open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 1521/4163/12

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2012 року Овідіопольський районний суд Одеської області у складі :

головуючого судді Гандзій Д.М.

при секретарі Рябоконь Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в смт. Овідіополь цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В :

29 серпня 2012 року, ОСОБА_1 звернувся до суду з вищеназваним позовом, в якому просив суд, визнати за ним право власності в порядку спадкування за законом після смерті свого батька ОСОБА_3, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1. на житловий будинок з господарчими будівлями та спорудами, який він побудував у 1960 році, однак не зареєстрував своє право власності на нього, у зв'язку з чим, нотаріус письмово відмовила йому у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вказаний житловий будинок та рекомендацією звернення до суду.

В судовому засіданні позивач підтримав свій позов, але в подальшому в судове засідання не з`явився, надавши суду заяву, в якій позов підтримав повністю та пославшись на ст. 158 ч. 2 ЦПК України, просив суд, слухати справу за його відсутністю (а.с. 66).

Відповідачка ОСОБА_2, приймаючи участь у судовому засіданні позов визнала, але в подальшому, в судові засідання не з`явилась, надавши суду письмову заяву з проханням про слухання справи за її відсутності у зв'язку з тяжким станом здоров`я і визнанням позову (а.с. 21).

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази та додатково надані документи по справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 92 ЗК України передбачено, що право постійного користування земельною ділянкою -це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.

Відповідно до статті 95 ЗК України, землекористувачі, якщо інше не передбачено законом або договором, мають право, зокрема, самостійно господарювати на землі, споруджувати жилі будинки, виробничі та інші будівлі та споруди.

З приписів статті 376 ЦК України, видно, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно із ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Аналізуючи приписи статті 1218 ЦК України, суд дійшов висновку -до складу спадщини входять лише ті права та обов'язки, носієм яких за життя був сам спадкодавець і які належали йому на законних підставах.

Частиною 1 статті 1220 ЦК України передбачено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Нормами статті 1221 ЦК України передбачено -місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

У відповідності з ч. 1 ст. 1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини, з умовою чи із застереженням.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Стаття 1258 ЦК України зазначає - спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Кожна наступна черга спадкоємців за законом -одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених ст. 1259 цього Кодексу.

Приписи ст. 1261 ЦК України встановлюють, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У відповідності до Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України «Про внесення змін до п. 3.2 розділу 3 Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна»від 09.08.2012 р. № 404, зареєстрованого в Мінюсті України 05.09.2012 р. за № 1538/21850 та набрав чинності з дня його офіційного опублікування - не належать до самочинного будівництва для будинків садибного типу, дачних та садових будинків, зокрема : індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі та споруди, прибудови до них, побудовані до 05 серпня 1992 року.

Суд встановив, що ОСОБА_3, який э батьком позивача, помер ІНФОРМАЦІЯ_1., що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 06.02.2012 р. та свідоцтвом про народження позивача серії НОМЕР_2 (а.с. 8,17).

Суд з`ясував, що за життя, ОСОБА_3, Прилианською сільською радою, на території Прилиманської с/р за адресою : АДРЕСА_1 була виділена земельна ділянка площею 0,10 га для будівництва будинку та господарських будівель та споруд, про що було зроблено відповідний запис у погосподарській книзі № 24 за 2011-2015 р.р. (особовий рахунок № НОМЕР_3), на якій, ОСОБА_3, у 1960 році, був побудований житловий будинок з господарчими будівлями та спорудами, що підтверджується схематично-ситуаційним планом земельної ділянки, довідкою Прилиманської с/р № 1472 від 10.09.2012 р. та технічним паспортом на будинок, позначений на плані під літ. «А-1,а», під літ. «Б»літня кухня, під літ. «В»гараж, під літ. «Г»сарай, під № 1-4 споруди (а.с. 51,52,56-60).

Після смерті свого батька, 22.06.2012 р., позивач, разом із своєю матір`ю -дружиною померлого ОСОБА_3, звернулися до нотаріальної контори з заявами про прийняття спадщини, після чого, була зведена спадкова справа № 225/2012, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадковий житловий будинок, що був побудований спадкодавцем на вказаній ділянці у 1960 році, нотаріусом було відмовлено з підстав відсутності правовстановлюючих документів на будинок (а.с. 26-47).

При чому, дружина померлого ОСОБА_3 -ОСОБА_2 письмово відмовилася від належної їй частки у спільному майні подружжя, так як вищевказаний будинок був побудований за власні кошти спадкодавця (а.с. 27).

Також, в матеріалах вказаної спадкової справи маються довідки Прилиманської с/р про те, що ОСОБА_3 померлий ІНФОРМАЦІЯ_1. проживав та був прописаний з 1972 року по день смерті за адресою : АДРЕСА_1 разом із своєю дружиною - відповідачкою ОСОБА_2, що підтверджується будинковою книгою а також довідка Прилиманської с/р про те, що згідно погосподарської книги № 24, особового рахунку № НОМЕР_3 -за ОСОБА_3, померлим ІНФОРМАЦІЯ_1. рахується земельна ділянка № 33 по вказаній адресі, сплачено земельний податок за земельну ділянку до 30.03.1993 р., а в подальшому, ОСОБА_3 був звільнений від оплати, як пенсіонер (а.с. 32,33).

Таким чином, згідно приписів Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України «Про внесення змін до п. 3.2 розділу 3 Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна»від 09.08.2012 р. № 404, зареєстрованого в Мінюсті України 05.09.2012 р. за № 1538/21850, суд дійшов висновку, що вказаний садовий будинок, враховуючи його рік побудови -1960 р., не являється самочинним, а його будівництво відбувалося у відповідності з відповідним дозволом, який відповідав, діючому на час його видачі законодавству.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позов обґрунтований та такий, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 10,11,57-60,130,174,209,212,213,214,215,218 ЦПК України,

ст.ст. 92,95 ЗК України, ст.ст. 376,1216,1218,1220-1222,1258,1261,1268 ЦК України, Інструкцією «Про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна»із змінами згідно Наказу № 404 від 09.08.2012 р., Пленумом ВССУ № 6 від 30.03.2012 р. «Про практику застосування судами ст. 376 ЦК України про правовий режим самочинного будівництва»суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом -задовольнити;

2. Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом після смерті його батька ОСОБА_3, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1., на спадкове нерухоме майно у вигляді житлового будинку з господарчими будівлями та спорудами за адресою : АДРЕСА_1, загальною площею 35,5 кв.м, житловою 26,7 кв.м, підсобною 8,8 кв.м, позначеного на плані під літ. «А-1,а»житловий будинок, під літ. «Б»літня кухня, під літ. «В»гараж, під літ. «Г»сарай, під № 1-4 споруди.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку через суд першої інстанції шляхом подачі в 10 денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Суддя Гандзій

Джерело: ЄДРСР 27637385
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку