час навчання у клінічній ординатурі;

час строкової військової служби, якщо працівник до призову на військову службу працював на посадах лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, визначених у пункті 2 цього Порядку, в державних та комунальних закладах охорони здоров'я, і протягом трьох місяців після звільнення з військової служби (без урахування часу проїзду на постійне місце проживання) був прийнятий на роботу на одну із зазначених посад в державному або комунальному закладі охорони здоров'я;

час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (в тому числі час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу).

Надбавка за вислугу років у державному або комунальному закладі охорони здоров'я обчислюється виходячи з посадового окладу (з підвищеннями) працівника без урахування інших надбавок і доплат. До підвищення посадового окладу входять відсоток за шкідливість та за завідування.

Встановлення надбавки за вислугу років або зміна її розміру проводиться з початку місяця, що настає за місяцем роботи, в якому виникло таке право.

Всупереч п.6 Постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 р. N 1418 «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я» позивачці відповідачем в період з 01.01.2010 р. по 01.06.2010 р. надбавка за вислугу років зовсім не нараховувалась, а в період з 01.06.2010 р. по 01.11.2011 р. нараховувалась невірно: відсоток від посадового окладу без врахування шкідливості. З 01.11.2011 року надбавка за вислугу років нараховується вірно.

Відповідно до Закону України "Про індексацію грошових доходів населення" від 03. 07. 2003 року та постанови КМ України від 17. 07. 2003 року №1078 "Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення", індексації підлягають грошові доходи населення (заробітна плата) у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення, і проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 101 відсотка.

Внаслідок того, що в червні 2010 року відповідачем позивачу був сплачений борг по виплаті надбавки за вислугу років однією виплатою і не оформлено цю виплату як борг, ця сума перевищила поріг індексації і позивачці перестали нараховувати і виплачувати індексацію.

При таких обставинах, вимоги позивача ОСОБА_1 є обґрунтованими.

Суд погоджується з розрахунками позивачки щодо величини заборгованості відповідача, що виникла, оскільки даний розрахунок ґрунтується на дійсному розмірі заробітної плати, яку отримувала позивач.

Суд вважає, що індексація на заробітну плату і надбавка за вислугу років відноситься до структури заробітної плати, зазначених в п.2 ст2 Закону України "Про оплату праці", оскільки із вказаних сум проводяться відрахування податків та обов'язкові платежі, як з заробітної плати. Оскільки в довідках, на підставі яких проводилися розрахунки індексації і компенсації не зазначені суми відповідних відрахувань податків і обов'язкових платежів, тому при виплаті відповідачем присуджених для позивача сум, належить стягнути такі платежі. Оскільки індексація на заробітну плату, і відповідно компенсація відноситься до структури заробітної плати і регулюється трудовим законодавством, тому, відповідно до вимог ст. 238 КЗпП України задоволення грошових вимог не обмежені будь-яким строком.

Згідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК України, стороні, на користь якої постановлено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір»№ 3674-VІ від 08.07.2011 р. позивач звільнена від сплати судового збору при зверненні до суду з даним позовом.

Таким чином, судові витрати по справі, які складають відповідно до ЗУ № 3674-VІ від 08.07.2011 р. 214,60 грн., слід стягнути з відповідача в дохід держави.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 88, 208, 209, 212, 213, 215 ЦПК України, суддя, -

В И Р І Ш И Л А:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Зобов'язати Державний заклад «Котовська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Одеській залізниці»Міністерства охорони здоров'я України (66300, Одеська обл., м. Котовськ, вул. Котовського, буд. 19-а) донарахувати та виплатити ОСОБА_1 надбавку за вислугу років та індексацію заробітної плати з січня 2010 р. по вересень 2012 р. в загальній сумі 6002 (шість тисяч чотири) гривні 40 копійок.

Стягнути з Державного закладу «Котовська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Одеській залізниці» Міністерства охорони здоров'я України на користь держави судовий збір в сумі 214 (двісті чотирнадцять) гривень 60 копійок.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Одеської області через Котовський міськрайонний суд. шляхом подачі в десятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя -

Джерело: ЄДРСР 27851141
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку