open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 1711/1387/12

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 листопада 2012 року м. Кузнецовськ

Кузнецовський міський суд Рівненської області під головуванням

суддіДемчини Т.Ю.при секретаріКовальчук В.С. розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ПАТ «Укртелеком»в особі Цеху телекомунікаційних послуг № 8 Рівненської філії до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за надані послуги, -

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду із зазначеним позовом, у якому просить суд стягнути з ОСОБА_3 576,28 грн. заборгованості за надані послуги електрозв'язку та судові витрати в сумі 214,60 грн.

В обґрунтування позову позивач вказує, що 02 листопада 1999 року між ВАТ «Укртелеком», правонаступником якого є ПАТ «Укртелеком», та відповідачем укладений договір № 3810 про надання послуг електрозв'язку, а 24 червня 2009 року -договір № 1338 про надання послуги підключення до мережі Інтернет. Протягом часу з січня 2011 року по липень 2011 року відповідачем було спожито послуг на загальну суму 576,28 грн. Разом з тим, в порушення умов договору та вимог законодавства, відповідач у встановлені терміни вартість наданих послуг добровільно не оплатив, а тому позивач просить стягнути їх в судовому порядку.

До суду представником позивача Пацьолою Н.В. подано заяву про зменшення позовних вимог, з якої вбачається, що оскільки 09.03.11 р. Кузнецовським міським судом за заявою ПАТ «Укртелеком»було видано судовий наказ про стягнення з ОСОБА_3 заборгованості за послуги електрозв'язку станом на 01.01.11 р. в сумі 809,16 грн. по основному боргу, який не було враховано при поданні даного позову до суду, позивач просить суд стягнути з ОСОБА_3 253,87 грн. заборгованості та судові витрати в сумі 214,60 грн.

Враховуючи, що відповідач в судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомив, заперечень проти позову не подав, судом ухвалено провести заочний розгляд справи на підставі доказів, наявних у справі.

Дослідивши письмові докази, наявні в матеріалах справи та оцінивши їх у сукупності, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги з урахуванням їх зміни підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст.526 ЦК України, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Судом встановлено, що 02 листопада 1999 року між ВАТ «Укртелеком»та ОСОБА_3 укладено договір за №3810, згідно умов якого ВАТ „Укртелеком", правонаступником якого є ПАТ «Укртелеком», зобов'язувався надавати ОСОБА_3 послуги електрозв'язку за плату.

Відповідно до п.2.5 договору, Споживач зобов'язаний своєчасно вносити абонентську плату та плату за надані послуги, згідно з п.3.5 цього договору, відповідно до якого плата за послуги зв'язку вноситься до 20 числа наступного місяця.

Судом встановлено також, що 24 червня 2009 року між ВАТ «Укртелеком»та ОСОБА_3 укладено договір за №1338, згідно умов якого ВАТ „Укртелеком", правонаступником якого є ПАТ «Укртелеком», зобов'язувався надавати ОСОБА_3 послуги доступу до мережі Інтернет.

Відповідно до п.3.2.1 цього договору, Споживач зобов'язаний вносити плату за користування послугою відповідно до Розділу 5 цього договору, згідно з яким споживач проводить оплату за надані послуги щомісяця до 20 числа поточного місяця на підставі рахунків плата за послуги зв'язку вноситься до 20 числа наступного місяця.

Судом встановлено, що з лютого 2009 року по липень 2011 року відповідачем були спожиті послуги електрозв'язку, загальна вартість яких з урахуванням заборгованості на початок зазначеного періоду становить 1529,02 грн., з яких оплачено за цей період 952,74 грн., отже, непогашена вартість наданих послуг складає 576,28 грн., що підтверджується випискою з оборотної відомості абонента. Однак, на даний час заборгованість відповідачем не погашена.

З клопотання позивача про зменшення розміру позовних вимог та копії судового наказу Кузнецовського міського суду № 2н-27/11 від 09 березня 2011 року вбачається, що заборгованість за вищезазначений період в сумі 322,50 грн. вже стягнута вищезазначеним судовим наказом.

Отже, стягненню з відповідача підлягає заборгованість за надані послуги в сумі 253,78 грн., що дорівнює різниці між боргом та стягнутою за судовим наказом сумою.

Будь-яких доказів в спростування вищезазначених фактичних обставин відповідачем ОСОБА_3 суду не надано.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.33 Закону України „Про телекомунікації", абоненти зобов'язані виконувати умови договору про надання телекомунікаційних послуг у разі його укладення, у тому числі своєчасно оплачувати отримані ними телекомунікаційні послуги.

Згідно з п.72 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.12 р. № 295, у разі здійснення розрахунків за отримані послуги на умовах наступної оплати абонент оплачує послуги після закінчення розрахункового періоду. Плата вноситься після отримання ним рахунка, але не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим періодом, якщо інше не встановлено договором відповідно до законодавства. Аналогічна норма міститься і у п.108 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 09.08.05 р. № 720, які втратили чинність у зв'язку з прийняттям Кабінетом Міністрів України постанови № 295 від 11.04.12 р.

Таким чином, відповідач, в порушення вищезазначених вимог законодавства та умов договору, допустив порушення строків внесення плати за надані телекомунікаційні послуги.

Враховуючи викладене, керуючись ст.526 ЦК України, ст.33 Закону України „Про телекомунікації», ст.ст. 4, 10, 60, 81, 88, 212-215, 224-226 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь публічного акціонерного товариства «Укртелеком»в особі Цеху телекомунікаційних послуг № 8 Рівненської філії 253 (двісті п'ятдесят три) гривні 78 копійок заборгованості за надані телекомунікаційні послуги.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь публічного акціонерного товариства «Укртелеком»в особі Цеху телекомунікаційних послуг № 8 Рівненської філії судовий збір в сумі 214 (двісті чотирнадцять) гривні 60 копійок.

На заочне рішення суду відповідач може подати до Кузнецовського міського суду Рівненської області заяву про його перегляд протягом десяти днів з дня отримання його копії.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Рівненської області через Кузнецовський міський суд протягом десяти днів з дня його проголошення. У разі ухвалення рішення у відсутності особи, яка бере участь у справі, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 27397397
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку