open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 2-а/0544/305/2012

П О С Т А Н О В А

Іменем України

19 листопада 2012 року Слов’янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючий суддя Мінаєв І.М.

при секретарі судового засідання Копійко Г.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Слов’янську справу адміністративного провадження за позовом Управління праці і соціального захисту населення Слов’янської міської ради до ОСОБА_1 про повернення виданого безплатно засобу реабілітації, -

В С Т А Н О В И В:

25.10.2012 року до Слов’янського міськрайонного суду звернулося Управління праці і соціального захисту населення Слов’янської міської ради із адміністративним позовом до ОСОБА_1 про повернення виданого безплатно засобу реабілітації, пояснюючи свої вимоги наступним: безоплатне забезпечення інвалідів засобами реабілітації передбачено Законами України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про реабілітацію інвалідів в Україні»та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»у порядку визначеному Кабінетом Міністрів України. Механізм безплатного забезпечення інвалідів засобами реабілітації регулюється Порядком забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації і формування відповідного державного замовлення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.11.2006 року № 1652. Даний Порядок діяв у часі у період правових відносин між управлінням та інвалідом. Управлінням праці і соціального захисту населення Слов’янської міської ради на виконання ст. 26 ЗУ «Про реабілітацію інвалідів в Україні»та Порядку, було забезпечено кімнатним інвалідним візком марки 908А-42 інваліда І групи загального захворювання ОСОБА_2. 08.04.2010 року дружина ОСОБА_2 ОСОБА_1 отримала кімнатний візок марки 908А –42, вартістю 3270,00 грн. 19.07.2011 року ОСОБА_2 помер. Відповідно до п. 27 Порядку у разі смерті інваліда та іншої особи виданий безоплатно технічний або інший засіб реабілітації, строк експлуатації якого

не закінчився, повертається місцевому органові праці та соціального захисту населення членами сім'ї померлого інваліда чи іншої особи. Організація повернення технічних та інших засобів

реабілітації, якими були забезпечені померлі одинокі інваліди та інші особи, покладається на місцевий орган праці та соціального захисту населення. Вилучення технічних та інших засобів реабілітації, які члени сім'ї померлих інвалідів та інших осіб не хочуть повертати,

здійснюється за рішенням суду, прийнятого за заявою місцевого органу праці та соціального захисту населення. 22.03.2012 року відповідач була повідомлена про необхідність термінового повернення кімнатного інвалідного візка, який залишився після смерті її чоловіка, до Управління, але до теперішнього часу засіб реабілітації не повернуто.

Просить суд вилучити у ОСОБА_1 кімнатного інвалідного візка марки 908А-42, виданого ОСОБА_2 та передати вказаний засіб реабілітації Управлінню праці і соціального захисту населення Слов’янської міської ради або зобов’язати відповідача відшкодувати вартість засобу реабілітації, який станом на 19.07.2011 року, складає 2226,13 грн., звільнити УПСЗН від сплати судових витрат та покласти їх на відповідача.

У судовому засіданні представник позивача , яка діє за довіреністю, позовні вимоги підтримала у повному обсязі, дала пояснення, які співпадають із викладеним у позові, на задоволені позову наполягала.

Відповідач була повідомлена про час та місце розгляду справи, у судове засідання повторно не з’явилася, суд вважає можливим ухвалити рішення по справі на підставі наявних у справі доказів.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, вивчивши наявні у матеріалах справи докази, приходить до висновку про необхідність часткового задоволення позовних вимог з наступного.

Згідно ст. 26 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні»держава забезпечує розробку, виробництво, закупівлю технічних та інших засобів реабілітації, спеціального автотранспорту, виробів медичного призначення для соціальної адаптації, полегшення умов праці і побуту, спілкування інвалідів, дітей-інвалідів, поширює інформацію про таку продукцію.

Технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів є: засоби для пересування; спеціальні засоби для самообслуговування; спеціальні засоби для догляду; спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією; спеціальні засоби для освіти і занять трудовою діяльністю; протезні вироби; спеціальне фізкультурно-спортивне обладнання і спорядження, спортивний інвентар.

Виробами медичного призначення є прилади, комплекси, системи обладнання, інструменти, пристрої, імплантанти, приладдя, матеріали або інші вироби, призначені для діагностики, лікування та профілактики захворювань. Рішення про забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення приймається медико-соціальними експертними комісіями на підставі медичних показань і протипоказань, а також соціальних критеріїв.

За медичними показаннями встановлюється необхідність надання інваліду технічних та інших засобів реабілітації, виробів медичного призначення, що забезпечують компенсацію або усунення стійких обмежень життєдіяльності інваліда. За соціальними критеріями встановлюється необхідність надання інваліду технічних та інших засобів реабілітації, виробів медичного призначення для відновлення втрачених або придбання нових професійних знань, навичок та умінь, соціальної адаптації, занять фізичною культурою і спортом, задоволення духовних потреб, дозвілля.

Державне замовлення на забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення, спеціальним автотранспортом здійснюють у межах своїх повноважень органи праці та соціальної політики, охорони здоров'я.

Перелік технічних та інших засобів реабілітації, порядок забезпечення ними інвалідів, дітей-інвалідів та формування відповідного державного замовлення затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Діти-інваліди мають пріоритетне право на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення. Вироби медичного призначення, технічні та інші засоби реабілітації, комплектуючі до них, що випускаються в умовах серійного виробництва, підлягають сертифікації в державній системі сертифікації відповідно до номенклатури, що затверджується в установленому законодавством порядку. Забороняється реалізація цієї продукції без сертифіката і знака відповідності, що підтверджують її відповідність вимогам стандартів або інших нормативно-технічних документів. Сертифікація засобів реабілітації здійснюється органами сертифікації технічних засобів реабілітації і послуг, підпорядкованими центральним органам виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, охорони здоров'я, відповідно до їх повноважень, в установленому законодавством порядку.

У разі реалізації несертифікованої продукції виробник несе відповідальність згідно із законом.

Протезно -ортопедичні підприємства здійснюють розробку, виробництво, реалізацію технічних та інших засобів реабілітації, виробів медичного призначення, що компенсують чи відновлюють порушені або втрачені функції організму, а також надають послуги з обслуговування і ремонту зазначеної продукції.

Протезно-ортопедичні підприємства користуються режимом найбільшого сприяння, що полягає у включенні їх продукції до складу державного замовлення, в наданні пільг з оподаткування, виділенні земельних ділянок і виробничих приміщень, які перебувають у державній або комунальній власності, у визначеному законом порядку.

Протезно-ортопедичні підприємства здійснюють свою діяльність на підставі її ліцензування. Обов'язковою умовою ліцензування є відповідність виробничої бази підприємства заявленій номенклатурі технічних та інших засобів реабілітації, виробів медичного призначення, відповідна кваліфікаційна підготовка спеціалістів, наявність повної нормативно-технічної бази, яка регламентує вимоги щодо надійності і технології їх виготовлення, необхідна документація системи контролю якості. Ліцензування діяльності протезно-ортопедичних підприємств у межах своїх повноважень здійснюють центральні органи виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, охорони здоров'я, які також формують переліки продукції, яка підлягає сертифікації.

Відповідно до ст. 27 Порядку забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації і формування відповідного державного замовлення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.11.2006 року № 1652 у разі смерті інваліда та іншої особи виданий безоплатно технічний або інший засіб реабілітації, строк експлуатації якого не закінчився, повертається місцевому органові праці та соціального захисту населення членами сім'ї померлого інваліда чи іншої особи. Перелік таких засобів затверджує Мінсоцполітики. Організація повернення технічних та інших засобів реабілітації, якими були забезпечені померлі одинокі інваліди та інші особи, покладається на місцевий орган праці та соціального захисту населення. Вилучення технічних та інших засобів реабілітації, які члени сім'ї померлих інвалідів та інших осіб не хочуть повертати, здійснюється за рішенням суду, прийнятого за заявою місцевого органу праці та соціального захисту населення.

Згідно накладної № 06-52/56 від 08.04.2010 року ОСОБА_3 був виданий кімнатний іналідний візок 908А-42, вартістю 3270,00 грн., який отримала ОСОБА_1 (а.с. 6).

08.04.2010 року ОСОБА_1 підписала зобовязання № 06-66/38, в якому вона зобовязалась у разі смерті ОСОБА_2 повернути у місячний термін з дня смерті користувача виданий безкоштовно засіб реабілітації та попереджена, що у разі не виконання зобовязання вартість виробу буде стягнуто у судовому порядку з віднесенням судових витрат на її рахунок (а.с.7).

22.03.2011 року УПСЗН зверталося до ОСОБА_1 з повідомленням про необхідність повернення кімнатного інвалідного крісла-коляски після смерті ОСОБА_2 (а.с.8).

Згідно розрахунку, складеного УПСЗН, остаточна вартість коляски з урахуванням амортизаційного зносу на 19.07.2011 року (момент смерті ОСОБА_2С.) складає 2226,13 грн. (а.с.3).

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 08.04.2010 року отримала від УПСЗН кімнатний інвалідний візок 908А-42, вартістю 3270,00 грн. для ОСОБА_2 та зобов’язалась у разі смерті ОСОБА_2 повернути у місячний термін з дня смерті користувача виданий безкоштовно засіб реабілітації та попереджена, що у разі невиконання зобовязання вартість виробу буде стягнуто у судовому порядку з віднесенням судових витрат на її рахунок.

За таких умов суд приходить до висновку про необхідність часткового задоволення позову - вилучити у ОСОБА_1 кімнатного інвалідного візка марки 908А-42, виданого ОСОБА_2, у разі відсутності засобу реабілітації стягнути з відповідача вартість засобу реабілітації у сумі 2226,13 грн.

Також на користь держави з відповідача потрібно стягнути судовий збір у сумі 107,30 грн.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 9, 10, 11, 12, 71, 76, 86, 99, 100, 159 - 163, 167 КАС України, ст. 26 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні», ст. 27 Порядку забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації і формування відповідного державного замовлення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.11.2006 року № 1652, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Управління праці і соціального захисту населення Слов’янської міської ради до ОСОБА_1 про повернення виданого безплатно засобу реабілітації, покласти на відповідача судові витрати –задовольнити частково.

Вилучити у ОСОБА_1, яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, кімнатний інвалідний візок марки 908А –42, виданого ОСОБА_2.

У разі відсутності у ОСОБА_1 кімнатного інвалідного візку марки 908А –42 стягнути з ОСОБА_1, яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 :

·на користь Управління праці та соціального захисту населення Слов’янської міської ради (84116, м. Слов’янськ, вул. Генерала Батюка, буд. 40), на р/р 35423037001219 у ГУДКУ в Донецькій області, ОКПО 25954290, МФО 834016 вартість засобу реабілітації, який станом на 19.07.2011 року складає 2226 грн. 13 коп. (Дві тисячі двісті двадцять шість гривен 13 копійок).

·на користь держави судовий збір в сумі 107 грн. 30 коп. (Сто сім гривен 30 копійок) на доходний рахунок № 31210206700075, банк отримувача ГУ УДКС у м. Слов’янську (м. Слов’янськ), МФО 834016, Код ЄДРПОУ (банку) 37803368, код ЄДРПОУ (суду) 26503448, код класифікації доходів бюджету 22030001, отримувач ГУ УДКС у м. Слов’янську (м. Слов’янськ).

Позовні вимоги в іншій частині залишити без задоволення.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького Апеляційного Адміністративного суду через Слов’янський міськрайонний суд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення постанови.

Суддя

Слов’янського міськрайонного суду ОСОБА_4

Джерело: ЄДРСР 27518876
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку