open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 204/2967/2012

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"12" жовтня 2012 р. Гайсинський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого - судді В.І.Кравця,

розглянувши за відсутності осіб, які беруть участь у справі, в місті Гайсині цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа Кіблицька сільська рада про встановлення факту законного набуття права власності на житловий будинок з господарськими будівлями, -

встановив:

26.09.2012 року ОСОБА_1 звернувся до суду з цією заявою, вказуючи, що для оформлення правовстановлюючих документів на спадковий будинок і отримання у нотаріуса свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої 04.09.2011 року матері ОСОБА_2, йому необхідно встановити факт законного набуття спадкодавицею за життя права власності на цілий житловий будинок з господарськими будівлями №82 по вул.Садова в с. Кіблич Гайсинського району; посилався на те, що спадкодавиця власною працею та коштами збудувала будинок з господарськими будівлями, проживала у ньому, вела господарство, але за життя не зареєструвала своє право власності на будинковолодіння, яке до 15.04.1991 року відносилось до майна суспільної групи колгоспний двір.

В судове засідання заявник звернувся письмово з заявою про підтримання вимог заяви та просив розглядати справу за його відсутності . (а.с.17).

Представник Кіблицької сільської ради звернувся з заявою про згоду з вимогами заявника та розгляд справи у його відсутність (а.с.16).

Відповідно до положень ч.2 ст.158, ч.2 ст.197 ЦПК України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності; у разі неявки осіб, які беруть участь у справі, розгляд справи проводиться без фіксування судового засідання технічним засобом.

З урахуванням позицій осіб, які беруть участь у справі та досліджених доказів, суд визнає за необхідне заяву задовольнити повністю з таких міркувань.

Достовірно доведено, що ОСОБА_2 власною працею та коштами спорудила житловий будинок з господарськими будівлями №82 по вул.Садова в с. Кіблич Гайсинського району Вінницької області, який згідно з записами господарської книги №5, особового рахунку №214 Кіблицької сільської ради відносився до майна суспільної групи колгоспний двір, станом на 15.04.1991 року членом якого була ОСОБА_2 (а.с.6)

Згідно довідки Кіблицької сільської ради №489 від 20.08.2012 року та свідоцтва про смерть серії І-АМ №215175, виданого виконкомом Кіблицької сільської ради 05.09.2011 року безносюк А.Д. до дня смерті 04.09.2011 року проживала в ІНФОРМАЦІЯ_1, володіла і користувалася ним, проте не зареєструвала своє право власності на цей житловий будинок. (а.с.8,9)

Відповідно до виготовленого Гайсинським МБТІ проекту технічного паспорту станом на 31.07.2012 року садибний житловий будинок по вул. Садова,82 в с. Кіблич Гайсинського району складається з житлового будинку А, а- веранди, Б-господарська будівля, б- сарай, б.під- попогріб, В- погріб, убиральні-У, 1- огороджа, 2- ворота з хвірткою, які були збудовані в 1961-1970 роках.(а.с10-12).

Зазначені правовідносини регламентуються:

- чинними на час їх виникнення ч.1 ст. 120, ч.2 ст. 123 Цивільного кодексу Української РСР (в редакції 1963 р.), згідно з якими колгоспний двір має у власності житловий будинок, який належить його членам на праві сумісної власності, та ст. 127 цього самого кодексу, за змістом якої особиста праця є підставою законного набуття права власності, в тому числі членами колгоспного двору та двором в цілому;

- ст.328 ЦК України, згідно приписів якої, право власності набувається на підставах , що не заборонені законом;

- ч. 2 ст. 256 ЦПК України, за якою факт набуття права власності може бути встановлений судом у разі не визначення законом іншого порядку його встановлення та для забезпечення виникнення особистих майнових прав фізичних осіб.

Оскільки встановлені обставини свідчать, що ОСОБА_2 власною працею та коштами у період з 1960 року по 1970 рік законно, фактично створила власність - житловий будинок з господарськими будівлями №82 по вул.Садова в с. Кіблич, який станом на 15.04.1991 року відносився до майна суспільної групи колгоспний двір, членом якого була вона, то заявнику як спадкоємцю, через відсутність іншого визначеного законом порядку, факт законного набуття за життя спадкодавицею права власності на ціле будинковолодіння, необхідно встановити рішенням суду, - для її державної реєстрації за спадкодавицею та наступним отриманням заявником у нотаріуса свідоцтва про право на спадщину на цю нерухомість.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 209, 213, 214, 215, 259 ЦПК України, -

вирішив:

Заяву задовольнити повністю.

Встановити юридичний факт, що померла 04.09.2011року в с. Кіблич Гайсинського району ОСОБА_2 за життя законно (несамовільного, несамочииного будівництва) набула право власності на цілий житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами №82 по вул. Садова в с. Кіблич Гайсинського району Вінницької області.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів до апеляційного суду Вінницької області.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 27083874
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку