open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

21.11.2012

Справа № 2-3981/12

Провадження № 2/1015/2359/2012

РІШЕННЯ

Іменем України

19 листопада 2012 року Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі головуючого судді Волчка А.Я., при секретарі Равлюк Н.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Києво-Святошинська сільгосптехніка», третя особа Управління Пенсійного фонду України в Києво-Святошинському районі Київської області про зобовязання видати довідку,

В С Т А Н О В И В:

У жовтні 2012 року ОСОБА_1 звернулась із позовом до Публічного акціонерного товариства «Києво-Святошинська сільгосптехніка», третя особа Управління Пенсійного фонду України в Києво-Святошинському районі Київської області про зобовязання видати довідку, посилаючись на те, що вона має посвідчення громадянина, як дружина померлого із числа категорії 1, смерть якого повязана з Чорнобильською катастрофою. На даний час перебуває на обліку в Управлінні пенсійного фонду у Києво-Святошинському районі Київської області та отримує пенсію за віком згідно Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування».

В 1986 році її чоловік, ОСОБА_2 приймав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. В період з 17 вересня по 5 грудня 1986 року він був зайнятий на роботах, повязаних по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, і був залучений до евакуації майна евакуйованого населення від Києво-Святошинської сільгосптехніки. Під час вказаних відряджень він отримав захворювання, пов'язане з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС, про що свідчить посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 та довідка МСЕК про встановлення 1-ї групи інвалідності захворювання, що повязане з роботами по ЛНА на ЧАЕС.

Вона зверталась до Управління ПФУ в Києво-Святошинському районі Київської області із заявою про переведення її на пенсію по втраті годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, однак на свою заяву отримала відмову, оскільки її чоловік одержував пенсію за віком, а в матеріалах пенсійної справи були відсутні виплатні документи та довідка про заробітну плату за час роботи в зоні відчуження.

Вона зверталась до голови правління ЗАТ «Києво-Святошинська сільгосптехніка»з проханням надати довідку встановленого зразка на ОСОБА_2 про нараховану заробітну плату за час роботи в зоні відчуження, проте їй також було відмовлено у видачі даної довідки. Як їй пояснили, надати довідку про нараховану заробітну плату в зоні відчуження немає можливості, у звязку з тим, що первинні облікові документи, які є підставою для складання даної довідки відсутні на підприємстві.

Довідка про заробітну плату за час роботи в зоні відчуження видається на підставі первинних документів: особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів, що містять відомості про нараховану заробітну плату, місце роботи (населений пункт, № зони, кратність чи об'єкт), період роботи в зоні відчуження, конкретні дні роботи чи їх загальну кількість, тривалість робочого дня.

Оскільки її померлий чоловік був зайнятий на роботах, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС в період з 17 вересня по 5 грудня 1986 року, мав посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1, вона вважає, що має право на підставі вимог ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»перейти на пенсію по втраті годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Враховуючи вищевикладене, ОСОБА_1 просила зобов'язати Закрите акціонерне товариство «Києво-Святошинська сільгосптехніка»видати їй довідку про заробітну плату встановленого зразка на імя ОСОБА_2, за період роботи в зоні відчуження з 17 вересня 1986 року по 05 грудня 1986 року.

У судовому засіданні позивач підтримала заявлений позов та просила його задовольнити.

У судовому засіданні представник відповідача заперечував проти задоволення позову.

У судовому засіданні представник третьої особи підтримала заявлені позивачем вимоги.

Суд, вислухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, зясувавши дійсні обставини справи, дослідивши письмові докази, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 16 жовтня 2010 року помер ОСОБА_2, який доводився чоловіком ОСОБА_1. У звязку із смертю свого чоловіка ОСОБА_1 має посвідчення громадянина, як дружина померлого із числа категорії 1, смерть якого повязана з Чорнобильською катастрофою, серія № 006829 від 14.01.2011 року. На даний час вона перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду у Києво-Святошинському районі Київської області та отримує пенсію за віком згідно вимог Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування».

В 1986 році її чоловік, ОСОБА_2 приймав участь по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. В період з 17 вересня по 5 грудня 1986 року він був зайнятий на роботах, повязаних по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і був залучений до евакуації майна евакуйованого населення від Києво-Святошинської сільгосптехніки. Під час вказаних відряджень він отримав захворювання, пов'язане з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС, про що свідчить посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 та довідка МСЕК про встановлення 1-ї групи інвалідності захворювання, що повязане з роботами по ЛНА на ЧАЕС.

З наявної в матеріалах справи довідки, виданої правлінням колгоспу «Дружба»на ім. Головатенка П.М., вбачається, що ОСОБА_2 дійсно працював на 30-ти кілометровій зоні Чорнобильської АЕС з 29 листопада по 5 грудня 1986 року.

Згідно наданої копії маршрутного листа вбачається, що ОСОБА_2 приймав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС водієм «КАМАЗ 5320 ГОС»№ 17-34 КХЛ, прицеп № 04-12 від АТ «Сільхозтехніка»ЗТ м. Вишневе, стосовно вивезення майна громадян, евакуйованих із забрудненої зони, в період з 17 вересня 1986 року по 5 грудня 1986 року.

Перебування ОСОБА_2 у зоні відчуження підтверджується також наявним у матеріалах справи посвідченням про відрядження, видане ОСОБА_2 по наказу від 28 листопада 1986 року № 334 строком на сім днів.

Згідно довідки Акціонерного товариства закритого типу «Сільгосптехніка» від 1 березня 2006 року вбачається, що ОСОБА_2 був безпосередньо зайнятий на роботах, що передбачені постановою ЦК КПРС, Ради Міністрів СРСР і ВЦСПС від 29 грудня 1987 року № 1497-878, та постановою Ради Міністрів СРСР і ВЦСПС від 6 червня 1986 року № 665-195, які дають право на одержання пенсію на пільгових умовах відповідно до списку № 1, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 22 серпня 1956 року № 1173. З 17 вересня 1986 року по 05 грудня 1986 року, а всього 14 днів перебував у зоні відчуження.

Також перебування ОСОБА_2 в Чорнобильській зоні підтверджується наявними в матеріалах справи маршрутними листами від 17 вересня 1986 року серії № 432752, від 19 вересня 1986 року серії № 432731, від 29 листопада 1986 року серії № 644175, від 30 вересня 1986 року серії № 432919, наказом Києво-Святошинського ремонтно-транспортного підприємства м. Вишневого № 41 від 21 жовтня 1992 року про проведення доплати працівникам Києво-Святошинського АРТП.

У звязку зі смертю свого чоловіка, який мав посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, ОСОБА_1 у відповідності до вимог ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»виявила бажання перевестися на пенсію по втраті годувальника за померлого чоловіка. Однак в Управлінні пенсійного фонду України в Києво-Святошинському районі їй було відмовлено у переведенні на пенсію по втраті годувальника за померлого чоловіка з тих підстав, що відсутні первинні виплатні документи та довідка про заробітну плату за роботу в зоні відчуження.

Позивач ОСОБА_1 зверталась до відповідача ЗАТ «Києво-Святошинська Сільгосптехніка»із заявами про надання довідки на ОСОБА_2 про нараховану йому заробітну плату за час роботи в зоні відчуження, однак їй було відмовлено у видачі даної довідки у звязку з тим, що первинні облікові документи, які є підставою для складання довідки відсутні.

Згідно наданої директором ПАТ «Києво-Святошинська сільгосптехніка»довідки від 19.11.2012 року № 4 вбачається, що згідно рішення Загальних зборів акціонерів від 31 жовтня 2012 року змінено назву підприємства з Закритого акціонерного товариства Києво-Святошинська Сільгосптехніка»на Публічне акціонерне товариство Києво-Святошинська Сільгосптехніка», та змінено виконавчий орган з Правління товариства на директора.

Відповідно до вимог ст. 54 Закону України пенсії у звязку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, які визначаються згідно з чинним законодавством.

Згідно вимог ч. 4 ст. 15 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»видача довідок про період роботи (служби) по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також на територіях радіоактивного забруднення, про заробітну плату за цей період здійснюється підприємствами, установами та організаціями (військоматами), а про період проживання на територіях радіоактивного забруднення, евакуацію, відселення, самостійне переселення органами місцевого самоврядування.

Довідка про заробітну плату за час роботи в зоні відчуження видається на підставі первинних документів: особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів, що містять відомості про нараховану заробітну плату, місце роботи (населений пункт, № зони, кратність чи об'єкт), період роботи в зоні відчуження, конкретні дні роботи чи їх загальну кількість, тривалість робочого дня.

Відповідно до вимог ст. 49 Кодексу законів про працю України також зазначено, що власник (уповноважений ним орган) зобовязаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на цьому підприємстві із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру заробітної плати.

Згідно ст. 101 Закону України «Про пенсійне забезпечення»підприємства несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну громадянам або державі внаслідок несвоєчасного оформлення або подання пенсійних документів, а також за видачу недостовірних документів, і відшкодовують її.

Відповідно до вимог п. 7 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», до заяви про призначення пенсії за віком додаються такі документи: ґ) документи, які засвідчують особливий статус особи: посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильскій АЕС та довідка про період (періоди) участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильскій АЕС за формою, затвердженою постановою Державного комітету СРСР по праці та соціальних питаннях від 09.03.1988р. № 122, або довідка архівної установи, або інші первинні документи, в яких зазначено період роботи, населений пункт чи об'єкт, де особою проводились роботи по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи та довідка про період (періоди) проживання (роботи) на цих територіях, видана органами місцевого самоврядування (при призначенні пенсії із застосуванням норм статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»).

Відповідно до п. 17 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»довідка про заробітну плату (дохід) особи видається на

підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою чи організацією, де працював померлий годувальник або особа, яка звертається за пенсією. Якщо такі

підприємства, установи, організації ліквідовані або припинили своє існування з інших причин, то довідки про заробітну плату видаються правонаступником цих підприємств, установ чи організацій або архівними установами.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 16 липня 2012 року № 685 затверджено форму Довідки про заробітну плату (Грошове забезпечення), одержану особою за роботу (службу) в зоні відчуження в 1986-1990 роках.

З урахуванням наведеного, суд вважає доведеними позовні вимоги позивача ОСОБА_1 щодо надання їй довідки про заробітну плату одержану ОСОБА_2, за період його роботи в зоні відчуження з 17 вересня 1986 року по 05 грудня 1986 року.

Керуючись ст. ст. 15, 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», ст. 101 Закону України «Про пенсійне забезпечення», ст. 49 Кодексу законів про працю України, ст. ст. 60, 209, 212-215, 218 ЦПК України, суд-

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Зобовязати Публічне акціонерне товариство «Києво-Святошинська сільгосптехніка»видати ОСОБА_1 довідку про заробітну плату, одержану ОСОБА_2, за період його роботи в зоні відчуження з 17 вересня 1986 року по 05 грудня 1986 року.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Києво-Святошинська сільгосптехніка»на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 107 грн. 30 коп.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Київської області шляхом подання апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення суду або шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення в разі відсутності в судовому засіданні осіб, які брали участь у справі, під час проголошення судового рішення.

Суддя А.Я. Волчко

Джерело: ЄДРСР 27549940
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку